w sumie to ojciec mi mówił ze te anteny OREGON i dakota sa bardzo dobre bo kiedyś miał ale to było lata wstecz (miał 5/8 fali mówi ze to najlepsze anteny) wiec nie wiem
abyk, najlepsze do czego? Sprecyzuj czego oczekujesz po antenie?
Potrzebujesz zasięgu, praktycyzmu, uniwersalności czy lansu?
Wiesz, młotek tez jest najlepszy, ale wyłącznie pod warunkiem że chcesz przybijać gwoździe, bo np. do naprawy komputera się nie nadaje....
Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.
Skoro tak wszyscy polecaliście Triflexa, to zakupiłem nowy egzemplarz i dziś założony. Tym razem w profesjonalnym (mam nadzieję) serwisie CB. Porządnie wszystko uszczelnili pod anteną masą wulkanizującą (nie reagującą z lakierem). Mam nadzieję, że tym razem ominą mnie opisane wcześniej przygody. Liczę że posłuży parę lat.
A teraz dwa pytanka.
1. SWR jaki się udało osiągnąć to 1.3. Jak myślicie, wystarczające.
2. Sam bacik można odkręcić od podstawy. Czy w jego miejsce nie można by (wymiennie) stosować długiego bata na takim samym mocowaniu? Podobno są antenki przykręcane identycznie. Oczywiście wszystko wymagało by zestrojenia. Ale czy cewki w podstawie będą współpracowały z inny, długim (powiedzmy 120-150 cm ) batem?
Skoro tak wszyscy polecaliście Triflexa, to zakupiłem nowy egzemplarz i dziś założony. Tym razem w profesjonalnym (mam nadzieję) serwisie CB.
1. SWR jaki się udało osiągnąć to 1.3. Jak myślicie, wystarczające.
Triflex idealnie na 19-ste sie stroi na 1,0 troszke gorzej jest na początkowych i koncowych ale w sumie rozmawia sie tylko w okolicach 19-tki. Moim zdaniem do poprawki.
Tylko że u mnie jest taka sytuacja, iż kabel od Triflexa idzie do bagażnika (tam gdzie koło zapasowe). Tam jest beczka łącząca ze stałym kabelkiem idącym w progu do przodu samochodu. Może powodem gorszego SWR jest właśnie ta kombinacja? Jednak nie chciałbym z niej rezygnować, gdyż zawsze mogę dzięki temu odpiąć szybciutko Triflexa i podpiąć ML145 magnesówkę jak potrzebuję dalekiego zasięgu.
W serwisie jak zakładali to stwierdzili, że kabel dostarczony z Triflexem jest do tej anteny dostosowany i na nim (bezpośrednio) można osiągnąć więcej. Ale ze sztukowanymi kablami to może być gorszy SWR.
No ale tak właściwie, o ile polepszył by się zasięg i jakość odbioru na ten przykład przy zejściu z 1.3 na 1.0? Czy warto z tym walczyć? Bo u mnie każdorazowo wyciągnięcie radyjka do strojenia kończy się uszkodzeniem wtyku kątowego.
DUDUS
PS. Na ile wiarygodne było by badanie SWR na beczce w bagażniku (żeby nie demontować radyjka)?
Nie wiem, czy to 1,3 może być spowodowane beczką. Stroiłem już kilka triflexów i wszystkie wyszły na 1,0-1,1 na 20-tu środkowych kanałach... Chętnie bym se tego twojego trifcia sprawdził.
Gorzej jest (tak jak napisał piotrek_os) na kanałach skrajnych 1-5 i 35-40, tam idzie ostro w górę i u mnie nawet do 1,8.
Ale w sumie nie ma co dramatyzować, 1,3 to całkiem przyzwoity wynik dla antenki.
Życzę Ci bezawaryjnej exploatacji nowej anteny i... gratuluję słusznego wyboru; po tym co przeszedłeś miałbyś pełne prawo zboczyć z słusznej drogi. Niech moc będzie z Tobą (całe 4W).
W serwisie jak zakładali to stwierdzili, że kabel dostarczony z Triflexem jest do tej anteny dostosowany i na nim (bezpośrednio) można osiągnąć więcej. Ale ze sztukowanymi kablami to może być gorszy SWR.
