Relacja z zajeżdzania Skody Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yogi_at_pozen
    Rider
    • 2011
    • 418

Tak jak Irek napisal, zrobic tysiac w dzien to nie problem, tylko przecietny Kowalski, na drugi dzien bedzie sie czul jak gowno, mam na mysli stan fizyczny i psychiczny, szczegolnie jesli podrozujemy po polskich drogach. natomiast robic 1000 dzien w dzien to jest juz wyzwanie.

troche laczac temat przelotow Irka i wszechobecnych radarow i ..ujowych drog w Polsce:
    w wakacje 2012 zrobilem wycieczke do Chorwacji, przez Czechy, Austrie, Slowenie (tam) i Wegry, Austrie, Czechy (powrot) - razem cos kolo 4,2kkm w dwa tygodnie.
    Trasa robiona partiami 800-1000km i postoj 2-3 dni na zwiedzanie, praktycznie calosc autostradach.

Jechalem Renault Trafic (troche wyzsza, wygodniejsza pozycja za kolkiem) z predkosciami na autostradzie 120-130. Powiem krotko, po kazdym takim odcinku wysiadajac z "szoferki" zmeczenie minimalne, raczej fizyczne monotonią trasy niż psychiczne.
    Dla porownania 2-3 razy w roku zdarza mi sie trasa 600-700km Poznań-Sanok (Bieszczady), do przejechania normalnym tempem (tj. +20 do znakow, bez AR i CB) w 8-9h - po wyjsciu z samochodu jestem zjebany fizycznie i psychicznie jak koń po westernie.

Tyle na temat bezpieczenstwa na drogach i mozliwosci duzych przelotow.

Komentarz

• spc
      Elegance
      • 2012
      • 825
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mój rekord to 1300km jednym ciągiem jak jechałem do Austrii blisko granicy ze Szwajcarią. Zajęło mi to 16 godzin i stwierdziłem, że nie chcę czegoś takiego powtarzać. Jestem przyzwyczajony do jeżdżenia, moje dzienne przebiegi to od 200 do czasami nawet 600km, ale tamta trasa mnie wykończyła.
      Piter
      tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
      KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• dato
        L&K
        • 2012
        • 1431

Mój 1800 z przerwami na tankowania, obiad i siku. Potem przelazilem jeszcze 5h bo mi się "program trasa" nie chciał wyłączyć ;-)

Komentarz

• damian1975
          RS
          • 2012
          • 4107
          • Superb III (3V3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

1200 km do rodziny w niemcowni,podróż zajęła 9,5 godziny z krótkimi postojami na kawę i siku,a i jeszcze jedno podróżowałem w nocy

TAXI 2153 KATOWICE CHYBIE

Komentarz

• Mickul
            RS
            • 2010
            • 2847

To teraz jeździjcie tak codziennie - tu jest ta główna różnica.

Komentarz

• zepter00
              RS
              • 2008
              • 2304

Swoje tematy sobie pozakładać i tam pisać ile kto przejechał na raz a nie czyjś temat zaśmiecać :wink:
              Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• dato
                L&K
                • 2012
                • 1431

Zamieszczone przez zepter00
                Swoje tematy sobie pozakładać i tam pisać ile kto przejechał na raz a nie czyjś temat zaśmiecać :wink:
                W sumie słuszna uwaga, zamykam się.

