CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shado
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 5315
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mikolaj, Ja mam TII TCB-880 - nie narzekam, zamówiłem nawet drugie do Fabii. Miałem antenę hustlera, ale była za długa i przerzuciłem się na President Florida - teraz jej nie muszę ściągać wjeżdżając do garażu. Nie widzę wielkiej różnicy w zasięgu między Florida, a Hustler. TCB-770 nie polecam. Lepiej dołożyć te pare PLN i kupić 880. 770 ma jakieś kombinowane podwójne pokrętła.
    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• jacek_w123
      Ambiente
      • 2007
      • 168

mikolaj, kilku moich kolegów ma Alan 102 + IC100 i są zadowoleni. Ja mam jak w podpisie kpl presidenta i jestem zadowolony, ale to już koszt 2 zestawów alan + IC.
      Ostateczna decyzja należy do ciebie. Jak chcesz tanio Alan + IC 100 to chyba najlepszy wybór, ale jak masz kasę to zainwestuj w presidenta lub unidena i antenkę z ML-145. Jeżeli chodzi o firmę anteny to masz znów wybór i cenę od 135 zł do 270zł.
      President HARRY II + ML-145

Komentarz

• MarcinTo
        Classic
        • 2007
        • 4

Koledzy, czy ktoś instalował w OC2 w popielniczce cbradyjko ? Chodzi o wyposażenie Elegance. Dużo tam bajerów ponad popielniczką.

Komentarz

• SuchyX
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1170

shado, a ja mam radyjko Uniden 520XL zmieniam je ale na Uniden PC 68XL Elite ))) U mnie 520XL słabo zdaje egzamin przez wtryski od gazu ale kolei u kolegi chodzi jak ręką odjął Mimo wszystko polecam Uniden 520XL
          Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
          Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

SuchyX, polecasz mimo problemów prawnych z tym radyjkiem?
            Najlepszym rozwiązaniem to by było pożyczenie kilku radyjek i posłuchanie jak które działa. No bo tak to każda sroczka swój ogonek chwali. Każdy mówi, że jego radyjko jest spoko (także ja tak mówię :P ) ale tak na prawdę nie mam odniesienia do radyjek z wyższej półki.
            Wiele osób chwali Unideny, bo w dobrej cenie dostaje się stosunkowo niezłe radyjko. Ale mnie by jednak zniechęcała sprawa jego wątpliwej legalności. Jak misiaki złapią i nie będą się już mieli kompletnie do czego przyczepić to wezmą radyjko. A bez radyjka to już łatwiej zarobić mandacik :evil:

Komentarz

• SuchyX
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1170

shado, Shado przecież wyraźnie wczesniej w postach pisałem że do Diesli i silników benzynowych bez instalacji LPG to polecam U mnie sieje okrutnie u kolegi w klekocie jest cisza 8)

Co do Unidenka i jego legalności to misiaki sie o to radio jeszcze nie czepiają nie raz miałem kontrole radyjko było włączone i nawet nie zapytali czy radio nowe kradzione itd... Poprostu jeśli się msiaka nie w qur... czymś to od tak do Ciebie nie będzie bił żeby Ci auto całe sprawdzać i jego legalność. Także można śmiało śmigać na Unidenku 520XL

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

SuchyX, miałem na myśli czy polecasz mimo jego "nielegalności". Coraz częściej są artykuły np na Interii, że CB skutecznie uniemożliwia wszelkie kontrole policji czy krokodyli i tylko czekać, aż jakiś urzędas za biurkiem zacznie szukać dziury w całym i wpadną na pomysł kontroli radyjek. W tym kraju wiele nie trzeba, żeby zainicjować taką akcję. Ale zgadzam się, że jeśli to komuś nie przeszkadza to Uniden jest chyba najlepszym wyborem na początek. Do tego antenka ML-145 i jest zestawik jak się patrzy :diabelski_usmiech
                Szerokości i przyczepności w Nowym Roku :!:

Komentarz

• SuchyX
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1170

shado, mimo jego nielegalności to i tak go polecam. Jak nic urzędasy nie wymyślą to nic Ci nie zrobią a nie zapomniaj że więcej autek jest bez CB niż z CB czyli mają kogo jeszcze kontrolować i łapać :wink:

Komentarz

• olejek
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 121

MarcinTo, na stronie 12 tego wątku masz mój post ze zdjęciami - President Harry w popielniczce.

