Relacja z zajeżdzania Skody Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • likoss
    Elegance
    • 2010
    • 753
    • Superb II combi (3T5)

jesli mnie stac zdecydowalbym sie na auto z mniejszy i pewnym przebiegiem czytalem od poczatku ten watek dziwiono si e na przebiegi panowie tu w niemczech widzialem (szukajac samochodu) auta przedstawicieli mondeo, audi wv samochody rocne z licznikami ponad 300tys km. wszystko stalo u handlarzy potem lawetami ida przez granice na wschod , przekrecaja liczniki i uto prawie jako nowe jest sprzedawane a ksiazka wozu hm i na to sa sposoby.
    Ale faktycznie po Polskich drogach 1000 km dziennie hm wyczyn niezly...
    Pozdrawiam
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
    http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• ruwado
      RS
      • 2009
      • 14890
      • Octavia IV (NX3)

pozostaje życzyć szerokiej drogi Ja też w sumie lubię jeździć - 24 godziny do Chorwacji pod Dubrovnik to dla mnie fajna przygoda, a nie przymus. Tylko ja takie trasy robię raz na jakiś czas. Nie wiem jak by było na co dzień.
      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• IrekLubinPL
        Ambiente
        • 2012
        • 118

Witam. Wlasnie widzialem się z "mlodsza siostra", pomijam fakt że maja 17000 km wiecej i wlasnie jedzie do ASO, bo mam ciekawostke o niej Niecale dwa tygodnie temu wymienili laczniki stabilizatora, a od 3 dni jezdza inna OII fl bo... Maja kompletnie wyj...ane amortyzatory. Podobno to stalo się tak nagle, tzn w dwa dni, oba. Dziwne, jezdzimy w podobne trasy, oni jezdza wolniej, a mimo to u nich pierwszy padl zawias. Gazowka miala wymieniane wtryski, ale tam zawieszenie nadal jest ok a przebiegu teraz nie znam, na pewno maja pod 180kkm. Ciekaw jestem jak to się ma do ogolu OII FL, bo to wyglada na wade fabryczna a nie eksploatacje.

BTW

Od 11 bede frunal A4 od Krzywej w strone Pyskowic, Szczakowej, mam nadzieje że dojrze kogos z OCP na klapie

Wlasnie się dowiedzialem że prawdopodobnie nie bedzie to naprawa gwarancyjna, bo amorki maja 100kkm gwarancji. To ciekaw jestem na co jest te dwa lata, na elektronike?
        ...Koła maja być 4 a cylindrów pięć...
        [__][__] == ( () () () ) == [__][__]

Komentarz

• Zorr
          RS
          • 2011
          • 2110

IrekLubinPL, no wiesz niektóre portale podają żywotność amortyzatorów na polskich drogach na 60-80tys km. Jest to też materiał eksploatacyjny, więc zdziwiłbym się jakby skoda na gwarancji wymieniała.
          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez Zorr
            IrekLubinPL, no wiesz niektóre portale podają żywotność amortyzatorów na polskich drogach na 60-80tys km. Jest to też materiał eksploatacyjny, więc zdziwiłbym się jakby skoda na gwarancji wymieniała.
            u mnie w jeździe po mieście dokładnie przy ~70kkm są do wymiany (tak, tak, wiem, że można na nich dociągnąć do 300kkm a tester pokaże 74% ) na trasie pewnie jest trochę lepiej, ale znowu z tymi nowymi supereprężynami - gorzej
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• arturwpc
              Classic
              • 2011
              • 26

Zamieszczone przez ruwado
              pozostaje życzyć szerokiej drogi Ja też w sumie lubię jeździć - 24 godziny do Chorwacji pod Dubrovnik to dla mnie fajna przygoda, a nie przymus. Tylko ja takie trasy robię raz na jakiś czas. Nie wiem jak by było na co dzień.
              Ja też lubię ale ostatnio zrobiłem trasę Warszawa > A2 Stryków>A1 Kowal > Bydgoszcz > Chojnice > Reda > S7 Gdańsk > Warszawa i troszku zmęczony wróciłem! wszystkiego było 1020 km.
              Jest: Beż sahara OI 1.6 BFQ
              Była: Biała fabia combi 1.4 16V

Komentarz

• IrekLubinPL
                Ambiente
                • 2012
                • 118

arturwpc, no to jutro poprawka ale w drugą stronę kraju, po jutrze dam Ci odpocząć skocz do Katowic i z powrotem, a potem pomyślimy żartuję

Wracając do tematu zawieszenia, rozumiem że gwarancja jest krótka, ale komu z Was rozleciały się amorki ze stanu sprawne do kompletnego złomu w max 3000 km?? Bo jak mówiłem stało się to w dwa dni!! Druga sprawa, dlaczego dotyczy to tylko tej jednej Skody? Powiem Wam że dziś jeździłem pod pewną presją :/ Czy u mnie zawiecha też już pada?? Czy aby moje autko nie buja się bardziej łódkowato, a może powinienem na ASO skoczyć sprawdzić stan puki mam ledwo ponad 100kkm?? Ja rozumiem że amorki się zużywają, ok, ale nie w taki sposób!! Najpierw są stuki potem czujesz że koła skaczą po asfalcie a na koniec autko jeździ jak po morskich falach, ale trwa to chyba dłużej niż 3000 km... a może mi się tylko wydaje?? Niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu jeśli się mylę

