Alternatywa dla navi Skody

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rezon
    RS
    • 2006
    • 1894
    • Volvo
    • AKL 1.6 MPI 101 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez pacocases
    To nie kwestia co kto lubi ale z pewnością ceny.
    niekoniecznie. Chętnie dałbym cenę columbusa za sensowny sprzęt z dobrą navi. NA PEWNO nie jest tym Columbus z archaiczną mapą.

Komentarz

• Grzegorz56
      Rider
      • 2010
      • 266
      • Octavia II (1Z3)
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez rezon
      niekoniecznie. Chętnie dałbym cenę columbusa za sensowny sprzęt z dobrą navi. NA PEWNO nie jest tym Columbus z archaiczną mapą.
      tutaj trochę przesadziłeś. Wygląda na to, że nie widziałeś columbusa z mapą 8049 lub 8048. Dodatkowo prowadzenie do celu wyświetlane jest jednocześnie na nawigacji jak również na wyświetlaczu między zegarami. Dodatkowo nawigacja nie gubi się jak utraci łączność z satelitami tylko podaje aktualną pozycję wyliczając ją obrotów kół. (np. tunele)

Komentarz

• aronus
        Rider
        • 2008
        • 643
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Sebastian75
        Po lekturze wielu wątków i przejrzeniu Internetu uważam, że ... nie ma to jak oryginalne radio.
        Jak czytam, że komuś TO nie działa, komuś TO to ... dziekuję.
        Wszystko zależy kto co potrzebuje. Ja nie mam sterowania z kierownicy a klimę mam manualną więc oprócz pałeczek z czujników cofania oryginalne radio do niczego nie jest mi potrzebne Od 6 lat użytkuję chińską stację firmy Eonon i sprawuje się świetnie. Ma BT, automapę, kamerę cofania i czytnik kart pamięci, więc wszystko to co potrzebuję
        Jakby padła mi ta którą teraz mam to kupiłbym jakąś uniwersalną GMS za 1200 zł, bo nie mam uprzedzeń do chińskich stacji. Z reszta oryginalne stacje skody o ile się nie mylę też są produkowane w Chinach.

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez aronus
          Z reszta oryginalne stacje skody o ile się nie mylę też są produkowane w Chinach.
          Raczej się mylisz...
          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• pawel_breslau
            Ambiente
            • 2014
            • 175

Witam.
            Które z poniższych navi byście polecili?:

1) http://allegro.pl/radio-n...3899182231.html

2) http://allegro.pl/skoda-rns-315-i3940125805.html

3) http://allegro.pl/skoda-o...3952749754.html

4) http://allegro.pl/radio-n...3899182231.html

zapewne trzeba będzie też zmienić ramkę od radia.
            Myślałem o takiej ale czy będzie ona pasować do wszystkich wymienionych modeli a jak nie to jakie ramki spasować do danych modeli?

5) http://allegro.pl/ramka-r...3929628657.html

Proszę o pomoc w wyborze.
            Chyba, że macie jakieś swoje propozycje? :P
            Mam dwustrefowego klimatronika oraz czujniki w tylnym zderzaku.
            Wiem, że model CE69C8 był już tutaj przynajmniej częściowo opisywany ale czy model z 4) nie jest bardzo podobny? Czym w sumie się różnią?
            Pozdrawiam.
            Powoli ale do celu-"gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy"

Komentarz

• mirek_p11
              RS
              • 2010
              • 6630
              • Volkswagen
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

popraw linki

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
              Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
              Fotki

Komentarz

• pawel_breslau
                Ambiente
                • 2014
                • 175

Hmmm, faktycznie, coś jest nie tak :evil:

poprawione (mam nadzieję) linki

1) http://allegro.pl/radio-nawigacja-vw...899182231.html

2) http://allegro.pl/skoda-rns-315-i3940125805.html

3) http://allegro.pl/skoda-octavia-ii-n...952749754.html

I tyle. A ramka taka:

Ramkę znalazłem w sklepie za 50 zł + przesyłka ale nie wiem czy będzie do tych modeli pasowała.
                Nadal proszę o pomoc w wyborze.

