NAVI RNS-510

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • astorte
    Classic
    • 2010
    • 8

nawiązując do tematu błędnych wskazań nawigacji rns 510 (SW 3970 mapa 7477)
    Pozdrawiam
    AS.tor-te

Komentarz

• misiek^wro
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8321

Ktos mi moze powiedziec, czy to ze na moim kablu wszystkie RNS510 odbijaja mi kodowanie to wina kabla czy uzytkownika ? :evil: Kazdego typu kodowanie mam "rejected" i c...ooy :evil:
      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• astorte
        Classic
        • 2010
        • 8

chciałem teraz ustosunkować się do wypowiedzi kolegi Kędziora w jednym ze wcześniejszych postów cytuje (Każdy SW począwszy od 38xx poprzez 39xx dzieli HDD na 3 partcje.
        W waszym przypadku jak mielście SW 2xxx lub mniejszy to się właśnie stało
        Te 5GB przeznaczone są na własne POI) z góry przepraszam jeśli źle zrozumiałem ale wynika z tego że każdy rns 510 z SW powyżej 38xx ma 13GB
        Podobnie jak jeden z kolegów napisał też byłem zdziwiony utratą 5GB po wgraniu SW 3810 (poprzedni 2660) i postanowiłem o nie powalczyć. Zauważyłem że przy SW 3970 twardy dysk posiada 18GB a wcześniejsza wersja SW 38xx 13GB (gdy zrobiłem upgrade 2660/3810/3970 miałem 13 GB ale jak cofnąłem się do 2660 i następnie wgrałem 3970 uzyskałem 18 GB
        A jeszcze jedna sprawa mapa jeśli ktoś szuka znaczących różnic między 7477 a 7552 to doszły TYLKO (informacja niepotwierdzona - choć osoba kompetentna) stacje ERDGAS
        Pozdrawiam
        AS.tor-te

Komentarz

• Zamieszczone przez astorte
          nawiązując do tematu błędnych wskazań nawigacji rns 510 (SW 3970 mapa 7477)
          Jak wyznaczysz trasę powinno być ok, przynamniej u mnie tak jest

Komentarz

• astorte
            Classic
            • 2010
            • 8

nie w moim przypadku to nie skutkuje przejechałem kilka ponad 100km tras i dalej to samo przesunięcie na mapie względem faktycznej pozycji (navi spóźniona). Ponawiam więc pytanie co zrobić by było lepiej, który element nie działa prawidłowo dodam że navi na fabrycznej instalacji (nie posiadam systemu DYNAUDIO)
            Pozdrawiam
            AS.tor-te

Komentarz

• __kater__
              Ambiente
              • 2008
              • 151

Zamieszczone przez astorte
              nie w moim przypadku to nie skutkuje przejechałem kilka ponad 100km tras i dalej to samo przesunięcie na mapie względem faktycznej pozycji (navi spóźniona). Ponawiam więc pytanie co zrobić by było lepiej, który element nie działa prawidłowo dodam że navi na fabrycznej instalacji (nie posiadam systemu DYNAUDIO)

nie masz innego wyjścia jak domocować na przód samochodu wędkę (tak by jej koniec był 3m przed maską) i na jej końcu umieścić antene GPS. Wtedy będzie wszystko mniej więcej grało.

a tak serio,
              GPSy mają dokładność około 10m (musiał bym doczytać może nawet jest jeszcze gorsza). Resztę załatwiają programowo. Jak nie wyznaczysz trasy (a navi nie wie gdzie jedziesz) to faktycznie może ci pokazać ze skręcasz "po skręcie". Przy włączonym punkcie docelowym powinno być lepiej.
              Choć sam jestem posiadaczem Columbusa od 2 tygodni i nie wiem jak jest na starszym sofcie bo odrazu zupgreydowałem to uważam że faktycznie jest trochę spóźniona.

PS
              ile Wam pokazuje satelit przy dobrej pogodzie. Mi średnio pokazuje 5 do 7 na 10 czy 11
              ----===LPG Powered By GABOREK===---

Komentarz

• piotrcar
                Rider
                • 2010
                • 641

ja tez mam opoznienie,satelit tez mam tyle co ty
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• marbab
                  RS
                  • 2009
                  • 4713
                  • Fiat
                  • BMM 2.0 TDI 140 KM

astorte, gdzie w takim razie zapisuja sie POI na 3970 skoro masz dwie partycje :?: Czy mozliwe ze 3970 pokazuje blednie pojemnosc :?: A moze Kolega Kędzior, moglby to wyjasnic.
                  Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                  Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Kędzior
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 207

Zamieszczone przez marbab
                    astorte, gdzie w takim razie zapisuja sie POI na 3970 skoro masz dwie partycje :?: Czy mozliwe ze 3970 pokazuje blednie pojemnosc :?: A moze Kolega Kędzior, moglby to wyjasnic.
                    No dobra trochę wyjaśnienie jak to w końcu jest :
                    Sorki za moją pomyłkę gdy pisałem że każdy SW powyżej 38xx dzieli HD na 3 części bo jednak jest inaczej.