Komentarz

• vic86
                  Classic
                  • 2013
                  • 2

Witam, ja też pracowałem tak jak Irek. Jako pojedynczy kierowca robiłem ok 18-20tyś/miesiąc. Była firma w której pracowałem była podwykonawcą. Region od Wrocka do Tarnowa i w górę po łódź. Praca fajna ale na krótką metę. Po paru miechach przechodzi każdemu :P Ciągła gonitwa za pociągiem (często dosłownie)
                  Ja śmigałem peugeotem 206 1.6 HDI kombi. Samochód wytrzymał 300tyś (pękł rozrząd i silnik się troszkę katapultował ) Od 150tyś raz w tygodniu stało w serwisie bo coś się działa albo z elektryką albo z zawiechą. Padnęta turbina raz.
                  Co do jazdy bez CB to się zgadam da się bez tego śmigać. Ja bardziej nasłuchiwałem niż śmieciłem eter.
                  W tej całej pracy fajne jest to że drogi i zakręty po jakimś czasie zna się na pamięć (miejsca gdzie suszą też). Kiedyś jadąc z ojcem (ja na prawym) na Olesno stwierdził że jestem lepszy jak GPS
                  Nie mniej jednak kibicuję Irkowi i życzę szerokiej drogi i bez punktowych przelotów.
                  Będę śledził wątek bo jestem ciekaw jak się będzie spisywać Octavka powyżej 150-200tyś

Komentarz

• michal46
                    Classic
                    • 2013
                    • 11

Zamieszczone przez ryjeks
                    Zamieszczone przez michal46
                    Zaciekawił mnie też ten post, że rzekomo większość dróg krajowych jest w dobrym stanie, jeśli dobrze to zrozumiałem.
                    Bo taki jest fakt, jakość krajówek w ostatnich latach bardzo się poprawiła, gorzej z wojewódzkimi i lokalnymi ale poooowoli też idzie do przodu.
                    Z tymi równymi krajówkami to gruba przesada. Ledwie 60% według GDDKiA jest w dobrym stanie, reszta nadaje się do remontu. Po zimie będzie jeszcze gorzej.

Komentarz

• AndiT
                      Rider
                      • 2008
                      • 332

W polskich realniach drogowych zwrot "w dobrym stanie" oznacza, ze nie zwalniasz do 40km/h tylko lecisz jak leciales.
                      Owszem, dziury w drodze sa ale opon nie przebijasz na nich i zawieszenie tez zostaje na swoim miejscu, mniej wiecej
                      Zly stan to taki ze musisz zwolnic do 40-50km/h, bo inaczej opony poprzebijane, zawieszenie pokrzywione.
                      M47N2

Komentarz

• oolsztyniak
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6647
                        • Superb II combi (3T5)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Irek i jak tam?
                        Jakieś nowości?
                        Co z tą robotą dla mnie ?
                        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Arti23
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 892
                          • Superb II combi (3T5)
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Irek szacun Ja w swojej szczytowej formie wykręcałem 80kkm rocznie rok do roku i myślałem że mieszkam w samochodzie. Teraz wychodzi koło 40kkm. Poprzednią Octavię sprzedawałem ze stanem licznika ponad 470kkm. Zobaczymy ile ta pociągnie
                          Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• zsolpyw
                            Elegance
                            • 2012
                            • 897

ja na wakacje jechalem 700km i czesciej niz co rok niedogodnosci takiej trasy powtarzac nie zamierzam :twisted:
                            Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• IrekLubinPL
                              Ambiente
                              • 2012
                              • 118

Witam. Troche mnie nie było Pogoda pokrzyzowala szyki i kamien nie idzie jestesmy jakies 10kkm w plecy na chwile obecna autko ma 81055 km. Cos tam jezdzimy, ale staramy się nie wyrywac do pracy na sile, lepiej pojezdzic 24 h niż wyciagac zmiennika na 300 - 400 km i psuc mu caly dzien lub noc a kozystajac z wolnych chwil zajmuje się pieszczeniem moich prywatnych kolek . Wiec autko jak narazie bez zarzutu i usterek, aaa raz nam się blednie zaswiecila kontrolka spalonej zarowki, ale po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wrocilo do normy.
                              ...Koła maja być 4 a cylindrów pięć...
                              [__][__] == ( () () () ) == [__][__]

Komentarz

• Jaroslav92525
                                Rider
                                • 2009
                                • 358
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez IrekLubinPL
                                ...aaa raz nam się blednie zaswiecila kontrolka spalonej zarowki, ale po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wrocilo do normy.
                                Ja już to przećwiczyłem: lekko rozładowany akumulator jest przyczyną więc w zasadzie to nie uszkodzenie (chociaż zostaje kod błędu).
                                Pozdrawiam,
                                Jaroslav92525

