Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_gdy
    RS
    • 2008
    • 7723
    • Volkswagen
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Alonzo_, auto było na fabrycznych alu 16" i prowadziło sie poprawnie, ale .. tylko poprawnie
    jechalismy po równym więc bez kolein i dużych poprzecznych nierówności- wtedy jest OK
    tym niemniej nie jest to zawias dla ludzi lubiących szybsza jazdę

porównywaliśmy O3 z naszymi autami- jago7270 ma zawias Sport, ja mam rsowy

tak jak napisał jago7270- auto wymarzone dla przewoźników i taksówkarzy, nie do sportowej jazdy,

Zamieszczone przez Enriquez
    Start-Stop - denerwuje -
    - potwierdzam
    całe szczęście można go wyłaczyć po ruszeniu

[ Dodano: Sro 08 Maj, 13 18:05 ]
    Reszta plastix fantastix, ale bez przesady nie ma tragedii.
    w naszej opinii właśnie jest, tak jak tunel
    ciekawe jak to będzie brzęczeć jak zechcesz muzy posłuchać :wink:
    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• polrob
      Rider
      • 2013
      • 535
      • Superb III (3V3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zrobiłem na razie z 50km w mieście - wiem już że DSG nie dla mnie.
      Start-Stop - denerwuje - co chwilę gasi samochód. Wystarczy się zatrzymać na 2 sekundy.
      Mi osobiście również DSG nie przypadł do gustu. Co do St/Stop to podobno ma być aktualizacja softu która pozwoli wyłączyć ten system na stałe, a nie tak jak teraz że po ponownym odpaleniu jest on znowu aktywny.
      jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• Seed
        Elegance
        • 2010
        • 875
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez polrob
        Co do St/Stop to podobno ma być aktualizacja softu która pozwoli wyłączyć ten system na stałe,
        rowniez mam takie info
        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Rok z Bagien
          L&K
          • 2010
          • 1172

Zamieszczone przez marlej108
          ps.2 wlasnie dostalem maila od sprzedawcy z salony z Gdanska ze Skody... z informacja ze juz mozna skladac zamowienia na kombi, czyli ze sa cenniki (?).
          Napisz, że chcesz kupić 1.8 Tsi, 4x4, z DSG, w Elegansie....

Forum Ci będzie wdzięczne za ceny... , a jak nie forum to na pewno ja.... :wink: 8) :lol:

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

Ten start stop to po prostu tragedia. Czekam na lewo skręcie. Widzę lukę. Chcę szybko ruszyć. A tu duuuuupa. Zanim to wystartuje to można mieć zawodnika wpasowanego w prawe drzwi. Co za badziew. Poza tym w korku - 2 m do przodu. Stop. 3 sekundy do przodu. Stop. Ja pierdzielę...

Za to Canton gra całkiem fajnie.
            Ciekawe jest rowniez to, że kolorowy maxi dot ma 3 pamięci -
            Od startu
            Od ostatniego tankowania
            Długotrwałe

Poza tym auto z przebiegiem 8500 km strasznie skrzypi - mam nadzieję że uszczelki w drzwiach.

Felgi 18" do tego samochodu, tak ale dla masochistów. Strasznie mi szkoda tych wszystkich trzęsących się plastików. Superb przy tym na osiemnastkach to strasznie komfortowa balia.
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• polrob
              Rider
              • 2013
              • 535
              • Superb III (3V3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ten start stop to po prostu tragedia. Czekam na lewo skręcie. Widzę lukę. Chcę szybko ruszyć. A tu duuuuupa. Zanim to wystartuje to można mieć zawodnika wpasowanego w prawe drzwi. Co za badziew. Poza tym w korku - 2 m do przodu. Stop. 3 sekundy do przodu. Stop. Ja pierdzielę...
              właśnie zastanawiałem się jak to wygląda w automacie stojąc np. na lewoskręcie (no i wygląda to źle), bo w manualu jest o tyle lepiej że jak stoisz i chcesz się wbić z podporządkowanej (mając wrzucony biegi i wciśnięte sprzęgło) to samochód nadal chodzi
              jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
              była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
              była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• jago7270
                Elegance
                • 2008
                • 815

Alonzo_, co do twardości zawiasu - hm,hm, o czym tu pisać jak auto miało przebieg 2kkm,na prostej i gładkiej drodze tak jak napisał piotrek_gdy, poprawne,przejazdy po spowalniaczach pokazały ,że z tyłu jest belka,moim zdaniem za mały przebieg by oceniać,ale i tak dobre auto do uprawiania PSJ i powtórze jeszcze raz ponad 100 tyś.zł to auto nie jest warte(ku..wa 100 tyś :roll: !!!!!!)
                Jacek