Masz zainstalowane SW 1xxx 2xxx chcesz zainstalować 3800 lub 3810 lub 3980 = mapa i muzyka zostają usunięte są stworzone 3 partycje.

Masz zainstalowane 1xxx 2xxx chcesz bezpośrednio zainstalować wersję 3890 lub 3930 lub 3970 = mapy i muzyka nie są usuwane, partycje pozostają nadal 2 bez zmian.

Masz zainstalowane FW 3800 lub 3810 lub 3980 chcę zainstalować wersję 3xxx = mapa i muzyka nie są usuwane, partycje nie są modyfikowane i są nadal 3

Masz zainstalowane FW 3890 lub 3930 lub 3970 ( 2 partycje ) więc jeśli teraz zainstalujesz FW 3800 lub 3810, lub 3980, HD jest podzielony na 3 części - mapy i muzyka zostaną usunięte

Masz zainstalowane FW 3890 lub 3930 lub 3970 i chcesz zejść do 1xxx 2xxx - HD ma tylko 2 partycje, więc jeśli będzie downgrade 1xxx 2xxx nic nie zostanie usunięte i ilość partycji zostaje taka sama.

Mam nadzieje że wyjaśniłem teraz co się będzie działo podczas upgrade lub downgrade.

Komentarz

• marbab
                      RS
                      • 2009
                      • 4713
                      • Fiat
                      • BMM 2.0 TDI 140 KM

Kędzior, czy tzn. ze SW 3890, 3930 i 3970 nie obsluguje dodatkowych POI skoro sa tylko 2 partycje :?:
                      Marek

Komentarz

• Kędzior
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 207

Kędzior, czy tzn. ze SW 3890, 3930 i 3970 nie obsluguje dodatkowych POI skoro sa tylko 2 partycje :?:
                        Obsługują POI ale gdzie to wszystko ląduje nie mam pojęcia.

[ Dodano: Pon 01 Sie, 11 08:18 ]
                        Zamieszczone przez astorte
                        A jeszcze jedna sprawa mapa jeśli ktoś szuka znaczących różnic między 7477 a 7552 to doszły TYLKO (informacja niepotwierdzona - choć osoba kompetentna) stacje ERDGAS
                        To jest info bezpośredio z mapy

- rounding of negative coordinates corrected
                        - fix for "Wine & Liquor" / "Tourist Attraction"
                        and gas stations (LPG, CNG): POIs are doubled

Komentarz

• marbab
                          RS
                          • 2009
                          • 4713
                          • Fiat
                          • BMM 2.0 TDI 140 KM

Kędzior, podziekowal

Czy ktos sie orientuje jaka jest roznica w sofcie 3970 i 3980 :?: 5 GB piechota nie chodzi :wink:
                          Marek

Komentarz

• maxpaynemm
                            RS
                            • 2008
                            • 1764
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kędzior,

Popraw mnie jeśli się mylę, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem!!

Czyli żeby mieć znowu 18GB muszę zrobić downgrade do softu np 2770 a potem wgrać 3970 bo ten zostawi mi nadal 2 partycje????
                            To oznacza że wgranie softu 3980 po sofcie 2770 podzieli mi już HDD na 3 partycje??

Czy dobrze rozumiem??

Jesli tak to chyba zrobie downgrade do 2770 a potem dam 3970 po faktycznie jak mówi marbab, 5GB piechotą nie chodzi a różnica pomiedzy softami jak dla mnie żadna :roll:
                            Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Kędzior
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 207

Kędzior, podziekowal

Czy ktos sie orientuje jaka jest roznica w sofcie 3970 i 3980 :?: 5 GB piechota nie chodzi :wink:
                              Z tego co wiem i chyba pisałem wcześniej SW3980 jest bardziej przeznaczony do Skody ponieważ ma poprawiony plik MPEG w kórym we wcześniejszych wersjach występowały małe problemy ( przeskoki głośności przy lekkim ruszeniu rolki ) jak używałeś podgłaszania w kierownicy.

SW 3980 ma podobno wyelimionowane jakieś błędy softwerowe ale nie wiem do końca jakie.

Wg mnie jak nie masz multikiery bądz nie zauwazyłeś problemu z podgłaszaniem na np 3810 możesz swobodnie używać 3970.

[ Dodano: Pon 01 Sie, 11 10:56 ]
                              Zamieszczone przez maxpaynemm
                              Kędzior,

Popraw mnie jeśli się mylę, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem!!

Czyli żeby mieć znowu 18GB muszę zrobić downgrade do softu np 2770 a potem wgrać 3970 bo ten zostawi mi nadal 2 partycje????
                              To oznacza że wgranie softu 3980 po sofcie 2770 podzieli mi już HDD na 3 partycje??