Pozdrawiam.

[ Dodano: Czw 13 Lut, 14 17:04 ]
                Już działają

Komentarz

• rezon
                  RS
                  • 2006
                  • 1894
                  • Volvo
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Grzegorz56
                  Wygląda na to, że nie widziałeś columbusa z mapą 8049 lub 8048. Dodatkowo prowadzenie do celu wyświetlane jest jednocześnie na nawigacji jak również na wyświetlaczu między zegarami. Dodatkowo nawigacja nie gubi się jak utraci łączność z satelitami tylko podaje aktualną pozycję wyliczając ją obrotów kół. (np. tunele)
                  rozumiem, że ma aktualną bazę fotoradarów itp. ? Bazę adresów jak AM? Nie? No to nie jest dobra mapa. AM też wylicza sobie trasę w tunelu. Nie jest tak dokladna jak Col czy Amu bo korzysta z prędkości przed tunelem, ale jednak coś tam znacznik przesuwa. Aktualnie używam zarówno Amu+ jak i AM. Nowe mapy Col'a również niestety nie są tak dokładne. Wyświetlanie mapy na MaxiDot spokojnie mógłbym sobie darować. Wybierania telefonu z kierownicy - Nie.

[ Dodano: Czw 13 Lut, 14 21:14 ]
                  pawel_breslau, najlepszy telefon i integracja to oczywiście opcja nr2 (używam takiego samego) mapy i navi opcje 1 i 3

Komentarz

• pawel_breslau
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 175

A jak wypowiecie się na temat tej navi???

Widzę w opisie, że wg sprzedającego:

"Dodatkowe informacje: Sprzęt obsługuje standardowe komunikaty wyświetlane w danym aucie, takie jak zmiany parametrów klimatyzacji, wizualizuje czujniki cofania. Wszystko zależy od marki pojazdu i posiadanych funkcji. Podłączenie kamery cofania (spytaj sprzedawcę) spowoduje automatyczne wyświetlenie jej obrazu po wrzuceniu biegu wstecznego (Możliwe też wybranie podglądu z menu)"

Ciekawi mnie Wasza opinia :P Ktoś może już przerabiał ten model?
                    Pozdrawiam.

[ Dodano: Pon 17 Lut, 14 12:20 ]
                    Nikt nic nie wie, nie spotkał się z nią, nie ma takiej zamontowanej?

A mam jeszcze jeden pomysł. Aby wizualnie porównać te nawigacje które już są wmontowane to może wstawiajcie ich fotki. Jak do tej pory to zdjęcia swoich navi wkleili Opbmarek, mps, morgre oraz szyty. A może inni też dorzucą swoje pociechy? Pozwoli to nam (nie posiadających jeszcze) na przynajmniej wybór ze strony wizualnej
                    Pozdrawiam.

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja mam Amu+, a w poprzednim autku używałem tego producenta http://rofaudio.en.alibaba.com/produ...r_VW_golf.html Słaby tuner, bdb BT, navi, dźwięk.

Komentarz

• pawel_breslau
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 175

Co do Ad 1 to popisałem z gościem sprzedającym. Oto co odpisał:

"Nie posiada wewnętrznej pamięci, a mapy obsługuje z karty SD i może to być np. Automapa.
                        do podłączenia tego radyjka trzeba poprowadzić dodatkową instalacje plus po zapłonie ponieważ to nie jest radio na szynie can"

Co Wy na to?
                        Posiadając wiedzę, że nie posiada ono pamięci wew. i nie ma szyny can czy nadal wygląda tak dobrze? Plusem jest że czyta Automapy.
                        A co z tymi fotkami posiadających już nawigację? :P
                        Pozdrawiam

Komentarz

• greg44
                          L&K
                          • 2011
                          • 1198
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ale raczej żadne z tych wymienionych wyżej nie będzie miało wbudowanego wewnętrznego dydku twardego. Przy cenach i pojemnościach obecnie kart SD bym sie tym nie przejmował. Jeżeli nie ma szyny Can to radio nie będzie czytało informacji z partronica (samochodzik na ekranie i pokazane czujniki parkowania) czy panelu climatronika (taki bajer, mało istotny) oraz ewentualnie wyświetlanie info z radia na Maxi Docie (niekture "Chińczyki" to oferowały - znaczy sprzedający tak twierdzili). Generalnie większość tych dedykowanych nawigacji chodzi na Windowsie CE i co tam wgrasz to już twoja sprawa. Generalnie nie wiem po co ciągnąć dodatkowy kabel do kostki jak w OII jest z tego co pamiętam stały plus i dodatkowy wyłączany przez sterowniki urządzenia.

