CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ivo
    Classic
    • 2008
    • 20

Ale stroi się do samochodu, nie?
    A jak ja na allegro będę kupować to jak?

A antenę na klapie można przyczepić czy lepiej na dach? Osobiście wolałbym chyba na klapie ale nie wiem czy to ma realne znaczenie.

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez misiek^wro
      szkoda, nie do konca, bo antene stroi sie do radia i ... do miejsca gdzie bedzie ZAWSZE montowana.

Takze strojenie nalezy wykonac po montazu.
      to wlasnie mialem na mysli, taki mocny skrót
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• b-bar01
        Elegance
        • 2007
        • 985
        • Octavia I (1U2)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

bo antene stroi sie do radia
        niekoniecznie, nie ma znaczenia jakie radio jest przyczepione na końcu kabla, natomiast ma znaczenie , tak jak napisałeś, gdzie stoi antena.
        Antenę stroi sie do konkretnego auta i miejsca :szeroki_usmiech
        Zamieszczone przez ivo
        A antenę na klapie można przyczepić czy lepiej na dach?
        im więcej płaskiej blachy pod anteną tym lepiej dla niej
        ustawiając ją na klapie skutecznie ograniczysz jej wydajność, powierzchnia klapy jest dość mała i do tego szklana szyba z przodu, poza tym w tym miejscu antena będzie mocno ukierunkowana.
        pozdr.
        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• ivo
          Classic
          • 2008
          • 20

Zamieszczone przez b-bar01
          niekoniecznie, nie ma znaczenia jakie radio jest przyczepione na końcu kabla, natomiast ma znaczenie , tak jak napisałeś, gdzie stoi antena.
          Zamieszczone przez ivo
          ustawiając ją na klapie skutecznie ograniczysz jej wydajność, powierzchnia klapy jest dość mała i do tego szklana szyba z przodu, poza tym w tym miejscu antena będzie mocno ukierunkowana.
          pozdr.
          Dzięki.

Komentarz

• Guguś
            L&K
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1212

ivo, jeżeli kupujesz na allegro to zestroisz antenke w każdym sklepie CB w Wawce, ja osobiście stroiłem antenkę w MIkarze na okęciu obok petli tramwajowej, koszt 20 zetka, czas 2 minutki.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• ZipY
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 875

Niestety muszę się włączyć w tym miejscu - oczywiście stroi się też do radia, bo założone drugie radio już nie będzie precyzyjnie wystrojone jak to do którego było prowadzone strojenie - oczywiście największe znaczenie w strojeniu ma umiejscowienie anteny ale radio nie jest bez znaczenia. Zatem stroimy zestaw, który będzie pracował, a nie do radia innego, a później zakładamy drugie. :diabelski_usmiech
              Zamieszczone przez ivo
              pozdr.
              I tu małe sprostowanko. Antena nie będzie ukierunkowana, bo wszystkie baty z którymi jeździmy to anteny dookólne. A zatem ukierunkowanie nie występuje. Może występować jedynie WYTŁUMIENIE sygnału z jakiejś strony, bądź gorzej windukowanie się nadawanego sygnału do nadającej anteny - co może poskutkować spaleniem końcówki mocy w radiu

To tyle z CBrowskiej praktyki :P
              http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Janinho
                Rider
                S_OCP Member
                • 2008
                • 390
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

co myślicie o takim zestawie: radio Alan 109 lub onwa mk3 + antena alan sirio MINI-MAG27 ( http://www.alan.pl/produkt_szczegoly.php?prod=1274 )

na fajerwerki nie liczę ale chciałbym zwyczajnie dobry odbiór i nadawanie na niedużych odległościach
                >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• b-bar01
                  Elegance
                  • 2007
                  • 985
                  • Octavia I (1U2)
                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

ZipY,
                  jak zwał tak zwał, tłumienie czy ukierunkowanie.
                  poniżej kilka rysunków dotyczących montażu anteny a także ustrojstwo na którym strojono mi antenę do mojego auta, jak widać sprzęt ma tylko jedno wejście do którego przykręca się kabel od anteny a nie radio
                  pozdr4all
                  Załączone pliki

Komentarz

• ZipY
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 875

b-bar01, Hehehe nie jak zwal tak zwal

Ukierunkowanie maja anteny kierunkowe Yagi lub Quad i inne takie!! Więc nie jak zwał tak zwał... a wytłumienie sygnału przez przeszkodę (w tym przypadku karoserię samochodu) jest po prostu wytłumieniem!! Przez to sygnał w innym kierunku nie jest mocniejszy i co więcej nie jest ukierunkowany tylko dookólnie pokrywa resztę areału.

Reflektometr czyli SWR-Meter włączasz w obwód z radiem, z którego nadawaniem obciążasz antenę podczas pomiarów a zatem??

