CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_w123
    Ambiente
    • 2007
    • 168

Ja dotej pory również nie słyszałem, żeby jakiś policjant wpadł na pomysł sprawdzania homologacji. Ale coraz popularniejsze są radyjka cb więc myślę że wcześniej czy później się i za to wezmą. Wkońcu dzięki nim mają coraz większe problemy "wyrobieniem normy mandatów"
    President HARRY II + ML-145

Komentarz

• ZipY
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2007
      • 875

Zamieszczone przez misiek^wro
      pleban, i tak powiem :

Oszukali nas, banda zlodzieji, decydentow Ale co tam, narazie zaden policaj sie o radio nie przyczepil do nikogo z naszych :twisted:
      tu nie chodzi o policajów... niestety uniden nie trzyma parametrów tak jak jego pierwowzór czyli president... to można porównać do jeżdzenia na długich światłach cały czas... generalnie MNIE słychac i ja ewentualnie słysze ale jak ja nadaje to słysza wszyscy.. i Ci co chca i Ci co nie chca.. dlatego unideny sa pietnowane przez:

i szczerze.. mam w poważaniu policję i jej metody.. ale tak to działamy przeciwko sobie po prostu.. na pewno nie zmienię myślenia wszystkich w tym temacie ale dam do myślenia ogólnie... Eter to śmietnik.. i im mniej my go brudzimy tym lepiej żyje się innym.. dlatego nie podniecam się Policją w tym względzie tylko kolegami, którym sprzętem zlym lub/i zle zestrojonym moge zaszkodzic.
      http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• misiek^wro
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8321

ZipY, wiesz ZTCW to jedyna wada jest taka, ze Unideny sieja za mocnym synalem i potrafia nakladac na kanaly sasiednie. Jaki to ma wplyw to nie wiem, ale wiekszosc ludzi jak siedzi, to na kanalach nieparzystych, wiec srednio widze uprzykrzanie im zycia :twisted:

Chociaz moge sie mylic
        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• ZipY
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 875

misiek^wro, masz racje - ta wada to poważny argument wziety wlasnie przez uke... to nie kwestia ze radio jest zle.. generalnie z powodu ceny bardzo mocno się rozpowszechniło ... problem z trzymaniem selektywności to przykrość dla innych użytkowników drogi a nie dla policji czy uke... to było tylko moim motorem wynaturzeń... tzn. szkodzimy sami sobie.. ot i wszystko... ja z CB bawie sie od lat.. i unideny były przez nas omijane bardzo... bardziej lubilismy Lafajetki, Presidenty i inne Alany Midlandy ja sam do tej pory używam Presidenta Jacksona i Alana Midlanda 28 .. taki kanon naszej działalności... w 28 mam nawet skrót mocy z którym mogę zejść do miliwatów
          http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Zamieszczone przez ZipY
            niestety uniden nie trzyma parametrów
            żartujesz sobie, moje trzyma jak talala.
            poza tym uważam ze Uniden jesat lepszy niz President, miałem i wiem co to jest i z czym to się je.

Komentarz

• misiek^wro
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8321

Sigma_74, ale nie powiesz nam, ze nie siejesz po innych kanalach, wszyscy slyszymy ...

Komentarz

• misiek^wro, po polskiemu napisz, bo nie rozumie.

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

Sigma_74, jak przechodzisz na kanal dajmy na to 19, a my jestesmy na innym to Cie slychac ....

Komentarz

• misiek^wro, ale na prisidencie tez cie bedzie słyszeć ,jestesmy blisko siebie i zawsze tak będzie.

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

Sigma_74, no ale Tvoras np jak nadaje, to go nie slychac :P

Komentarz

• Ponury
                        Drive
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 57

Sprawdzałem dzisiaj kalibrację antenki i wszystko jest ok. Ale w czasie pracy wskaźnik sygnału wychyla się na czerwone pole. To źle???

Aha, i nie polecam rzepów 3m dual lock. Lepiej wziąć tańsze, mniej wytrzymałe (zawsze można nalepić dwa), ale bez problemu da się na nich przyczepić radyjko i co ważniejsze chyba - oderwać.

