Jakich nawigacji używacie,jakich map i co polecacie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hsurim
    Elegance
    • 2006
    • 788
    • Kia
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Eidos71
    (...) Na przemian używam Automapy (obecnie 6.8) i MapyMap Top (...) Jednak bardziej odpowiada mi MapaMap - jest szybsza, wyznacza lepiej (krótsze) trasy(...)
    Dobrze jest zaglądać w ustawiania map.
    W AutoMapa są do wyboru trzy opcje wytyczania tras:
    - najszybsza
    - optymalna
    - najkrótsza.
    AutoMapa standardowo ma ustawione wytyczanie trasy jako ... "optymalna" i stąd ta różnica - o której piszesz - w długości wyznaczanej drogi.

Nie ma lepszej (dokładniejszej) mapy Polski - do GPS - jak AutoMapa.
    Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• rezon
      RS
      • 2006
      • 1894
      • Volvo
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez hsurim
      jest dokładniejsza. Niedawno wgrałem do telefonu program Navigo - ma dokładniejszą bazę adresową. Na AM 6.8 nie raz spotkałem się z sytuacją, że nie ma adresów "firmowych" - np. spróbujcie wpisać Krosno, Pużaka 49. Nie znajduje takiego adresu, a budynek jest i to całkiem duży. Jest więcej podobnych niedokładności. Navigo ładnie mi chodzi na Omnii, chociaż dość długo łapie sygnały. Na co dzień jeżdżę na wbudowanej navi samochodowej z AM 6.8 z uwagi na aktualizację POI.

Komentarz

• hsurim
        Elegance
        • 2006
        • 788
        • Kia
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez rezon
        (...) Krosno, Pużaka 49. Nie znajduje takiego adresu,(...)
        Wyciągnąłem z szuflady i faktycznie, nie ma takiego adresu ...
        Napisz do AutoMapy o tym, bo za zgłoszenie poważnego błędu dają subskrypcję na rok.

W każdej są jakieś błędy, ale z wielu opinii wynika, że AutoMapa ma ich najmniej i dlatego można powiedzieć, że jest najlepsza.

Komentarz

• winni77
          RS
          • 2009
          • 2183
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez rezon
          Nie znajduje takiego adresu, a budynek jest i to całkiem duży.
          Rozmiar jest akurat mało istotny. Pytanie od kiedy ten budynek tam stoi? I druga sprawa, jeśli ktoś tego nie zgłosi, to mała szansa, że się pojawi w kolejnej aktualizacji. Ja własnie zgłosiłem błąd w Londynie. Zobaczymy czy się pojawi następnej łacie
          Mój "Batmobil"

Komentarz

• Eidos71
            RS
            • 2011
            • 2050
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez hsurim
            Dobrze jest zaglądać w ustawiania map.
            W AutoMapa są do wyboru trzy opcje wytyczania tras:
            - najszybsza
            - optymalna
            - najkrótsza.
            AutoMapa standardowo ma ustawione wytyczanie trasy jako ... "optymalna" i stąd ta różnica - o której piszesz - w długości wyznaczanej drogi.

Specjalnie napisałem w swoim poście, że biorę pod uwagę ustawienia standardowe. Doskonale znam możliwości ustawień AM i MM - mimo wszystko pod względem wyznaczania tras lepsza jest MM. Jeżeli chodzi o dokładność AM - nie jest tak różowo. Tak, jak było już opisane - nie uwzględnia niektórych adresów, przekłamuje dopuszczalne prędkości (np. na prawie całej długości E-7 między Małdytami i Elblągiem wskazuje 50 km/h, gdzie obowiązuje 90 km/h z małymi wyjątkami). Z MM takich problemów nie ma.
            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• hsurim
              Elegance
              • 2006
              • 788
              • Kia
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Po to są ustawienia, aby z nich korzystać. Nigdy producent jest w stanie dogodzić wszystkim w default ...
              Z tego co pamiętam, to tam (Małdyty) są/były roboty drogowe i ze względy chociażby na takie okoliczności (częste przesuwanie znaków) , mogą występować nieścisłości .

Co do MM, to ma dwóch znajomych i są przypadki, gdzie pokazuje jazdę po polu - zamiast szosą.
              Jest tez problem z drogami, które to (nie pamiętam) są, ale MM ich nie wykazuje, albo na odwrót.
              Błędy ma KAŻDA mapa, ale chyba mniej dokuczliwym jest niewłaściwa prędkość od ... nieistniejących dróg.

Aktualizowałeś AutoMapę do wersji 6.8.1 d (z 21.06.2011) ?

Komentarz

• aqq
                Drive
                • 2011
                • 60

Odświeżę temat, planujemy zakupić nawigację samochodową. Myślałam o Tom tomie xxl ale niestety nie znalazłam zbyt ciekawych opinii na jej temat. Będziemy jeździć głównie po Polsce. Może ktoś z Was coś poleci? cena nie gra roli (oczywiscie bez przesady najlepiej z jakimś większym wyswietlaczem.