Pozdrawiam

Komentarz

• dato
                  L&K
                  • 2012
                  • 1431

Mieliśmy dużą dyskusję nt amorków forum obok i generalnie wyszło na to, że równomiernie jak piszesz zużywają się fabryczne kanapowce. Im bardziej sportowa wersja tym szybciej i w nagły sposób się wy&ra - może masz sportowe
                  Bilsteiny ponoć albo działają, albo nie, a raczej (wbrew temu co pisał jeden z kolegów) wybuchają niż się wylewają. Dobry sportowy amor ma ponoć działać zerojedynkowo - do pewnego dnia działa, a następnego już go ewidentnie nie ma
                  Osobiście takich doświadczeń nie mam. Fabryczne zawsze zużywały mi się stopniowo, a Koni FSD, które miałem przez ~15-20 tys "wydawały" mi się lekko słabsze w trzymaniu po jednej ciężkiej wakacyjnej trasie na ~5kkm łącznie doładowanym autem.
                  Chyba nie ma reguły...
                  Sprawdź jakie to amory przy zmianie, będzie wiadomo jakim nie ufać

Komentarz

• IrekLubinPL
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 118

dato, Sęk w tym że to są samochody salonowe bez żadnych (!!) modyfikacji, czysta seria. Jeździmy w podobne miejsca, podobne trasy, więc odpada tutaj opcja że ja tylko na A4, a on tylko po brukiem wyłożonym Wrocławiu. Auta powinny eksploatować się podobnie... powinny ale chyba tak nie będzie. Poczekamy na decyzję ze Skody, gwarancja czy gotówka. I znów zastanawiam się na co mam 2 lata gwarancji, skoro sprzęgło ma 150 kkm, amorki 100kkm, na silnik pewnie tak, ale akurat na to co się zepsuje nie Na radio?? NIE BYŁO !! jeszcze 16 tysi i spróbuję się dowiedzieć

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

Zamieszczone przez IrekLubinPL
                      Wracając do tematu zawieszenia, rozumiem że gwarancja jest krótka, ale komu z Was rozleciały się amorki ze stanu sprawne do kompletnego złomu w max 3000 km??
                      Pozdrawiam
                      inaczej zrozumiałem wcześniejszą wypowiedź , jeżeli padły po 3000km to albo wina montażu albo samych amorków, z reguły producenci amorków dają gwarancję na 2lata (co u Ciebie to jakieś 500tys km i więcej) ;-)

[ Dodano: Pią 22 Lut, 13 21:05 ]
                      dato, Sęk w tym że to są samochody salonowe bez żadnych (!!) modyfikacji, czysta seria. Jeździmy w podobne miejsca, podobne trasy, więc odpada tutaj opcja że ja tylko na A4, a on tylko po brukiem wyłożonym Wrocławiu. Auta powinny eksploatować się podobnie... powinny ale chyba tak nie będzie. Poczekamy na decyzję ze Skody, gwarancja czy gotówka. I znów zastanawiam się na co mam 2 lata gwarancji, skoro sprzęgło ma 150 kkm, amorki 100kkm, na silnik pewnie tak, ale akurat na to co się zepsuje nie Na radio?? NIE BYŁO !! jeszcze 16 tysi i spróbuję się dowiedzieć
                      wiem że Trudno Ci uwierzyć ale inni tyle nie jeżdżą i ta 2 letnia gwarancja to właśnie dla nich jest.
                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• 4tech
                        RS
                        • 2008
                        • 4199
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

jeszcze 16 tysi i spróbuję się dowiedzieć
                        Dobre,dobre...
                        To w tym tempie, to co za 2-3 miesiące :twisted:
                        Dobrze liczę :?:
                        O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
                        Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
                        Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8162
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez 4tech
                          To w tym tempie, to co za 2-3 miesiące
                          Dobrze liczę
                          bardzo żle :diabelski_usmiech
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• mariush19
                            Rider
                            • 2009
                            • 634
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jeździmy w podobne miejsca, podobne trasy, więc odpada tutaj opcja że ja tylko na A4,
                            to żaden argument, jeden wjedzie w "tą dziurę" drugi nie. Na tych bezdrożach które wyrastają z pod śniegu wszystkim nam będą padać amortyzatory jak muchy

Komentarz

• dato
                              L&K
                              • 2012
                              • 1431

Jesteście skrajnym przypadkiem tego, co i u mnie się nie opłacało - NIE-Klienta na rozszerzoną gwarancję serwisową
                              Bo ubezpieczeniową można sobie w rzyć wsadzić - procedurę likwidacji bym jeszcze przebrnął, ale w max pakiecie wyłączone było sprzęgło z dwumasem, światła (czyli zenon z osprzętem) i coś tam od turbo. Czyli wszystko, czego się generalnie obawiam - bo silniki z reguły miewają się ze mną świetnie (poza tymi dwoma, którym oleum zbrakło.