No ale tak właściwie, o ile polepszył by się zasięg i jakość odbioru na ten przykład przy zejściu z 1.3 na 1.0? Czy warto z tym walczyć? Bo u mnie każdorazowo wyciągnięcie radyjka do strojenia kończy się uszkodzeniem wtyku kątowego.
Dwie głupoty..
Numero uno: kabel sztukowany może mieć gorszy SWR... -> sztukowany ma większe tłumienie i jego parametry są inne. Strojenie ma za zadanie doprowadzić taki zestaw radio - kabel - antena do optymalnego ustawienia niezależnie od parametru tłumienia kabla. Jestem przekonany, że nie zadali sobie trudu właściwego dostrojenia...
Numero duo: Wystrojenie pomaga nieuwalić końcówki mocy i oczywiście poprawia parametry, ale dotyczy to nadawania.. Odbiór jest uzależniony od anteny tzn. jej długości (im dłuższa tym lepiej (oczywiście mówimy o długościach falowych)), a nie od jej wystrojenia. Na rozstrojonej antenie będziesz słyszał równie dobrze jak na zestrojonej.
Tylko że u mnie jest taka sytuacja, iż kabel od Triflexa idzie do bagażnika (tam gdzie koło zapasowe). Tam jest beczka łącząca ze stałym kabelkiem idącym w progu do przodu samochodu. Może powodem gorszego SWR jest właśnie ta kombinacja? Jednak nie chciałbym z niej rezygnować, gdyż zawsze mogę dzięki temu odpiąć szybciutko Triflexa i podpiąć ML145 magnesówkę jak potrzebuję dalekiego zasięgu.
DUDUS
PS. Na ile wiarygodne było by badanie SWR na beczce w bagażniku (żeby nie demontować radyjka)?
a po pierona masz znów ciety kabel.....i robione jakies połaczenia - po co tak kombinowac???
piotrek_os, woma1 zakładając beczkę w bagażniku chciał:
- zachować możliwość podpięcia ML-ki w razie potrzeby (uzasadnienie techniczne),
- pozostawić zawór bezpieczeństwa dla własnej psychiki (ot, takie oszukanie własnego instynktu samozachowawczego; zauważ, że drugiego triflexa zabudował wbrew własnej woli)
:lol: :lol: :lol:
Faktycznie, popełniłem błąd w kwestii znaczenia SWR. Jest to parametr istotny wyłącznie przy nadawaniu. Myślę że przy 1.3 nie powinienem jednak zbyt mocno "siać". Podjadę jednak do jeszcze jednego serwisu (myślę tu o Kilofie z Brzeska) aby spróbować ponownie zestroić antenę. Ci którzy montowali stwierdzili że nic więcej nie dadzą rady zrobić. No ale co jeśli się okaże że faktycznie? W końcu mamy do dyspozycji tylko regulator na końcu anteny i nic więcej!
Ze sztukowanego kabla nie zrezygnuję. Jak pisałem daje mi możliwość podpięcia długiej anteny. Poza tym nie uśmiecha mi się ponowne bebeszenie tapicerki. Jak się uwali któryś zatrzask to będę miał problem. Poza tym na poprzednim Triflexie gościu mi zestroił na 1.1. Więc myślę że i teraz powinno się udać.
Ponawiam zapytania:
1. Na ile wiarygodne było by badanie SWR na beczce w bagażniku (żeby nie demontować radyjka)?
2. Sam bacik można odkręcić od podstawy. Czy w jego miejsce nie można by (wymiennie) stosować długiego bata na takim samym mocowaniu? Podobno są antenki przykręcane identycznie. Oczywiście wszystko wymagało by zestrojenia. Ale czy cewki w podstawie będą współpracowały z inny, długim (powiedzmy 120-150 cm ) batem?
Faktycznie, popełniłem błąd w kwestii znaczenia SWR. Jest to parametr istotny wyłącznie przy nadawaniu. Myślę że przy 1.3 nie powinienem jednak zbyt mocno "siać".
Nie wiem (bo sie nie znam) na ile to ma coś wspólnego z sianiem, chyba nic. Za to, gdy masz SWR wysoki, to moc nie zostaje w całości oddana przez promiennik anteny, przez co układ się grzeje i możesz sobie wyjarać wzmacniacz. Oczywiscie nie tak od razu, ale gdybyś SWR miał ponad 2 i zaśpiewał przez gruchę jakąś piosenkę, to kto wie...
