Jakich nawigacji używacie,jakich map i co polecacie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czaja
    Drive
    • 2011
    • 55
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez eaglemirek
    Przy Larku nic nie trzeba odblokowywać Instalujesz np. AM na karcie pamięci, wkładasz do Larka i w ustawieniach zmieniasz ścieżkę na tą do AM. Smiga aż miło
    Larka 50.2 nie sprawdzałem ale napewno tak jest na 50.1 bo mam i na 50.3 bo konfigurowałem kumplowi
    Dobrze prawisz. Wszystkie Larki są fabrycznie "odblokowane".

Komentarz

• looker
      RS
      • 2008
      • 1886
      • Octavia II (1Z3)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

eaglemirek, być może tak jest w nowszych. W moim 43.1 trzeba było odblokować Win CE. Ale to już dinozaur jest :-)
      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• SP9XWW
        Rider
        • 2009
        • 579

No to tak w ramach powrotu do wątku map, miałem okazję rozjeździć Mazury z Garminem i mapą UMP-pc-PL (Open Source). Nie miała najmniejszych kłopotów nawet na zadupiach (oczywiście główne drogi a nie zjazdówki do posesji czy też boczne na wsiach). Hitem sezonu była wyprawa pod Olsztynem przez rezerwat "Lasu Warmińskiego" - lokalne drogi leśne z asfaltem (na szerokość tylko jednego auta) ponad 10 km z kilkoma skrzyżowaniami inside.
        Wielki szacun dla Twórców mapy i całej społeczności UMP. Sam podrzuciłem chłopakom trochę nowych informacji, punktów POI i ścieżek. Dzisiaj wymieniłem firmware urządzenia na wersję trochę bardziej rozbudowaną (Tajwańską) - całość w trakcie testów.
        Garmin + mapy UMP - to świetna opcja dla tych którzy lubią trochę grzebać, cenią sobie jakość wykonania sprzętu, świetny wyświetlacz i chcą innym dać trochę swojej pracy. :szeroki_usmiech
        Vy 73! de S!@w

Komentarz

• ale_jak_to
          Ambiente
          • 2011
          • 199

Oczywistym jest fakt, ze przede wszystkim poprawnosc wyznaczania tras i szybkosc nanoszenia zmian liczy sie najbardziej zeby poprawnie jezdzic - tutaj chcialbym poprosic Was o opinie na terenie Polski - bo za granice nie jezdze i nie wybieram sie w najblizszym czasie.

Chce sobie potestowac rozne navi niezaleznie od platform, zeby moc wyrobic sobie opinie. Na razie uzywam Nokia Maps na 5800 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony - wczesniej troche pojezdzilem na Automapie ktora, nie majac za bardzo stycznosci z navi uwazalem za wzór nawigacji... ale czy na pewno? Brak tej autompapy na androida to wedlug mnie blad autorow a i ku androida bede pewnie kierowal swoje kroki.

Czytalem sporo opinii dobrych o dwoch aplikacjach, ktore sa na pewno na mojego symbiana s60v5 (tutaj dodam ze sie bardzo pozytywnie zaskoczylem shellem SPB i moze to opoznic u mnie zmiane platformy - nie wiem tez czy sa one pod androida i pod wm6.5 czy wp7 ale nie rozdrabniajmy tego na systemy) - NAVI MN7 i Sygic Mobile bodajze w wersji 10. Chcialbym potestowac rozne navi nawet jesli na roznych systemach, zeby wybrac sobie jedna, ktora mi bedzie najbardziej odpowiadac - wtedy moze nawet wykupie licencje

Teraz moje uwagi/wymagania odnosnie navi:
          1. W N5800 Nokia Maps brakuje mi jednej rzeczy - nie ma kilometra na drodze na ktorym jestem - trzeba sprawdzac na slupkach. Niby pierdola, ale funkcjonalna.
          2. Fajnie, gdyby byly dokladne numeracje na mapie, ale jesli dobrze kieruje to bez tego da sie w miescie dojechac rowniez pod wskazany adres.
          3. Wieksosc ludzi ceni sobie ustawienie alternatywnej trasy - rozumiem, ze jest to opcja, e przed podroza dodaje sobie druga trase i moge ja wlaczyc w kazdej chwili np jednym kliknieciem?
          4. Bardzo by mi zalezalo na punktach POI - dokladnym i szczegholowym ich oznaczeniu - podobno ktoras z tych dwóch navi o ktorej wspomnialem pokazuje nawet JAKIEJ FIRMY STACJA BENZYNOWA jest w danym miejcu, mozna np wyznaczyc jazde do najblizszego Orlenu - taka funkcjonalnosc bardzo by mi sie przydala i najwazniejsze sa dla mnie elementy tras i rzeczy przydatnych podczas wedrowek - kina czy teatrry nie koniecznie ale dobrze by bylo gdybym mogl znalesc np tak jak w google maps jakies specjalistyczne sklepy itp.
          5. To oczym wspomnialem - jak szybko dany producent zmienia dane w navi i jak czesto - kiedy np gdzies zamykana jest droga - ktora navi powie mi o tym najszybciej?

