CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • witachu
    L&K
    • 2011
    • 1319

nie wiem do czego zamierzasz używać ale jesli tylko jako antymisiek jak wczesniej pisałem do yosan 120 spokojnie.

co do anteny to ja wole długie. u siebie mam 145 ML-ke i jeżdże po Łodzi po parkingach i ani razu jej nie zdejmowałem zawsze sie wyginała, o cos tam uderzyła. a jezdze juz trzeci rok. ile razy juz uderzyła o coś to nawet nie zlicze tego. ani razu nie spadła, magnes duzy. teraz w planach mam uchwyt na krawędziowy na klapę bagażnika. jesli chcesz krutką antente to i tak moim zdaniem za drogo ten president. szukałbym coś z sirio do 1m.
    ale pamietaj komfort korzystania z radia czyli nadawanie i odbieranie to tylko długa antena.
    OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
    (znajdź również na fb)

Komentarz

• andreaw317
      Classic
      • 2013
      • 30

A mógłbyś polecić jakąś antenę porównywalna do ML-ki z możliwością złożenia bata?

Komentarz

• Antek2000
        Ambiente
        • 2011
        • 154

Zamieszczone przez andreaw317
        A mógłbyś polecić jakąś antenę porównywalna do ML-ki z możliwością złożenia bata?
        Sirio Turbo 2000/3000/5000. Im dłuższą, tym lepsza

Komentarz

• witachu
          L&K
          • 2011
          • 1319

andreaw317, tak jak napisał Antek2000, seria anten ma patent składania anten jednym ruchem ręki. na YT znajdziesz nawet filmik jak to się robi.

jeżeli zamierzasz używać CB tylko na wyjazdy dalsze typu wakacyjne itp to ze wzgledu własnie na komfort odbierania i nadawania poszedłbym w kierunku długiej anteny bo raz ze w trasie nie jeździsz tak czesto w parkingach podziemnych a dwa ze przy krótkiej antenie zmieni ci sie teren na mniej otwarty i juz moze pojawić sie problem zeby coś usłyszeć lub zeby ciebie ktoś usłyszał. a jezeli cb po miescie i czasem w trase i faktycznie ci sie nie chce i denerwuje cie składanie anteny to wtedy tak jak pisałem antena do 1 m ewentualnie coś helikalnego i tu mozna troche nadrobic niewielką długość, ale jakby nie było to długość robi swoje.

(znajdź również na fb)

Komentarz

• andreaw317
            Classic
            • 2013
            • 30

Długość anteny albo coś do 55cm, wtedy mam tą wygodę lub coś większego ale z możliwością złożenia - wtedy długość nie ma znaczenia już. Cb używam na co dzień, mieszkam poza miastem więc bardziej na trasie Wcześćniej używałem Alan 109 + Florida ale słabo to działało.

Zamieszczone przez Antek2000
            andreaw317, tak jak napisał Antek2000, seria anten ma patent składania anten jednym ruchem ręki. na YT znajdziesz nawet filmik jak to się robi.
            Rzeczywiście fajny i wygodny patent

Zdecyduję się chyba na Yosana 120 pro po modyfikacjach + antena Sirio Turbo 2000. Myślę, że taki zestaw będzie wystarczający. Chodź jak policzyłem to całość wyjdzie coś koło 650zł :shock:

Czy różnią się czymś te anteny:

Najwyższa seria anten Sirio - Turbo. Fenomenalny system pochylania anteny dwoma ruchami ręki bez konieczności używania żadnego kluczyka. Idealny przy częstych wjazdach pod wiatę i na parkingi podziemne. Wersja na najmocniejszym magnesie SIRIO MAG 145 PL.

Komentarz

• Antek2000
              Ambiente
              • 2011
              • 154

Podstawą magnetyczną i długością kabla. W Konektorze masz magnes o większej średnicy i oryginalny Sirio - jakość nieporównywalnie lepsza od jakichś NoName, które nie zawsze dobrze trzymają, lubią rdzewieć i często pęka obudowa.
              Ja bym brał od Konektora-sprzedawca sprawdzony, wiele można o nim przeczytać na CB Forum
              Dodatkowo towar przychodzi w trybie ekspresowym, często na drugi dzień po zamówieniu, nawet Pocztą Polską. Poza tym, jak kupisz radio u niego, zaoszczędzisz na wysyłce.

Edit: Komentarze do zakupów w sklepie int. KONEKTOR

Komentarz

• witachu
                L&K
                • 2011
                • 1319

andreaw317, chłopie jak mieszkasz poza miastem i jeździsz większość w trasie to ja bym sobie darował krótką antene. tymbardziej gdzie po tych trasach jakies niskie garaże itp chyba nie tak czesto jakby przyszło wiekoszosci jeździć po mieście. nie dziwne ze ci sie nie spisywał tamten zestaw. krótka antena jak skręcone radio nie łapie za daleko, jak rozkrecona zbiera smietnik.

