NAVI RNS-510

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marbab
    RS
    • 2009
    • 4713
    • Fiat
    • BMM 2.0 TDI 140 KM

briano, amundsen i columbus ta sama ramka

maxpaynemm, w MD jest wiele funkcji i ustawien. Ja mam m.in ustawianie jezyka, jednostek miar, zegara, zamykania szyb, zamkow, ustawienia swiatel, etc. Najlepiej zobacz to w instrukcji. MD wlacza sie przyciskiem kolyskowym jak juz to ktos Ci napisal. Kombinuj dalej sam jestem ciekaw gdzie lezy przyczyna.
    Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
    Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• piotrcar
      Rider
      • 2010
      • 641

panowie pomocy.Wymontowalem dzisiaj moja ramke w celu montazu columbusa i na ramce nie ma zadnego oznaczenia...pomocy jaki moze miec numer ramki do rs???
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• Andimuc
        Classic
        • 2011
        • 15

Witam
        Jestem tu nowy.
        Octavke mam dopiero od tyg.
        O2 przed FL 2008r. Columbus byl oryginalnie zamontowany. Wgralem FW 3810_A
        I na MaxiDot mialem tylko info o stacji radiowej. A po kilku godzinach pojawily sie wszystkie funkcje.
        Pozniej wgralem jeszcze raz FW bo myslalem ze cos sie zle wgralo, zeby znow takie cos sie nie zdarzylo kiedys tam. I teraz mam tylko info z NAVI. Jak przytrzymam przelacznik dluzej to nic sie nie dzieje. Nie przelacza sie.
        Mam tez obawe czy akumulator mi sie nie rozladuje, bo jak wylacze radio to cos tam jeszcze w nim slychac

Pozdrawiam

Komentarz

• maxpaynemm
          RS
          • 2008
          • 1764
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja tam nie wiem czy soft navi ma wpływ na wszystko ale dziś wgrałem jeszcze raz soft 3970PL (przed tym było 2660PL) i poszło ok. Nie działały przyciski na kierownicy ale wyświetlenia z nawigacji były - TYLKO KOMUNIKATY Z NAWIGACJI. Wgrałem łatkę którą dał mi Martin i przyciski na kierownicy zaczęły działać poprawnie.

Czyli podsumowywując:
          1. Mam teraz soft 3970 PL i z lektorem PL.
          2. Mapa 7.1 z asystentem pasa ruchu oraz aktualnymi fotoradarami.
          3. Nawigacja pokazuje mi komunikaty oraz strzałki z NAVI na MAXIDOCIE a to dla mnie dobra nowina
          4. Kierownica multifunkcyjna działa prawidłowo.

Nie działa mi nadal i od samego początku:
          1. Wyświetlanie radiostacji oraz tytułów utworów z MP3 na Maxidocie
          2. Nie mogę odpalić dodatkowego MENU w Maxidocie przytrzymując dłużej przycisk tzw. kołyski na manetce wycieraczek

Nie wiem obstawiam że albo mam źle zakodowanego Maxidota albo ewentualnie brakuje czegoś w sofcie navigacji - kurcze ale czego może brakować jak komunikaty z navigacji pokazuje a stacji i utworów już nie wyświetla :roll: :roll:

Zaobserwowałem też że każdorazowe wgranie jakiegoś softu chyba pozostawia po sobie ślad w RNS-ie. Zanim zamontowałem maxidota po mimo nowego softu i łatek kierownica nie działała mi prawidłowo, potem instalacja maxidota, kolejnie dwukrotne wgrywanie softów i już działa poprawnie..... czasem nie działało coś a po paru godzinach zaczynało działać jakoś nie mogę rozgryść tego RNS-a i maxidota :roll:

Macie jakieś sugestie??
          Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Andimuc
            Classic
            • 2011
            • 15

Bylem teraz w aucie (po ok 2 godz) i na MaxiDot'cie byly wszystkie opcje dostepne, ale jak wybralem np. Audio to juz nie moglem z tego wyjsc. Tak jakby sie zawiesilo na tej jednej funkcji

Komentarz

• Jac_ek
              RS
              • 2009
              • 1733

może po wgraniu nowego softu należy zrobić reset Columbusa, skoro raz działa a raz nie
              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Andimuc
                Classic
                • 2011
                • 15