Zachecam do dyskusji - nie znalazlem jakiegos fajnego testu aplikacji GPS gdzie mialbym to wszystko podsumowane, platforma nie ma do konca znaczenia, jestem gotow zostawic tez Automape jesli bedzie sens

Komentarz

• SP9XWW
            Rider
            • 2009
            • 579

No to od siebie poopowiadam Ci o Garminie i jego mapach.
            Zamieszczone przez ale_jak_to
            1. W N5800 Nokia Maps brakuje mi jednej rzeczy - nie ma kilometra na drodze na ktorym jestem - trzeba sprawdzac na slupkach. Niby pierdola, ale funkcjonalna.
            Nazywa się to pikietaż. Dane pochodzą z mapy. City Navigator Europe (mapa Navteq'a do Garminów) nie ma tych danych. Są natomiast jako dodatek do darmowej mapy UMP (jako dodatkowa kategoria POI). Można dodać ten plik POI też do CNE.

2. Fajnie, gdyby byly dokladne numeracje na mapie, ale jesli dobrze kieruje to bez tego da sie w miescie dojechac rowniez pod wskazany adres.
            Na ogół ma to każda mapa. Ale tutaj nie wskażesz lidera. Każda jest dobra na swój sposób.

3. Wieksosc ludzi ceni sobie ustawienie alternatywnej trasy - rozumiem, ze jest to opcja, e przed podroza dodaje sobie druga trase i moge ja wlaczyc w kazdej chwili np jednym kliknieciem?
            Wyższe modele Garmina mają taką funkcjonalność. Opcja ta nazywa się "Moimi trasami", możesz wcześniej zaprogramować sobie dokładną trasę jaką chcesz jechać. Trasę można zaprogramować w urządzeniu albo szybciej i wygodniej w aplikacji MapSource i załadować gotową do Garmina.

4. Bardzo by mi zalezalo na punktach POI - dokladnym i szczegholowym ich oznaczeniu - podobno ktoras z tych dwóch navi o ktorej wspomnialem pokazuje nawet JAKIEJ FIRMY STACJA BENZYNOWA jest w danym miejcu, mozna np wyznaczyc jazde do najblizszego Orlenu - taka funkcjonalnosc bardzo by mi sie przydala i najwazniejsze sa dla mnie elementy tras i rzeczy przydatnych podczas wedrowek - kina czy teatrry nie koniecznie ale dobrze by bylo gdybym mogl znalesc np tak jak w google maps jakies specjalistyczne sklepy itp.
            Większość nowych map ma taką funkcjonalność. Wszystkie mapy do Garmina wiedzą jakiej firmy są stacje benzynowe. Projekt UMP zawiera w sobie bardzo dużo różnych kategorii punktów POI. Więc myślę, że tutaj nie miałbyś problemów.

5. To oczym wspomnialem - jak szybko dany producent zmienia dane w navi i jak czesto - kiedy np gdzies zamykana jest droga - ktora navi powie mi o tym najszybciej?
            Cykle produkcyjne map to na ogół 3 miesiące + obróbka informacji przez producenta. Tutaj bywa różnie ale nie spodziewaj się cudów. Navteq ma siedzibę w USA i zanim przetworzy otrzymane od użytkowników informacje sporo czasu minie. Tak samo jest w Tom-Tom'ie i innych dużych mapach. Najszybsza z komercyjnych jest chyba AutoMapa. Wszystkie te mapy bije na głowę UMP - tutaj głoszona zmiana w mapie pojawią się na ogół na mapie po kilku dniach - rewelacyjne rozwiązanie jeżeli chodzi np. o remonty dróg i objazdy. Wszystko uzależnione jest od użytkowników mapy i ich informacji zgłaszanych do twórców i "rysowaczy:.