Komentarz

• Eidos71
                  RS
                  • 2011
                  • 2050
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez aqq
                  Odświeżę temat, planujemy zakupić nawigację samochodową. Myślałam o Tom tomie xxl ale niestety nie znalazłam zbyt ciekawych opinii na jej temat. Będziemy jeździć głównie po Polsce. Może ktoś z Was coś poleci? cena nie gra roli (oczywiscie bez przesady najlepiej z jakimś większym wyswietlaczem.
                  Bierz navi z 5" matrycą (nie większą, bo - wbrew pozorom - wcale nie zapewnia lepszej czytelności, a ogranicza widoczność), bez żadnych dodatkowych bajerów (typu BT, lub FM - ja się połasiłem i żadnej z tych funkcji nie korzystam). Jeżeli zależy Ci na oryginalnej mapie - dopasuj mapę najlepszą dla Ciebie. Jeżeli nie - aktualne programy z mapami znajdziesz bez problemu w Necie. Co do procka navi - z dostępnych na rynku właściwie wszystkie są wystarczające do płynnej pracy urządzenia.
                  Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                  MOJA FURKA

Komentarz

• aqq
                    Drive
                    • 2011
                    • 60

racja, żadnych bajerów nie potrzebuje, ma działać bez zarzutu, do tego chce atualizować mapy przez neta itp.

Komentarz

• Eidos71
                      RS
                      • 2011
                      • 2050
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez aqq
                      do tego chce atualizować mapy przez neta itp.
                      A więc mapy oryginalne...
                      MOJA FURKA

Komentarz

• Dago
                        Classic
                        • 2011
                        • 37

Mimo twojego sceptycyzmu, polecam nawigacje Tom tom, użytkowałem różne nawigacje w samochodach służbowych, a od trzech lat posiadam tom toma go 750 (nie wiem czy ten model jest jeszcze w ofercie, ale pewnie jest coś podobnego). Świetnie sprawdza się w Polsce i za granicą, a poza tym w prosty i łatwy sposób możesz je aktualizować za każdym podłączeniem do kompa, a o to Ci chodziło.
                        Sytuacje w życiu się odwracają.

Komentarz

• hsurim
                          Elegance
                          • 2006
                          • 788
                          • Kia
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

(...) Bierz navi z 5" matrycą (nie większą, bo - wbrew pozorom - wcale nie zapewnia lepszej czytelności, a ogranicza widoczność)(...)
                          To zależy, gdzie umocujesz nawigację ...
                          Znakomicie się sprawdzają uchwyty na kratkę.
                          Dodatkowa zaleta - prócz tego, że zupełnie nie zasłania widoczności przez szybę - to więcej 'cienia' i tym samym lepsza widoczność.
                          Ja mam 6 cali i teraz trochę żałuje, że nie wziąłem 7-ki. Mając rozdzielczość 800x480 obraz jest super.

Komentarz

• looker
                            RS
                            • 2008
                            • 1886
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

hsurim, a nie telepie się to na kratce trochę ?
                            OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                            SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• aqq
                              Drive
                              • 2011
                              • 60

Zamieszczone przez Dago
                              Mimo twojego sceptycyzmu, polecam nawigacje Tom tom, .
                              ja w zasadzie od poczatku chciałam tom toma, zdziwiłam się tylko po przeczytaniu opinii w necie, zwłaszcza na temat tej xxl, dlatego pytam was doświadczonych uzytkowników

Komentarz

• Arken
                                Classic
                                • 2011
                                • 14

W roku ubiegłym, na trasie padł mi Lark 35,7 z Automapą i ...... Nokia z aktualnymi darmowymi "Ovi Maps" elegancko przeprowadziła mnie przez Austrię i Czechy prosto do domu....
                                105 L, Forman, Felicia, Fabia, Octavia 1 Tour+, Octavia 2 FL, Octavia 3

Komentarz

• czaja
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 55
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez aqq
                                  ja w zasadzie od poczatku chciałam tom toma, zdziwiłam się tylko po przeczytaniu opinii w necie, zwłaszcza na temat tej xxl, dlatego pytam was doświadczonych uzytkowników
                                  Wszystko przecież zależy czego się oczekuje od nawigacji. Jeżeli ma prowadzić cię za roczkę i jeszcze trzymać za ciebie kierownicę to kupisz taką która ma super hiper dokładne mapy i kupe fajerwerków. Jeżeli ma tylko wskazać drogę i ostrzec o radarach itp., to po co wydawać dużo kasy na urządzenie które używasz sporadycznie. Wszystko zależy od preferencji kupującego.
                                  Jak dla mnie jedną podstawową wadą urządzeń Tom Tom jest to że można na nie wrzucić tylko mapyt TomTom. I to koniec wad tych sprzętów Dość często w TomTomie akualizowane są mapy, więc stają cie coraz bardziej dokładne (mówię o Polsce).
                                  Dlatego uważam że kupując navi, tak naprawdę powinniśmy patrzeć pod jakim systemem pracuje dany sprzęt. Osobiście mogę polecić urządzenia z systemem winCE 5/6 ponieważ na ten system zainstalujecie i AutoMapę i TomToma i wiele innych aplikacji. Czego nie można zrobić na TomTomie. Minusem winCE i map TomTom jest to że nie działają niektóre funkcje mapy jak asystent pasa ruchu.