Zauwazylem takie cos
                Jak mam wlaczonego Columbusa to jak wybiore jakas opcje z MD to juz nie moge przelaczyc na cos innego
                Ale jak wylacze radio to zaraz wskakuja na MD pozostale opcje i moge przelaczac

Komentarz

• piotrcar
                  Rider
                  • 2010
                  • 641

witam.kolejne pytanie z dziedziny columbus.columbus zamontowany dziala gra ittd ale nawigacja ma opoznienie jakies 60-70 metrow tzn jestem na skrzyzowaniu a ona pokazuje ze do skrzyzowania jeszcze jakies 70 metrow.satelity widzi miedzy 5 a 7 tak ze zasieg jest.Nie wiem jak jest w skodzie ale w audi bylo cos takiego ze trzeba bylo ustawic rozmiar kol,czy jest cos takiego w skodzie???jesli nie ma to co moze byc przyczyna opoznienia??

Komentarz

• rymeks
                    Drive
                    • 2007
                    • 93
                    • Octavia III (5E3)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

zobacz w ustawieniach mapy - chyba automapa ma taką korektę opóźnienia gps więc inne mapy też powinny
                    Octavia 3 RS TSI
                    Octavia 2 BXE +

Komentarz

• ochman
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 175
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
                      Ja tam nie wiem czy soft navi ma wpływ na wszystko ale dziś wgrałem jeszcze raz soft 3970PL (przed tym było 2660PL) i poszło ok. Nie działały przyciski na kierownicy ale wyświetlenia z nawigacji były - TYLKO KOMUNIKATY Z NAWIGACJI. Wgrałem łatkę którą dał mi Martin i przyciski na kierownicy zaczęły działać poprawnie.

Czyli podsumowywując:
                      1. Mam teraz soft 3970 PL i z lektorem PL.
                      2. Mapa 7.1 z asystentem pasa ruchu oraz aktualnymi fotoradarami.
                      3. Nawigacja pokazuje mi komunikaty oraz strzałki z NAVI na MAXIDOCIE a to dla mnie dobra nowina
                      4. Kierownica multifunkcyjna działa prawidłowo.

Nie działa mi nadal i od samego początku:
                      1. Wyświetlanie radiostacji oraz tytułów utworów z MP3 na Maxidocie
                      2. Nie mogę odpalić dodatkowego MENU w Maxidocie przytrzymując dłużej przycisk tzw. kołyski na manetce wycieraczek

Nie wiem obstawiam że albo mam źle zakodowanego Maxidota albo ewentualnie brakuje czegoś w sofcie navigacji - kurcze ale czego może brakować jak komunikaty z navigacji pokazuje a stacji i utworów już nie wyświetla :roll: :roll:

Zaobserwowałem też że każdorazowe wgranie jakiegoś softu chyba pozostawia po sobie ślad w RNS-ie. Zanim zamontowałem maxidota po mimo nowego softu i łatek kierownica nie działała mi prawidłowo, potem instalacja maxidota, kolejnie dwukrotne wgrywanie softów i już działa poprawnie..... czasem nie działało coś a po paru godzinach zaczynało działać jakoś nie mogę rozgryść tego RNS-a i maxidota :roll:

Macie jakieś sugestie??
                      a moye kolega podyielic sie informaccja co i jak y ta latka bo mi tey nie dyialaja klawisye na kierye oprocy tzch od glosnosci radio
                      OchMan
                      =====

Komentarz

• maxpaynemm
                        RS
                        • 2008
                        • 1764
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ochman, wgrałem łatke która jest do pobrania tutaj: http://www.megaupload.com/?d=6XB5TDYF

Pozdrawiam

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• gregk
                          Classic
                          • 2011
                          • 36

Witam,czy te radyjka obsługują pilota? Chodzi o takiego zewnetrznego jak np do tv.

