CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gwozdz1
    Ambiente
    • 2006
    • 105

koledzy jako ze od dawna uzywam cb moge podpowiedziec ze faktycznie dosc dobrym radiem do auta jest uniden 520(choc byly jakies problemy u importera z deklaracja zgodnosci), rowniez godna polecenia jest stara onwa lub jej nowy odpowiednik mk3, ja osobiscie smigam z starym presidentem Herbertem(najlepsze radio do autka na podstawowa
    40, minus dosc duze rozmiary) + antena president ml 145 (magnes, dosc dobra) bedzie president meryland przykrecany jedyna dobra opcja.Pozdro :!:
    gwozdz1 OCP filia Częstochowa
    -maxi-dot by Grygy

Komentarz

• Janusz
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 598

a ja kupilem alana 100+ z antena ok 1m za 200 zl (radio ze stycznia tego roku )

Komentarz

• edvard
        Drive
        S_OCP Member
        • 2007
        • 69

Polecam Alana 42, bo mieści się w gruszce i ma dosyć dobre parametry. Wystarczy zrobić uchwyt na desce lub nawet trzymać go na kolanie . Anteny polecam Presidenta, ale jest parę innych niezłych. Istnieje jednak zasada mówiąca, że im krótsza antena tym gorszy zasięg; w związku z Twoimi ograniczeniami dotyczącymi garażu warto by było pomyśleć o antenie składanej. Słyszałem, że anteny niemagnetyczne, które nie są zamontowane bezpośrednio do karoserii (na podkładkach gumowych lub plastikowych) gorzej "zbierają". W związku z czym nieuniknione jest, dla zachowania dobrych parametrów anteny, lekkie uszkodzenie lakieru.
        Zaznaczam, że nie jestem specjalistą w tym temacie, a jedynie użytkownikiem radyjka.
        Sprzedam lub zamienię na Jeepa XJ z dopłatą: O2 1.9TDI BXE 4X4 + 4xMOMO X-43
        JETTA Highline 1.4 TSI 160

Komentarz

• YubY
          Drive
          • 2006
          • 74

Powitać,
          pragnę dołączyć do szczęściarzy obracających się w eterze w okolicach 27 MHz, jestem świerzym, no może odgrzewanym posiadaczem "antymisiowego zestawu" obecnie to President Harry II Clasic + Hustler i gdyby nie miłość do 1,5 rocznej octavki, to zapewne wylądowałaby lepsza antena w dziurze w tylnej części dachu combi. Bo jestem niestety ze starej szkoły CB (początek lat 90) i tam liczył się zasięg, tak więc stare autka były "podziurawione", ale wszystko przede mną. A że miałe w tamtych latach porządną stację bazową na warszawskim Bemowie, tak wiec nie jest mi obce i podróżowanie z tym sprzętem.
          Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
          President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)

Komentarz

• gwozdz1
            Ambiente
            • 2006
            • 105

panowie dzis sprawdzilem i okazuje sie ze radio uniden 510, 520 jest na liscie produktow uke ktore nie moga byc uzytkowane w PL to adres i wiecej danych http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?...t&place=Lead01
            :cry:
            gwozdz1 OCP filia Częstochowa
            -maxi-dot by Grygy

Komentarz

• Zamieszczone przez gwozdz1
              nie moga byc uzytkowane w PL
              i co w związku z tym ..?

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Homologacja ktora ja mam jest z poczatku roku 2005 i z taka to radio zostalo mi sprzedane, a to co pozniej to co mnie to interesuje.

To tak jakby Octa kupiona w 99 roku 2 lata pozniej stracila homologacje. To nie jest zbiornik LPG ktory w papierze ma wbite ze homologacja jest na 10 lat i tyle
                Spritmonitor.de

Komentarz

• juhas77
                  Drive
                  • 2007
                  • 72

I ja mam cb radio.
                  Uniden 510 xl i antenka AT72.
                  Jak mam zamontowane to widać na zdjęciach. Obeszło się bez wiercenia i tp przeróbek.
                  Radyjko łatwo wyjąć i przełożyc do innego auta.
                  Załączone pliki
                  Juhas
                  Octavia Combi 1,9 tdi 110 KM, 2000 rok
                  Suzuki RF 900 R, 145 KM, 1996 rok

Komentarz

• hmm ciekawe jak zmieniasz kanałay jakchcesz pogadac z kims na innym kanale np na 12 lub kazdym innym ..??

Komentarz

• bernardo
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1083

Zamieszczone przez Sigma_74
                      hmm ciekawe jak zmieniasz kanałay jakchcesz pogadac z kims na innym kanale np na 12 lub kazdym innym ..??
                      spokojnie Sigma, można kręcić gałką i liczyć spokojnie przeskoki nie patrząc na nią :szeroki_usmiech
                      aczkolwiek...
                      NajtFukinPatrol North-West
                      Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
                      WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• bernardo, wiem , ale zawsze może zaistniec pomylenie się

Komentarz

• gima
                          Drive
                          • 2005
                          • 48

A moze ktos ma fajny pomysl gdzie zamontowac CB w O2. Przyznaje sie bez bicia nie szukalem czy juz bylo na ten temat
                          1,9 TDI Octavia II DSG

Komentarz

• juhas77
                            Drive
                            • 2007
                            • 72

sigma_74 jak się pomylę przy liczeniu to podłokietnik do góry na sekunę i juz widze co jest nie tak
                            Juhas
                            Octavia Combi 1,9 tdi 110 KM, 2000 rok
                            Suzuki RF 900 R, 145 KM, 1996 rok

Komentarz

• juhas77, nie rozumie i szanuję twa ,myśl techniczna.
                              tylko wydaje mi sietak na zdjeciu to niezbyt poręczne, ale ok, opisz za jakis czas jak sięjeżdzi.

