CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mdo1
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 441

gigianos, tak na szybko, telefonem

i przepraszam, ze nie posprzatane

[ Dodano: Sob 26 Kwi, 08 19:30 ]
    PS. A ja wlasnie kupilem dzis hustlera IC 100 jako druga antene, ogolnie jest "ciszej" niz na ML

Komentarz

• gigianos
      Classic
      S_OCP Member
      • 2007
      • 31

mdo1, wielkie dzięki za fotki, uchwyt widze że sam dorabiałes. "ciszej" chodzi Ci że mniej szumów niż na ML?

Komentarz

• mdo1
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 441

Zamieszczone przez gigianos
        uchwyt widze że sam dorabiałes
        sam, sam
        chcialem koniecznie zamontowac je jakos i cos tam z kawalka blachy powyginalem na szybko, zeby bylo, taka wersja alfa
        miala powstac wersja finalna ale widac, jej czas jeszcze nie nadszedl
        mocowane jest na dwoch wasach wchodzacych pod oslone tunelu plus podporka od spodu, opierajaca sie o wykladzine

Zamieszczone przez gigianos
        "ciszej" chodzi Ci że mniej szumów niż na ML
        sam jeszcze dobrze nie wiem, wydaje mi sie, ze szumow wiecej a slychac ciszej, co by bylo sprzecznoscia pewna

ale jechalem z nia tylko przez godzine i zupelnie innymi okolicami niz zazwyczaj, wiec nie mam do czego odniesc za bardzo
        pojezdze z nia pare dni do pracy to bede wiedzial cos wiecej

Komentarz

• Lashlo
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1455

Arek, mi w 3 olsztynskich serwisach CB odmowiono montazu na relingu jako"Najgorsze rozwiazanie".
          Tobie chodzi dobrze?
          Bo juz nie wiem co robic...

Komentarz

• maru123
            Drive
            • 2007
            • 54

no dobra już wymyśliłem wszystko
            BĘDZIE 520XL a + antenka ML145
            będzie zamointowane pod kierownicą a antena poprowadzona przez bagażnik (kombi)na dach a kabelki już wiem jak ukryć :twisted: :twisted:

tylko teraz nie wiem czy kabel długości 3,5 m mi wystarczy do podłączenia czy trzeba będzie przedłużyć i co zamontować pod magnes? przykleić folię czy założyć gumę?
            LAURIN & KLEMENT 99' 1.8T 20V

Komentarz

• Casper
              Rider
              S_OCP Member
              • 2008
              • 649
              • Audi

mdo1, ciszej bo masz mniejszy zasięg mniej łapiesz na raz
              maru123, 3.5m nie starczy jezeli chcesz poprowadzic kabel od bagaznika az do kierownicy, ja mam radyjko zamontowane na stale pod kierownicą i kabla łącznie mam 5 do 5.5m, a kabel jest schowany pod listwami progów od prawej strony
              Jak się uda to wrzuce foty w poniedziałek wieczorem jak to wygląda u mnie
              Była 1.9 TDI AHF Elegance
              190KM/395Nm

Jest A6C6 3.0TDI V6 Tiptronic
              277KM/561Nm

Perfect Service by DGW

Komentarz

• mdo1
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 441

Zamieszczone przez Casper
                mdo1, ciszej bo masz mniejszy zasięg mniej łapiesz na raz
                to wiem, sygnal docierajacy jest slabszy, ale powinno tez byc mniej szumow, a wydaje mi sie, ze jest wiecej

zauwazylem tez dzis, ze na tej antenie radio jest bardziej podatne na zaklocenia z komorki niz na ML

Komentarz

• maru123
                  Drive
                  • 2007
                  • 54

Casper, dzięki stary również będę wdzięczny za fotki może coś ulepszę w swoim projekcie a jak już wszystko złożę do kupy to też nie omieszkam się pochwalić
                  LAURIN & KLEMENT 99' 1.8T 20V

Komentarz

• BOODZISZ
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 235

WITAM. Pierwsze radyjko:
                    Presideny Johny 2 + Wilson Little Wil.
                    Zobaczymy jak sie bedzie sprawowac. Decyzja zapadla po niedzieli kiedy to kolejny raz 2 stowki musialem wywalic Misiaczkom na trasie.

