lec, bo może nie krzyczysz dużymi literami
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
lec
-
Zamieszczone przez lecdjczas, umiem obslugiwac swoje radyjko
Masa aut w PL ma antentki - prowizorki (jakieś grzybki stawiane w narożnikach dachów, krótkie antenki w tylnych błotnikach, etc.). Sens posiadania "potężnej" anteny widzę tylko w dwóch przypadkach: próba DX-ów na wstęgach SSB lub chęci bycia pr0 :-)
To pisałem ja: Jarząbek z anteną Hawaii dł. 80cm z dziurą w dachu i efektywnym zasięgiem (nadawania 12km, odbiór 18km)Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
===Tomy===, popieram ..OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
Komentarz
-
-
Witam i mam prośbę w pomocy podjęcia decyzji i chyba to jest dobre miejsce aby ją uzyskać.
Auto jest rodzaju cywilnego, CB używać zamierzam jedynie okazjonalnie przy wypadach poza miasto, więc antena montowana na stałe nie wchodzi w rachubę. Poza tym nie gwarantuję, że takowa utrzymała by się u mnie na osiedlu na samochodzie.
Przeleciałem cały temat oraz rozmawiałem z Sigma_74 na ostatnim naszym spocie i wynika że preferowane radyjko to UNIDEN PRO 520 XL i do tego antenka magnetyczna WILSON LITTLE WIL.
Ale znalazłem na allegro taki zestawik :
Sprzedawca widać profi i homologacja też jest. Kupować zestaw czy osobno w konfiguracji powyższej :?:O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil
SKODA OCTAVIA Sales Sheet 1950'S k
Komentarz
-
-
lec
Babka_Kiepska, antena z dziura z dachu nie oznacza braku mozliwosci jej zdemontowania. Ja potrafie zdjac/zamontowac swoja na jednej zmianie świateł :idea:
Radyjko OK z zalozeniem ze masz swiadomosc chocków-klocków z homologacja
Anteny nie znam, ale przedpiścy chyba oceniali ja pozytywnie.
Komentarz
-
Sigma_74
IC 100 dobrze pracuje z UNIDENEM, szału nie mam ale 8-10 km powinno byc dobrze.
[ Dodano: Czw 31 Maj, 07 13:09 ]
Komentarz
-
Babka_Kiepska, ja mam taki zestawik jak podales (U520XL+Hustler). Kupilem Hustlerka bo akuratnie wtedy mialem niespodziewany odplyw gotowki (bylem nastawiony na Willa ale nie chcialem zeby radio miesiac w domu nieuzywane lezalo) no i teraz nie zaluje. Will jest zdecydowanie lepiej wykonany, wyglada masywniej (moje prywatne i czysto subiektywne odczucia) ale jezeli chodzi o dzialanie... No coz, moze sie i nie znam ale roznic nie zauwazylem/uslyszalem Antenke stawiam na podwojnej warstwie przezroczystej folii naklejonej na dachu (podpatrzone u huwe), powyzej 160/170 nie jezdze a do tych predkosci sie trzyma i nie zauwazylem jakiegos przemieszczania antenki. Zasieg jak podal Sigma_74, ale to oczywiscie tez zalezy od warunkow, na trasie czesto wiecej. Ogolnie jezeli chodzi o mnie to polecamo1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień
Komentarz
-
-
Sigma_74
Nastar, Hawaii montuje sie w miejsce anteny po radiu, albo sierobi dziurke
a po co ci 145 cm ... zebyś był lepiej widziany i rozpoznawany czym wyzej tym lepiej
Komentarz
-
Zamieszczone przez NastarFuck ! To po co mi te 145cm ??? :?
Pamiętaj, że przy antenie bardzo ważna jest masa z autem - inaczej kaput, SWR pow.1,5
Hustlerki i Willsonki przy Twoich wymogach 15km zasięgu można sobie w ... między bajki włożyć. 5-8km i po zawodach przy założeniu SWR nie większego jak 1,5skali.
Jest szansa, że w sobotę zestroimy Twoją ML145 do takiego poziomu abyś mógł dmuchać do 15km i odbierać powrotnie z tego samego zakresu pod warunkiem mocnego rozmówcy.
Warunek - magnes musi mieć dużą powierzchnię dla fali odbitej więc od razu informuję Sławku - żadne narożniki dachu, żadne boczki klapy! Stawiamy magnesik centralanie na klapie bagażnika i sprawdzamy.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
Sigma_74
no to żołnierz będzie nadawał w POWIDZU : tu Nastar tu nastar OCP jak mnie słychac
OCP odezwijcie sie
Komentarz
-
Racja kompanie ! Już jutro montujemy z ==Tomy== ustrojstwo, stroimy i w eter !!! Zasady korespondencji radiowej tylko sobie przyswoję delikatnie co by poruty zbytniej nie robić i naprzód !
P.S. Może mały poradniczek z w/w zasad dla początkujących "citizen band" radiowców...?
Chętnie skorzystam równieżWałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
-
lec
-
Wiem,wiem - Magda już tyle rozumie , że czasem jak o coś zapyta to mi dech zapiera :shock:
Ale i Kuba nie może już zasysać "kwiecistego języka tirowców" i nie tylko...
Coś pomyślę - na początek - rodzinne wyjazdy - Volume w dół...lekko...;-)Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
-
Sigma_74
Nastar, więc nie ma najmniejszych problemów, poz zatyczkami do uszu to:
1. jak pytasz o drogę i nie chcą odpowiedzieć daj żonie mikrofon - > działa rewelacyjnie, sam z Iwona to stosuje
2. jak jedziesz sam to ustawiaj radio pod siebie
3. jak poza miasto rozkręcaj max i tłyum szumy
4. w mieście to juz kwestia gustu.
5. pytaj o wysokość wiaduktów żebyś nie zahaczył anteną
6. więcej nie wiem co ci napisac.
over :szeroki_usmiech
Komentarz
-
jesli to to samo to nie ma nad czym sie zastanawiac bo uniden zdecydowanie bardzie przystepny jest - za to harry ma asc pytanie czy to dziala?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Sigma_74
Jabar1975, ASC jak przestroisz będzie działać poprawnie, jak nie to kicha, w mieście kicha w trasie to róznie
bierz UNIDENA i nie zastanawiaj sięnawet.
Komentarz
Komentarz