Komentarz

• damiano
                                Classic
                                • 2006
                                • 32

Witam mam wielką prośbę o pomoc, a mianowicie wpadło mi w ręce zupełnie niespodziewanie nowiutkie radyjko cb, jest to radio president walker kupione za granicą dokładnie we francji, i teraz moje pytania: czy bedzie działało w Polsce ??? czy trzeba może coś przestroić jeśli tak to ile to może kosztować ?? gdzie się udać na taką operację?? i drugie pytanie jaką antenę należało by dokupić, w grę wchodzi tylko taka na magnes w cenie do 80 zl, czy jeśli kupię z allegro to wystarczy tylko podłączyć i będzie ok bo czytałem coś o strojeniu anten ale może mojego przypadku to nie dotyczy
                                Czy ta antenka bylaby ok http://www.allegro.pl/item180107743_...tra_cena_.html
                                Sorry za laickie pytania ale nigdy nie miałem do czynienia z cb, a tu taka niespodzianka mnie spotkała więc po co ma leżeć radyjko w domu
                                Skoda Octavia I 2000 r. 1.6 Ambiente

Komentarz

• YubY
                                  Drive
                                  • 2006
                                  • 74

Zamieszczone przez damiano
                                  czy jeśli kupię z allegro to wystarczy tylko podłączyć i będzie ok bo czytałem coś o strojeniu anten ale może mojego przypadku to nie dotyczy
                                  kolego Damiano,
                                  każdą antenkę należy dostrioć i nie wierz specom z allegro, że kupujesz towar gotowy do używania, nawet zmieniając miejsce na dachu pojazdu należy sprawdzić, czy SWR nie uległ pogorszeniu,
                                  przyżąd do pomiaru (miernik SWR) kosztuje ok 50/60 zł, obsługa banalnie prosta, proponuję nabyć, co do przestrojenia radia, należy się udać do najbliższego serwisu CB i sprawdzić cenę - tak bez wizyty w serwisie, to marne szanse na uruchomienie i poprawne łączności, a w dobrym serwisie doradzą jaką antenkę dokupić i zestroją.

pozdrawiam
                                  YubY

co do antenki z linku, ja obecnie taką używam ( na trasę wystarcza) ale zamierzam zmienić na coś dłuższego i na stałym mocowaniu
                                  President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)

Komentarz

• karmel
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1363

możecie mi doradzić jaką antenke kupic do O2 na tylnia klape taka do przykrecenia na brzeg klapy
                                    TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• radio ciekawe amsz, co do antenki, jestem zwolennikiem montowania na stale anteny.
                                      i tak jak napisał kolega, trzeba stroic

Komentarz

• damiano
                                        Classic
                                        • 2006
                                        • 32

ok dzięki wam za odpowiedzi, znalazłem filmik w intenecie gdzie testują funkcję ASC w tym modelu i koleś na początku ustawiał radio tzn wybierał symbol PL i zatwirdzał, dziś miałem radyjko podłączone w celu sprawdzenia tak bez anteny i ja w moim nie mogę ustawić PL bo poprostu tego nie ma, wiec wniosek ze przestrojenie będzie konieczne pytanie tylko jaki koszt ? no nic po świętach będę działał ...

Komentarz

• Adrian
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 662
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

damiano, jesteś pewny?? bo wydawało mi się że tam trzeba odpowiednio przestawić przełączniki żeby podczas uruchamiania była ta funkcja.
                                          PerfectService by DGW
                                          Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                                          Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                                          Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• damiano
                                            Classic
                                            • 2006
                                            • 32

tzn jest taki przełącznik góra-dół, u góry podpisany F u dołu OFF, dałem na F i kręciłem gałką od zmiany kanałów i symbolu PL nie było zresztą zrobiłem to tak jak jest pokazane tutaj http://www.cb-radio.info.pl/pl/cb_ra...adniki/43.html czytalem jeszcze ze takie radio z zagranicy wymaga przestrojenia z "5" w "0" zastanawiam się czy po takiej operacji pojawi się symbol PL jeśli nie to może ktoś wie jaki inny należy wybrać ???

Komentarz

• Adrian
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 662
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

oglądając ten film dochodzę do wniosku że przy użyciu funkcji ASC raczej niczego bym się nie dowiedział z radyjka bo tam prawie nikogo nie słychać. Jakoś nie chcę mi się wierzyć że przez tyle czasu tak niewiele osób nadawało.
                                              PerfectService by DGW
                                              Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                                              Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                                              Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• YubY
                                                Drive
                                                • 2006
                                                • 74

Witam, mam pytanie do znawców sztuki
                                                zakładając, żę zamontuję antenę CB w dziurze po radiowej antenie, to czy jest jakieś alternatywne rozwiązanie dla anteny radiowej? - no nie dziurawiąc dachu oczywiście.
                                                Jakaś antena w formie drutu na szybę, może jakieś inne rozwiązanie? Czy ktoś próbował zmajstrować coś takiego?

oczywiście nie oczekuję komentarzy typu "przerost formy nad treścią", bo nikt mnie nie przekona co do tego, że raling czy nawet tylna klapa dają lepszą przeciwwagę niż dach pojazdu.
                                                Oczekuję na rzeczową dyskusję.

pozdrawiam
                                                YUbY

Komentarz

• przeczytaj wątek dokładnie, tam bylo opisywane zastosowanie jednej anteny do CB i do radia.Nie pamietam nazwy tego urzadzenia, ale jest cos takiego, i niektórzy działają z tym i nie narzekają.

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Zawsze mozna zalozyc antene wewnetrzna do szyby i tez bedzie dzialac
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...