Odrazu mam pytanie. Jak (ktoredy) puscic kabel od anteny. Antena na klapie bagaznika czy na dach (dlaczego na srodku)???
                    Moze jakies sugestie do President Johny 2>???

Komentarz

• mdo1
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 441

Zamieszczone przez BOODZISZ
                      Antena na klapie bagaznika czy na dach (dlaczego na srodku)???
                      na srodku dachu najefektywniej powinna nadawac, na odbior nie powinno miec wplywu miejsce na dachu

na klapie gorzej, bo antena jest nizej, wysokosc umieszczenia anteny ma dosc istotne znaczenie i dla odbioru i nadawania

Moze jakies sugestie do President Johny 2>???
                      wg mnie szkoda kasy
                      ponoc wspolczynnik ekono ma kiepski - jakosc / cena
                      jesli nie zalezy ci jakos bardzo na kasie to kupuj
                      jesli jeszcze sie wachasz, poczytaj moze tu - http://www.cb-radio.pl/phpBB/

Komentarz

• ZipY
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 875

Zamieszczone przez mdo1

na klapie gorzej, bo antena jest nizej, wysokosc umieszczenia anteny ma dosc istotne znaczenie i dla odbioru i nadawania
                        Nie tylko kwestia wysokości, na której antena jest, ale również częściowego jej przesłonięcia nadwoziem. Antena dookólna wali wszędzie dookoła bata, a zatem i w szybę i w karoserię, jeśli jest zamontowana na klapie. Powoduje to powrót fali do bata, który nadaje.. co z kolei przekłada się na osiągi i wystrojenie zestawu.

Pozdrawiam!
                        http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• BOODZISZ
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 235

Panowie ktoredy puscic przewod antenowy od cb do bagaznika??
                          "po drzwiach" z prawej strony? czy srodkiem?? ops:

Trzeba cos rozbierac>?? czy uda sie poprostu powyjmowac, poodginac tapicerke??

Komentarz

• paweld
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 144

ja zrobiłem tak:

1. President Johnny II ASC + Midland ML-145 na magnesie
                            2. radio zamiast popielniczki, mieści się idealnie.
                            3. Podłączenie do zapalniczki
                            4. Kabel antenowy puściłem pod konsolą środkową do bagażnika, a jako że był za krótki więc zrobiłem przedłużkę z "beczką" coś około 3m. beczka jest już w bagażniku, więc jakbym musiał przełożyć chwilowo zestaw do innego mobila to nie muszę rozbebeszać całej konsoli środkowej. Kabel niestety jest widoczny w miejscu pomiędzy konsolą a tylną kanapą. Ale nie rzuca się w oczy (zawsze można rzucić dodatkową wycieraczkę na wierzch)
                            5. Grucha wciśnięta między konsolę środkową a fotel kierowcy, w ogóle nie rzuca się w oczy. nawet jak miałem Cobrę 19 (tam grucha jest pokaźnych rozmiarów) nie rzucała się w oczy. Pres. JohnnyII ma mały MIC więc nie ma problemu.
                            6. Radio po zamknieciu zapalniczki w ogóle nie widoczne.

Rozważam jeszcze pociągnięcie zasilania po kluczyku zakończone gniazdem zapalniczki tak żeby nie przerabiać zasilania przy samym radiu i móc je przełożyć w razie konieczności do innego mobila.

jak tylko będę miał chwilę czasu to porobię fotki poglądowe i wrzucę. Ale może to być dopiero za kilka dni.

Pozdrawiam
                            paweld
                            .:SKODOVKA-CLUB:.
                            F1 1,4 16V BKY - Tour de France (kombi)
                            .:KREWNIACY:. 0 Rh+

Komentarz

• BOODZISZ
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 235

RADIO CAłE WESZLO DO POPIELNICZKI???? oczywiscie zamiast?
                              tak ze sie zamyka ??

Jak z zasilaniem ?? Czy wychodzi z popielniczki? i kabel idzie kolo dzwigni zmiany biegow czy to jakos dolem puszczone jest??

Poprosze o fotki jak bedzie mozliwosc.

Pozdrawiam.