Ponury
                        Octavia Tour Ice+ 1.6
                        Garmin nuvi 250W
                        President Walker + Alan ML-145 + reflektometr

Komentarz

• aciu
                          Rider
                          • 2005
                          • 685

Zamieszczone przez Ponury
                          Aha, i nie polecam rzepów 3m dual lock
                          w czym problem ??

Komentarz

• Ponury
                            Drive
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 57

Ogólnie to bardzo dobre ustrojstwo. Ale wymagają włożenia pewnej siły żeby je sczepić, a potem rozczepić. U mnie efekt był taki, że przy zdejmowaniu, zamiast rozłączyć się rzepy to puścił klej. Na Scotchmate jest dużo lepiej. Bez problemu się przyczepia i odczepia. A w razie potrzeby daję się doczepić gdziekolwiek. Tylko, że ja mam na radio założony metalowy uchwyt, bo zauważyłem że ta konsola jednak trochę się grzeje i nie chciałem żeby radio stykało się bezpośrednio. Dzięki temu mam dwa punkty podparcia, a nie wisi tylko na rzepie.

Ponury
                            Octavia Tour Ice+ 1.6
                            Garmin nuvi 250W

Komentarz

• SuchyX
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1170

Własnie gdzie moge dostać dobre rzepy albo inaczej jakiego producenta żeby radyjko się dobrze trzymało bo narazie mam tak dla picu przymocowane a wole w razie czego radyjko schować albo zabrać ze sobą.
                              Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                              Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

SuchyX, kwestia zeby je dobrze zamontowac. W tym watku sa fotki z mojego montazu. Jak nie znajdziesz, to wrzuce jeszcze raz, ale postaraj sie poszukac :P

W moim przypadku montaz byl bajecznie prosty, bo znalazlem dosyc miekki kawalek plastyku nad stopami pasazera :P Wkrety latwo weszly i radyjka nie widac :twisted:

Komentarz

• Ponury
                                  Drive
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 57

SuchyX jak będę w przyszłym tygodniu w Żyrardowie to możemy się spotkać gdzieś w połowie drogi i pokaże Ci co ja mam.
                                  Octavia Tour Ice+ 1.6
                                  Garmin nuvi 250W

Komentarz

• ZipY
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 875

Zamieszczone przez Sigma_74
                                    Zamieszczone przez ZipY
                                    niestety uniden nie trzyma parametrów
                                    żartujesz sobie, moje trzyma jak talala.
                                    poza tym uważam ze Uniden jesat lepszy niz President, miałem i wiem co to jest i z czym to się je.
                                    Sigma_74, nie denerwuj się proszę. Nie wątpię, że akurat Twój egzemplarz trzyma wszystko.

Powiedz tylko czy masz na nie homologację czy też starałeś się w PARze o homologację swojego egzemplarza na własną rękę? Bo jeśli nie posiadasz homologacji to skąd pewność trzymania parametrów?? To że słychać i że nadaje nie jest w tym względzie żadnym wyznacznikiem.

Mój kolega swojego czasu chcąc zarejestrować Super Cheetah, które ogólnie nie miały homologacji w Polsce, najpierw ją dokładnie przygotował do testu, a później oddał swoje radyjko do homologacji w PARze. Dodatkowo zapłacił za świadectwo homologacji i w ten sposób stał się posiadaczem radia, które faktycznie trzyma parametry.

Zaufaj mi, że wiem co mówię (siedzę w tematyce CB od prawie 20 lat z przerwami..) i odczucia subiektywne, że jedno jest lepsze od drugiego nie zastąpią faktów.

A to jest fakt: http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?...t&place=Lead01 i reakcja sklepu też jest faktem: http://www.cb-radio.info.pl/sklep/ra...,rel,typy.html

Rozumiem, że będziesz bronić swojego Unidena więc na tym etapie uważam dyskusję za zakończoną. Każdy z nas ma swoją rację.