Komentarz

• padero
                  Rider
                  • 2009
                  • 369
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez jago7270
                  sprzęt audio(bolero) pomimo regulacji,gra kiepsko(wina głośników - chyba?)
                  No właśnie jak z tym audio, naprawdę aż tak kiepsko? Nie jestem specjalnie audio wrażliwy, ale w mojej OIIFL z osmioma głośnikami bolero grało naprawdę przyjemnie, a tu?
                  Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• Alonzo_
                    RS
                    • 2009
                    • 2460
                    • Hyundai

jago7270, piotrek_gdy

Pytam bo wg mnie jest ono na dziurach twarde, troszkę za twarde.
                    Dla mnie akurat jak testowałem wydawąło sie na szybszych łukach OK ale to nie było nic co byłoby testem dla zawiasu tylko szybsza jazda.
                    Ale wyglada na niespecjalne zestrojenie w takim razie bo dla mnie jak i uzytkownika już - lukaszc2, jest odczuwalnie twarde , dla was - do szybkiej jazdy też kupa...czyli szału nie ma generalnie w takim razie z tą belką.

Komentarz

• Seed
                      Elegance
                      • 2010
                      • 875
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Alonzo_, nie to auto nie za te pieniadze :roll:
                        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• jago7270
                          Elegance
                          • 2008
                          • 815

padero, głośniki jak głośniki,ale ważne jest to w czym są one osadzone i jak to wszystko jest wytłumione dla mnie następna kicha,może lepiej jest z systemem Canton - tylko to kosztuje i cena dalej idzie w górę
                          Alonzo_, obejrzyj test O2 i O3 w Automaniaku - różnica między belką a wielowahaczem - bardzo miarodajny test
                          Jacek

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

Wrzucę parę fotek, w weekend zrobię więcej.

Widok z dwunastu czujników parktronika - co ciekawe pojawił się bez włączania przyciskiem ani nie na wstecznym - wystarczyło powoli przejechać blisko przeszkody i samo się włączyło. IMHO na plus. Ciekawe skąd wziął sygnał do brakujących czterech czujników ???

Trochę gadżetów

Columbus robi robotę

Kolorowy Maxidot bardzo ładny, choć nie ma na nim już menu Setup. Wszystkie ustawienia są w Columbusie.

No i LEDy w tylnych światłach - efekt przezajebisty - jak będą takie do SII to na pewno kupuję.

Start-Stop ciąg dalszy. Trochę pojeździłem szybciej. Temperatura oleju 102 st.C, dojeżdżam do skrzyżowania, czerwone światło a ten sobie gasi silnik i ma to w d.... Nieee. Moje nerwy tego nie zniosą.

Za to zupełnie inaczej chodzą ksenony niż w SII, jeszcze nie rozkminiłem o co kaman, jednakże jest to bardziej dynamiczne. No i na starcie robi inaczej tego zeza.

I tu zonk, bo nie zrobiłem foty.... :P
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• ketivv
                              L&K
                              • 2011
                              • 1155

Zamieszczone przez jago7270
                              głośniki jak głośniki,ale ważne jest to w czym są one osadzone i jak to wszystko jest wytłumione dla mnie następna kicha,może lepiej jest z systemem Canton - tylko to kosztuje i cena dalej idzie w górę
                              patrząc na jakość poszycia w Skodach (bądźmy szczerzy nie tylko Skodach) to i tak trzeba to poprawić bo będzie trzeszczało więc pewnie lepiej nie wydawać kasy na "fabryczne" audio (głośniki) tylko zainwestować w rozwiązania indywidualne wg. potrzeb

Komentarz

• jago7270
                                Elegance
                                • 2008
                                • 815

ketivv, dobrze prawisz,ale chyba nie o to chodzi,czemu w O2 jest ok? powtórze - dziadowskie oszczędności na wszystkim
                                Jacek

Komentarz

• test15510
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 77

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                                  Zamieszczone przez marlej108
                                  ps.2 wlasnie dostalem maila od sprzedawcy z salony z Gdanska ze Skody... z informacja ze juz mozna skladac zamowienia na kombi, czyli ze sa cenniki (?).
                                  Napisz, że chcesz kupić 1.8 Tsi, 4x4, z DSG, w Elegansie....

Forum Ci będzie wdzięczne za ceny... , a jak nie forum to na pewno ja.... :wink: 8) :lol:
                                  To chyba jakaś zmasowana akcja dealerów, bo do mnie też dziś dzwonili.
                                  Ceny golfa 7 kombi są na stronie volkswagen.pl. Ciekawe jak forumowicze je oceniają w porównaniu do O3.
                                  Niezależnie od marki i modelu - Forum OCP - najlepsze forum samochodowe w Polsce.

