Octavia Scout III

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prim
    L&K
    • 2013
    • 1040
    • Audi

Jestem rozczarowany tam testem a w zasadzie Scoutem....
    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Prim, co ci się nie widzi w tym scoucie?

Odnośnie dsg, miałem dokładnie takie samo odczucie jeżdżąc RSem tdi dsg, tam również zbyt szybko dsg wrzuca kolejny bieg i przez to traci się przyjemność z jazdy i w ogóle nie czuć tych 180PS :!:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Ekologia, ekologia i jeszcze raz ekologia.

To tak jak dzis klient mowi, ze mu jego AJM po programie nie jezdzi. Przejezdzka rozwiewa watpliwosci. 1 bieg rozpedzamy do 1300 obr/min, drugi bieg wchodzi w okolicach 1000obr/min i znow 1300-1400 i trzeci bieg. No tak jak to auto ma jezdzic, jak sztanga nawet nie ma mozliwosci zadzialac. Potem sa takie okazy jak klient, ktore twierdza ze auto pali mu po miescie 4,5l :lol: Jezdzilismy tym autem kiedys przez kilka dni i palilo 7-8l, ale silnik pracowal w calym zakresie obrotow i turbina dmuchala idealnie :roll:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• mirek_p11
          RS
          • 2010
          • 6763
          • Volkswagen
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

najlepsza byłaby wersja 2.0 TSI 4x4 DSG 6, ale niestety nie będzie w ofercie takiej opcji

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
          Fotki

Komentarz

• Prim
            L&K
            • 2013
            • 1040
            • Audi

piramida, no właśnie napęd... miałem wrażenie, że to opisywane połączenie 185KM TDI DSG zmiażdży system... a tu raczej chłodne opinie...
            Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

mirek_p11, nie widze problemu, zajechać 1.8tsi i wsadzić 2.0 :wink:
              Prim, przed jazdą RSem tdi dsg też mi się wydawało że będzie koks a wysiadłem zawiedziony i z przyjemnością zasiadłem z powrotem za sterami mojego traktora iszczerze jak miałbym kupić mocnego diesla z dsg to wolałbym manual, dlatego aby sie nie męczyć wieczne w zakresie 1300-1600 obrotów :!:

Mam nadzieję że w mocnej benzynie dsg lepiej pracuje bo jak jest podobnie to pierdziele całe dsg...

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Prim
                L&K
                • 2013
                • 1040
                • Audi

Czyli tdi 150 km z manualna powinno byc lepiej ?
                Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Prim, nie wiem jaki preferujesz styl jazdy ale może sie okazać że fajnie będzie jeździć słabszym (na papierze) samochodem z manualną skrzynią niż walczyć z mocniejszym dsg gdzie wiecznie skrzynia dąży do jak najniższych obrotów.

Jest na to lekarstwo ale niestety nie dotyczy samochodów na gwarancji, wystarczy przeprogramować skrznie i wtedy będzie na pewno znacznie lepiej i przyjemniej :szeroki_usmiech

Komentarz

• Prim
                    L&K
                    • 2013
                    • 1040
                    • Audi

Patrząc na Twojego "potwora" brak przyjemności/niezadowalające doznania z opisywanego w teście połączenia mozna przyjąć z przymrużeniem oka

[ Dodano: Czw 17 Lip, 14 22:55 ]
                    A ja... Preferuje maksymalnie dużo przyjemności z jazdy w określonej cenie zakupu z relatywnie małym zużyciem paliwa.... Zakochalem sie ostatnio w DSG i pluje sobie w brodę...
                    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Prim, może to nie miłość a zauroczenie? :lol:

Jeszcze pół biedy że dsg wrzuca dość szybko kolejne biegi ale nic mnie tak nie wkurzało jak to że mając powiedzmy 1300 na IV biegu, wciskam trochę gaz a ten nic, zaczyna powoli przyspieszać, dopiero głębsze wciśnięcie gazu powoduje redukcję biegu. Ma się wrażenie jak by jeździło sie samochodem z dużą turbo dziurą.
                      W bmw mojej baby jest tak że mając te 1300 obrotów dosłownie muskasz gaz a skrzynia od razu reaguje i praktycznie nie ma zwłoki, nie musisz wciskać 1/3 pedału aby łaskawe dsg zredukowało tylko reakcja jest natychmiastowa, juz moje duże turbo lepiej reaguje na III biegu mając 1000 obrotów, wciskam minimalnie gaz a silnik sie zbiera.