Komentarz

• jacek_w123
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 168

RADIO CAłE WESZLO DO POPIELNICZKI???? oczywiscie zamiast?
                                tak ze sie zamyka ??
                                tak całe wchodzi a kabel od gruchy możesz puścić dołem lub odkręcać jak zostawiasz samochód na dłużej na parkingu ja mam tak. Zalilanie podpiołem od spodu do zapalniczki.
                                Załączone pliki
                                President HARRY II + ML-145

Komentarz

• Sowiecina
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 23

Witam Przedwczoraj sprawiłem sobie sprzęciora TTI tcb 880 z Sirio ml-145. Sprawuje się nieźle ale mam problem z w miarę sensownym montażem. Obecnie mam to jakoś na gumke do bagażnika przymocowane ale nie zamierzam tak z tym jeździć Jeżeli o montażu coś było to sory za kolejny taki sam post ale ponad 130 stron szukania to sporo.

Pozdrawiam

Komentarz

• BOODZISZ
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 235

Panowie to moje radyjko (President Johny 2) wchodzi do popielniczki bez zadnego demontażu i wycinania półki?? Tylko trzeba wyjąć popielniczke?? Tak jak patrzylem to marne szanse zeby weszlo ale moze sie myle??

Jakby ktos mial wiecej fotek wyjasniajacych zainstalowanie radia i schowanie przewodow to bylbym wdzieczny.

Milego długiego weekendu!!!!

Komentarz

• paweld
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 144

U mnie zrobione jest to w ten sposób.:

1. Zasilanie jest pociągtnięte obo dźwigni zmiany biegów, ale tak jak pisałem wcześniej planuję zmianę, tak żeby w ogóle nie było widać.

W razie czego napisz mi jakie fotki byś chciał to pstryknę na szybko.

[ Dodano: Wto 06 Maj, 08 15:29 ]
                                      Panowie to moje radyjko (President Johny 2) wchodzi do popielniczki bez zadnego demontażu i wycinania półki?? Tylko trzeba wyjąć popielniczke?? Tak jak patrzylem to marne szanse zeby weszlo ale moze sie myle??
                                      Niestety ale się mylisz. po wyciągnięciu popielniczki ukazuje nam się tylna ściana obudowy popielniczki,. którą to ścianę trzeba usunąć. Wtedy wchodzi bez problemu. Patrz fotki. Jednak po wyciągnięciu radyjka i gdy chcemy przywrócic poprzedni stan (np. na sprzedaż) całą sprawę załatwi włożenie popielniczki z powrotem. nie bedzie widać. Jesli ktoś rzadko otwiera to może nawet nigdy nie zauważy.

pozdr
                                      paweld
                                      Załączone pliki

Komentarz

• BOODZISZ
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 235

Dzieki za odp. A jak najlepiej usunac ta tylna scianke?? Wyjac jakos ta pólke i bawic sie wyrzynarką czy poprostu wiertarka i dlugie wiertlo i zrobic to w samochodzie? Ja planuje sobie ze gruche bede odkrecal i chowal do podlokietnika. dzieki temu wszystko bedzie niewidoczne . Mam przytwierdzony uchwyt po prawej stonie konsoli srodkowej od strony pasazera (miejsce dla mnie dobre - spawdzalem).

Paweld a co do zasilania radyjka z checia poznam sposob podlaczenia "tak zeby nie bylo widac"
                                        Prosze o jakies fotki z tego tytułu jak juz bedzie podlaczone tak jak trzeba. W weekend spróbuje zadzialac z ta popielniczka tylko tak jak juz pisalem wyzej jak to zrobic zeby mialo rece i nogi.?

Komentarz

• paweld
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 144

Kiedyś już o tym pisałem a i na forum też dużo o tym było. Najlepiej wyjąc całą popielniczkę. O TAK:
                                          1. Przesuwamy dźwignię zmiany biegów na bieg 4 (coby nie przeszkadzała).
                                          2. Zdejmujemy osłonę mieszka dźwigni zmiany biegów lekko ją podważając palcami od strony popielniczki. Wyciągamy popielniczkę.
                                          3. Należy odkręcić 4 śrubki TORX, dwie u góry i dwie w pobliżu dźwigni zmiany biegów.
                                          4. Dla ułatwienia można zdjąć osłonę konsoli środkowej (regulacji nawiewów).
                                          5. Po odkręceniu śrubek ZAMYKAMY popielniczkę i lekko wyciągamy obudowę popielniczki od spodu w kierunku dźwigni zmiany biegów.
                                          6. Odcinamy tylną ściankę obudowy popielniczki uważając by od góry nie odciąć miejsc w które wkręcamy śrubki.

