Zamieszczone przez uwe
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
Witam,
nie wiem czy ktoś wcześniej wpadł na ten pomysł, ale ja dziś pożyczyłem unidena od kolegi i wpadłem na pomysł, że można to radio zamontować w miejsce schowka po lewej stronie. Na razie wstępnie go wyciągnąłem, a jak mi przyjdzie nowe radio to zapodam fotki z finalnego montażu (na razie tylko odchyliłem schowek).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez olejekkafara1 na stronie 12 tego wątku jest mój Harry w popielniczce O2, możesz zobaczyć.
Bardzo mi się podoba ten sposób instalacji 8)
Musialeś wycinać jakieś plastiki oprócz wyjecia wkładu zapalniczki :?:
Był duży problem z pociagnieciem kabli :?:
Którędy je puściłeś :?:Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
http://www.serwis-oknapvc.pl/
Komentarz
-
-
Kable idą progiem, pod kierownicą i do popielniczki.
Po wyjęciu wkładu popielniczki trzeba wyciąć obudowę żeby radio weszło.
Żeby ją wyjąć musisz zdjąć ramkę dźwigni zmiany biegów(zatrzaski) i z przodu masz dwa torksy.
Miałem długą wtyczkę antenową w radiu, za popielniczką jest kanał nawiewu, musiałem wyciąć dziurę i zalepić folią/taśmą aby było wgłębienia na wtyczkę.
Jak przerobisz kabel na krótką wtyczkę powinno obejść się bez wycianania kanału.
Generalnie jest trochę kombinacji żeby znaleźć prawidłową pozycję radia, ale jest to do zrobienia.
Kabel antenowy - odkręcasz panel w bagażniku(tam gdzie haczyk), zdejmujesz boczek kanapy tylnej, zdejmujesz progi (na zatrzaskach) i dochodzisz do przodu. Zdejmujesz osłonę pod kierownicą - włącznik świateł wcisnąć i przekręcić w prawo - reszta torksy od spodu, w schoweczku i pod pokrywą bezpieczników.
Będziełatwiej jak przeciągniesz kabel bez wtyczki.
Zasilanie mam podłączone pod bezpiecznik od zapalniczki.
Głośnik przykręcony na blachowkręty, kabelek puszczony z boku.
Uchwyt na gruchę - listwa jest na zatrzaskach, na uchwycie miałem fasolkę, założyłem na zatrzask i po zamontowaniu listwy gra - docisnęło się.
Na dach nalepiłem przeźroczystą folię samoprzylepną żeby lakier się nie rysował - można ją dostać w sklepie papierniczym.
Trzeba zarezerwować sobie trochę czasu, bo nie jest to skomplikowane ale czasem potrafi troszkę wkurzyć.
Miałem porobić zdjęcia pokazujące jak to wygląda po rozebraniu, ale za diabła nie mam czasu żeby to zrobić.
Mam nadzieję, że to info pomoże.
Komentarz
-
-
jeszcze raz dzięki za wskazówki olejek
dużo przy tym roboty ale z pewnością warto 8)Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
Komentarz
-
-
No to wrzuciłem tego unidena w miejsce schowka.
Plusy:
-najważniejsze jest to, że nic nie trzeba wycinać z samochodu -wystarczy wyjąć schowek
-radio wchodzi dokładnie na styk w to miejsce
-blisko do skrzynki bezpieczników
Minusy:
-widać trochę kable i muszę co z tym jeszcze zrobić
-gruchę trzeba obsługiwać lewą ręką
-trzeba cholernie długi kabel do anteny jak chce się go puścić pod plastikami i wypuścić przez bagażnik
-do oryginalnego uchwytu dorabiałem jeszcze 2 płaskowniki, żeby ułożyć radio tak jak chciałem
-po bokach obok radia wrzuciłem gąbkę, żeby radio nie stukało o boki na dziurach (jest tam tylko mm miejsca)
[ Dodano: Wto 10 Cze, 08 20:57 ]
Przetestowałem dziś Unidena i już wiem dlaczego zabrali mu homologację. Testowałem na 2 radiach oddalonych o parę metrów. Jak Uniden nadawał na kanale 25 to w TTi słychać go było (choć nie wyraźnie) na kanałach 24 i 26. Jak nadawał TTi to w Unidenie nie było nic słychać na sąsiednich kanałach. Wygląda więc na to, że to zabranie homologacji to nie jakiś megawielki spisek Presidenta jak twierdzą niektórzy, a po prostu szara rzeczywistość.
