Zamieszczone przez eaglemirek
Jakich nawigacji używacie,jakich map i co polecacie?
Zwiń
X
-
eaglemirek, być może tak jest w nowszych. W moim 43.1 trzeba było odblokować Win CE. Ale to już dinozaur jest :-)OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
No to tak w ramach powrotu do wątku map, miałem okazję rozjeździć Mazury z Garminem i mapą UMP-pc-PL (Open Source). Nie miała najmniejszych kłopotów nawet na zadupiach (oczywiście główne drogi a nie zjazdówki do posesji czy też boczne na wsiach). Hitem sezonu była wyprawa pod Olsztynem przez rezerwat "Lasu Warmińskiego" - lokalne drogi leśne z asfaltem (na szerokość tylko jednego auta) ponad 10 km z kilkoma skrzyżowaniami inside.
Wielki szacun dla Twórców mapy i całej społeczności UMP. Sam podrzuciłem chłopakom trochę nowych informacji, punktów POI i ścieżek. Dzisiaj wymieniłem firmware urządzenia na wersję trochę bardziej rozbudowaną (Tajwańską) - całość w trakcie testów.
Garmin + mapy UMP - to świetna opcja dla tych którzy lubią trochę grzebać, cenią sobie jakość wykonania sprzętu, świetny wyświetlacz i chcą innym dać trochę swojej pracy. :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Oczywistym jest fakt, ze przede wszystkim poprawnosc wyznaczania tras i szybkosc nanoszenia zmian liczy sie najbardziej zeby poprawnie jezdzic - tutaj chcialbym poprosic Was o opinie na terenie Polski - bo za granice nie jezdze i nie wybieram sie w najblizszym czasie.
Chce sobie potestowac rozne navi niezaleznie od platform, zeby moc wyrobic sobie opinie. Na razie uzywam Nokia Maps na 5800 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony - wczesniej troche pojezdzilem na Automapie ktora, nie majac za bardzo stycznosci z navi uwazalem za wzór nawigacji... ale czy na pewno? Brak tej autompapy na androida to wedlug mnie blad autorow a i ku androida bede pewnie kierowal swoje kroki.
Czytalem sporo opinii dobrych o dwoch aplikacjach, ktore sa na pewno na mojego symbiana s60v5 (tutaj dodam ze sie bardzo pozytywnie zaskoczylem shellem SPB i moze to opoznic u mnie zmiane platformy - nie wiem tez czy sa one pod androida i pod wm6.5 czy wp7 ale nie rozdrabniajmy tego na systemy) - NAVI MN7 i Sygic Mobile bodajze w wersji 10. Chcialbym potestowac rozne navi nawet jesli na roznych systemach, zeby wybrac sobie jedna, ktora mi bedzie najbardziej odpowiadac - wtedy moze nawet wykupie licencje
Teraz moje uwagi/wymagania odnosnie navi:
1. W N5800 Nokia Maps brakuje mi jednej rzeczy - nie ma kilometra na drodze na ktorym jestem - trzeba sprawdzac na slupkach. Niby pierdola, ale funkcjonalna.
2. Fajnie, gdyby byly dokladne numeracje na mapie, ale jesli dobrze kieruje to bez tego da sie w miescie dojechac rowniez pod wskazany adres.
3. Wieksosc ludzi ceni sobie ustawienie alternatywnej trasy - rozumiem, ze jest to opcja, e przed podroza dodaje sobie druga trase i moge ja wlaczyc w kazdej chwili np jednym kliknieciem?
4. Bardzo by mi zalezalo na punktach POI - dokladnym i szczegholowym ich oznaczeniu - podobno ktoras z tych dwóch navi o ktorej wspomnialem pokazuje nawet JAKIEJ FIRMY STACJA BENZYNOWA jest w danym miejcu, mozna np wyznaczyc jazde do najblizszego Orlenu - taka funkcjonalnosc bardzo by mi sie przydala i najwazniejsze sa dla mnie elementy tras i rzeczy przydatnych podczas wedrowek - kina czy teatrry nie koniecznie ale dobrze by bylo gdybym mogl znalesc np tak jak w google maps jakies specjalistyczne sklepy itp.
5. To oczym wspomnialem - jak szybko dany producent zmienia dane w navi i jak czesto - kiedy np gdzies zamykana jest droga - ktora navi powie mi o tym najszybciej?