Chyba że ty stroisz samym reflektometrem!!

Rysunki jak najbardziej przydatne!! I bardzo dobrze, że je zapodałeś!!

Pozostaje trochę precyzji w nazewnictwie i tłumaczeniu i będzie git!

Ja param się tymi sprawami z przerwami od lat i po 8 latach przerwy wróciłem do radyjka.. fizyka od tamtego czasu się jak widzę nadal nie zmieniła :P
                    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• b-bar01
                      Elegance
                      • 2007
                      • 985
                      • Octavia I (1U2)
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

ZipY,
                      nie będę się spierał napisałem tylko co mi robili z anteną jak kupowałem ją razem z radiem. Byłem w firmie Mikar w Al. Krakowskiej 123 i facet podłączył ten analizator, co na zdjęciu do anteny i wyregulował jej wysokość. Wiem jak wygląda swr-miarka i na moje pytanie odpowiedziano mi że toto jest precyzyjniejsze. W każdym razie ja na łączność nie narzekam
                      pozdr.

Komentarz

• ZipY
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 875

b-bar01, Oki! na pewno urządzenia dedykowane są precyzyjniejsze ale radio gdyby było pomijalne to nie byłoby potrzeby jego podłączania

Tak jak mówię "zestaw gada" więc strojenie czymś nie wyklucza później konieczności posiadania radia.. które jest "zamknięciem" całego obwodu drgającego L-C - tak jak napisałem na początku! Najważniejsza oczywiście jest antena i jej umiejscowienie, potem radio, które wchodzi w skład. Tudzież istotna jest kwestia tego, że radio CB nie podaje jednej częstotliwości dlatego strojenie anteny w jedną częstotliwość również nie wchodzi w grę, bo strojenie ma być zbliżone wartości nominalnej/standardowej w całej rozciągłości pasma, czyli od 1 do 40 kanału... Pozostaje jeszcze coś, co wpływa na wystrojenie a nie jesteśmy w stanie tego wyeliminować poruszając się pojazdem... Ukształtowanie terenu, pochylanie się bata z wiatrem. Zatem CUD wystrojenie w takich wypadkach niestety nie istnieje i musimy zbliżać się do ideału Oczywiście im bliżej tym lepiej!

Ważne, że po działaniach "LECISZ" i końcówki mocy "NIE PRZYSMAŻYSZ"

Pozdrawiam!

Komentarz

• Guguś
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 1212

Nadejszła ta chwila, stało się, zainstalowałem w mojej czeszce:

President Walker + Midland ML145

Zestawik pieknie śmiga

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• Azazel
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 313
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja mam pyatnko jako totalny laik. Czy w granicach 300zł (radio + antena magnetyczna) dostanę coś lepszego niż Uniden 520XL i Hustler IC100?
                            2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133
                            2016 --> O3 1.4 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95492

Komentarz

• misiek^wro
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8321

Azazel, raczej nie :twisted:
                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• ivo
                                Classic
                                • 2008
                                • 20

Panowie,

A jaką antenę byście polecili krótszą? Coś koło 50 cm? Warto?
                                Jestem za ML-145, ale nie wiem czy nie wystarczyła by krótsza, jakieś typy?

Dzięki.

Komentarz

• b-bar01
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 985
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

ivo,
                                  tu jest ranking anten:
                                  Войдите на Facebook, чтобы общаться с друзьями, родственниками и знакомыми.

zwróć uwagę na Gamma 90.

Komentarz

• ivo
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 20

b-bar01,
                                    Dzięki.

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ivo, z kikutów to polecam President Florida.
                                      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• martig
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 63

a mozna gdzies zakupic nowa(wieksza) podkładke magnesowa pod antene(president ohio), kupuje szybsze autko i chciałbym nowe radyjko , ale antenkę mam ok , chciałbym zmienic tylko podkładke na wieksza, zeby wieksze prodkosci wytrzymywała
                                        martig

Leon 1P Cupra+ 280KM

Komentarz

• ZipY
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 875

martig, nie wiem czy pod presidenta, ale ladne podkladki produkuje Alan. Ja sam mam tę wielkości dużego talerza deserowego. Z tego co pamiętam to President robi inne uchwyty do swoich anten, niż reszta producentów. Jak poszperam to zobaczę co się da zrobić w tym temacie

[ Dodano: Pon 15 Wrz, 08 12:48 ]
                                          Dobra!! Rozeznałem się w temacie i powiem tak - jeśli chodzi o magnes do takiej anteny to będzie problem. Ja swoją antenę (bat z montażem do dachu) umieściłem na magnesie z typowym uchwytem antenowym. W przypadku konstrukcji typowo magnetycznych sprawa się komplikuje, bo są one typowe dla samych siebie. Możnaby spróbować "przejąć" podstawę od innego modelu Presidenta, bo innej alternatywy póki co nie widzę

Komentarz

• martig
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 63

ZipY, dzięki, chyba zostane przy antence , bo z tego co sie rozzeznałem to faktycznie bedzie problem z kupiniem wiekszego magnesa, najwyzej bede sie modlił zeby nie spadała powyzej 170 km ( oczywiscie na niemieckiej autostradzie)
                                            martig

Leon 1P Cupra+ 280KM

Komentarz

• ZipY
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 875

martig, sprawdź w instrukcji do anteny do jakich prędkości te anteny powinny być stosowane (stopy magnetyczne mają takie wartości!! (przynajmniej moja ma takie dane)).