Czy dobrze rozumiem??

Jesli tak to chyba zrobie downgrade do 2770 a potem dam 3970 po faktycznie jak mówi marbab, 5GB piechotą nie chodzi a różnica pomiedzy softami jak dla mnie żadna :roll:
                              dokładnie

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Zamieszczone przez Kędzior
                                Wg mnie jak nie masz multikiery bądz nie zauwazyłeś problemu z podgłaszaniem na np 3810 możesz swobodnie używać 3970.
                                Na 3810 jest to mega uciazliwe :evil:

Komentarz

• gregk
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 36

Witam
                                  Mam Golfa V 2004 sterownik 17 bajtowy. Poprzednio było radio RCD300 teraz RNS510 (soft 3930-nie rozładowuje aku). Vcds pokazuje błąd 01299 w nawigacji i radiu, czyli brak komunikacji. W Gateway juz dodalem navi i nie ma błedów. Tryb serwisowy W radiu odblokowałem kablem, jednak każde inne kodowanie kończy się błędem 31. Można coś poradzić bez wymiany gatewaya(teraz 1KO907530C)?

Komentarz

• misiek^wro
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8321

gregk, stary gateway ponizej N bodajze bedzie mial ten problem

Komentarz

• noogi
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 114
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez gregk
                                      Witam
                                      Mam Golfa V 2004 sterownik 17 bajtowy. Poprzednio było radio RCD300 teraz RNS510 (soft 3930-nie rozładowuje aku). Vcds pokazuje błąd 01299 w nawigacji i radiu, czyli brak komunikacji. W Gateway juz dodalem navi i nie ma błedów. Tryb serwisowy W radiu odblokowałem kablem, jednak każde inne kodowanie kończy się błędem 31. Można coś poradzić bez wymiany gatewaya(teraz 1KO907530C)?
                                      Może problem w długości słowa kodowego - cytuję za mygti.com:
                                      "Revision A, B and C revision units

These units will become SW revision D after the upgrade however when coding the unit using VCDS you will receive the error
                                      “Coding Rejected, Error 31: Request Out of Range”
                                      Before saving the new coding manually add a 10th byte (00) at the end before pressing “Do It” as per the example below

9 byte coding (A/B/C SW revisions):
                                      020104000400001100

10 byte coding (D SW revision):
                                      02010400040000110000"

zródło - http://www.my-gti.com/3116/volkswage...3974-3976-3978
                                      -= BXE Power =-

Komentarz

• marbab
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4713
                                        • Fiat
                                        • BMM 2.0 TDI 140 KM

maxpaynemm, wgralem soft 3970 i odzyskalem 5 GB, POI chodzi, kiera i maxi tez. Poszlo gladko.

Jest tylko jedno ale... nie swieci mi sie teraz zegar na srodku ekranu przy wylaczonym Columbusie i uruchomionym aucie. Na Sofcie 3980 i 2660 zegar widnial. Ma ktos jakis pomysl jak to aktywowac :?:
                                        Marek

Komentarz

• Kozo
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 34

maxpaynemm, wgralem soft 3970 i odzyskalem 5 GB, POI chodzi, kiera i maxi tez. Poszlo gladko.

Jest tylko jedno ale... nie swieci mi sie teraz zegar na srodku ekranu przy wylaczonym Columbusie i uruchomionym aucie. Na Sofcie 3980 i 2660 zegar widnial. Ma ktos jakis pomysl jak to aktywowac :?:
                                          w menu rns'a ?

Komentarz

• picia136
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 374

A czy coś takiego pasuje do o2 2005 ? Interesuje mnie nawigacja pod auto mapę. I czy nie ma żadnych problemów dokładając cośtakiego? jak się ma sytuacja z parktronikiem?? będzie działac na innym radiu?

Elektronika,SSWiN,CCTV,Informatyka,Akwarystyka

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

Zamieszczone przez Kozo
                                              w menu rns'a ?
                                              To jest chyba tez zalezne od softu, bo ja u siebie tej pozycji nie mam :cry:

Komentarz

• marbab
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 4713
                                                • Fiat
                                                • BMM 2.0 TDI 140 KM

Kozo, faktycznie wlaczenie przywrocilo zegar, dzieki
                                                Marek

Komentarz

• maxpaynemm
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1764
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wgrywałeś 3970 odrazu na 3980 czy najpierw jakiś starszy soft??
                                                  Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• marbab
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 4713
                                                    • Fiat
                                                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                                    Wgrywałeś 3970 odrazu na 3980 czy najpierw jakiś starszy soft??
                                                    najpierw wrzucilem 2660, a po restarcie odrazu 3970 i latke.

Jak go wrzucisz to powiesz mi jak to jest z tymi jpg bo cos nie moge tego ogarnac
                                                    Marek

Komentarz

Pracuję...