Komentarz

• ochman
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 175
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ochman, wgrałem łatke która jest do pobrania tutaj: http://www.megaupload.com/?d=6XB5TDYF

Pozdrawiam
                            nie wgrywa sie u mnie wywala sie na 37%,
                            Jak wgram najstarszy soft do wersji A czyli 1020 to dziala mi tylko glosniej i ciszej i zaden inny klawisz, wiec moze cos ze sterownikiem mam nie tak ;/, na sofcie 2660 eng lub pl nie dziala zaden klawisz a soft 3810 nie chce wogole wejs, nawet ten zrobiony do wersji A ;/
                            Mam juz powoli tego dosc.
                            OchMan
                            =====

Komentarz

• maxpaynemm
                              RS
                              • 2008
                              • 1764
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ochman, nagraj soft na zwykłą płytę cd z najniższą prędkością. Miałem ten sam problem co Ty. Potem uruchom płytę za pomocą trzech klawiszy "setup", "głośniczek" i "wysunięcie płyty" jak nie zadziała to zrób tak jeszcze raz... czasem wgra się dpoiero za trzecim razem

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piotrcar
                                Rider
                                • 2010
                                • 641

hej.czy u was tez tak jest ze jak wlaczycie navi to nie ma zadnej aktywnej satelity i dopiero po przejechaniu jakis 15 km lapie zasieg???dodam tylko ze mam antene umieszczona pod deska rozdzielcza.a moze lepiej kupic oryginalna antene na dach tylko ze ona wyglada beznadziejnie

Komentarz

• marbab
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 4713
                                  • Fiat
                                  • BMM 2.0 TDI 140 KM

piotrcar, tez mam antene w podszybiu i fixa lapie doslownie odrazu po uruchomieniu systemu, cos jest nie tak u Ciebie.
                                  Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                  Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• piotrcar
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 641

no wlasnie tylko co???antena jest juz druga tak ze to raczej nie ona(oprocz zasiegu jest jeszcze problem z opoznieniem jakies 70 metrow a najdziwniejsze jest to ze jak zapale samochod to radio sie wlancza ale nie mozna dac glosniej ani ciszej,trzeba recznie wylaczyc radio i wlaczyc i dziala glos) chyba zaraz wyrzuce ta navi wloze bolero

Komentarz

• bzyq_74
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3467
                                      • Volkswagen
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez piotrcar
                                      hej.czy u was tez tak jest ze jak wlaczycie navi to nie ma zadnej aktywnej satelity i dopiero po przejechaniu jakis 15 km lapie zasieg???dodam tylko ze mam antene umieszczona pod deska rozdzielcza.a moze lepiej kupic oryginalna antene na dach tylko ze ona wyglada beznadziejnie
                                      Kilka miesięcy temu miałem tak , że w ogóle nie łapał satelit 0/0 czasem 1/0 i No fix. Teren otwarty jechałem trasą Zabrze -Rybnik. Myslałem że antena klękła (montaż w podszybiu).
                                      Na drugi dzień juz ok było.
                                      Kilka dni temu to samo ale po kilku minutach załapał.
                                      Raz miałem też zonk bo RNS w ogóle nie chciał się wyłaczyć ( wyłączając ze stacyjki i na radiu). Zostawiłem go na noc na parkingu z myslą, że rano będe musiał aku ładować.
                                      Parkingowy zaobserwował że po 2h się wyłaczył sam.
                                      Odpaliłem i wszytko było ok.
                                      MARCIN
                                      Mój szkodnik

Komentarz

• piotrcar
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 641

kurcze juz zaczyna mnie denerwowac ta skoda,to jakis dziwny samochod!!!!!przed chwila jechalem samochodem i odrazu navi zlapala zasieg i wszystko bylo ok...juz sam nic nie rozumiem

Komentarz

• Jac_ek
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 1733

piotrcar, podłącz VCDSa i sprawdź czy nie ma jakiś błędów, równie dobrze może być walnięta antena , niekontaktujący styk co i zwalona navi

zobacz najpierw czy nie masz błędów w kompie.

u mnie antena pod deską i wszystko OK, działa od włączenia do wyłączenia - jeszcze nigdy nie straciła lokalizacji - nawet w tunelu bo do wyznaczania pozycji przy zaniku sygnału GPS korzysta z danych dostępnych w szynie CAN
                                          - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• ochman
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 175
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ochman, nagraj soft na zwykłą płytę cd z najniższą prędkością. Miałem ten sam problem co Ty. Potem uruchom płytę za pomocą trzech klawiszy "setup", "głośniczek" i "wysunięcie płyty" jak nie zadziała to zrób tak jeszcze raz... czasem wgra się dpoiero za trzecim razem
                                            wszystkie softy mam nagrane na cd ale sprobuje nagrac na dvd i na cd innego typu z najnizsza predkoscia. Co do tego fixa co mi go dales to on zmienia mi kolorystyke menu na VW jest szaro czerwona ;/.
                                            OchMan
                                            =====

Komentarz

• maxpaynemm
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 1764
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ochman
                                              Co do tego fixa co mi go dales to on zmienia mi kolorystyke menu na VW jest szaro czerwona ;/.
                                              ochman, dziwne u mnie nic takiego się nie działo :shock:

Mam jeszcze jednego fixa którego dostałem od Grygy-iego ale muszę go najpierw wrzucić na jakiegoś rapida bo link Grygy już wygasł. Może wieczorkiem coś pokombinuje.

