Przepraszam, masz rację, kwarcowy. Czasem myślisz jedno, piszesz drugie ops:
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez sebamisJeszcze MT Legend III po tuningu rozważam - rozmawiałem z kilkoma osobami dzisiaj i je sobie chwalą
Mniejszy od HIII, czyli kokpit "zostałby niepocięty" - ktoś używa tego radia?
Niestety ładowarka od GPS`a / telefonu wprowadza mi delikatne zakłócenia i w związku z tym ciągnę zasilanie z aku...Mam nadzieję, że pomoże :wink:
Aktualnie zbieram graty (kabelek z ekranem już mam), wystroje i dopiero wtedy powiem coś więcej :wink:
Generalnie pierwsze wrażenie bardzo pozytywne 8)
Komentarz
-
-
witam.
jestem zainteresowany zakupem zestawu cb do samochodu skoda octvia 1 generacja kombi silnik tdi.
klika cb już miałem i teraz chciałbym w końcu zestaw który będzie bezszumowy.
Chcę żeby wszystko było zamontowane bez plątaniny kabli w aucie, więc tak radio zamontowane w otworze 1din w specjalnej ramce i zasilane kablem bezpośrednio z akumulatora. Antena montażowa ale że mam dość niską bramę garażową a nie chce budzić sąsiadów (garaż wielostanowiskowy w bloku) jak wracam w nocy to na dachu nic nie zamontuję. Wybrałem dolną krawędź klapy bagażnika (mam kombi) długosc anteny między 120 a 150cm to już absolutny max, jakiś dobry uchwyt do klapy zeby mi klapa po roku nie pordzewiała i zeby już było naprawde porządnie to głośnik zewnętrzny.
jesli chodzi o radio to zastawnawiam się między M TECH LEGEND III z ASC lub YOSAN JM-3031 TURBO BLACK oba po tuningu poprawiającym parametry i tak jest miedzy nimi 100zł różnicy która jestem w stanie przeboleć (oferta KONEKTORA) czy w normalnym użytkowaniu poczuję różnicę (sporo jeżdżę robie ponad 40tys km rocznie) ?
i jaka antena do tego mysląłem o lemm at lub cos z sirio ale nie znam się prosze o propozycje kompletnego zestawu:
- radio
- ramka 1din do radia
- antena montażowa 120-150cm
- uchwyt do dolnej krawędzi bagażnika (kombi)
- głośnik zewnętrzny jeśli uzna Pan ze będzie przydatny przy takim montażu jak opisałem
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Co do anteny to dzisiaj rozmawiałem z osoba, która w CB siedzi od dawna i długośc anteny ma wpływ tylko na nadawanie - do odbioru wystarczy Ci znacznie krótsza. Ja biorę Virginia od Presidenta -http://www.president.com.pl/virginia,130469,2.html
Cały czas myślałem też o tych tuningowanych radiach - ale jak ostatnio 3 osoby mi powiedziały, że się nie poprawia producenta zrezygnowałem z tego i idę albo w Harry III albo Wiliam - w mojej 3-ce nie ma miejsca na montaż radia plus nie chcę, aby się rzucało w oczy, zatem wszystko idzie w stronę Wiliama - http://www.president.com.pl/william_asc,680172,2.html
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mp1985antena montażowa 120-150cm
Sirio T2000 (składana)
Zamieszczone przez rafikiuchwyt na reling
Głosnik Uniden ESP (kwestia rozmiaru)Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mp1985jesli chodzi o radio to zastawnawiam się między M TECH LEGEND III z ASC lub YOSAN JM-3031 TURBO BLACK oba po tuningu poprawiającym parametry i tak jest miedzy nimi 100zł różnicy która jestem w stanie przeboleć
[ Dodano: Sob 18 Sty, 14 16:25 ]
Zamieszczone przez Andrzej.PZamieszczone przez mp1985antena montażowa 120-150cm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian75Cały czas myślałem też o tych tuningowanych radiach - ale jak ostatnio 3 osoby mi powiedziały, że się nie poprawia producenta zrezygnowałem z tego i idę albo w Harry III albo Wiliam...
co kto woli...
ktoś chce nowe, nie drogie i dość przyzwoite radio -to najrozsądniejszym wyborem wydaje się właśnie Legend III, Yosan 120 czy Yosan Turbo by KNTR.
Budżet pozwala na nowego Harrego III ? nie ma sensu myśleć o w/wym proste
Komentarz
-
-
Na cb-forum jest link do uchwytu z możliwością pochylania (sterowanie elektryczne)
Tak czy siak, zamiast dolnej krawędzi klapy, gdzie prawie cała antena będzie zakryta przez auto to wolałbym chociażby 60cm helikala na dachu (Pirat, T3).Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
Komentarz
-
-
Kilka opcji:
- antena CB na magnes (blisko klapy, w razie czego chowasz do bagażnika i spokój).
- antena CB zamiast FM i dołożony spliter CB/FM
- antena CB zamiast FM i kombinacja z FMką upchniętą w podsufitce/kablem w podsufitce zamiast anteny (różne opinie - u niektórych to działa)
- antena 2-3 w 1 (tajfun, triflex, twincar) - nie miałem okazji używać, więc nie będę komentował tego typu rozwiazania - sam się nie skuszę. O triflexie sporo jest na forum.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian75Co do anteny to dzisiaj rozmawiałem z osoba, która w CB siedzi od dawna i długośc anteny ma wpływ tylko na nadawanie - do odbioru wystarczy Ci znacznie krótsza.
