CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cowboy
    Ambiente
    • 2007
    • 106

potwierdzam, zgarnia dobrze - pioruny też

jade sobie gierkówką w Piatek wieczorkiem a tu burza ostra... jak zwykle w pechowym miejscu za Polichnem

w CB słysze że szumi jak walnie piorun, myslę sobie wyłącze CB radio i nagle BUUUM TRZASK Ogień i dym... huk... antena od SB spadła - zatrzymuje sie na awaryjnych w deszczu i wkładam pęknietą antene do bagażnika...

Jade podświetlenie zegarów padło... zegary OFF - stanąłem patrze światła działają, kierunki działają, wycieraczki działają no to jade dalej...

Dojechałem do domu i robie test, zgasiłem silnik chce zapalić i nie świeci kontroloka świec, oleju i wody kręce.. auto zagaduje i gaśnie wiec IMMO poszło

podłączam VAG-a w wfejsie dioda na zielono... brak kuminkacji z silnikiem , z IMMO..

wszystklie bezpieczniki dobre, podświetlenie customowych zegarów działa, gniazdo zapalniczki działa.. wyświetlacze w zegarach działają... na pewno poszło CB i antena... pewnie zegary..

oto fotki ze zniszczeń

wywaliło mi dziure w dachu

antena pęknieta...

dodatkowo spalona centralka IMMO i uszkodzona komunikacja z ECU- tez idzie do wymiany...

tak więc uwaga na burze, wyłaczać radyjka i chowac anteny

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

cowboy, trza teraz totolotka puścić

Komentarz

• sebasuperb
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1318

cowboy, o kurde w życiu nie widziałem czegoś takiego Kruca fix
        [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• b707
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1272

bubuDE, obowiązkowo U520... jak cię ludzie z urzędu Kontroli Komunikacji CB podległego OCP złapią z innym to dożywotni ban i usuwanie naklejki klubowej z auta szlifierką kątową na koszt klubowicza :twisted:

Oczywiście to żart:P

U520XL jest najpopularniejszy w autach OCP i jest chyba jednym z najlepszych [jak nie najlepszym] radyjek w cenie do 350zł co potwierdzają nie tylko forumowicze ocp ale i cb-radio.pl

cowboy, normalnie szok :shock:
          Słyszałem że właśnie najlepiej chować do bagażnika antenę... :|
          pzdr
          Adam

Komentarz

• bubuDE
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 763
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

b707, Gdy wroce do Lublina i U520 bedzie osiagalne kupie je i zamontuje z jedna z anten tu polecanych. Mam reczniaka Alana ale pod dachem maaarny zasieg.

[ Dodano: Nie 29 Lip, 07 16:33 ]
            Martin-1975, Swarzedz kojarzy mi sie z meblami a gdzie lezy dokladnie bo cena radia jest atrakcyjna.
            PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• b707
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1272

No właśnie osiągalność U520 jest kiepska gdy idzie i półki sklepowe... na allegro można dostać nawet z fakturą i gwarą za naprawdę rozsądne pieniądze... chyba nawet za 280 ostatnio... a zdarzają się sprzedaże spod lady ponoć

Jest zakazane... ale ponieważ niema kto zareagować UKE nie wykonało ponownych badań [w 2005 przeszło badania w UKE ale potem jeden importer nawalił przy przestrajaniu...]
              pzdr
              Adam

Komentarz

• Martin-1975
                Ambiente
                • 2007
                • 189

('bubuDE, ')
                "Martin-1975, Swarzedz kojarzy mi sie z meblami a gdzie lezy dokladnie bo cena radia jest atrakcyjna.[ quote]" - i dobrze ci się kojarzy, tyle że nie tylko w Swarzędzu sprzedaje się meble, jest też fajny basen, parę sklepów itd. :diabelski_usmiech
                A tak na poważnie, niedaleko CH - ETC jest stacja Shell , a obok niej jest punkt dwa w jednym - sprzedaż i serwisu CB oraz punkt wulkanizacyjny. Ten chłopak ma na imię/nick (właściciel) chyba Bartosz i sprzedaje radyjka na allegro. Zadzwoniłem do niego i powołałem się na aukcję allegro. Dzięki temu odbierając osobiście radyjko miałem cenę z aukcji czyli ok.280 PLN + Midland 145 na magnez śr.12 za 160 PLN. :lol:
                Właśnie look-nąłem na Allegro i chwilowo się wycofał. Jakbyś chciał tel. to daj znać na pw.