Komentarz

• Insanity
                            Drive
                            • 2014
                            • 43

PY9908, KM2003
                            Te dwa radia akurat mogę polecić nie tylko ze względu tego, że pracuje w sklepie który jest oficjalnym dystrybutorem w/w mark, ale również dlatego, że od sierpnia sprzedawane 2013 rok i żadne radio nie wróciło na gwarancje nawet, ani nie słyszeliśmy narzekań poza pozytywnymi opiniami. Co prawda to za mało czasu, bo radia nie kupuje się na pół roku, ale słabą awaryjność potwierdzają i sklepy które dłużej od nas są na rynku z tymi produktami
                            Moja czarna Okcia

Komentować, oceniać, nie bać się

Komentarz

• pawel_breslau
                              Ambiente
                              • 2014
                              • 175

Przejrzałem obydwa modele. Jak dla mnie troszeczkę kosmiczne :P
                              Myślałem bardziej o takim czymś takim :

albo

lub

W ostatnim przypadku kolo pisze, że kamera w zestawie.
                              Co znów o tym myślicie?

Pozdrawiam.
                              Paweł

[ Dodano: Sob 22 Lut, 14 14:55 ]
                              I chyba już wybrałem. Cosik takiego:

Ciekawe jak będzie się sprawować? :P
                              Pozdrawiam.

[ Dodano: Wto 25 Lut, 14 21:54 ]
                              Powiedzcie mi jak dostać auto mapę na karcie a nie na płycie?
                              Pozdrawiam.
                              Paweł

Komentarz

• mitmar
                                Drive
                                • 2005
                                • 47

A czy ktoś z Kolegów próbował zamiany BOLERO z O3 na np. coś takiego:

Po zamontowaniu wygląda to tak:
                                [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gTANuf6u2Wo[/youtube]

Czy takie coś również wymaga "wkodowania" do samochodu?
                                Pzdr z Poznania

Komentarz

• Przemo_
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 38

Koledzy jakie radio możecie polecić do octavii 2 w cenie do 1500 zł . Nie posiadam czujników cofania ani multifunkcji a klima jest manualna. Czy było by coś fajnego z chińczyków?

Komentarz

• wojtas1985
                                    Classic
                                    • 2013
                                    • 12

Niedawno kupiłem do swojej Octavii GMS 6401 i wg mnie sprzęt jest rewelacyjny
                                    Kosztuje 1599 zł.

Ale po kolei:
                                    - jakość dźwięku na tych samych głośnikach w porównaniu ze oryginalnym streamem duuużo lepsza, zwłaszcza basy pięknie grają, tak, że jak ktoś ze znajomych podchodzi to myśli, że mam dodatkowo tubę zamontowaną :wink:
                                    - zestaw głośnomówiący też spisuje się bardzo dobrze, jest zewnętrzny mikrofon do rozmów, pobiera listę kontaktów z telefonu na stację multimedialną, także w tym elemencie zero problemów
                                    - wbudowany gps - wsadziłem kartę z najnowszą automapą i chodzi bardzo płynnie, podczas słuchania radia można włączyć nawigację i podczas wypowiadania komunikatów przez Hołka radio się ciut wycisza, poza tym gra normalnie przez cały czas, gdy uruchomiona jest automapa
                                    - można podłączyć muzykę przez dwa wejścia na usb, albo przez drugi slot na kartę sd (pierwszy micro sd) zarezerwowany jest dla nawigacji
                                    - dodatkowo można słuchać muzy, czy oglądać filmy z płyt cd/dvd

Długo szukałem czegoś w zamian za streama i wybór padł na tego gmsa. Osobiście jestem bardzo zadowolony, bo spełnia wszystkie funkcje jakich oczekiwałem, czyli zestaw głośnomówiący + navi + muzyka z usb.