Spróbuj tak:

Wgraj najpierw tego fixa czyszczącego soft: http://rapidshare.com/files/444427215/2720_fix.nrg - ta instalacja jest krótka - około 10min. Jest to nie tyle soft czyszczący co jakiś podstawowy soft do navi.
                                              Zrestartuj navi.
                                              Potem zapodaj 3970 z www.navi-forum.pl - około 50min.
                                              na koniec zapodaj fixa do kierownicy MF którego wieczorem wstawię na rapida i zapodam tu link. - około 10min.

Ja wszystko wgrywam ze zwykłego CD firmy Benq (żółte płytki) najdłużej wgrywa się radio i kodeki... czasem jest wrażenie ze navi się zawiesiła ale nic mylnego. Koniecznie musisz mieć wyłączony zapłon. Jeśli navi wyświetli ci downgrade error to standardowo wciśnij restart (trzy magiczne guziczki) i zapodaj płytę jeszcze raz.

No i dużo cierpliwości życzę... ile to ja sie jobów od żonki nasłuchałem że poł dnia w samochodzie siedzę

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ochman
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 175
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Co do tego fixa co mi go dales to on zmienia mi kolorystyke menu na VW jest szaro czerwona ;/.
                                                ochman, dziwne u mnie nic takiego się nie działo :shock:

Mam jeszcze jednego fixa którego dostałem od Grygy-iego ale muszę go najpierw wrzucić na jakiegoś rapida bo link Grygy już wygasł. Może wieczorkiem coś pokombinuje.

Spróbuj tak:

Wgraj najpierw tego fixa czyszczącego soft: http://rapidshare.com/files/444427215/2720_fix.nrg - ta instalacja jest krótka - około 10min. Jest to nie tyle soft czyszczący co jakiś podstawowy soft do navi.
                                                Zrestartuj navi.
                                                Potem zapodaj 3970 z www.navi-forum.pl - około 50min.
                                                na koniec zapodaj fixa do kierownicy MF którego wieczorem wstawię na rapida i zapodam tu link. - około 10min.

Ja wszystko wgrywam ze zwykłego CD firmy Benq (żółte płytki) najdłużej wgrywa się radio i kodeki... czasem jest wrażenie ze navi się zawiesiła ale nic mylnego. Koniecznie musisz mieć wyłączony zapłon. Jeśli navi wyświetli ci downgrade error to standardowo wciśnij restart (trzy magiczne guziczki) i zapodaj płytę jeszcze raz.
                                                OK, sprobuje
                                                No i dużo cierpliwości życzę... ile to ja sie jobów od żonki nasłuchałem że poł dnia w samochodzie siedzę
                                                skad to znam
                                                OchMan
                                                =====

Komentarz

• strzelcu
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 16

NAVI RNS-510

...

Hej!
                                                  Dołączam się do prośby o zamieszenie tej łatki na soft 38XX od Grygiego... walczę z problemem braku kiery multimedialnej po upgradzie do 3810PL.

Chyba, że ta magiczna łatka to ta z sieci o nazwie "2760 fix for Skoda Octavia A5"... to to już mam , ale nie próbowałem na 3810 jeszcze aplikować

BTW:
                                                  1) Czy u Was po zaaplikowaniu tej "łatki" znika problem zawieszania się MAXI DOTa na menu NAVI, aż do czasu wyłączenia RNS'a chociaż na chwilę (wtedy menu NAVI znika z MAXi DOTa i można zmieniać manetką wszelakie ustawienia).

2) Czy ma ktoś już wieści o programowej "opcji" DVD Free w nowych softach np 3810 ?
                                                  (pudełek "DVD Free" dokładanych z allegro nie chcę )

Komentarz

• maxpaynemm
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 1764
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

strzelcu, program wrzucę jak tylko bede miał czas... narazie wracam z roboty o 22

Co do dvd free to już dawno jest programowy... napisz do kolegi Grygy to może coś poradzicie w temacie.

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...