[ Dodano: Nie 29 Lip, 07 18:04 ]
                cowboy, ale czad, zagraj koniecznie w totka...

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

cowboy, to miales istne rodeo ... Wspolczuje strat :cry:
                  Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                  Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                  ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• cowboy
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 106

Zamieszczone przez djczas
                    cowboy, trza teraz totolotka puścić
                    3 wpadła

auto zaczeło jeździć na innym sterowniku - niestety w moim padła komunikacja z IMMO..

czyli padło CB, Antena, IMMO, ECU, i zegary + stabilizator napięcia od tarcz indiglo , nie wiadomo jeszcze co z inwerterem...

moze dlatego tak się stało że antenka Willson Little Will ma oryginalnie podkładkę teflonową i była przerwa w obwodzie ?

może gdyby antena była na stałe przykręcona do karoserii, czyli zmasowana nie było efektu łuku elektrycznego ?

Komentarz

• ryhO
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1302

aaa trzeba by sprawdzić ja mam na stałe więc... albo nie, nie, wole nie sprawdzać
                      Powiedz no, jak z kosztami, coś sie odzyska z ubezpieczenia? ot tak z ciekawości pytam na wszelki wypadek jakby mnie naszło jednak na sprawdzanie tego łuku

Komentarz

• Babka_Kiepska
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 315

cowboy, No niezłe szambo i zastanawiam się czy jak zauważę błyskawice na horyzoncie, to nie chować jej do bagażnika ... :shock:
                        Nie chcę mieć tak gustownego nowego otworku na antenkę ... :cry:
                        O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil

SKODA OCTAVIA Sales Sheet 1950'S k

Komentarz

• cowboy
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 106

Zamieszczone przez ryhO
                          coś sie odzyska z ubezpieczenia
                          nie bede korzystał z AC, szkoda zniżki... chociaż może możnaby było troche kosztów tam wrzucic

Zamieszczone przez Babka_Kiepska
                          czy jak zauważę błyskawice na horyzoncie, to nie chować jej do bagażnika .
                          najgorzej jak łupnie jak bedziesz miał antene w ręce - ja wiem jedno jak się zacznie burza - radio OFF, antena do bagaznika i wykręcam kabel antenowy z CB

Komentarz

• ryhO
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1302

kuuurde tyle roboty? :P a niech to

Komentarz

• nie chce nic mówic ,ale ja jechałem juz paro krotnie w ogromnej burzy i nic a mam antene prawie 170 cm
                              poza tym to jakoś dziewnie działa prawo fizyku, bo ponoc w czasie burzy auto to najbezpieczniejsze miejsce do schowania sie.

Komentarz

• ryhO
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1302

bo jesteś dobrze odizolowany od czynników zewnętrznych, tyle że właśnie pierony trzaskają w najmniej odpowiednim momencie i niewiadomo w co :P

Komentarz

• nico21
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 2640
                                  • Volkswagen

ja ez niejedno krotnie zasuwałęm w burzy z radyjkiem ON i tylko trzeski byly przy wyładowaniach. Ale teraz to juz daje do zastanowienia :/
                                  DACAR.team

Komentarz

• cowboy
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 106

może jednak antena przykręcona na stałe (do masy) jest lepszym wyjściem niż magnesówka - w tym kontekście?

auto jest rzeczywiście bezpieczne ale u mnie pojawił się łuk elektryczny pomiędzy anteną a dachem... i stąd chyba cały problem

Komentarz

• misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

Zamieszczone przez cowboy
                                      nie bede korzystał z AC, szkoda zniżki... chociaż może możnaby było troche kosztów tam wrzucic
                                      Kosztow troche masz. Nie wiem jak ze znizka i jaka zwyzke dowala jesli skorzystasz z AC, ale ja kiedys liczylem i generalnie kazda szkode powyzej tych 500 opyla sie robic z AC :twisted:
                                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• cowboy
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 106

