Już wszystko wiem, przepraszam za "trolowanie". Dziś zestroiłem antenę do samochodu i zacząłem coś słyszeć i zaczęli mnie słyszeć . Nie jest ideał ;-C straciłem dziś w aso 6h na ... strojenie anteny i sprawdzenie połączeń. Jutro jadę do "normalnego" elektryka. Zrobię aparatem dokumentację co spartolili i zażądam zwrotu kosztów montażu!
CB mam i ja :)
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez molJuż wszystko wiem, przepraszam za "trolowanie". Dziś zestroiłem antenę do samochodu i zacząłem coś słyszeć i zaczęli mnie słyszeć . Nie jest ideał ;-C straciłem dziś w aso 6h na ... strojenie anteny i sprawdzenie połączeń. Jutro jadę do "normalnego" elektryka. Zrobię aparatem dokumentację co spartolili i zażądam zwrotu kosztów montażu!
[ Dodano: Pon 04 Sty, 10 22:30 ]
Pojedziesz do "normalnego elktryka"....to Ci jeszcze gwarancje zabiora..... :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
jest jeszcze taka opcja , że masz uszkodzonego triflexa.... gdzieś czytałem, ze czasem moze sie to zdarzyć, a wtedy powinni ci wymienić w punkcie sprzedaży, jak poprosisz i pokażesz, że antena nie działa.....
no albo zamienili ci kabelki i źle podłączyli cb i gsm, bo takie same wtyczki, tylko długość kabli różna, ale aso samych speców zatrudnia, to mogli nie wiedziec
Komentarz
-
-
Oto lista problemów z którymi dziś aso miało się uporać:
1. Nie działa poprawnie moduł BT CK-100 – działa tylko kiedy jest włączone radio; pozostaje włączone non-stop nawet po wyłączeniu silnika i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki.
Moduł CK-7 w Fordzie Mondeo działał w ten sposób że po włożeniu kluczyka do stacyjki wyszukiwał telefon i automatycznie się z nim łączył (jeśli urządzenia były sparowane), przy wyłączonym radiu fabrycznym działało odbieranie i nawiązywanie połączeń; gdy radio było włączone (FM/MP3/CD) przechodziło w tryb „phone” i po zakończeniu połączenia automatycznie ten tryb był dezaktywowany [piosenka była pauzowana/radio było wyciszane – teraz w O2FL jest tylko wyciszenie]; urządzenie zapamiętywało poziom głośności jaki był ustawiony; moduł BT automatycznie się wyłączał po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki – chyba że była prowadzona rozmowa – wtedy następowało automatyczne wyłączenie po zakończeniu prowadzonej rozmowy!
Przykład prawidłowej instalacji modułu BT w samochodzie str. 27 w instrukcji. W moim aucie jest zupełnie ‘nie prawidłowo podłączony’
2. Radio CB ma ledwie zasięg 400-500 m, nikt mnie nie słyszy … (no chyba że jest 5 m ode mnie, i odkręcę szybe ....)
3. Radio CB jest aktywne po wyjęciu kluczyka ze stacyjki (proszę by się wyłączało – odcięcie napięcia)
4. Skrzypią drzwi – w szczególności od strony kierowcy (czy mogę prosić o przesmarowanie wszystkich zawiasów?)
5. Nadplanowa śrubka została po montażu (może trzeba gdzieś ją wkręcić?)
6. Radio BOLERO kiepsko odbiera/wyszukuje stacje znajduje 3-4 stacje w CENTRUM Warszawy! (być może jest to związane z źle zainstalowaną/podłączoną anteną)
7. Przy montażu zostały pobrudzone słupki lewy i prawy z przodu
8. Proszę o sprawdzenie/uzupełnienie płynów (chłodnicy? Jest stan minimalny)
9. Proszę o strojenie radia CB do anteny
Co zrobili?
1. Uzupełnili płyny
2. Zestroili antenę do auta
Znalazłem właśnie coś takiego na allegro:
Podjadę do nich rano i zobaczę czy sprawę to rozwiąże.
Po południu jestem umówiony z CB.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dylan80Maru 123, ja sie bawiłem ponad godzine, ale chciałem wszystko na cacy mieć i wszystkie kable przeciągane były nowe, a krótkie nie jest bo combi, ale poszło piknie .... polecam TRIFLEX .... dla mnie lepiej niż na magnesówce , zasięg lepszy niz IC100
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mikolaj93Viniu zapodaj zdjęcie (z czystej ciekawości) tego mocowania anteny w bagażniku
Komentarz
-
-
Witam mam takie pytanie,
Posiadam Cb radio Alan 109 i mam antene Pirat tzn taka czarna okolo 0.5 metra dlugosci i mowiac szczeze nie jestem zbyt zadowolony,kolega posiada Presidenta i antene 1.5 mertra i jest straszna roznica w odbiorze.
