CB mam i ja :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sabur
    Drive
    • 2008
    • 46

Wiem, też zauważyłem. Mnie bardziej chodzi o różnice w budowie...a może owe różnice wynikają z braku ASC w unidenie? raczej nie..

Komentarz

• lukanio63
      Ambiente
      • 2009
      • 202

Pomijajac roznice w budowie tych dwuch radyjek moim zdaniem wcale U520 nie jest gorszym radjem niz president! Przedmowca slusznie zauwazyl, ze w Presidencie bylo zalaczone ASC, wiec porownanie to nie jest sprawiedliwe! Bez ASC ten President szumi tak samo jak Uniden. Na tym filmie gosc ma racje, ze to nie sa takie same radia, co wcale nie znaczy, ze Unidem jest gorszy! Niech rozkreci mu squech na 1/3 i Uniden tez nie bedzie szumial :P Co za bzdurne porownanie! Sprzedaz mu spadla?
      Jest: Skoda Octavia 2 VRS BMN+
      Byla: Skoda Octavia 2 Laurin & Klement Estate
      Superstar 3900 + Sirio Megawatt 4000

Komentarz

• mirek_p11
        RS
        • 2010
        • 6630
        • Volkswagen
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

od 5 lat używam Unidena (510,520) i uważam że lepszego radyjka za te pieniążki nie ma. Dobra jakość odbioru i wykonania, mały, poręczny z wystarczającymi jak dla mnie funkcjami spełnia moje oczekiwania w 100%. Mimo testu sprzedawcy który nie poleca kupna urządzenia nie zrażajcie się bo Uniden jest warty swojej ceny.Amen :diabelski_usmiech

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
        Fotki

Komentarz

• szpara
          Ambiente
          • 2010
          • 212
          • Octavia I (1U2)
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez mirek_p11
          od 5 lat używam Unidena
          Jakościowo to on ma niewiele wspólnego z obecnie produkowanymi.
          czasami dłubię w CB radiach

Komentarz

• mirek_p11
            RS
            • 2010
            • 6630
            • Volkswagen
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez szpara
            od 5 lat używam Unidena
            Jakościowo to on ma niewiele wspólnego z obecnie produkowanymi.

szpara
            nie zauważyłem pogorszenia jakości między starym a nowym radiem Uniden a obecnie w firmie użytkujemy modele które mają od 3 miesięcy do 5 lat i jedyną usterką była wymiana gruchy.

Fotki
            Fotki

Komentarz

• szpara
              Ambiente
              • 2010
              • 212
              • Octavia I (1U2)
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

użytkujemy modele które mają od 3 miesięcy do 5 lat i jedyną usterką była wymiana gruchy
              Wykonanie mechaniczne nie uległo zmianie, elektryczne(jakościowe) tak. Padające głośniki, filtry na II p.cz. i kondensatory oraz źle zestrojone stopnie pa. To takie najczęstsze dolegliwości obecnych unidenów

Komentarz

• mirek_p11
                RS
                • 2010
                • 6630
                • Volkswagen
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wykonanie mechaniczne nie uległo zmianie, elektryczne(jakościowe) tak. Padające głośniki, filtry na II p.cz. i kondensatory oraz źle zestrojone stopnie pa. To takie najczęstsze dolegliwości obecnych unidenów
                to chyba mamy szczęście bo u nas jak na razie spokój i cisza

Fotki
                Fotki

Komentarz

• noswer
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 232

Pozwole sobie zadać kolejne pytanie... mam radio alan 48 multi+ i zastanawiam się nad podpieciem zasilania... obecnie mam z gniazda zapalniczki - myślałem o podpięciu się bezpośrednio pod aku - lub pod radio (opcja 2 wydaje się lepsza z użytkowego punku widzenia - moja żona nie zostawi go włączonego pod praca...)
                  EDIT: Dodam że mam benzynę z gazem - podobno to dość istotna informacja...

a drugie pytanie dotyczy anteny - mam sirio as 100 i powiem szczeze ze nie jest ona dla mnie zbyt poreczna - w związku z czym co warto brać - presidenta floride, super floride, czy georgie? jezdze duzo w miescie - sporadycznie trasy i zasiek okolo 6km mi w zupelnosci wystarczy - tak wiec czekam na opinie

EDIT2: czy zamiast przeglądając te anteny - nie bardziej opalacalo by mi się przywiutać z triflexem? roznica w cenie od floridy to tylko kolo 50zł...