Ja w tym miejscu, w trosce o innych użytkowników CB jeszcze raz napiszę - bo to nie chodzi generalnie tylko o UNIDENA, ale też o wszystkie radyjka zle lub w ogóle nie strojone oraz o radia nie trzymające parametrów nadawania:

Eter to śmietnik.. i im mniej my go brudzimy tym lepiej żyje się innym.. dlatego nie podniecam się Policją w tym względzie tylko troską o koleżanki i kolegów, którym sprzętem zlym lub/i zle zestrojonym moge zaszkodzić.

i tym optymistycznym akcentem....

Komentarz

• SuchyX
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1170

Ponury, spox jak nie będę w pracy :evil: praca od 8 do 18 :cry:
                                      Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                      Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• ZipY, co wy z ta nerwowością do mnie !!!!

jestem spokojny i opanowany !!! nie rozbijam w domu szklanek ani innych rzeczy .

ZipY, masz racje , każdy broni swego, każdy ma swoje zdanie i tyle.
                                        pozdrawiam i do usłyszenia na trasie.

Komentarz

• Ponury
                                          Drive
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 57

Swoje zdanie, swoim zdaniem. Ale z dwóch dni jazdy po wawie z cb mam pewną obserwację. Niestety od razu łatwo rozpoznać kto jedzie z dobrym sprzętem (nie piję do unidena, ale ogólnie), a kto oszczędzał - radio za 100zł i antena za 50 i po co dopłacać za strojenie. Stojąc na Marsa odbieram czysto ludzi z mokotowa, a koleś na Żołnierskiej trzeszczy jak stara szafa. Gdyby ludzie nie oszczędzali na sprzęcie, chcąc tylko tanio unikać radarów, to zdecydowanie przyjemniej jeździłoby się po stolicy.

Ponury
                                          Octavia Tour Ice+ 1.6
                                          Garmin nuvi 250W

Komentarz

• ZipY
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 875

Sprawdzałem dzisiaj kalibrację antenki i wszystko jest ok. Ale w czasie pracy wskaźnik sygnału wychyla się na czerwone pole. To źle???

Ponury

W czasie jakiej pracy?? Bo to zależy!!

Odpowiem od razu na oba tryby pracy:

Wskaznik (tzw. S/RF W Meter (różniaste wskaźniki masz TU ) przy nadawaniu i odbiorze ma rózne funkcje faktycznie.

Kiedy nadajesz informuje Cie z jaka moca idziesz w świat... przy odbiorze informuje Cie jak silny sygnal antena odebrala - mechanizm Squelch (SQ) opiera się własnie na tym drugim wskazaniu. Za pomocą SQ ustawiasz próg odbieranych sygnałów, które mają być nie słyszalne w radiu, a powyżej niego mają uruchamiać głośnik i "gadać" w nim do Ciebie. Im wyżej pociągniesz SQ tym wyższy próg przez który muszą się przebić sygnały nadających. Na wskaźniku będziesz widział sygnały innych użytkowników ale dopóki sygnał nie dojedzie do granicy SQ będzie nie słyszalny!

Ot i cała filozofia... Także to że dojeżdza do czerwonego można rozumieć w dwojaki sposób:

Przy nadawaniu: Idziesz pełną mocą radia... czyli 4 W - jeśli masz skrót mocy to możesz zaobserwować, że przy skrócie strzałka wychyli się mniej. Dopalacze mocy zwykle montowało się za radiem i wpinało się je tak jak reflektometr między antenę a radio, więc one z tej właśnie przyczyny nie zmienią Ci wskazania wskaźnika tylko będzie on pokazywać Ci to co samo radio daje...

Przy odbiorze: dojazd do czerwonego oznacza, że stacja która do Ciebie między innymi nadaje jest:
                                            a) tuż obok lub bardzo blisko,
                                            b) ma nadajnik dużej mocy... i idzie własnie na niej.
                                            W sytuacjach a i b mówimy, że ktoś "idzie na +30" czyli nadawany sygnał odbierany przez antenę jest duży. Stacje "słabsze" lub o mniejszej mocy wychylą wskazówkę mniej...