A dalej już wedle uznania, wkładamy radio, instalujemy wszystko tak jak trzeba, składamy obudowę popielniczki, przykręcamy ją, zakładamy obudowę nawiewów, mieszek dźwigni zmiany biegów, zamykamy popielniczkę i..........

RADIA NIE WIDAĆ !!
                                          Załączone pliki

Komentarz

• Fleishmachine
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 292

Koledzy... w koncu zabralem sie do swojej anteny ( po tym jak przestala zbierac - po przejechaniu sie z antena 150cm po parkingu pietrowym ) ... podlaczylem miernik i lipa, wariuje... podlaczylem radio z miernikiem pod inna antene i... wszystko wyglada pieknie... po dogrzebaniu sie do anteny wyszlo na to ze jeden lut puscil, tak wiec lutownica do reki i jechane - po zalataniu mam SWR:
                                            1CH - 2.0
                                            19CH - 1.7
                                            40CH - 1.3

Bawilem sie w wydluzanidle i skracanie bata, ale to nic nie daje - wraz ze wzrostem kanalu SWR maleje ... no i te nedzny wynik na kanale 19stym... myslicie ze antena dostala za mocno po d.pie ?

Komentarz

• mdo1
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 441

Fleishmachine, mam SWR zblizone do Twoich i tak jezdze juz dosc dlugo,
                                              moim zdaniem zostaw, sprawdzaj czasem tylko, czy na 19 ci sie nie zbliza mocno do 2, bo tu juz cos by trzeba zrobic

Komentarz

• ZipY
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 875

stan na jednym kanale - 20 i jedz w gore i w dol batem i zobacz czy masz spadek lub wzrost w calej dlugosci.. jesli tak to ustalajac w ktora strone maleje jedz do konca tak aby zminimalizowac SWR dla kanalu 20. Na 19 jestes najczesciej wiec to optymalne rozwiazanie.

Co do takiego SWRa - mozna jezdzic ale malo nadawac... koncowka mocy w tym przypadku dostaje w dupe mocno! Takze z rozsadkiem!
                                                http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• BOODZISZ
                                                  Ambiente
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 235

WITAM. Radyjko siedzi w popielniczce . Troche zmagania z tym bylo . Niestety przecinakiem do drutu. (gruby plastik jak cholera ) Troche za duzo wyciolem "dołu" i radio siedzi dosyc gleboko. Myslalem ze gruszke bede odlaczal za kazdym razem ale jednak puscilem przewod dolem bo przy kazdej probie dokrecenia klął bym jak szewc (jednak malo miejsca) dlatego gruszka na stale.
                                                  Troche mnie to martwi bo moze zwracac uwage zlodzieji (moze jest jakis inny spoob na to?)
                                                  I do tego widoczny (niestety) wtyk do zapalniczki . Przewod dokad moglem to ukrylem w konsoli srodkowej ale przecierz ten wtyk musi isc gorą. To juz upewnia zlodzieja ze radio siedzi w srodku. Co z tego ze moze nie uda mu sie go wyjac z miejsca po popielniczce, ale szkoda szyby, albo zamka.
                                                  I jeszcze jedno w President II ten przewod od gruchy jest krotki, albo malo rozciagliwy.
                                                  Tak jak pisalem wczesniej. jest puszczony dolem i troche trzeba ciągnac zeby dostala grucha do twarzoczaszki. Rozciagnie sie on choc troche??
                                                  W koncu radyjko jest świerze.

Komentarz

• Fleishmachine
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 292

ZipY, hmmm... czyli trzeba sobie odpuscic i znalezc nowa antene, tak? w sumie radia i tak nie uzywalem od dawna, w najblizszym czasie jednak szykuje mi sie podroz do Polski, tak wiec radio sie przyda na calej trasie - z tego co pamietam to dwudziestka osemka jest kanalem euro dla PL, tak wiec SWR bedzie w granicy 1.5, wiec nie powinno byc tak zle.

A jeszcze jedno, czy fakt, ze antena nie jest w pionie ( jest pod dosyc duzym kontem, przyklejona jest na dachu w tylnym lewym roku, tak jak u wielu osob to widzialem ) ma duzo wspolnego z SWR ?

Pozdroowka serdeczne
                                                    Mikolaj

Komentarz

Pracuję...