Chyba, że Ty, kol. Sebastian75 pomyliłeś pojęcia, bo faktycznie, anteny helikalne więcej słyszą, tj. z dalszej odległości, niż nadają. Więc nie pisz takich farmazonów i nie wprowadzaj w błąd ludzi, którzy przyszli tu po poradę.
@mp1985: z Twoich propozcji to Yosan Turbo, to najlepszy wybór. Do tego ramka montażowa w kwestii estetyki montażu. Głośnik zewnętrzny przy takim montażu znacznie poprawi jakość odsłuchu, komunikaty nie będą takie przytłumione, czasem mogą być za ciche.
Miejsce na antenę, to jedno z najgorszych, jakie mogłeś wybrać, antena, zwłaszcza cewka, będą zasłonięte i niewiele usłyszysz Tu reling i coś z serii Turbo będą najlepszym rozwiązaniem.
Komentarz
-
-
ok ta opcja ze spliterem jeste fajna - nie zanłem tego urządzenia
więc jak antena w dziure FMki ? mysle max 60-80cm no i raczej halikalna zeby zoptymalizowac osiagi bo jak stawiam na dachu metrowy magnes to juz mi wali o bramę garażowa i robi przy tym niezły hałas
i co z radiem ktore z tych 2 modeli?
Komentarz
-
-
Polecam radio M Tech Legend III kolega ma je zamontowane w busie z anteną Sirio Turbo 800 na magnesie i bardzo sobie chwali.
Tu maż link z recenzją tego radia http://www.youtube.com/watch?v=2PagDzkcKc8Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ŁabikPolecam radio M Tech Legend III kolega ma je zamontowane w busie z anteną Sirio Turbo 800 na magnesie i bardzo sobie chwali.
Abstrahując od ilości funkcji, radio odbiorczo jest sporo lepsze, choć MT III też fajne, zwłaszcza w takiej cenie.
Odbiorczo obydwa (po tuningu) będą pracowały podobnie.
Z anten helikalnych osobiście używam Solarcon Prowler 203 i nie ustępuje oba 1,5 metrowym prętówkom, tak więc tą mogę polecić
Komentarz
-
-
ok ta opcja ze spliterem jeste fajna - nie zanłem tego urządzenia
Zamieszczone przez mp1985więc jak antena w dziure FMki ? mysle max 60-80cm no i raczej halikalna zeby zoptymalizowac osiagi
Jest jeszcze Mini Snake (prętówka 70cm), ew. Pirat (na magnesie).
i co z radiem ktore z tych 2 modeli?
Może coś z używanych, "klasycznych" --> często o deczko sporych gabarytach - no chyba, że chcesz nowe.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
Komentarz
-
-
No dobrze Antek2000 ale odsłuchiwałeś oba radia z tą samą anteną w tym samym aucie czy w różnych autach z innymi antenami bo to jest ważne w porównaniu :?:
Ja współpracuje z kolegą i często mam okazje słuchać jakości odbioru jak i nadawania M Techa i jest naprawdę przyzwoicie.
Ja mam radio Alan 102 i antenę President Florida i szału nie ma (jako anty misiak wystarczy) dlatego planuje zmianę na M Tech i antenę Sirio.Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA
Komentarz
-
-
W tym samym aucie i z tymi samymi antenami i nie w jednym miejscu, a trochę pojeździłem. Yosan wygrywa odsłuchowo, choć MT III też fajne radio jak na tą cenę i te gabaryty (już to wcześniej napisałem). Wart swojej ceny i na antymiśka sprawdzi się w 100%.
Co do Yosana po tuningu, to ten zamiast SQ ma RF-gain i nie każdemu może to odpowiadać, choć w mieście sprawę załatwi dobrze działający ASQ (jak ktoś lubi). Ja nawet SQ nie używam
Komentarz
-
-
http://www.cbradio.nl - dobra baza danych o różnych modelach CB.
Herbert --> http://www.cbradio.nl/president/pres...erbert_old.htmSkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mp1985Antek orientujesz się może czy herbert 1 wejdzie mi w otwor 1din w octavi 1? tak zeby mu przód nie wystawał ?
Mój CRE ma wg specyfikacji 215 mm i opiera się radiatorem o ściankę nagrzewnicy, z przodu wystaje ok 1 cm.
[ Dodano: Nie 19 Sty, 14 11:26 ]
u mnie wygląda to tak:
Komentarz
-
-
mp1985, zaczynałeś myśleć nad takim radiem jak M TECH LEGEND III z ASC lub YOSAN JM-3031 TURBO BLACK a teraz przeskok na herbatnika? oczywiście jak masz okazje kupic to warto bo te stare radyjka duzych rozmiarów to moim zdaniem biją wymienione przez ciebie wcześniej. tylko własnie jest problem zeby je zamontować dyskretnie/estetycznie ze względu na gabaryty. miałem ten sam problem gdy montowałem w OII. myślałem o Jacksonie, Herbatniku itp. jednak odpusciłem bo nie moglem znaleść rozwiazania jak to pogodzić ze sobą. i zostałem przy tym co miałem od dłuższego czasu.OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
Komentarz