-----------------------
                                VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• bishop
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1430

Zamieszczone przez Jaroslav92525
                                  Ja już to przećwiczyłem: lekko rozładowany akumulator jest przyczyną więc w zasadzie to nie uszkodzenie (chociaż zostaje kod błędu).
                                  Nie u Irka jego akumulator jest najlepiej doladowany w Polsce :lol:

Komentarz

• oolsztyniak
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6647
                                    • Superb II combi (3T5)
                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

I jak tam ?
                                    Pękło 100kkm? :szeroki_usmiech
                                    Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                                    Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• IrekLubinPL
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 118

Witam, stoje w Olesnicy, niestety jeszcze 100kkm nie ma W tej chwili jest 84422 km. Dziś jestem pierwszy dzien w pracy bo dopadla mnie grypa :/ ale i tak jakoś malo jazdy, aż dziwne. Jak tak dalej pojdzie to moze być problem z osiagnieciem 350kkm po roku Za kilka dni serwis, zobaczymy jakie koszty, i co z hamulcami i zawieszeniem. Stukow nie ma, ale klocki to zaraz powinny się konczyc.

Komentarz

• lukasiasty
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 198
                                        • Volkswagen

IrekLubinPL, napisz cos o silniku 2.0 tdi 110 kucy,masz jakieś porównanie do bkd,ile dolewacie oliwy, jestem ciekawy tego cr'a,tam jest 6 skrzynka? Jakie są obr. przy 140 km/h,pzdr.
                                        Było szybkie
                                        2.0 TDI BKD 177km/402Nm by Aligator
                                        CITROEN C5 III TOURER EXCLUSIVE
                                        163HDI HYDRACTIVE 3+
                                        Jest wycieczkowóz
                                        VW Sharan 7n 2.0TDI 170km DSG

Komentarz

• IrekLubinPL
                                          Ambiente
                                          • 2012
                                          • 118

lukasiasty, oleju nie dolewamy wogole, wystarcza do wymiany. Wczesniej jezdzilem OII 1.9 tdi ale nie wiem jaki tam byl motor i ta jest bardziej dynamiczna, z mocniejszymi dieslami nie mam doczynienia wiec nie mogę nic powiedziec. Skrzynia jest 6, a przy 140 ma ok 2200 obr. Ale to jest ok bo nie zwracalem za bardzo na to uwagi. Przy 200 kmh jest ok 3200. Jutro jak bede lecial na Zielona gore to przeedytuje posta i powiem jak silnik się kreci. Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

a przy 140 ma ok 2200 obr.
                                            E cos za malo by to bylo. Przy 180 nie mialby nawet 3000. To przeciez on mocy maksymalnej nie jest wstanie rozwinac na 5 i 6 biegu :shock:

Przy 200 to chyba 4200 powinno byc, a przy 140 3200 To przy 110 ma 1400obr/min :?:

Te silniki CR kreca sie o 1000 obr wyzej niz PD, wiec moze stad takie dziwne wrazenie.

Mocno mnie to zdzwilo, bo nawet DSG7 nie ma takich obrotow na 7 biegu przy 140
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

W moim na VI przy 190 jestdokładnie 3500
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

No wlasnie, w tym momencie to ta skrzynia po dlubnieciu silnika pozwalaby zamknac licznik bez problemu. A eko jezdzcy to na obrotach biegu jalowego by latali :szeroki_usmiech
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• słoń
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 777

Witam, stoje w Olesnicy
                                                  a często bywasz??

Komentarz

• dato
                                                    L&K
                                                    • 2012
                                                    • 1431

Przy 200 kmh jest ok 3200
                                                    Koledzy powyżej mają rację - dziwnie mało. Ja mam odcięcie na 4200 i na 6 jest wtedy licznikowe 240, dalej iść nie chce - pewien jesteś tego 200kmh / 3200rpm ???
                                                    :shock:

Komentarz

Pracuję...