Komentarz
-
-
Stoję przed wyborem radia CB i anteny do octavii 2. Radio jest już zadecydowane, będzie U520XL. Teraz pytanie, jaką do tego wybrać antenę? Musi być sztywna, krótka, najlepiej w miarę tania. Myślałem nad "Antena magnetyczna CB HighGear Cobra A1500", co o niej sądzicie? Macie inne propozycje?
Co z podstawowych rzeczy należałoby wiedzieć o CB? Nie miałem nigdy do czynienia, dlatego pytam i proszę o jakieś wskazówki/porady (takie podstawowe)
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Jak ten President Florida się sprawdza? Są jakieś problemy? Jak stroi się cb i antenę, poprzez jej skracanie i wydłużanie?-tak słyszałem, a przecież Florida chyba nie ma takiej opcji...
Mógłbyś mi Shado wrzucić fotkę jak wygląda ogólnie Twój zestawik? (antena na dachu +radyjko w środku)
Będę wdzięczny. Z góry dzięki.
Komentarz
-
-
A ja wczoraj stalem sie szczesliwym posiadaczem Presidenta Herberta W porownaniu z 520XL to mega kloc. Wymiary jak zwyklego radia na 1din ale warto, warto. Paluszki lizac :P
Co do anten, prawda jest taka, ze DOBRA antena nie wymaga strojenia. Po prostu zakladasz, bedzie dobra masa, to dobry SWR.
Moj Lemm AT-1000 Eagle po podpieciu mial na "1" SWR lekko ponad 1. na "40", 1.3 a na "20" 1.1. Wiec nic nie ruszalem przy bacie. Antena na uchwycie SF40 na klapie bagaznika.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Wlasnie tez jestem ciekaw jak Florida President`a sie sprawuje - przechodze z ML145 Sirio wlasnie na tego kurdupla ( poki co czekam na przesylke ) jedynie ze wzgledow praktycznych jak i technicznych - gdybym wypakowal poltorametrowa antene na dachu ciagnika to szybko bym ja skrocil na jadnym z pierwszych nizszych tuneli badz wiadukcie niepokoi mnie troche dlugosc tej anteny, pewnie bede mial slaby zasieg, ale mam nadzieje ze skoro antena bedzie troche wyzej od osobowek to i zasieg przez to sie poprawi.
Komentarz
-
-
uwe, mnie to podpięli w ASO za friko jak odbierałem auto. Dałem im kabel i kazałem podpiąć do jednego z bezpieczników.
Fleishmachine, Florida ma zapewne mniejszy zasięg do Sirio, ale miałem wcześniej Hustlera i nie widzę jakieś różnicy w zasięgu. Ja się na nią zdecydowałem, bo mnie szlag trafiał, jak musiałem za każdym razem zdejmować Hustlera przy wjeździe do garażu.
bradley, co do strojenia to każdy spec Ci powie, że nie ma czegoś takiego jak antena, której się nie stroi. Przestawisz antenę w inne miejsce na aucie i już masz inny SWR. Może akurat przez przypadek trafiłeś na dobre ustawienie swojej anteny.
A oto fotki:
Komentarz
-
-
shado, nie moge przestawiac anteny w inne miejsce bo antena jest na uchwycie. To nie jest antena na magnesie. Mialem antene na magnesie przez jakis czas i przesuniecie doslownie o 1cm zmienialo SWR diametralnie i generalnie szlag mnie z nia trafial :P Pozatym nie wygodne bylo wykrecanie kabla z beczki, przeciagnie przez klape itd. A tak podchodze do samochodu, przykladam antene do uchwytu, zakrecam motylek i gotowe.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mossJednak nastąpiła mała zmiana planów. Do Unidena 520XL nie będzie Floridy tylko ML-145.
Przeraził mnie mały zasięg Floridy, z tego co czytałem 1-5km.
Co sądzicie o antence Sirio ML-145, bo z tego co widzę dużo osób z forum ma taki zestawik.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mossCo sądzicie o antence Sirio ML-145, bo z tego co widzę dużo osób z forum ma taki zestawik.Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
Komentarz
-
Komentarz