Pozdrawiam
                    http://keeprockin.art.pl/‎

Komentarz

• SuchyX
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1170

Panowie dzisiaj zamontowałem radyjko nowe Uniden PC 68XL Elite i mucha nie siada filtr NB działa wyśmienicie!!!!!!! Jestem w 100% zadowolony z tego zakupu.

Radyjko: Uniden PC 68 Elite

Antena: President New Alaska

Gruszka: Ory by Uniden

Całość bardzo ładnie ze sobą pracuje ale.... Zmiana anteny niedługo będzie.

Komentarz

• mikolaj
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 366
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a więc się zdecydowałem i zamontowałem Alan 102+ ML 145, teraz myślę gdzie ukryć radyjko, jak znajdę chwilę czasu to się za to zabiorę

Komentarz

• Mirosław Brożyń
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 147

Panowie może to sie komuś przyda http://wycie.waw.pl/blog/cbradio.pdf
                          parę porad co i jak
                          KOLEJNY ZADOWOLONY Z SERWISU DOBRYGRZESWAWA

Komentarz

• SuchyX
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1170

Mirosław Brożyń, dzięks dla początkujących napewno się przyda.

[ Dodano: Pią 04 Sty, 08 13:30 ]
                            Panowie podejmie się ktoś zrobienia takiego uchwytu jak ma Sigma_74 Już od ponad miesiąca jeżdże i szukam magika który by to zrobił i dupsztal mimo zdjęć nikt nie jest w stanie mi tego wykonać a jazda z magnesem mnie już męczy :cry:

Komentarz

• shado
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 5315
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Oto kilka ciekawych tekstów jakie znalazłem o Unidenach:
                              Szanowny Panie,

Obecnie w krajach UE - w tym także w Polsce - w odniesieniu do urządzeń
                              radiowych i telekomunikacyjnych nie jest stosowana procedura homologacji
                              tj. urzędowego badania urządzeń przed wprowadzeniem na rynek i wydawania
                              przez uprawniony organ świadectw homologacji. Ocenę zgodności urządzenia
                              przed wprowadzeniem go do obrotu przeprowadza, na własną
                              odpowiedzialność, producent lub jego upoważniony przedstawiciel, po czym
                              wystawia deklarację zgodności dla urządzenia oraz oznakowuje je znakiem
                              CE. Jeżeli w trakcie działań kontrolnych, prowadzonych przez Prezesa
                              Urzędu Komunikacji Elektronicznej w ramach nadzoru rynku, zostanie
                              stwierdzona niezgodność znajdujących się w sprzedaży wyrobów z
                              zasadniczymi wymaganiami, Prezes UKE wydaje decyzje administracyjne
                              zakazujące dalszego przekazywania tych wyrobów użytkownikom, konsumentom
                              lub sprzedawcom. Informacje te zostają umieszczone na stronie
                              internetowej UKE, a także są przekazane do Prezesa Urzędu Ochrony
                              Konkurencji i Konsumentów.

Adresatem decyzji są podmioty zajmujące się przekazywaniem tych
                              urządzeń, a więc nie są one skierowane bezpośrednio do użytkowników
                              urządzeń, którzy legalnie weszli w ich posiadanie. Jednakże w przypadku
                              stwierdzenia, że aparatura ta powoduje zakłócenie pracy innej aparatury,
                              spełniającej zasadnicze wymagania, Prezes UKE może (na podstawie art.
                              204 ustawy z dnia 16 lipca 2004 Prawo telekomunikacyjne) wydać decyzję w
                              której nakaże czasowe wstrzymanie używania aparatury, zmianę sposobu
                              używania aparatury lub może postanowić o zabraniu urządzenia do
                              depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania.

Z kolei Policja drogowa działa w oparciu o odrębne przepisy i w tej
                              sprawie należy zwrócić się bezpośrednio do Policji lub do Ministerstwa
                              Spraw Wewnętrznych i Administracji.

z poważaniem - Eligiusz Kulpanowski
                              Departament Kontroli i Egzekucji
                              źródło:
                              Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