Zachecam do dyskusji - nie znalazlem jakiegos fajnego testu aplikacji GPS gdzie mialbym to wszystko podsumowane, platforma nie ma do konca znaczenia, jestem gotow zostawic tez Automape jesli bedzie sens
Komentarz
-
-
No to od siebie poopowiadam Ci o Garminie i jego mapach.
Zamieszczone przez ale_jak_to1. W N5800 Nokia Maps brakuje mi jednej rzeczy - nie ma kilometra na drodze na ktorym jestem - trzeba sprawdzac na slupkach. Niby pierdola, ale funkcjonalna.
Zamieszczone przez ale_jak_to2. Fajnie, gdyby byly dokladne numeracje na mapie, ale jesli dobrze kieruje to bez tego da sie w miescie dojechac rowniez pod wskazany adres.
Zamieszczone przez ale_jak_to3. Wieksosc ludzi ceni sobie ustawienie alternatywnej trasy - rozumiem, ze jest to opcja, e przed podroza dodaje sobie druga trase i moge ja wlaczyc w kazdej chwili np jednym kliknieciem?
Zamieszczone przez ale_jak_to4. Bardzo by mi zalezalo na punktach POI - dokladnym i szczegholowym ich oznaczeniu - podobno ktoras z tych dwóch navi o ktorej wspomnialem pokazuje nawet JAKIEJ FIRMY STACJA BENZYNOWA jest w danym miejcu, mozna np wyznaczyc jazde do najblizszego Orlenu - taka funkcjonalnosc bardzo by mi sie przydala i najwazniejsze sa dla mnie elementy tras i rzeczy przydatnych podczas wedrowek - kina czy teatrry nie koniecznie ale dobrze by bylo gdybym mogl znalesc np tak jak w google maps jakies specjalistyczne sklepy itp.
Zamieszczone przez ale_jak_to5. To oczym wspomnialem - jak szybko dany producent zmienia dane w navi i jak czesto - kiedy np gdzies zamykana jest droga - ktora navi powie mi o tym najszybciej?
Zamieszczone przez ale_jak_toZachecam do dyskusji - nie znalazlem jakiegos fajnego testu aplikacji GPS gdzie mialbym to wszystko podsumowane, platforma nie ma do konca znaczenia, jestem gotow zostawic tez Automape jesli bedzie sens
Komentarz
-
-
kross12
przemek88, tak na szybcika
TomTom
+prosty w obsłudze
+płynny soft
+bardzo dobry zachód - TeleAtlas czyli to samo co Mio
-średnia polska - TeleAtlas czyli to samo co Mio
-navi oparta na linuxie - zostajesz na zawsze z TomTom'em
-kupa z aktualizacjami w budżetowych modelach, a taki chcesz kupić
Mio
+świeże mapki - nowa seria SpiritII pojawiła się Kwiecień/Maj
+2 lata darmowej aktualizacji - dla każdego modelu
+dobrej jakości urządzenie
+bez problemu możesz ją odblokować
+bardzo dobry zachód - TeleAtlas czyli to samo co TomTom
-średnia polska - TeleAtlas czyli to samo co Tom
-gówniany soft
Podsumowując:
Mio - spoko jeśli chcesz wgrać sobie inną mapkę
TomTom - jeśli masz hajs na aktualizacje, nie zależy Ci na super dokładnej Polsce jest Ok.
Dla mnie Mio, dla mamy TomTom
Komentarz
-
kross12
Zamieszczone przez yunior81Ja np. używam Mio Moov 500 - oczywiście odblokowana :diabelski_usmiech plus AM PL i EU, śmiga aż miło :szeroki_usmiech
Komentarz
-
kross12
przemek88, jeśli chcesz kupić navi, wsiąść do auta i jechać to nie Mio :P Mio jest zajebiste jeśli chcesz wgrać inne mapki. Zapominiałem dodać odnośnie Mio, Spiryty II mają fatalnego lektora, który czyta nazwy ulicy
Ja bym na Twoim miejscu kupił Moov 500 lub Spirit 570 - 5' daje rade
Komentarz
-
kross12
przemek88, w necie mnóstwo opisów, jak krok po kroku to zrobić.
Weź sobie:
Moov 500 - WinCe5 4,7'
Spirit 570 - WinCe6 5'
Mapki na PL Automapa, na zachód TomTom
Komentarz
-
kross12
Zamieszczone przez przemek88czyli rozumiem ze najlepiej kupić GPS z mapą polski odblokować i wgrać mapy jakie sie chce?