Komentarz

• tomaszekc_r4
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 4

Ten start stop to po prostu tragedia. Czekam na lewo skręcie. Widzę lukę. Chcę szybko ruszyć. A tu duuuuupa.
                                    .
                                    Mam kontakt od kilku lat z tzw. ECO w VW Lupo 3L (automat),
                                    1. ECO (start/stop) można wyłączyć bądź włączyć przyciskiem,
                                    2. po zatrzymaniu auta szybko puszczczam hamulec i wciskam ponownie - auto nie gaśnie
                                    Może sprawdźcie w OIII czy zadziała.

Komentarz

• Enriquez
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7685
                                      • Superb III (3V3)

tomaszekc_r4,

sprawdzę, no ale jak już to prościej nacisnąć guzik i do zgaszenia spokój
                                      Pozdrawiam
                                      Marcin

Komentarz

• andriu21tg
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 1499

Za to Canton gra całkiem fajnie.
                                        Ciekawe jest rowniez to, że kolorowy maxi dot ma 3 pamięci -
                                        Od startu
                                        Od ostatniego tankowania
                                        Długotrwałe

Poza tym auto z przebiegiem 8500 km strasznie skrzypi - mam nadzieję że uszczelki w drzwiach.

Felgi 18" do tego samochodu, tak ale dla masochistów. Strasznie mi szkoda tych wszystkich trzęsących się plastików. Superb przy tym na osiemnastkach to strasznie komfortowa balia.
                                        hahaha czyli nie jestem jedyny hehehe a mówiłem, mówiłem że SS to kupsko i jeśli tylko Vagiem będzie dało sie to ogarnąć to będzie 1 rzecz która zostanie wyłączona. :szeroki_usmiech

[ Dodano: Sro 08 Maj, 13 23:23 ]
                                        test15510, to teraz zacznie się jatka.. bo cena VII Kombi no no...

[ Dodano: Sro 08 Maj, 13 23:27 ]
                                        Widok z dwunastu czujników parktronika - co ciekawe pojawił się bez włączania przyciskiem ani nie na wstecznym - wystarczyło powoli przejechać blisko przeszkody i samo się włączyło.
                                        świetna funkcja b. przydatna

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Ale gówno ten SS :shock: Chcesz nagle ruszyć a tu dupa, gnasz 2.0 autostradą, podjezdzasz pod bramki a ten gasi silnik, na światłach chcesz posłuchać klekotu swojego diesla na wolnych obrotach to nawet tego nie możesz zakosztować :lol:
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• parasite
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1368

Zamieszczone przez piramida
                                            Ale gówno ten SS Chcesz nagle ruszyć a tu dupa, gnasz 2.0 autostradą, podjezdzasz pod bramki a ten gasi silnik
                                            System aż tak głupi raczej nie jest :wink:
                                            AGR 112KM, 232Nm
                                            Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                              w ruchu miesznym na jeździe testowej zużycie paliwa ok 7,8/100km więc dane fabryczne są z kapelusza,
                                              A jak mowie ze O2 tyle pali to sie ze mnie smieja.

Ten 2.0 bedzie palil bardzo podobnie przy takiej jezdzie.

[ Dodano: Czw 09 Maj, 13 08:21 ]
                                              Ale gówno ten SS Chcesz nagle ruszyć a tu dupa, gnasz 2.0 autostradą, podjezdzasz pod bramki a ten gasi silnik, na światłach chcesz posłuchać klekotu swojego diesla na wolnych obrotach to nawet tego nie możesz zakosztować
                                              W benzynie tak samo. Ale wszyscy to montuja to jest i tu. Jak tam podzespoly daja rade to dadza tez w Skodzie. Wystarczy na postoju pewnie trzymac lekko wcisniety gaz, wtedy nie zgasnie :diabelski_usmiech
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Seed
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 875
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez parasite
                                                Ale gówno ten SS Chcesz nagle ruszyć a tu dupa, gnasz 2.0 autostradą, podjezdzasz pod bramki a ten gasi silnik
                                                System aż tak głupi raczej nie jest :wink:
                                                dokladnie - w takiej sytuacji nie wylaczy silnika. zreszta sa potwierdzone informacje, ze robia aktualizacje softu aby wylaczyc to na stale.
                                                KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• andriu21tg
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 1499

aktualizacja powiadasz... co do wyłączenia silnika jeśli auto pogoniłeś nie wyłączy go sprawdzałem.

Komentarz

• Majowy
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 215

Nie jeździeł Skodą, ani VW z systemem start/stop, ale w BMW (320d F30) system działał praktycznie tylko w ruchu miejskim i to po nagrzaniu silnika. Kiedy silnik był zimy nie wyłączał go na światłach, dopiero po osiągnięciu temperatury w pewnym momecie zaczął działać. To samo przy jeździe autostradą z "dopuszczalną " prędkością i zatrzymaniu na bramkach nie wyłączył silnika.
                                                    Nawiasem mówiąc system działał bardzo delikatnie i szybko, w korku nie odczuwałem dyskomfortu związanego z jego pracą. Chyba mógłbym się przyzwyczaić do tego auta

Komentarz

Pracuję...