Zamieszczone przez misiek^wro
                                        kazda szkode powyzej tych 500 opyla sie robic z AC :twisted:
                                        hmmm dzwoniłem do Warty - teraz mam grupę 9 - czyli 50% zniżki

po wypłaceniu ew. szkody bede miał 20% opłat więcej

teraz płace rocznie 670 PLN za AC
                                        zwyżka będzie 120 PLN rocznie przez 2 lata - jutro jade wycenić szkody

- malowanie dachu
                                        - zegary
                                        - ECU
                                        - centralka IMMO
                                        + zakodowanie 2 kompletów kluczyków

nowe ECU w ASO Zasada w Wawie - 5300 PLN

centralka IMMO - 554 PLN
                                        zegary - 1000 PLN

aby kupić Immo i zegary, trzeba zdać stare części...

co powie ubezpieczyciel na to bo zamienników do ECU to chyba brak

ciekaw jestem wyceny rzeczoznawcy ?

Komentarz

• bubuDE
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 763
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

cowboy, Do kabla antenowego mozesz podlaczyc przelotke przeciwprzepieciowa z podlaczeniem do masy. Przez Twoj kabel CB napiecie wtargnelo do auta i tak powstaly szkody. Montuje piorunochrony i uziemiam budynki, maszty antenowe. Twoje szkody to drobiazg z tym co moglo byc wiecej.

Komentarz

• cowboy
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 106

Zamieszczone przez bubuDE
                                            Do kabla antenowego mozesz podlaczyc przelotke przeciwprzepieciowa z podlaczeniem do masy
                                            rozumiem że nie przecinam kabla, tylko zakładam grounding na oplot masowy ?

tak jak w kablach antenowych w telekomunikacji...

gdzie można kupić taki grounding kit do kabla CB ?

Komentarz

• bubuDE
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 763
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

cowboy, Nie wiem gdzie to kupisz ale wyglada jak rozdzielacz atenowy: 1.wejscie 2.wyjscie i kabelek do podlaczenia do masy, tu karoserii. Dziala na zasadzie diody zenera ktora napiecie wyzsze od zadanego zwiera do masy (w uproszczeniu). Wpina sie miedzy kabel antenowy a radio CB lub audio. To o czym pisales, te opaski, montowalem na grubych kablach.

Komentarz

• cowboy
                                                Ambiente
                                                • 2007
                                                • 106

1.wejscie 2.wyjscie i kabelek do podlaczenia do masy, tu karoserii
                                                czyli trzeba przeciąć kabel do anteny i zrobić 2 złącza - czyli trzeba ponownie dostroic antene na WSWR

To o czym pisales, te opaski, montowalem na grubych kablach
                                                zapewne montowałes na fiderach do anten GSM

koniec OT

Komentarz

• macieks
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 469
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Dołączam do tego wątku - jak w temacie - CB mam i ja
                                                  Oczywiście U520 (za sprawą wypowiedzi na forum)
                                                  do tego hustler ic100 (na magnesie).
                                                  Paczuszka przywędrowała w czwartek (poczta naprawdę mnie zaskoczyła - tym razem pozytywnie). W piatek już korzystałem - lżej sie jedzie wiedząc że jest "czysto" :wink: .
                                                  W sobotę zostało zestrojone (taką mam nadzieję, cała operacja trwała może 5 minut i kosztowała mnie 10 zł, może polecicie kogoś w Rzeszowie lub okolicach kto zestroi porządnie). W sobotę również skończyłem montaż.
                                                  Ponieważ od 14 lat nie palę, radyjko wylądowało w popielniczce. Najdłużej trwało naprawienie klapki - przywrócenie możliwości zamykania - po przypadkowym uszkodzeniu wyżynarką (w ASO zaproponowali mi sprowadzenie odpowiedniej popielniczki z obudową za 137 zł :twisted: ), zainteresowanym takim sposobem montażu mogę udzielić wskazówek
                                                  Była: O1 1.6 MPI
                                                  Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• macieks, włóż foty jak masz

Komentarz

Pracuję...