Czy jest sens wymiany calego cb + antena czy tylko radio czy to wina anteny?
Jak zakladalem antene to facet mi ja polecal mowil cos o tym ze jest krotsza ale mocniejsza i pyt co zrobic?
Dzieki za kazda odpowiedz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez locaj85kup nowa antene i zestroj
radio to rzecz drugorzedna o jakosci i sile decyduje w wiekszosci antena, ml145 sam posiadam i polecam
"Z g*na bata nie ukręcisz". Jak radio wysyła głównie szumy, a nie modulację - to długa antena spowoduje jedynie, że będzie szumieć na większe odległości (czyt. wkurzać więcej innych osób). Jak radio dobre, ale antena krótka i/lub nie zestrojona, to pogadasz - ale tylko do najbliższego zakrętu.
Tak źle i tak niedobrze...
Wniosek - sprawdzić, CO jest przyczyną problemów z komunikacją, a potem tę przyczynę usuwać. Inaczej naprawdę nie ma sensu...
Komentarz
-
-
dokładnie tak warstwa wody lodu jest to nastepna warstwa która zmienia parametry anteny ( antena zachowuje sie jak by była niestrojona ). Jak postawisz antene na mokrym dachu i w trakcie jazdy dach wyschnie wszystko wraca do normy . No i jeszcze aspekt bezpieczeństwa z mokrego antenka moze sie ześlizgnąć
[ Dodano: Wto 05 Sty, 10 17:57 ]
ps za wiekszością na miasto polecam ci trifleksa sam jeżdze z tajfunem przy tych antenach odpada problem wody śniegu chowania anteny
Komentarz
-
-
Naprawde nie wiem dlaczego sie tak jaracie tym Triflexem? Nie che mi sie wierzyc ze macie zasiegi okolo 12 km Sam mam ml-145 na uchwycie (wczesniej na magnesie) i na odcinku 12km w lini prostej to juz jest cieniutko. Maksymalna lacznosc mobil-mobil jaka udalo mi sie osiagnac (na granicy slyszalnosci) to 17 km wiec nie chce mi sie wierzyc ze Triflex cytuje "spokojnie" poleci 12 km. Moim skromnym zdaniem antena jak wiele innych. Znosna na miasto ale na trase cieniuuutka.Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukanio63Naprawde nie wiem dlaczego sie tak jaracie tym Triflexem? Nie che mi sie wierzyc ze macie zasiegi okolo 12 km Sam mam ml-145 na uchwycie (wczesniej na magnesie) i na odcinku 12km w lini prostej to juz jest cieniutko. Maksymalna lacznosc mobil-mobil jaka udalo mi sie osiagnac (na granicy slyszalnosci) to 17 km wiec nie chce mi sie wierzyc ze Triflex cytuje "spokojnie" poleci 12 km. Moim skromnym zdaniem antena jak wiele innych. Znosna na miasto ale na trase cieniuuutka.
Komentarz
-
-
koledzy używam ML i tajfuna na co dzień więc mnie ciężko zarzucić teoretyzowanie i powiem że to co pisze piotrek_os (Nie taka jak inna tylko bezobsługowa - trzepiesz drzwiami i idziesz na "frytki" do Macdonalda...nie chowajac antenki do bagażnika...w zime nie kładziesz na lodzie.......) Święta prawda i podpisuje się pod tą wypowiedzią dwiema rękami Ale kolega lukanio63 też ma 100% racji na trasie ML spisuje się dużo lepiej od razu dodam że jeżeli komuś starcza zasięg na trasie 7 km to nie ma się nad czym zastanawiać triflexy górą i nie ma sobie co głowy zawracać długimi antenami . A tym co preferują większe osiągi niestety triflex nie da pełnej satysfakcji .
Jeszcze dodam że użytkownicy triflexów sami piszą że mobili z długimi antenami słyszą z dużo wiekszej odległości , tak że doceńmy to że użytkownicy długich anten już niejednokrotnie ocalili nam pare stówek bo dzieki nim dotarła do nas wiadomość o misiakach z odległości 12km na pustej drodze
Komentarz
-
Komentarz