Jest sporo opinii na temat tego modelu w necie, są też filmiki na youtube, także możesz poczytać. Ja też się sugerowałem wszystkimi tymi opiniami, a ostatecznie polecono mi go w sklepie, gdzie go montowałem.

Komentarz

• marbab
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4713
                                      • Fiat
                                      • BMM 2.0 TDI 140 KM

wojtas1985, jesli nie masz multikiery, maxi-dota, parktronika i climatronika to zapewne styknie takie radio.
                                      Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                      Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Przemo_
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 38

Dzięki kolego wojtas1985 to radio jest 2 din ale nie pasuje kształtem do deski rozdzielczej muszę zastosować jakąś ramkę jak dobrze rozumiem. Znajomy polecał mi Peiyng PY 9908 ma sporo funkcji ale nie wiem co to za firma i czy się do czegoś nadaje a GMS miałem w w poprzednim aucie tylko 1 din i było naprawdę przyzwoite. Fajnie jakby radyjko od razu pasowało w fabryczne miejsce bez dodatkowych ramek bo nie wiem jak to się wszystko potem ładnie zgra .

Komentarz

• wojtas1985
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 12

Zamieszczone przez Przemo_
                                          Dzięki kolego wojtas1985 to radio jest 2 din ale nie pasuje kształtem do deski rozdzielczej muszę zastosować jakąś ramkę jak dobrze rozumiem. Znajomy polecał mi Peiyng PY 9908 ma sporo funkcji ale nie wiem co to za firma i czy się do czegoś nadaje a GMS miałem w w poprzednim aucie tylko 1 din i było naprawdę przyzwoite. Fajnie jakby radyjko od razu pasowało w fabryczne miejsce bez dodatkowych ramek bo nie wiem jak to się wszystko potem ładnie zgra .
                                          Do GMSa jest ramka, która idealnie zgrywa się z ramką z Octavii. Jutro jak dam radę zrobię zdjęcie jak to u mnie wygląda. Sam chciałem od razu GMSa dedykowanego do Skody, ale po rozmowie ze sprzedawcą stwierdziliśmy, żeby jednak wsadzić uniwersalne, które jest znacznie tańsze i pasuje w razie czego do wszystkich aut (w razie późniejszej wymiany samochodu).

Komentarz

• sonic
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 155
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez wojtas1985
                                            Niedawno kupiłem do swojej Octavii GMS 6401 i wg mnie sprzęt jest rewelacyjny
                                            Do pełni szczęścia brakuje tylko, aby ten ekran był wyciągany i można go by było zabrać ze sobą np. na turystyczne wędrówki jako wspomagający GPS.

Widziałem takiego chińczyka i spodobało mi się takie rozwiązanie ( ale nie znam niestety modelu, żeby podlinkować).

Komentarz

• kluczus
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 24

To ja polecę jeszcze ze swojej strony coś takiego link
                                              Kupiona i zamontowana w zeszłym roku. Sprowadzona od chińczyków. Wszystko działa pięknie: nawigacja, dvd, bluetooth, nastawy klimy, czujnik cofania, dwie strefy itd. Jedyny, mały problem, z RDSem ale z tego co wyczytałem to 99% ma z tym problemy.
                                              Gaziu, gaziu, nalej pan gaziu

Komentarz

• pacocases
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 576
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

sonic, pewnie myślisz o czymś takim:

Mam to w mojej czeszce od ok. 1,5 roku - jest O.K.
                                                Wpadnij na najbliższy spot w Poznaniu to pokażę ops:
                                                pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• kristofer55
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 272

Zamieszczone przez pacocases
                                                  sonic, pewnie myślisz o czymś takim:

Mam to w mojej czeszce od ok. 1,5 roku - jest O.K.
                                                  Wpadnij na najbliższy spot w Poznaniu to pokażę ops:
                                                  Niezły bajer , a jak z jakością dźwięku ?, czujnikami cofania itd ?

Komentarz

Pracuję...