Zachecam do dyskusji - nie znalazlem jakiegos fajnego testu aplikacji GPS gdzie mialbym to wszystko podsumowane, platforma nie ma do konca znaczenia, jestem gotow zostawic tez Automape jesli bedzie sens
            Jeżeli masz telefon z symbianem będziesz potrzebował aplikację Garmin Mobile XT a całą resztę znajdziesz TUTAJ
            Vy 73! de S!@w

Komentarz

• przemek88
              Rider
              • 2009
              • 613

chce kupić nawigacje do 400zł. Co polecacie TomToma czy Mio?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• hsurim
                Elegance
                • 2006
                • 788
                • Kia
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Tak zapytam z czystej ciekawości:
                - dlaczego tylko z tych dwóch firm chcesz coś wybrać ?
                Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• przemek88
                  Rider
                  • 2009
                  • 613

bo tomtoma mam teraz i jestem zadowolony ale słyszałem z Mio też jest dobre. Chyba ze polecasz jakąś inną firmę jest otwarty na propozycje

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• przemek88, tak na szybcika

TomTom
                    +prosty w obsłudze
                    +płynny soft
                    +bardzo dobry zachód - TeleAtlas czyli to samo co Mio
                    -średnia polska - TeleAtlas czyli to samo co Mio
                    -navi oparta na linuxie - zostajesz na zawsze z TomTom'em
                    -kupa z aktualizacjami w budżetowych modelach, a taki chcesz kupić

Mio
                    +świeże mapki - nowa seria SpiritII pojawiła się Kwiecień/Maj
                    +2 lata darmowej aktualizacji - dla każdego modelu
                    +dobrej jakości urządzenie
                    +bez problemu możesz ją odblokować
                    +bardzo dobry zachód - TeleAtlas czyli to samo co TomTom
                    -średnia polska - TeleAtlas czyli to samo co Tom
                    -gówniany soft

Podsumowując:
                    Mio - spoko jeśli chcesz wgrać sobie inną mapkę
                    TomTom - jeśli masz hajs na aktualizacje, nie zależy Ci na super dokładnej Polsce jest Ok.

Dla mnie Mio, dla mamy TomTom

Komentarz

• yunior81
                      RS
                      • 2010
                      • 1657
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ja np. używam Mio Moov 500 - oczywiście odblokowana :diabelski_usmiech plus AM PL i EU, śmiga aż miło :szeroki_usmiech

Komentarz

• Zamieszczone przez yunior81
                        Ja np. używam Mio Moov 500 - oczywiście odblokowana :diabelski_usmiech plus AM PL i EU, śmiga aż miło :szeroki_usmiech
                        I to jest jedna z najlepszych opcji

Komentarz

• przemek88
                          Rider
                          • 2009
                          • 613

kross12, dziękuje za odpowiedź chyba jednak zdecyduje się na mio będę miał porównanie z tomtomem

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• yunior81
                            RS
                            • 2010
                            • 1657
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Osobiście uważam, że poniżej 4,3 cala nie ma co schodzić. Kiedyś miałem Mio Moov chyba 200 3,5 cala porażka :!: :!: O ile w dzień jeszcze jako tako to w nocy tragedia....

Komentarz

• przemek88, jeśli chcesz kupić navi, wsiąść do auta i jechać to nie Mio :P Mio jest zajebiste jeśli chcesz wgrać inne mapki. Zapominiałem dodać odnośnie Mio, Spiryty II mają fatalnego lektora, który czyta nazwy ulicy

Ja bym na Twoim miejscu kupił Moov 500 lub Spirit 570 - 5' daje rade

Komentarz

• przemek88
                                Rider
                                • 2009
                                • 613

kross12, a ciężko wgrać inne mapki i jakie najlepiej?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• przemek88, w necie mnóstwo opisów, jak krok po kroku to zrobić.
                                  Weź sobie:
                                  Moov 500 - WinCe5 4,7'
                                  Spirit 570 - WinCe6 5'

Mapki na PL Automapa, na zachód TomTom

Komentarz

• przemek88
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 613

czyli rozumiem ze najlepiej kupić GPS z mapą polski odblokować i wgrać mapy jakie sie chce?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Zamieszczone przez przemek88
                                      czyli rozumiem ze najlepiej kupić GPS z mapą polski odblokować i wgrać mapy jakie sie chce?
                                      Tak

Komentarz

• Evil
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 721

Zamieszczone przez yunior81
                                        Osobiście uważam, że poniżej 4,3 cala nie ma co schodzić. Kiedyś miałem Mio Moov chyba 200 3,5 cala porażka
                                        Dziwne, popatrz ja mam 3,5cala i sobie chwalę i nie widzę powodów aby mieć większy wyświetlacz na szybie przedniej. Im większy tym bardziej rozprasza uwagę. Szczególnie jak teraz nawet i po 5 cali są navi.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• eaglemirek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 14114
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Evil, Kiedyś miałem miałem 3,5" w Mio 560 i wystarczało teraz mam 5" i wcale nie twierdzę że to za wielkie :!: Możesz wyświetlać więcej danych a ekran nie jest zaśmiecony.