Zamieszczone przez rubenjames
                              ad.4 Jako funkcjonariusz Policji (tak, zdziwiony?? :mrgreen: ) mam prawo zabrać radio CB do depozytu (później przekazywane jest do URTiPu do laboratorium w celu przebadania), jeżeli wiem, że jego używanie jest niezgodne z obowiązującym prawem (a używanie radia bez homologacji jest łamaniem prawa). Wiem, że Ty i wiekszość podobnym Wam cwaniaczkom myśli, że funkcjonariusz nie ma prawa zabrać radia. I tu się mylisz. Jeżeli masz CB w samochodzie, musisz posiadać również deklarację zgodności. A tak na marginesie, zawsze mogę mieć podejrzenie, że radio pochodzi z przestępstwa (no chyba, że na miejscu udowodnisz, że tak nie jest :twisted: ) a wtedy radyjko zabieram i stawiasz sie po nie na Komendzie. Proste, co nie?? Nie każdy "pies" jest taki głupi :roll:
                              Zamieszczone przez rubenjames
                              Sprawa wygląda tak, że ogólnie funkcjonariusze Policji nie zwracają uwagi na CB radia. Ja w sumie postępuję tak samo. Siedzę w łączności, więc wiem, że te modele Unidenów nie mają ważnej homologacji (ostatnie datują na 2005 rok, jak się nie mylę), więc nie wolno ich używać. Radio CB, to nic innego jak pasmo obywatelskie (Citizen Band), więc użytkownicy mogą powiedzmy nawet "sra." w tym paśmie :mrgreen: W sumie chciałem udowodnić koledze j/w, że mam prawo zabrać radio, ale te praktyki nie są stosowane przez funkcjonariuszy Policji. Prawo w tym zakresie nie jest jednoznaczne i nie ma określonych przepisów w tej sprawie. Prawda jest taka, że jeżeli podczas kontroli drogowej zaczniemy "sapać" do kontrolujących, oni mogą w odwecie sprawdzić np radio CB, sprzęt audio, bagażnik, schowki etc. iwko:
                              źródło:
                              Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

A tu informacja odnośnie kontrolowania CB przez policję:

Zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia (Dz. U. Nr 230, poz. 1955) nie wymaga pozwolenia radiowego używanie urządzeń Radia Obywatelskiego CB wyłącznie w zakresie częstotliwości 26,96-27,41 MHz, pracujących z modulacją częstotliwości lub amplitudy (FM/AM//SSB) z mocą wyjściową nadajnika do 4 W dla FM i AM oraz z mocą 12W (PEP) dla SSB.
                              Obecne uregulowania prawne nie nakładają na użytkowników urządzeń typu CB Radio obowiązku posiadania przy sobie i okazywania na żądanie organu kontroli ruchu drogowego świadectwa homologacji czy deklaracji zgodności użytkowanego urządzenia.
                              Istnieje jednak możliwość, że urządzenie typu CB radio znajdujące się w pojeździe może nasunąć podejrzenie policjantowi, iż znajduje się ono w obrocie, choć nie spełnia wymogów formalnych. Zdarzają się przypadki modyfikacji konstrukcji urządzenia oraz dopuszczalnych parametrów pracy. Zdarzają się także przypadki sprowadzania urządzeń spoza granicy Polski, których parametry pracy nie zawsze są zgodne z polskimi przepisami.
                              W przypadku pojawienia się uzasadnionych wątpliwości co do użytkowanego sprzętu, naturalnym zachowaniem jest próba zweryfikowania (w miarę możliwości na miejscu kontroli), czy znajdujące się w pojeździe CB radio zostało dopuszczone do obrotu na polskim rynku. Dużym ułatwieniem w takim przypadku będzie okazanie policjantowi Świadectwa Homologacji lub Deklaracji Zgodności. I choć nie ma obowiązku posiadania tego dokumentu przy sobie, to jednak posiadanie go przy sobie w dużym stopniu może ułatwić obu stronom udokumentowanie faktu użytkowania zgodnego z prawem.
                              W przypadku braku takiego dokumentu, użytkownik może być narażony na konieczność zabezpieczenia urządzenia do czasu wyjaśnienia sprawy. Oznacza to również, że na potrzeby prowadzonego postępowania wyjaśniającego będzie musiał w późniejszym terminie dostarczyć taki dowód celem uniknięcia posądzenia o popełnienie wykroczenia lub nawet przestępstwa.