Komentarz

• szpara
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 212
                    • Octavia I (1U2)
                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez noswer
                    myślałem o podpięciu się bezpośrednio pod aku - lub pod radio
                    Możesz pod radio. Niektóre auta mają w tej instalacji dodatkowe filtry od zakłóceń.
                    czy zamiast przeglądając te anteny - nie bardziej opalacalo by mi się przywiutać z triflexem
                    W twoim wypadku najlepsze rozwiązanie a zwłaszcza że
                    mam benzynę z gazem
                    więc galwaniczny kontakt anteny z karoserią pojazdu jest wskazany.

Komentarz

• noswer
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 232

Możesz pod radio. Niektóre auta mają w tej instalacji dodatkowe filtry od zakłóceń.
                      tylko ze tak spytam czy radio FM i CB może być na tym samym obwodzie? niby bezpiecznik nie powininien poleciec ale wole sie upewnić

Komentarz

• szpara
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 212
                        • Octavia I (1U2)
                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Bez problemu.

Komentarz

• noswer
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 232

Dzieki za odpowiedź - w sobotę biorę się do instalcji - triflex dziś zamówie - prosił bym jeszcze tylko o opinię czy instalować samemu czy w jakimś warsztacie?

antenę potrafię sam zestroić - chodzi mi bardzie o ściąganie podsufitki i układanie kabla. Jesli ktoś miał by jakiś manual to byłbym wdzieczny (wolałbym to zrobić samemu - po takie rzeczy mnie relaxują + mam czym i gdzie ) Jeśli jednak poradzicie szukać fachowca to nie będę oponował - wyżej własnych 4 liter nie podskocze

Pozdrawiam i z góry dzięki

EDIT: dodatkowo chciałem zapytać czy warto do radia dokładać głośnik zewnętrzny - niby z obecnego miejsca jest slyszalny - ale niektórych ciężko zrozumieć...

Komentarz

• zys
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 196

Ja dziś zamontowałem Sirio TAIFUN 27 + PRESIDENT Tommy III ASC i powiem ze jestem nawet zadowolony zasięg około 4-5 km
                            Octavia II 1.9 TDI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                            Octavia II RS 2.0 TFSIhttp://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                            Hurtownia Hydrauliczna http://www.eska.biz.pl

Komentarz

• vaz
                              Elegance
                              • 2010
                              • 799
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

witam . Mam antenkę magnesową ML145 Sirio . Czy przeprowadzenie kabla od anteny przez drzwi lub klapę bagażnika może w jakiś sposób uszkodzić czy trwale odkształcić uszczelkę :?:
                              Antyfotoradar Valentine1
                              Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• cycek
                                Rider
                                • 2009
                                • 554

Kabel możesz uszkodzić.
                                Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• noswer
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 232

w sumie z czasem uszczelka też może dostać za swoje dlatego ja zawsze prowadzę kabel po uszczelce i dopiero z boku drzwi wpuszczam go do auta - droga praktycznie ta sama a na to żeby woda dostawała się do środka - szanse zminimalizowane

Komentarz

• vaz
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 799
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

w sumie z czasem uszczelka też może dostać za swoje dlatego ja zawsze prowadzę kabel po uszczelce i dopiero z boku drzwi wpuszczam go do auta - droga praktycznie ta sama a na to żeby woda dostawała się do środka - szanse zminimalizowane
                                    w poprzednim aucie woda lała mi się do środka po kablu...
                                    Zakładam , że kabel wpuszczę do środka przez tylne drzwi . Jak to ma być "z boku drzwi" :?:
                                    Antyfotoradar Valentine1

