Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ukuk
    Rider
    • 2010
    • 699

OIII kombi juz na widoku?

Komentarz

• test15510
      Drive
      • 2011
      • 77

Tak, OIII kombi już na widoku i jeździ!
      Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
        Nowy jest "pogarszany" ?? A gdzie to pogorszenie, bo ja w przypadku O III widzę tylko polepszanie, a nie pogarszanie.
        Będąc wczoraj na targach motoryzacyjnych w Lublinie, od ludzi kręcących się i wsiadających do wnętrza O III słyszałem raczej zgoła inne opinie od Twojej.
        Czy w kazdej swojej wypowiedzi musisz pisac, ze rozmawiales z ludzmi, slyszales od ludzi, itd???? Takie oswiadczenie ma jakos podniesc znaczenie Twojej opinii?

Ty ich zaczepiasz i sie pytasz: jak Panstwo oceniacie nowa O3? Czy jak?

Brzmi to juz troche dziwacznie i po prostu smiesznie, ze Big ciagle od ludzi cos slyszy. Od obcych ludzi jak rozumiem... :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech

Boze, wszyscy znamy juz co pogorszyli - zdziadzili tylne zawieszenie (bo tansze w produkcji) i te gowniane boczki drzwi (bo cale plastikowe to tansze w produkcji). Wiec jesli widzisz jak piszesz "tylko polepszanie" to jestes slepy.

a to ze O3 jest nowoczesniejsze od O2 to chyba nie ma co sie dziwic i podniecac. Gdyby bylo odwrotnie to kto by to kupil? idiota?

Wiec jest nowoczesniejsze (?), jest lepiej wyposazone w gadzety elektroniczne i bardzo mozliwe ze calosciowo to bedzie lepsze auto (zobaczymy jak juz bedzie ktos je mial i zrobi duzy przebieg). Ale stwierdzenie "tylko polepszenie" to po prostu bzdura.

[ Dodano: Pon 22 Kwi, 13 08:49 ]
        Zamieszczone przez andriu21tg
        marlej108, trasa tzn 15km i wiecej spalanie 5,5/5,1 , jadąc zgodnie z przepisami 4,5/4,8 obecnie jest przejechane 2kkm zgroszem, tras mial 4 reszta to jazda na odcinku 4,5km przedszkole dom i to wszystko ( po to zostal nabyty). Srednia z tych 2kkm to na kompie 5,9 wiec jak na tak krótkie odcinki spalanko rewelacja, dynamika rewelka,w środku cichudko.Wg.mnie motor na 5tke. W tym tyg. Mam mieć wyprodukowanego Superba i mnie już skręca aby porównać czy ten 1.8 jest na podobnym poziomie kultury, bo o spalaniu nie myślę..Ktoś tu powiedział mądre słowa ze ten silnik to mocna strona i ON na rzecz PB to bedzie marginalna sprzedaż dla przeciętnego kowalskiego ,bo patrząc na koszt początkowy, spalanie, kulturę pracy,nagrzewanie sie które w tym silniku jest Expresowe gdyby mi ktoś zaproponował ON zaśmiał bym sie głośno :szeroki_usmiech
        Andriu, to masz piekne spalanie z tym 1.4 tsi, faktycznie diesel robi sie bezsensu, na dodatek idiotycznie drogi. Oby te nowe silniki byly bezawaryjne to byloby swietnie.

a kiedy odbierasz ten 1.8 tsi S2?
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Alonzo_
          RS
          • 2009
          • 2460
          • Hyundai

Zamieszczone przez marlej108

Andriu

a kiedy odbierasz ten 1.8 tsi S2?
          Jakiego wziąłeś? Kombi czy sedana?

A swoja drogą ciekawi mnie jak ten nowy 1,4 radziłby sobie w pasku/superB-ie?
          Choć w pasku jest jakiś 1,4 chyba 160KM/250Mn
          To jest ten na turbo i kompresorze chyba.....
          Podobno ten 1,4 /140KM ma być w SuperB-ie poliftowym, tak ?
          Szału nie będzie z pewnością ale w sensownej cenie mógłby być całkiem rozsądną propozycją dla spokojnych kierowników.