Komentarz
-
Zamieszczone przez yunior81Osobiście uważam, że poniżej 4,3 cala nie ma co schodzić. Kiedyś miałem Mio Moov chyba 200 3,5 cala porażka
Komentarz
-
-
eaglemirek, przed momentem zobaczyłem w Twoim temacie, Twój uchwyt. To rozumie, duża nawigacja, ale nie na widoku (na szybie) tylko gdzieś poniżej, to potrafię zaakceptować.
Więcej danych? Może to dużo zależy od programu nawigującego, ja używam Igo 8 i mam na wyświetlaczu:
Lewy Bok:
Najbliższy manewr (najmniejsze jakie może być)
Kolejny manewr (najmniejsze jakie może być)
Aktualna prędkość wg. GPS + czasami wyskakują fotoradary lub znaki ostrzegawcze
Prawy Bok:
nic
Góra:
Przeźroczysty pasek, na którym wyświetlana jest nazwa najbliższej miejscowości
Dół :
Pasek: Ile km do przejechania, Która godzina, o której będę na miejscu, stan baterii.
No i oczywiście mapa
Co więcej potrzebne? Nawet w całkowicie nieznanym terenie nie potrzebuję, się wpatrywać w navi, tylko zerknę i już wiem. I tu większy obraz mi mało ułatwił, bo tylko wszystko bym miał większe a takiej potrzeby nie widzę.
PS. głos mam wyłączony, aby ktoś nie pomyślał, że jeżdżę na słucha nie na "mapę" tak jak np. robi to mój Ojciec, jeździ tak jak mu mówi i nie patrzy w mapę, co dla mnie jest całkowicie niezrozumiałe
Komentarz
-
-
Evil, Mam AM. Lubie też mieć kompas i wysokość npm oraz pikietaż. Jak mówią po CB o czymś na danym kilometrze to nie muszę szukać słupków. Wysokość i kompas nie są niezbędne ale lubię takie info szczególnie przy takich wyprawach jak w góry czy do CRO. Nigdy ani Hołek ani zobrazowanie graficzne nie jest dla mnie pewnikiem, to tylko ma pomagać
No i jeszcze jedna też istotna sprawa - ja mam prawie 2 razy tyle lat co Ty :diabelski_usmiech więc i wzrok nie taki, oraz większy ekran to łatwiejsza obsługa paluchem a nie stylusem.
Odnośnie montażu nawi na szybie, przez kilka miesięcy miałem na szybie i powiem Ci że w O2 mi jej wielkość nie przeszkadzała ale to może z racji tego ze do niskich nie należę i nie lubię zbyt nisko siedzieć. Bardziej mnie denerwowało że była zbyt daleko oddalona i do obsługi trzeba się było wręcz nachylać
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez eaglemirekJak mówią po CB o czymś na danym kilometrze to nie muszę szukać słupków. Wysokość i kompas nie są niezbędne ale lubię takie info szczególnie przy takich wyprawach jak w góry czy do CRO.
No i przepraszam - o m.n.p.m zapomniałem, mam ją po prawej stronie gdzieś tam u góry i teraz było to atrakcją podczas wyjazdu do Zakopanego.. 820m to najwięcej co osiągnęliśmy
Zamieszczone przez eaglemirekNo i jeszcze jedna też istotna sprawa - ja mam prawie 2 razy tyle lat co Ty :diabelski_usmiech
Pozdrawiam, i udanego wyjazdu. Mnie z zakopanego przegonił deszcz i resztę urlopu w domu spędzam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SP9XWWNajszybsza z komercyjnych jest chyba AutoMapa (w aktualizacjach).
[ Dodano: Pią 29 Lip, 11 09:15 ]
Zamieszczone przez eaglemirekwiększy ekran to łatwiejsza obsługa paluchem a nie stylusem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Evilpikietaż - to coś czego albo nie potrafię znaleźć w opcjach IGO, albo jest dziwnie zakamuflowana,
A co do wielkości wyświetlacza, to w palmtopie 3,5 cala w zupełności mi wystarczy, a jak zapomnę navi a coś mnie zaskoczy, to i ekran w telefonie mi wystarczy, żeby IGo8 odpalić...
Komentarz
-
Komentarz