Czy umiejscowienie anteny na duży wpływ na jej działanie i na zasięg?
Teoretycznie tak. Antena powinna być umiejscowiona w najwyższym punkcie samochodu, symetrycznie do karoserii (np. środek dachu). W praktyce pasma obywatelskiego CB, można to pominąć (obecne zasięgi mobilków i tak nie są duże), najważniejsze aby antena się dobrze zestroiła i sama nie spadła w trakcie jazdy z auta.
Osobiście poleciłbym Ci raczej antenę dłuższą, ML-145 lub podobne, albo przynajmniej taką o długości co najmniej 1 metra...
Znaczy myślałem, żeby kupić 2 anteny. Krótszą do miasta, żeby się nie bawić ze zdejmowanie i na trasę właśnie MLke. W sumie teraz jeździłem na pożyczonym Hustlerze IC-100 i mi wystarczało więc zobaczymy może jedna mi wystarczy.
a ma ktoś jakieś doświadczenia z montażem anteny na relingu w kombi?
Jakie modele najlepiej się tutaj spisują? Chciałbym przymocować moją ulubioną antenkę, czyli President Alaska.
Zasadniczo powinna być podłaczona jakoś masa... Przy relingu - raczej tego nie będzie?
a ma ktoś jakieś doświadczenia z montażem anteny na relingu w kombi?
Jakie modele najlepiej się tutaj spisują?
Raczej większość. Większe problemy miałem ze strojeniem anten na podstawach magnetycznych.
Zamieszczone przez macluke
Zasadniczo powinna być podłaczona jakoś masa... Przy relingu - raczej tego nie będzie?
Nie ma masy przy relingu. U mnie "masa" idzie po oplocie kabla z gniazdka radia (chyba z 6 metrów). ML-ka zestroiła się na 1.1 - 1.2. Uchwyt podobny do tego:
Pamiętaj o gumowej podkładce pod relingiem (nie zaorasz plastiku) i ew. wymianie śrub imbusowych na klasyczne z sześciokątnymi łebkami - u mnie imbusów nie dało się dobrze dokręcić i trzeba było je wymienić na inne.
Znaczy myślałem, żeby kupić 2 anteny. Krótszą do miasta, żeby się nie bawić ze zdejmowanie i na trasę właśnie MLke. W sumie teraz jeździłem na pożyczonym Hustlerze IC-100 i mi wystarczało więc zobaczymy może jedna mi wystarczy.
Miałem Little Willa - lepiej zrobiony hustler -polecam
Sprawdzała się w mieście i na trasie (jak będzie korzystać z podziemnych garazy w CH będzie za długa).
Jak pisze piotrek_os bierz 3flexa, odbiór mam nawet 6-7 km, nadawanie do 5 km.
Jako antymisiek idealny, ale na plotki z mobilem z przeciwka to się nie nada.
Jak miałem magnesówkę i jechałem przepisowo to niezrzeszeni w CB światku przez jakiś czas mi się trzymali na ogonie co mnie irytowało.
Teraz zchamiałem :twisted: - takich napaleńców podstawiam miśkom - cisnę ponad limit, daje zmianę kilka km przed suszarą.
Ale jak to: 'idze po oplocie kabla'? Masz jakis inny kabel? Przeciez kabel CB to w dużym skrócie koncentryk...
Zgadza się - jest to koncentryk. Masa do anteny podawana jest oplotem zewnętrznym kabla czyli tzw. ekranem. Po prostu ekran jest wpięty poprzez wtyczkę i zasilanie do karoserii auta. Pojawiają się tutaj oczywiście dodatkowe pojemności w torze antenowym, ale układ generalnie zachowuje się tak samo jakbyś reling miał w 100% przewodzący.
Jak miałem magnesówkę i jechałem przepisowo to niezrzeszeni w CB światku przez jakiś czas mi się trzymali na ogonie co mnie irytowało.
Teraz zchamiałem :twisted: - takich napaleńców podstawiam miśkom - cisnę ponad limit, daje zmianę kilka km przed suszarą.
Ja z kolei mobilom z antenami, którzy jadą lewym pasem i tarasują siadam na ogonie i wydaję stanowczym głosem np takie polecenie: KIEROWCA FORDA FIESTA NR SKXXXXX PROSZĘ ZJECHAĆ NA POBOCZE!
Oni nie widząc mojej anteny, ani nie wiedząc kto im wydaje komendy, często naprawdę się płoszą i faktycznie zjeżdżają na pobocze hehehe :twisted: :twisted: :twisted:
Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.