Komentarz

• andriu21tg
            L&K
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1499

Alonzo_, ten motor jest inaczej zestrojony .. od samego dołu czuć jak ciągnie.. wiadomo S2 to klocek w porównaniu do VII i tak pięknie może już nie być jednak do masy VII czy O3 wg.mnie miodzio. W tym tygodniu 17 ma być wyprodukowany, 1,8TSI szklany dach, bolero , hak, Sound System,podgrzewana przednia,GSM II, Multi kiera,alarm, koło dojazd. i kilka innych pierdół, Oczywiście Kombi,kolorek Fiolet-Syn męczył że chce mieć fioletową skodę . W Pastuchu jest ten 1,4 na kompresorze i on wg.mojej opinii naprawdę kompletnie nie idzie, nawet gość z którym robiłem jazdę próbną podzielał moje zdanie.

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

andriu21tg, widzę, że nieźle poszalełeś z wyposazeniam Ładny egz. S II się szykuje. Wziąłeś wersję Family + doposażenie, czy elegance + dodatki ?
              Czarny Elegance

Komentarz

• lukaszc2
                Rider
                • 2013
                • 376

Zamieszczone przez ukuk
                Mnie sie nie podoba trend, gdzie nowy model jest "pogarszany" w stosunku do bezposredniego poprzednika, tylko po to aby zaoszczedzic pare Euro...
                Ale to jest tylko Twoje zdanie. ....

Co do boczków patrząc jak w poprzednim samochodzie mam po 5 latach wytarte te boczki materiałowe (od trzymania ręki) to wolę te brzydsze, tandetne, paskudne boczki w OIII (chociaż nie będą się wycierać).
                Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• ukuk
                  Rider
                  • 2010
                  • 699

Moje zdanie jest moje, Twoje jest Twoje... i co wiecej nawet nie twierdze, ze moje jest mojsze od Twojego... :szeroki_usmiech

A co do uzasadnienia "lepszosci" tego typu boczkow... widac Skoda robi blad ciagle pakujac do Superba te materialowa tandete. No nic, moze przy okazji liftu sie poprawia(ili)!

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

lukaszc2, ukuk, pogodzę was, O2 miała chujowe boczki mimo że miękkie deformowały się i co z tego że miekkie jak po dwóch latach boczek nadawał sie do wymiany, tak więc wole te z O3 :diabelski_usmiech
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kabanos
                      RS
                      • 2011
                      • 4544
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja dzisiaj odbyłem jazdę OIII z silnikiem 1,4. Powiem, że zrobiła na mnie b. dobre wrażenie. Kij tam z boczkami i wstawkami w drzwiach (nie przeszkadzały mi wcale :wink: ), bardziej się skupiłem na jeździe. Otóż silnik 1,4 bardzo dobrze sobie radzi już od 2 tysi obrotów. Bardzo dobra elastyczność na poszczególnych biegach. Na 6-ce można już jechać od 70 km/h, aż do oporu. Mam wrażenie że przyspieszanie podobnie jak u mnie, tylko że ja mam trochę niutków więcej, więc miałem wrażenie, że u mnie z rolki bardziej wciska w fotel. Start z kolei dużo lepszy niż u mnie, ponieważ max. moment dostępny już od 1900 obr, tak przynajmniej mówił sprzedawca. Przy mojej przejażdżce przez miasto i trochę autostradą, komp pokazał spalanie rzędu 7,3, a raczej testowałem możliwości auta. Gdyby taki wynik miasto + trasa był dostępny na codzień, to jest to ciekawa propozycja. Hamowałem kilka razy dosyć ostro i do hamulców nie można się przyczepić.
                      Ogólnie jestem zadowolony z jazdy i gdyby tylko $ pozwoliły to było by się nad czym zastanawiać

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• rX
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 154

Zamieszczone przez Big
                        Nowy jest "pogarszany" ?? A gdzie to pogorszenie, bo ja w przypadku O III widzę tylko polepszanie, a nie pogarszanie.
                        Będąc wczoraj na targach motoryzacyjnych w Lublinie, od ludzi kręcących się i wsiadających do wnętrza O III słyszałem raczej zgoła inne opinie od Twojej.
                        Czy w kazdej swojej wypowiedzi musisz pisac, ze rozmawiales z ludzmi, slyszales od ludzi, itd???? Takie oswiadczenie ma jakos podniesc znaczenie Twojej opinii?

Ty ich zaczepiasz i sie pytasz: jak Panstwo oceniacie nowa O3? Czy jak?