Zamieszczone przez woma1
W końcu mamy do dyspozycji tylko regulator na końcu anteny i nic więcej!
A czego chciałbyś więcej? W każdej antenie strojenia dokonuje się poprzez jej wydłużenie lub skrócenie; do tego służy pokrętło na końcu triflexa.
Zamieszczone przez woma1
1. Na ile wiarygodne było by badanie SWR na beczce w bagażniku (żeby nie demontować radyjka)?
Moim zdaniem mało wiarygodne.
Zamieszczone przez woma1
Moim zdaniem to mało prawdopodobne. Nie znam się do tego stopnia na elektrotechnice żeby autorytatywnie odpowiedzieć na to pytanie, ale wydaje mi się, że cewka anteny helikalnej nie podejdzie pod "druciany" promiennik, jakkolwiek byłby on zakończony...
Witajcie,
nie chce nowego wątku otwierać a w szukajce jakoś nie potrafię znaleźć, jako że dzisiaj dostałem swój pierwszy zestaw cb (tti 881 + sirio ml 145 - dzisiaj dostałem i nie miałem jeszcze okazji przetestować) mam pytanie/prośbę w sprawie anteny. Antena jest z podstawą magnetyczną, a chciałbym jednak zamontować ją na klapie za pomocą uchwytu. I tu właściwe pytanie: jaki musiałbym do tej anteny dokupić uchwyt? Na allegro jest mnóstwo uchwytów takich jak
tyle że do tego pewnie potrzebna jest jakaś przejściówka.
Mógłby mi ktoś napisać co bym potrzebował to zamontowania tej antenki za pomocą jakiegoś uchwytu na klapę? (mile widziany link do aukcji)
thomasc, to jest na tej aukcji to jest jedynie uchwyt do montażu główki anteny. Powinieneś zaopatrzyć się w coś takiego: http://allegro.pl/item922227636_glowka_cb_typu_pl.html plus oczywiście kabel:-)
Do tego dopiero będzie mógł przykręcić bat od ML145.
POZDRAWIAM AWIATER
było: 105 KM i 249 Nm
mod1: 131 KM i 335,7 Nm
mod2: 147 KM i 352 Nm:-)
Awiater, w przypadku tej główki dochodzi jeszcze kabel, a wolałbym jakieś gotowe rozwiązanie. tryton, a jak sie ma takie mocowanie do magnesu? Chodzi mi tu o to czy sygnał nie będzie gorszy przy użyciu tego mocowania?
Po nakierowaniu przez Was znalazłem też na allegro takie mocowanie jak podane przez Ciebie tryton, http://www.allegro.pl/item934179404_...lem_mocny.html
Dzisiaj dzwoniłem do jednego serwisu cb i mi gość powiedział że takie mocowanie to koszt ok 95zł (mocowanie, głowica, dodatkowy kabel). Różnica między rozwiązaniem w serwisie cb a tym z w/w aukcji czy sklepu jest dość spora. Macie rozeznanie w tym temacie? Warto kupić takie mocowanie za 40-50zł?
Teoretycznie na uchwycie masz lepszy odbiór. W teorii na takim samym bacie tracisz na magnesówce jakieś 2-5% z zasięgu. Podobno też łatwo zgubić magnesówkę podczas szybkiej jazdy.
Podobno.
2-5% to przy pełnym zasięgu ML 145 (mi się udaje w trasie jakieś 15-17km, kilka razy powyżej 20) - 300-700 do 400-900m mniej na magnesie niż na mocowaniu - przy takim zasięgu jak u mnie. Raczej kwestia do pominięcia.
Kwestia spadania z dachu. Do 170 km/h się trzyma. Więcej nie jeździłem. Mijania z TIRami, gwałtowne hamowania, itp - ML ma 12 cm magnes - jakieś 100k km przejechane i tylko raz mi się przesunęła i to nieznacznie.
To że zamocujesz sobie uchwyt nie zwolni Cię z chowania tak długiej anteny. Kolega miał 1,6m na uchwycie przy klapie bagażnika. Pod domem na podwórku. Rano został mu tylko uchwyt i 100 w plecy na kolejny bat.
Decyzja należy do Ciebie.
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
Komentarz