Polecam obejżeć dokładnie wskaźnik i zobaczyć, że jest wycechowany minimum dwoma skalami.

Tu masz przykład swojego radia (trochę pod kątem ale widać dokładnie, że jest więcej niż jedna skala)

My swojego czasu, żeby się nie zabijać mocą w mieście pomontowaliśmy sobie skróty mocy i w ten sposób byliśmy słyszalni w obrębie miasta bardzo dobrze, a przy okazji nie przeszkadzaliśmy sobie. Efekt "walenia" sygnałem w dużej bliskości powoduje najczęściej zatykanie się innych kanałów (nic niesłyszymy podczas odbioru) no i przesterowaniem fonii delikwenta na tym kanale. Każde odstępstwo od normy w radiu bądź w instalacji antenowej powoduje zwiększenie tych efektów dla pozostałych użytkowników, czyniąc ich radiotelefony w zasadzie bezużytecznymi - wtedy chce się CB wyłączyć i nie słuchać go w ogóle - o czym pisałem już wcześniej.

Pozdrawiam

Komentarz

• Ponury, bo mają stare radia, żle zestrojone, ja wycinam wszystko prawie, łapie to co mam w obrębie powiedzmy 3 km i mi wystarczy, nie mam szumów, trzasków i jedynie co mnie wkurza to ze mają słabe mikrofony.

ZipY, brawo za wykład, niektórym sie przyda.

Komentarz

• Ponury
                                                Drive
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 57

Dzięki za czytelne wytłumaczenie problemu. Czyli nie przejmuje się.

Sigma_74 wycinasz RFgainem??

Ja pierwszego dnia zraziłem się do asc, ale jechałem jak mi serwisant poradził, czyli rf na maxa. Oczywiście wtedy ten automat był o kant d... potłuc. Ale jeśli manipuluje się rf to można śmiało włączyć asc i nic nie szumi, nie wycina rozmów. Oczywiście jest koszt utraty zasięgu, ale coś za coś.

Ponury
                                                Octavia Tour Ice+ 1.6
                                                Garmin nuvi 250W

Komentarz

• Ponury, tak, wycinam i mam spokój.
                                                  a co do ASc, w trasie może być w mieście nie do zniesienia.

Komentarz

• ZipY
                                                    Elegance
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 875

Dzięki za czytelne wytłumaczenie problemu. Czyli nie przejmuje się.

Sigma_74 wycinasz RFgainem??

Ja pierwszego dnia zraziłem się do asc, ale jechałem jak mi serwisant poradził, czyli rf na maxa. Oczywiście wtedy ten automat był o kant d... potłuc. Ale jeśli manipuluje się rf to można śmiało włączyć asc i nic nie szumi, nie wycina rozmów. Oczywiście jest koszt utraty zasięgu, ale coś za coś.

Ponury
                                                    RF Gain to czułość radia... jeśli masz go skręconego to słyszysz dużo mniej bo radio reaguje tylko na te najbliższe i najmocniejsze sygnaly... generalnie w miescie lepiej miec skrecona czulość radia i wtedy mniej smieci będzie Ci wpadać... a za pomocą SQ powodujesz ze radyjko nie szumi czekajac na sygnal, który go przeskoczy... taka idea reguacji pozwala na zycie w miescie. Poza miastem RF Gain na max i reszta ciete na SQ - no chyba ze DXy z Wloch lub z innych miejsc chodza bo sie propagacja na nie zrobila - wtedy regulacja w leb bierze.

ASC nigdy nie używałem bo go nigdy nie miałem, ale z informacji producenta i uzytkowników wiem, że ASC jest bezużyteczne w miejscu nagromadzenia się stacji nadawczych a swietnie sprawdza sie w trasie gdzie to nasycenie jest mniejsze.

Sigma_74, czuje sie w tym temacie troche kumaty wiec jesli moge braci OCP cos pomoc i doradzic to sie dzielę... zreszta wiesz jak jest aly

Komentarz

Pracuję...