A tak na serio - nie ma reguły. Któryś z Kolegów dobrze napisał, że jeden dziurę trafi, inny nie. Jeśli Was dwóch na to auto stara się "nie trafiać", a ta druga obsada ma to głęboko, to już masz żywotność razy 4, przy założeniu, że amory identyczne...
                              ...a nie ma dwóch identycznych, a co dopiero 8...

Akurat w temacie ograniczania gwarancji (byle sensowne, właśnie te "przysłowiowe" 100tys to taka rozsądna granica) na amory, sprzęgło, dwumas, qrde klocki to mam zdanie wyważone - rozumiem podejście Producenta, bo wiele zależy od kierownika. Moja małżonka jeździła z nogą na sprzęgle i "zjadła" je z dwumasem w ciągu 80kkm. Ale zajęło Jej to 6 lat :P
                              A nie kilka miesięcy, jak u Was

Dawaj znać. Szerokości.

Komentarz

• blackrs
                                RS
                                • 2008
                                • 4826
                                • Superb II combi (3T5)
                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez 4tech
                                Dobre,dobre...
                                To w tym tempie, to co za 2-3 miesiące :twisted:
                                Dobrze liczę :?:
                                2-3 tak ale raczej tygodnie
                                BYŁA o1 rs
                                BYŁA o2 1.6
                                JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• 4tech
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4199
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

blackrs, nie chciałem przeginać :wink:

Komentarz

• kabanos
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 4544
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

4tech, od 19 października auto ma przejechane ponad 100 kkm, więc na miesiąc wychodzi powiedzmy 25 kkm, co na tydzień daje 6 kkm. Tak że 16 kkm to max 3 tygodnie :shock:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• IrekLubinPL
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 118

104425 km wymiana przedniej pary opon, na uzywki bo nowe w tym momencie nie maja sensu, koszt 250 zl.

Do ASO wybiore się mysle kolo 10 marca, zobaczymy jak bedzie z jazda, bo teraz na prawde malo jezdzimy. Zima psuje wszystko, sa problemy z zaladunkiem i rozladunkiem pociagow, mam nadzieje że na wiosne nadgonimy stracone km

Wracajac do zawieszenia, przebiegi "wyssam z palca", ale prawdopodobnie tak to wygladalo:
                                      Na 100kkm chlopaki zglaszaja stuki w zawieszeniu, diagnoza, laczniki stabilizatora. Wymiana.
                                      Na 115kkm auto zaczyna robic się dziwnie miekkie.
                                      118 kkm Skoda jezdzi jak kuter po falach, w takim stanie dobijaja do 120kkm i odstawiaja na bok, potem do ASO.

Komentarz

• demmsi
                                        Elegance
                                        • 2011
                                        • 966
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kurcze... Wy wogóle gasicie te diesle czy tak jak w rosji? Odpalają przed mrozami i gaszą po :szeroki_usmiech

Komentarz

• IrekLubinPL
                                          Ambiente
                                          • 2012
                                          • 118

demmsi, no pewnie że gasimy Ja dziś zgasilem na wulkanizacji, potem na chwile na bazie, i jeszcze raz na stacji jak tankowalem. Teraz Adam zgasi na chwile pod domem, a potem najwczesniej kolo 22.00 Tak wiec wiesz nie chodzi na okraglo, ale sa dni że chyba faktycznie nie gasnie no moze że trzy razy w ciagu dnia

Komentarz

• Dareek79
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 61

To co opisujesz z amorkami to nagła utrata szczelności tłoczyska- najczęściej dzieje się to w ekstremalnie niskich temepraturach w połączeniu z np postojem samochodu po myciu na wejściu tłoka do amorka zamarza woda/sól błoto no i pierwszy ruch oraz niska temperatura i uszczelniacz tłoka nie wytrzymuje, ucieka płyn i amorek do kosza.
                                            Wielu producentów miało z tym problem
                                            Alfa Romeo Giulietta 2015
                                            www.zadbaneauto.pl
                                            Oferta detailingowa dla OCP- szczegóły na priv

Komentarz

• radekgw
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1182

Dopiero teraz ogarnalem temat. Wytrzymalosci zycze bo wiem ze nie jest to latwa fucha, ja tez w pol roku samemu nastukalem ponad 60k jezdzac raz na 3 dni po okolo 1200 km, dlatego tymbardziej wiem jak sie czujesz.
                                              Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• IrekLubinPL
                                                Ambiente
                                                • 2012
                                                • 118

Witam. Odnosnie wspomnianych wczesniej amorkow Skoda jednak wymianila je gwarancyjnie, koszt robocizny 300 zl Czyli jednak cos w tej gwarancji jest

Komentarz

• Prezes52
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 6427
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

IrekLubinPL, i dobrze trzeba walczyć o swoje bo niedługo bedziemy wszystko robić z własnej kieszeni

Mariusz
                                                  Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• 4tech
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 4199
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Czyli GW chociaż pokrywa części
                                                    Z ciekawości ile to złotówek za takie amorki?

Komentarz

Pracuję...