Czytam posty forumowiczów w tym dziale i jeszcze bardziej sie zastanawiam.Mam CB alana 109 bat to sirio 145 potrzebuje zmienić antene gdyż mam problem z parkowaniem w podziemiach :wink: Szukam anteny do 1m i przewodem żeby normalnie ogarnąć go w kombi dłuższym niż 3,6m.Na Allegro sprzedają sie dobrze i te za ok 30pln i te za 140pln ale nie wiem na co zwracać uwagę .Sirio napewno jest dużo lepiej wykonana co to tych za tz kilka groszy..
Szukam anteny do 1m i przewodem żeby normalnie ogarnąć go w kombi dłuższym niż 3,6m
A może HUSTLER ? Kabel ma 5 metrów, a antena jest jedną z najpopularniejszych. Jeżeli kabel też będzie za krótki, zawsze możesz albo przelutować kabel na dłuższy, albo dokupić beczkę z dodatkowym kablem.
Czytam o tym hustler i tak sie zastanawiam czy będzie miała zasieg wystarczający w trasie(5-8km) myślalem też o sirio as100 lub jakiejś łamanej ale tu znowu przy podnoszeniu w combi tylnych drzwi może wystąpić problem gdyż drzwi podnoszą sie niezwykle wysoko.
Nie bardzo rozumiem co wspólnego ma wysokość anteny z wysokością podnoszenia tylnych drzwi i na czym miałby polegać problem?
Jeśli naprawdę upierasz się przy antenie magnesowej, to Sirio AS-100 miałem i mogę polecić z czystym sumieniem.
nowy29, Hustler'a Tobie nie polecam, przeciętna antena. Jeżeli chcesz antenę do metra to kup albo Wilsona Little Willl lub Sirio AS-100. Dwie anteny na, których osiągniesz zasięg około 8 km.
smr miałem na myśli łamaną antene na którą przy kombi musiałbym uważać.Co do anteny też myśle ze zostane przy sirio i kupie 100.Teraz mam 145 i może wystarczy drut zmienić chyba że magnes jest inny w setce :?:
nowy29, Hustler'a Tobie nie polecam, przeciętna antena. Jeżeli chcesz antenę do metra to kup albo Wilsona Little Willl lub Sirio AS-100. Dwie anteny na, których osiągniesz zasięg około 8 km.
Osobiście miałem:
Civic 3D 1.5 VTEC EK3 (1995r.) - Uniden TTi 880 + Sirio AS100 na środku dachu -> lipa, kiepski odbiór i nadawanie, na zasadzie "jak cię widzę to cię słyszę"
Accord 2.0 1999r. sedan - President Johnny (ten stary made in Philippines) + ta sama Sirio AS100 na tylnej klapie -> sporo lepiej (nie wiem czy z powodu radia czy masy auta) ale bez rewelacji, powyżej 170km/h antena odrywała się od klapy,
i teraz od soboty:
O1 liftabck + ten sam Johnny i używany oddany mi za free przez kolegę Hustler IC100 na klapie => REWELACJA, czysty odbiór, przy strojeniu uzyskałem SWR rzędu 1,1-1,2 (na Sirio poniżej 1,3 nigdy nie udało mi się zejść), czysty odbiór, zasięg lepszy niż na Sirio AS100.
Polecam zdecydowanie Hustlera, nie wiem dlaczego Sirio mi się nie sprawdzało, może dlatego że miałem najtańszą wersję na 9cm magnesie (były jeśli dobrze pamiętam wersje na magnesie 12cm średnicy, może te działają lepiej).
nie wiem dlaczego Sirio mi się nie sprawdzało, może dlatego że miałem najtańszą wersję na 9cm magnesie (były jeśli dobrze pamiętam wersje na magnesie 12cm średnicy, może te działają lepiej).
Ja miałem AS-100 na 14-to cm magnesie.
jako, że jestem chory i mam dzień przerwy przeleciałem cały temat żeby znaleźć miejsce na moje radio cb - jak już wyzdrowieje to się nim zajmę :P . szukałem patentów, gdzie inni użytkownicy zamontowali radia, zdjęć, podpowiedzi etc. jest tego niewiele - podpowiedzi są rozstrzelone czasami w odstępach po 30 stron.. moim zdaniem potrzeba jest stworzenia osobnego tematu, w którym moderatorzy zamieszczą listę najczęściej kupowanych anten oraz radyjek z dodatkowymi informacjami, że np. harry II mieści się w popielniczce w OII itp.
uważam, że osobą niezdecydowanym w sposób znaczący pozwoli to na podjęcie decyzji. Jeżeli mimo tego ktoś będzie miał jakieś pytania zawsze będzie miał do dyspozycji obecny temat.
Komentarz