tyle ode mnie.
                                  pozdrawiam

Komentarz

• hsurim
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 788
                                    • Kia
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez looker
                                    hsurim, a nie telepie się to na kratce trochę ?
                                    Też miałem takie wątpliwości - przed zakupem.
                                    Popatrz TUTAJ w galerii zdjęć i ten uchwyt ma jeszcze podpórkę.
                                    Umocowałem ten uchwyt do najniższego listka lewego wylotu części kratki, po jej prawej stronie a podpórkę - dla wszystkiego, aby nie podskakiwało na wybojach - przykleiłem 'kropelką' silikonu sanitarnego (nad obramowaniem wnęki radia).
                                    Ta podpórka ma pewne pole manewru - można ja wyjąć, obrócić lub (i) przełożyć w druga parę otworów.
                                    Trzyma się doprawdy stabilnie, w dodatku nieźle to wygląda i sterowanie nawigacją jest w zasięgu ręki z łokciem opartym o podłokietnik - jest bliżej niż radio.
                                    Jakby co, to mogę wrzucić jakąś fotkę(-i) :wink:

Komentarz

• Eidos71
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2050
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Uchwyty BLOW są uchwytami dedykowanymi pod konkretne nawigacje (z uwagi na mocowanie navi). Nie będą pasowały pod nawigacje innych producentów. Być może uchwyt BLOW jest dobry, ale próbowałem używać podobnego uchwytu (co prawda jakiegoś "no name") i odpuściłęm sobie. Brzęczał nawet, gdy navi nie było wpięte, a po wpięciu navi po prostu wypadał na wertepach. Pozostałem więc przy uchwycie na szybę. :-)
                                      MOJA FURKA

Komentarz

• Dago
                                        Classic
                                        • 2011
                                        • 37

aqq polecam do przeczytania artykuł z ostatniego numeru "Auto Świat" /Porady/ Aktualizacja map w nawigacjach GPS - może Ci on pomoże w podjęciu decyzji .
                                        Sytuacje w życiu się odwracają.

Komentarz

• hsurim
                                          Elegance
                                          • 2006
                                          • 788
                                          • Kia
                                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Uchwyty BLOW są uchwytami dedykowanymi pod konkretne nawigacje (z uwagi na mocowanie navi). Nie będą pasowały pod nawigacje innych producentów. (...)
                                          Ten uchwyt - o którym pisałem - nie jest 'uchwytem BLOW a renomowanej, niemieckiej firmy HR - nieprodukującej (ponoć) bubli.
                                          (link ze strony BLOW podałem tylko dla dosyć czytelnych zdjęć)
                                          TUTAJ np. piszą, że pasuje on do plecków nawigacji następujących marek: Navroad, Navigon, Becker, Mio, Cruser, Aristo, Clarion - o BLOW akurat nie wspomnieli :wink:

Jeśli u Ciebie 'brzęczał', to albo był kiepski, albo ... trzeba było go zaczepić zupełnie inaczej (??) ewentualnie można było co nieco podkleić/przykleić silikonem.

EDIT:
                                          Znalazłem fotkę dobrze ilustrująca uchwyt HR po zamontowaniu.

Komentarz

• rezon
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 1894
                                            • Volvo
                                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez aqq
                                            Będziemy jeździć głównie po Polsce. Może ktoś z Was coś poleci? cena nie gra roli (oczywiscie bez przesady najlepiej z jakimś większym wyswietlaczem.
                                            to może lepiej zastanowić się nad wbudowaną navi pod Windowsy, tak aby można było odpalić dowolny program navi? Ja mam 8-mio calowego chińczyka z Automapą -super sprawa.
                                            Zamieszczone przez winni77
                                            Rozmiar jest akurat mało istotny. Pytanie od kiedy ten budynek tam stoi?
                                            Jakieś 20-30 lat

Komentarz

• aqq
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 60

poleciałam dziś do sklepu i chyba zdecyduje sie na Larka freebird 50.2

Komentarz

• Eidos71
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2050
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez aqq
                                                poleciałam dziś do sklepu i chyba zdecyduje sie na Larka freebird 50.2
                                                Jeżeli będziesz korzystała z MM (a kupując Larka z mapami, będziesz miała w zestawie MM), to najnowsze wersje MM wychodzą w pierwszej kolejności właśnie na Larka, a dopiero sporo później pod inne Navi.
                                                MOJA FURKA

Komentarz

• looker
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1886
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Eee tam. Odblokuje i A.M. zapoda na SD :-) MM w wersji Easy to jakiś żart jest.
                                                  OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                                  SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• eaglemirek
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 14114
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Przy Larku nic nie trzeba odblokowywać :!: Instalujesz np. AM na karcie pamięci, wkładasz do Larka i w ustawieniach zmieniasz ścieżkę na tą do AM. Smiga aż miło :!:
                                                    Larka 50.2 nie sprawdzałem ale napewno tak jest na 50.1 bo mam i na 50.3 bo konfigurowałem kumplowi

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

Pracuję...