Komentarz

• wiewioor
                                Drive
                                • 2006
                                • 83
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

ja też kombinowałem. wreszcie antena wylądowała w miejscu radiowej i śmiga aż miło.
                                radiowa poszła na zwykły uchwyt na klapę i po ominięciu wzmacniacz też sobie radzi.
                                proste i estetyczne rozwiązanie
                                polecam

Komentarz

• SuchyX
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1170

wiewioor, nie dziękuje ja dziury robić w dachu nie będę oraz nie będę podmieniać anten Prędzej czy później jakiś taki uchwyt na stałe się zrobi

Komentarz

• ZipY
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 875

Zamieszczone przez wiewioor
                                    ja też kombinowałem. wreszcie antena wylądowała w miejscu radiowej i śmiga aż miło.
                                    radiowa poszła na zwykły uchwyt na klapę i po ominięciu wzmacniacz też sobie radzi.
                                    proste i estetyczne rozwiązanie
                                    polecam
                                    Dlaczego nie użyłeś w takim razie splittera antenowego??

Co do anten CB w miejsce oryginalnej radiowej to niezbędny jest spliter antenowy - taka puszeczka lub pudełeczko, które rozdzieli Ci sygnał do radia samochodowego i radia CB (nie zniszczysz sobie radia samochodowego podczas nadawania!)

do niego dochodzi kabel antenowy CB a z niego masz na CB i na radio samochodowe.
                                    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• iksik2
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 844

ZipY, o widzisz... Nawet nie słyszałem o takim patencie. A możesz mi powiedzieć czy nie wprowadza to jakichś zakłóceń/ograniczeń do sygnału CB i radia? I na czym polega (w sensie czy jest skomplikowane) strojenie takiego urządzonka (na fotce widać dwa pokrętła i śrubokręt znaczy się że pewnie trzeba stroić)? I jeszcze teraz jak przyjrzałem sie dokładnie fotce to pomimo perspektywy jaka jest na zdjęciu nie bardzo widzę gniazdo do wkręcenia anteny..
                                      o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• wiewioor
                                        Drive
                                        • 2006
                                        • 83
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

myślałem o czymś takim, ale po tym jak zamieniłem anteny zauważyłem, że inni jakby się mnie trochę bali.
                                        bo kto wyprzedzi octę z dwiema antenami (a już z taką króciutką na klapie)

Komentarz

• ZipY
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 875

Zamieszczone przez iksik2
                                          ZipY, o widzisz... Nawet nie słyszałem o takim patencie. A możesz mi powiedzieć czy nie wprowadza to jakichś zakłóceń/ograniczeń do sygnału CB i radia? I na czym polega (w sensie czy jest skomplikowane) strojenie takiego urządzonka (na fotce widać dwa pokrętła i śrubokręt znaczy się że pewnie trzeba stroić)? I jeszcze teraz jak przyjrzałem sie dokładnie fotce to pomimo perspektywy jaka jest na zdjęciu nie bardzo widzę gniazdo do wkręcenia anteny..
                                          Ok no to zaczynamy

Patent znany jest od dawna. Slyszalem o nim nie raz i na potrzeby kolegow montujacych swoje anteny w otwor radiowki przypomnialem o tym.
                                          Zakłóceń to nie wprowadza a ma na celu odseparowanie sposobu dzialania anteny i dostosowanie jej do radia samochodowego. Innymi slowy antena CB dziala jak antena CB plus mozliwosc odbioru przez nia radia samochodowego. Ograniczenia na pewno sa bo cokolwiek wstawiane w obwod antenowy stanowi dodatkowy spadek skutecznosci. Konstrukcje najprostsze i bez bajerow sa zawsze najlepsze i najskuteczniejsze. To jest kompromis, jeśli nie chcesz pruc dachu nowa dziura. Co do strojenia. Antene stroisz dla CB stroisz normalnie najpierw bez tego urzadzenia, a pozniej je dopinasz i za pomoca trymera CB Matching próbujesz osiągnąć podobny wynik. Kwestia dopasowania anteny tej do radia samochodowego zalatwiasz drugim trymerem o nazwie radio tuning. Znajac czestotliwosc i moc nadawania stacji radiowej np. Antyradio w swoich okolicach ustawiasz radio i probujesz ustawic tym trymerem tak aby radyjko odbieralo najlepiej.

Myślę też, że zanim zaczniecie bawić się trymerami najpierw trzeba zobaczyć czy na nastawach fabrycznych nie jest w porządku. Generalnie bez i z tym urzadzeniem warunki odbioru obu radyjek i nadawania CB powinny być porównywalne z lekkim wskazaniem na straty w obu urządzeniach w przypadku pracy z tym urządzeniem.