Brzmi to juz troche dziwacznie i po prostu smiesznie, ze Big ciagle od ludzi cos slyszy. Od obcych ludzi jak rozumiem... :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech
                        Haha :diabelski_usmiech

Komentarz

• Seed
                          Elegance
                          • 2010
                          • 875
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Boze, wszyscy znamy juz co pogorszyli - zdziadzili tylne zawieszenie (bo tansze w produkcji)
                          tu pozwole sie nie zgodzic. jezdzilem sporo O2 z wielowachaczem i stwierdzam, ze O3 lepiej sie prowadzi pomimo belki.
                          takze polepszyli - lepsze prowadzenie i rozwiazanie tansze w ekspoloatacji.
                          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• lukaszc2
                            Rider
                            • 2013
                            • 376

Zamieszczone przez ukuk
                            Moje zdanie jest moje, Twoje jest Twoje... i co wiecej nawet nie twierdze, ze moje jest mojsze od Twojego... :szeroki_usmiech

A co do uzasadnienia "lepszosci" tego typu boczkow... widac Skoda robi blad ciagle pakujac do Superba te materialowa tandete. No nic, moze przy okazji liftu sie poprawia(ili)!
                            Żadne uzasadnienie to tylko moje prywatne zdanie.
                            ukuk a czym ty jeździsz ?
                            Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• ukuk
                              Rider
                              • 2010
                              • 699

406... za 8 tys.

Komentarz

• Alonzo_
                                RS
                                • 2009
                                • 2460
                                • Hyundai

Zamieszczone przez ukuk
                                406... za 8 tys.
                                I sie go trzymaj. Bo przez dość spore wymagania Twoje co do wyciszenia auta może się okazać, że pedżocikiem ciszej będzie Ci sie latać i bardziej komfortowo niż autami za 70-90 kawałków

Komentarz

• ukuk
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 699

Trzymalbym sie go gdyby sie nie sypal. Niestety chyba kraj pochodzenia :diabelski_usmiech i wiek/przebieg robia swoje.

...a za 70 tys... masz racje ciezko, ale tak za 75 daje sie juz cos pokombinowac. A za 80, to juz w miare spokojnie. Chyba zaczekam na G7 kombi... powinien byc (prawie) tak dobry jak pezocik, ewentualnie moze OIII trafi mi sie w jakiejs b.okazyjnej cenie

Komentarz

• Seed
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 875
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

ciekawa galeria:
                                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez Seed
                                      ciekawa galeria:
                                      O III nieźle prezentuje się w bieli. Jakoś niewiele aut podoba mi się w białym, ale O III z tej galerii naprawdę ciekawie w bieli wygląda.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• padero
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 369
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jeśli podoba Wam się biała to mam jeszcze coś takiego, nie wiem czy było:

(+ videa) Nová Octavia je velmi dobrá, ve většině verzí by ale mohla být ještě lepší, kdyby se vyhnula použití anachronické zadní nápravy.

...chyba trzeba będzie delikatnie z tyłu szybki ściemnić :ideia:
                                        Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez padero
                                          ...chyba trzeba będzie delikatnie z tyłu szybki ściemnić
                                          Ale tak delikatnie. Coś na wzór fabrycznego sun set i będzie to naprawdę fajnie wyglądać.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• padero
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 369
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Big
                                            Coś na wzór fabrycznego sun set
                                            Dokładnie coś takiego,bardzo delikatnie, niestety skoda nie ma jeszcze sunset w ofercie do OIII, dlatego to już bedzie zrobione we własnym zakresie
                                            Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• NIEKUMATY_PL
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 9

Zamieszczone przez test15510
                                              Codziennie w pracy przechodzę obok Octavii 3 Combi w ładnym czerwonorajdowym kolorze. Według mnie ładne auto, przypomina nieco Audi z linii, dużo ładniejsze niż O3Sedan, grill z przodu nadal brzydki, ale aż tak nie wali nim po oczach. W środku chyba bez rewelacji.
                                              Mógłbyś wrzucić parę fotek jak wygląda w tym kolorku kombi ?? please
                                              NIOP...

Komentarz

• OrsonTSI
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 715
                                                • Volkswagen
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

pakiet SUNSET bedzie mozna zamawiac w kombi i zwyklej wersji
                                                OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• Majowy
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 215

Jak to czytam, to naprawde Skoda powinna byc dumna ze swoich klientow. Teraz wszyscy sobie wmawiaja, ze tandetne plastykowe boczki w aucie klasy sredniej i sztywna belka to krok do przodu. A ja w poprzedniej generacji mam miekkie boczki wylozone skora i wielowahaczowe zawieszenie. A na dodatek w nowym modelu jest jeszcze glosniej. Wiec o jakim postepie tu mowimy. Oprocz zwiekszenia rozstawu osi i nowych silnikow nie widze zadnych korzysci.

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Do tej białej octy koniecznie czarny dach, czarne koła i obniżyć ją o kilka cm i wtedy jakoś zacznie wyglądać :P
                                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...