Komentarz

• noswer
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 232

u mnie to wygląda następująco - staram sie puszczać kabel nie prosto z góry ale od strony zawiasów na wysokości 1/3 wysokości szyby (chwile kabel obok uszczelki i potem do środka przez uszczelkę)

Komentarz

• vaz
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 799
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki , wiem o co chodzi :idea:

sprawdzałem jak to jest u mnie ; raczej nie ma możliwości puszczenia kabla przez drzwi ze względu na bardzo ciasne spasowanie blach drzwi/nadwozia i małą elastyczność uszczelek . Wygląda , że kabel da się poprowadzić z boku przez klapę bagażnika :idea:
                                        Antyfotoradar Valentine1

Komentarz

• matikar
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 41

Witam noswer! Mam pytanko- Zamówiłeś i zamontowałeś tego triflex? Jeśli tak to jak się to sprawuje?? Pozdrawiam
                                          www.coval.com.pl

Komentarz

• adamzg
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 155

witam chce kupić cb ale nie wiem jakie http://www.conrad.de/ce/de/overview/...bilfunkgeraete które ??

Komentarz

• Jacek Wo.
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 221

Zamieszczone przez matikar
                                              Witam noswer! Mam pytanko- Zamówiłeś i zamontowałeś tego triflex? Jeśli tak to jak się to sprawuje?? Pozdrawiam
                                              Póki co, to może ja Ci odpowiem:
                                              triflex zamontowany, kierownik (czyli ja) zadowolony

1) radio - fabryczne radio rzeczywiście odbiera słabiej, ale dla mnie akurat to nie problem, bo jak jadę to słucham CB, a radio mam wyłączone

2) CB (Harry II ASC, gruszka President DNC 520 UP/DOWN)
                                              a) zasięg i jakość odbioru - dla mnie rewelacyjny - odległość porównywalna z ML 145, a na pewno nie gorzej od Hustlera - jakośc odbioru lepsza - mniej zakłóceń
                                              b) zasięg nadawania - tu już bez rewelacji - z bazówką ok. 8 km, z mobilami 2-3 km bez problemów, dalej to różnie.

Generalnie - dużo dalej słyszę, niż jestem słyszany - pewnie pomogłaby zmiana gruszki, w sumie na razie jestem zadowolony.
                                              Najważniejsze +++++++ za brak upierdliwego zdejmowania anteny i stała gotowośc do pracy

Komentarz

• ZipY
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 875

GŁÓWNA zasada, która powinna przyświecać wszystkim użytkownikom CB.

Odbiór w naszych instalacjach ma mieć większy zasięg, niż zasięg nadawania!!

Mam multum doświadczeń z tym, że ktoś woła na radyjku czekając na informacje... Sporo osób mu odpowiada, a ona lub on dalej nawołuje...

Dzieje się to najczęściej dlatego, że instalacja antenowa/antena itp naszego radia jest źle zrobiona/niezestrojona itp... oraz to, że nadajniki naszych radyjek walą pełnymi 4W, a odbiorniki są kiepskie i mało selektywne...

Powodów jest dużo, a skutek jest znany - ŚMIETNIK W ETERZE :diabelski_usmiech

Warto nad tym się zastanowić i dobrze dobrać radio, a potem właściwie wykonać instalację antenową, podłączyć i zestroić...

Pozdrawiam i życzę dobrego odbioru

73 PANIE i PANOWIE
                                                http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• noswer
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 232

Zamieszczone przez matikar
                                                  niestety nie zamontowałem - okazało się że mam za mały prześwit przy wjeździe do garażu - został sitio na magnesie

Komentarz

• smer
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2021
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

A masz zakupionego triflexa?
                                                    Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

Pracuję...