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Evil
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 721

eaglemirek, przed momentem zobaczyłem w Twoim temacie, Twój uchwyt. To rozumie, duża nawigacja, ale nie na widoku (na szybie) tylko gdzieś poniżej, to potrafię zaakceptować.
                                            Więcej danych? Może to dużo zależy od programu nawigującego, ja używam Igo 8 i mam na wyświetlaczu:
                                            Lewy Bok:
                                            Najbliższy manewr (najmniejsze jakie może być)
                                            Kolejny manewr (najmniejsze jakie może być)
                                            Aktualna prędkość wg. GPS + czasami wyskakują fotoradary lub znaki ostrzegawcze
                                            Prawy Bok:
                                            nic
                                            Góra:
                                            Przeźroczysty pasek, na którym wyświetlana jest nazwa najbliższej miejscowości
                                            Dół :
                                            Pasek: Ile km do przejechania, Która godzina, o której będę na miejscu, stan baterii.

No i oczywiście mapa

Co więcej potrzebne? Nawet w całkowicie nieznanym terenie nie potrzebuję, się wpatrywać w navi, tylko zerknę i już wiem. I tu większy obraz mi mało ułatwił, bo tylko wszystko bym miał większe a takiej potrzeby nie widzę.

PS. głos mam wyłączony, aby ktoś nie pomyślał, że jeżdżę na słucha nie na "mapę" tak jak np. robi to mój Ojciec, jeździ tak jak mu mówi i nie patrzy w mapę, co dla mnie jest całkowicie niezrozumiałe

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• eaglemirek
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 14114
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Evil, Mam AM. Lubie też mieć kompas i wysokość npm oraz pikietaż. Jak mówią po CB o czymś na danym kilometrze to nie muszę szukać słupków. Wysokość i kompas nie są niezbędne ale lubię takie info szczególnie przy takich wyprawach jak w góry czy do CRO. Nigdy ani Hołek ani zobrazowanie graficzne nie jest dla mnie pewnikiem, to tylko ma pomagać
                                              No i jeszcze jedna też istotna sprawa - ja mam prawie 2 razy tyle lat co Ty :diabelski_usmiech więc i wzrok nie taki, oraz większy ekran to łatwiejsza obsługa paluchem a nie stylusem.
                                              Odnośnie montażu nawi na szybie, przez kilka miesięcy miałem na szybie i powiem Ci że w O2 mi jej wielkość nie przeszkadzała ale to może z racji tego ze do niskich nie należę i nie lubię zbyt nisko siedzieć. Bardziej mnie denerwowało że była zbyt daleko oddalona i do obsługi trzeba się było wręcz nachylać

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Evil
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 721

Jak mówią po CB o czymś na danym kilometrze to nie muszę szukać słupków. Wysokość i kompas nie są niezbędne ale lubię takie info szczególnie przy takich wyprawach jak w góry czy do CRO.
                                                pikietaż - to coś czego albo nie potrafię znaleźć w opcjach IGO, albo jest dziwnie zakamuflowana, a faktycznie - często się przydaje.
                                                No i przepraszam - o m.n.p.m zapomniałem, mam ją po prawej stronie gdzieś tam u góry i teraz było to atrakcją podczas wyjazdu do Zakopanego.. 820m to najwięcej co osiągnęliśmy
                                                No i jeszcze jedna też istotna sprawa - ja mam prawie 2 razy tyle lat co Ty :diabelski_usmiech
                                                Żeby nie było, to nie ja to powiedziałem ale w pełni rozumie.
                                                Pozdrawiam, i udanego wyjazdu. Mnie z zakopanego przegonił deszcz i resztę urlopu w domu spędzam

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• winni77
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2183
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez SP9XWW
                                                  Najszybsza z komercyjnych jest chyba AutoMapa (w aktualizacjach).
                                                  Ja tylko dodam, może i owszem w PL, bo zagramanicą to porażka, no ale od nich to pośrednio zależy. Sam zgłaszałem do navteka kilka rzeczy i jak na razie wyszła już druga poprawka i nadal lipa.

[ Dodano: Pią 29 Lip, 11 09:15 ]
                                                  większy ekran to łatwiejsza obsługa paluchem a nie stylusem.
                                                  I to jest kwintesencja zalet dużego ekranu
                                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• smer
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2021
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Evil
                                                    pikietaż - to coś czego albo nie potrafię znaleźć w opcjach IGO, albo jest dziwnie zakamuflowana,
                                                    I nie znajdziesz

A co do wielkości wyświetlacza, to w palmtopie 3,5 cala w zupełności mi wystarczy, a jak zapomnę navi a coś mnie zaskoczy, to i ekran w telefonie mi wystarczy, żeby IGo8 odpalić...
                                                    Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

Pracuję...