Komentarz

• mdo1
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 441

Zamieszczone przez ZipY
                                                (stopy magnetyczne mają takie wartości!! (przynajmniej moja ma takie dane)
                                                maja maja
                                                moja trzyma do 110km/h z tego co pamietam z instrukcji, ale to na pewno sa wartosci tzw "bezpieczne"

martig,

jechalem ze swoja 160-170 i tez dala rade
                                                do tego dochodzi kwestia tego, ze granica jest tak naprawde predkosc wzgledna,
                                                czyli uwzglednic trzeba kierunek i predkosc wiatru - bo jak wiatr wieje powiedzmy 70km/h a ty jedziesz 150 z wiatrem to realnie dla anteny masz 80 km/h
                                                a jak pod wiatr, to sie robi 220 km/h

jak widac, nie ma prostej odpowiedzi :?

Komentarz

• czernobyl
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1276
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

hehe, magnesy pod anteny cb powinny mieć jeszcze informację o tym, jaka jest max długość anteny dla gwarantowanej prędkości - bo od tego mnóstwo zależy
                                                  sporo zależy też od typu anteny - np. dolnocewkowe (większość) wytrzymają większą prędkość niż anteny bezcewkowe (helikale) lub środkowocewkowe, które mają grubsze baty i stawiają tym samym większy opór na całej jej długości

Zamieszczone przez mdo1
                                                  do tego dochodzi kwestia tego, ze granica jest tak naprawde predkosc wzgledna,
                                                  czyli uwzglednic trzeba kierunek i predkosc wiatru - bo jak wiatr wieje powiedzmy 70km/h a ty jedziesz 150 z wiatrem to realnie dla anteny masz 80 km/h
                                                  a jak pod wiatr, to sie robi 220 km/h
                                                  i doliczyć jeszcze opór powietrza z mijanych samochodów - podobno najczęstsze przypadki spadu anteny to minięcie się z tirem lub ich kolumną oraz ostre powiewy boczne przy wyjazdach np. z lasu

osobiście posiadam magnes alan/cte 120mm z gwarancją do 150km/h, ale powyżej 140 nie testowałem - bo jeżdżę z helikalem 125 cm, który już przy stówce jest wygięty o 90st.

pewnym rozwiązaniem dla posiadaczy liftbacka jest stawianie magnesu na klapie za szybą - opór jest wtedy znacznie mniejszy (ale zasięg też)
                                                  drugim pomysłem, który poprawia mi poczucie bezpieczeństwa o antenkę i szybę jest sposób, że stawiam magnes bezpośrednio przed anteną radiową - tak, że stopa radiówki w razie jakby co "podeprze" magnes

Komentarz

• YubY
                                                    Drive
                                                    • 2006
                                                    • 74

Zamieszczone przez Razorback
                                                    ZipY Dzieki za info. Teraz zastanawiam sie nad montazem w dziurce po antenie radiowej ze spliterem. Jak cos takiego dziala?? Czy sa jakies wady takiego montazu??
                                                    Witam
                                                    zestaw CB w podpisie + spliter
                                                    Faktycznie nontaż anteny CB w dziurce po radiowej ogranicza odbiór radia, ale spliter jest tylko półśrodkiem, poprawił odbiór radia fm - mogę złapać jakieś stacje radiowe i w mieście sprawdza się to, ja mieszkam jakieś 50 km od W-wy i zestaw ze spliterem często gubi sygnał w takiej odległości od nadajników radiowych.
                                                    Wcześniej próbowałem podłaczyć oryginalną antenę fm-ową ukrytą pod podsyfitką - porażka, radio nic nie złapało, przyklejałem jakieś badziewne antenki ze wzmacniaczami na przednią szybę nad lusterkiem - również porażka
                                                    Tak więc mocno zastanawiam sie nad zrobieniem fachowo drugiej dziurki przy przedniej szybie, tak jak maja np. fiaty, od wewnątrz dostęp łatwy (podświetlenie przy podsufitce).
                                                    Warunek misi byc wykonane porządnie i schludnie.

Proszę o opinię kolegów o tym rozwiązaniu.

Pozdrawiam
                                                    YubY
                                                    Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
                                                    President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)

Komentarz

Pracuję...