Co do gniazda dla anteny CB w tym urządzeniu. Jest ono z pewnością po prawej stronie z tylu zgodnie z naklejka i strzalka CB ANTENNA

[ Dodano: Sob 05 Sty, 08 08:49 ]
                                          Zamieszczone przez wiewioor
                                          myślałem o czymś takim, ale po tym jak zamieniłem anteny zauważyłem, że inni jakby się mnie trochę bali.
                                          bo kto wyprzedzi octę z dwiema antenami (a już z taką króciutką na klapie)
                                          Hehehe czyli edukujesz innych przez strach
                                          http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• iksik2
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 844

ZipY, dzięki wielkie za obszerne wyjaśnienia i podrzucenie pomysłu Chyba skorzystam z Twojej rady, z tym że antenę na stałe założę dopiero jak się ciepło zrobi (brak warunków lokalowych niestety)..
                                            o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• ZipY
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 875

Zamieszczone przez iksik2
                                              ZipY, dzięki wielkie za obszerne wyjaśnienia i podrzucenie pomysłu Chyba skorzystam z Twojej rady, z tym że antenę na stałe założę dopiero jak się ciepło zrobi (brak warunków lokalowych niestety)..
                                              Spox i dobrych odbiorów życzę

Komentarz

• SuchyX
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1170

Może jakiś szpec się wypowie na temat danych antenki

Features:

• CB & 10m Mobile antennas
                                                • Tunable from 27 to 28.5 MHz
                                                • Protection from static discharges DC-Ground
                                                • 17/7 PH tapered stainless steel whip
                                                • 90° inclination and adjustable whip, detachable for car-wash
                                                • Suitable for magnetic mount

Electrical Data

Electrical Data
                                                • Type: base loaded
                                                • Impedance: 50Ω unbalanced
                                                • Frequency range: 27-28.5 MHz
                                                • Polarization: vertical
                                                • SWR @ res. freq.: ≤ 1.2
                                                • Bandwidth @ SWR ≤ 2: ≥ 2000 KHz
                                                • Max. power:
                                                1500 Watts (CW) continuous
                                                5000 Watts (CW) short time

Mechanical Data
                                                • Mounting:
                                                TURBO-5000, PERFORMER-5000: hole &Oslash; 12.5mm
                                                TURBO-5000 PL, PERFORMER-5000 PL: UHF-male (PL 259)
                                                • Cable lenght/Type:
                                                PL version: not supplied
                                                Standard: for power up to 600 Watts max: 4m RG58
                                                Hi power: for power up to 2000 Watts max: 4m RG303 teflon
                                                • Height (approx.): 1965 mm
                                                • Weight (approx.): 650 gr

A i zastanawiam się nad tym czy antenka np Sirio Perfomer 5000 jest na klamke czy da się dzięki temu motylkowi odczepić ją od główki PL czy ten motylek służy do kładzenia tej anteny. Wie ktoś jak to jest z tą anteną???

Komentarz

• Ponury
                                                  Drive
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 57

Zastanawiam się nad zmianą anteny. W tej chwili mam ML-145 Midlanda. Nie narzekam na nią, ale ciąży mi ciągłe zdejmowanie, chowanie itp. W efekcie ostatnio coraz rzadziej korzystam z radia. Bo o ile podłączyć sam odbiornik w aucie to moment. Ale antena, zwłaszcza przy tej aurze...
                                                  No i wymyśliłem czy by nie zamontować anteny na relingu (combi), najlepiej jakiejś składanej.
                                                  W tej chwili stawiam magnes przed anteną radiową, nie jest idealnie na środku. Zasięg i jakość rozmów bardzo dobra. Pytanie teraz czy montując antenę na relingu, też najchętniej bliżej klapy bagażnika, nie stracę tego?

Ponury
                                                  Octavia Tour Ice+ 1.6
                                                  Garmin nuvi 250W
                                                  President Walker + Alan ML-145 + reflektometr

Komentarz

• FocusPocus
                                                    Drive
                                                    • 2007
                                                    • 52

Trzeba by podłączyć i sprawdzić, bo tak na sucho to trochę wróżenie z fusów... Poza tym nie ma składanych anten CB, chyba że chodzi Ci po prostu o łamanie przy grzybku...
                                                    Octavia II Ambiente 1,6 MPI (75kW/102KM) + LPG LandiRenzo Omegas
                                                    Navi & CB on board ;-)

Komentarz

Pracuję...