Zamieszczone przez andreaw317
                Zdecyduję się chyba na Yosana 120 pro po modyfikacjach + antena Sirio Turbo 2000
                niezły zestawik. bedzie napewno lepiej niż wcześniejszy. co do do linków to tak jak Antek2000, pisał, bierz od konketora

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Prezes52
                  RS
                  • 2012
                  • 6427
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

ja polecam jeszcze antene Sirio Omega 27 coś ok 1,2 m posiadam taką radio Unidem zajebisty zestaw tez łatwo się składa w razie potrzeby nie ma to jak długi bat testowałem wiele anten tą polecam

Mariusz
                  Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

Panowie, tak z innej beczki. Czy ten plastik zakładany na zakończenie promiennika coś daje w kwestii odbioru/nadawania? Bo od jakiegoś czasu mam wrażenie, że pogorszył mi się odbiór. Nawet mierzyłem antenę z myślą czy aby ktoś mi jej nie skrócił, ale nie, nie mam tylko tego plastiku na końcu. Zestaw to Johnny III + Sirio ML145
                    رافال
                    Spoty
                    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• witachu
                      L&K
                      • 2011
                      • 1319

rafiki, gdzieś mi się obiło że może być coś takiego. dla pewności sprawdź SWR

(znajdź również na fb)

Komentarz

• rafiki
                        RS
                        • 2012
                        • 15975
                        • Superb III (3V3)

witachu, jak znajdę "chwilkię czasu" to podjadę gdzieś i sprawdzę.
                        رافال
                        Spoty

Komentarz

• Antek2000
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 154

Zamieszczone przez rafiki
                          Panowie, tak z innej beczki. Czy ten plastik zakładany na zakończenie promiennika coś daje w kwestii odbioru/nadawania? Bo od jakiegoś czasu mam wrażenie, że pogorszył mi się odbiór.
                          Nie ma wpływu, bardziej element dekoracyjny i przy montażu na klapie bagażnika zapobiega rysowaniu dach końcem promiennika. Jak witachu napisał, coś z instalacją antenową albo po prostu podwyższona propagacja, ostatnio zjawisko często się nasila. Dla pewności jednak sprawdził bym SWR.

Komentarz

• rafiki
                            RS
                            • 2012
                            • 15975
                            • Superb III (3V3)

A tak dla pewności zapytam. Długość anteny jest mierzona od tego miejsca, w którym przykręcam ją do podstawy czy sam wystający kawałek bata? Bo gdzieś wyczytałem, że długość określa się właśnie razem z cewką. Jeżeli jest inaczej to ktoś moją ML-kę skrócił...BTW, jak ktoś odetnie bazę stojącą na samochodzie to jestem jeszcze w stanie zrozumieć, bo kabel można dorobić, ale co mi z tego, że skrócę komuś antenę o te 10 czy 20 cm? Jeżeli satysfakcję, że dzięki mnie ktoś ma gorzej to trzeba mieć ładnie namieszane pod kopułą...
                            رافال
                            Spoty

Komentarz

• Antek2000
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 154

długość anteny mierzy się razem z cewką

Komentarz

• rafiki
                                RS
                                • 2012
                                • 15975
                                • Superb III (3V3)

Antek2000, to tyle mnie uspokoiłeś, że nikt z cążkami się do mojej nie pofatygował :szeroki_usmiech
                                رافال
                                Spoty

Komentarz

• andreaw317
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 30

Yosan 120 pro po modyfikacjach + antena Sirio Turbo 2000 zakupione i zamontowane.

Zasilanie podciągnięte z radia. Podświetlanie pod kolor reszty . Antena jeszcze nie zestrojona bo nie było kiedy.
                                  Zauważyłem, że na pierwszym kanale podczas przyspieszania słychać narastający gwizd ( pewnie zakłócenia od silnika) natomiast na kanale 40 tego nie ma. Czy może to być efekt niezestrojonej anteny?
                                  Załączone pliki

Komentarz

• Grzesiu1031
                                    Classic
                                    • 2013
                                    • 18

bardzo fajnie że wszystko w jednym kolorze u mnie to jak choinka hehe wszystko inny kolor i oko denerwuje 8)

Komentarz

• Prezes52
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 6427
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

andreaw317,raczej na pewno to zakłócenia od silnika najlepiej podciągnąć zasilanie bezpośrednio z pod aku ewentualnie z pod bezpieczników kabelek ekranowany YKSLYekw 2x1

Mariusz
                                      Spoty Tarnowskie

Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy

Komentarz

• andreaw317
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 30

Antena zestrojona i żadnych zakłóceń nie ma Jestem zadowolony z zestawu Antenę rzeczywiście bardzo wygodnie się składa.

Komentarz

• mati8201
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 347

I kupujemy CB doradzcie które z nich wybrać montaż będzie w popielniczce

oto kandydaci (ze sklepu w mojej okolicy)
                                          Cena domeny: 3799 PLN (do negocjacji). Możliwość kupna na raty od 354.57 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

Cena domeny: 3799 PLN (do negocjacji). Możliwość kupna na raty od 354.57 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

zaproponowąłem raczej te nisko budzetowe z racji ze radio nie bedzie jakos bardzo eksploatowane jakies 4 razy w miesiac raz - dwa na tydzien

na które postawić

Komentarz

• PrzemekS2
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 76

mati8201, pomyśl o Yosanie pro 120. Bardzo sobie wszyscy chwalą to radyjko. Mimo że jest nisko budżetowe to wypowiadają się że jest lepsze od chińskich Presidentów. Antena sirio As100 lub omega i będzie śmigało super.

Komentarz

• Andrzej.P
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1516
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Yosan 120 mu do popiółki nie wejdzie. Nawet H/J III (125mm) nie wejdzie - przynajmniej nie bez większej rzeźby.

Co do tych wylistowanych - do poczytania:

Rozejrzałbym się też za - co ważne - starszym :!: U520 (taki z datą produkcji maks do 2009).
                                              Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                              FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• mati8201
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 347

z tego co czytałem yosan 120 sie nie miesci do popielniczki

Komentarz

• danielus7
                                                  Drive
                                                  • 2012
                                                  • 88
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Może ktoś wie, gdzie w okolicy CHORZOWA można zestroić antenę CB?

Komentarz

• mati8201
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 347

jaki długi jest potrzebny kabel do anteny na magnesie przy montażu w popielniczce

Komentarz

Pracuję...