Reasumując, wydawało mi się dół w RSie bedzie bedzie znacznie mocniejszy niz u mnie i mimo tego że na papierze jest wiecej Nm w dolnych partiach obrotów to w ogóle tego nie czuć podczas jazdy, dopiero kick down i wysokie kręcenie silnika powoduje usmiech na twarzy bo rzeczywiście jak się cisnie to dsg robi robotę po za tym szału nie ma, już wolę starszy automat ZF w bmw z przed dzisieciu lat :szeroki_usmiech

Komentarz

• jerol
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 188
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Test przypomnial mi o testowanym superbie 2.0 tdi 170km 4x4, bylem zdziwiony jak to nie pasuje do siebie...jazda czyms takim po paru kilometrach byla nudna, meczyla mnie, skrzynia zrzucala biegi tak, ze jak po ustabilizowaniu predkosci chcialem przyspieszyc i dawalem gazu to mowila "o co kaman? ", za wysoki wrzuca bieg to caly jej problem. Mala predkosc - wysoki bieg - przy dodawaniu gazu az trzeslo buda.

Komentarz

• Alonzo_
                          RS
                          • 2009
                          • 2460
                          • Hyundai

Wiem, ze to do DSG jak pięść do oka...ale chyba nie do końca z tego co czytam.
                          Kiedyś kupiłem sobie Vectre C CDTI 150KM w ASB.
                          To był mój pierwszy (i ostatni automat jak na razie) i do kurwicy mnie doprowadzało to zbijanie przez skrzynie non stop do obrotów do poziomu poniżej optymalnych dla turbiny.
                          Efekt był taki, że kląłem na tu ustrojstwo przy każdej okazji a na D jeździłem tylko po mieście. Cokolwiek prostej od razu w manualny tryb bo jak Piramida piszesz nagłe wyprzedanie i zawsze mała ale jednak "zwieszka" w reakcji i dopiero zbijanie biegu.
                          Ja tego nie rozumiem. Ta pieprzona pseudoekologia to terror. Nie raz zastanawiałem się jak przy takim programie skrzynie ma się tram filtr choćby wypalić.
                          Ale dziś...chyba się starzeje (to nieuniknione). Często żal mi dupę ściska, że jednak nie wziąłem jakiegoś aftomata w mocniejszym silniku. Następny raczej właśnie taki będzie.
                          Jak Piramida piszesz, odpowiedni program na skrzynie i lżej dla silnika, moich uszu i całej mechaniki a i bezpieczniej. Na pohybel ekoterrorystom.
                          Sorry za OT

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Panowie, nie wiem czy wszystkie obecne automaty mają to do siebie że po chwili zapodają kolejny bieg a następnie aby przyspieszyć trzeba czekać lub wciskać głęboko gaz ale jeżdżąc starą x5 e53 (2004r) z 3l turbo dieslem w automacie nie ma tego problemu, wręcz przeciwnie, bardzo czuły automat płynnie zmieniający biegi mimo że też stara sie utrzymywać obroty w okolicy 1500 ale nie ma zwłoki przy chociażby minimalnym dodaniu gazu natomiast przy kick downie zwłoka już sie pojawia przynajmniej w trybie "D"

Generalnie wsiadam do x5 i rozkoszuję sie jazdą z automatem ale z kolei wracając do skodziny ciesze się że nie ma dsg, jeżdżę na takich obrotach na jakich mam w danej chili ochotę, chcę sobie utrzymywać 2200-2500 to tyle mam a nie wiecznie okolice 1300-1500 wrrrrrrrrr :evil:

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Jako Mercedesiarz powiem, że w gwiazdach problem zmiany biegów przez skrzynie automatyczne nie istnieje.
                              Jak ktoś chce to sobie ustawia tryb w jakim chce jeździć, może sobie ustawić biegi z jakich skrzynia ma korzystać, a co najważniejsze - jest tam moduł analizujący siłę i prędkość z jaką kierowca naciska na gaz i do tego dostosowuje styl pracy skrzyni biegów.
                              Krótko mówiąc: stoisz i depniesz to przy wyłączonych ASR/ESP/itp. ruszasz z piskiem lub nawracasz w miejscu

[ Dodano: Pią 18 Lip, 14 11:05 ]
                              Zamieszczone przez piramida
                              jeżdżę na takich obrotach na jakich mam w danej chili ochotę, chcę sobie utrzymywać 2200-2500 to tyle mam a nie wiecznie okolice 1300-1500 wrrrrrrrrr :evil:
                              Kup Mercedesa

Komentarz

• metrotest
                                Rider
                                • 2006
                                • 506
                                • Volkswagen
                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez piramida
                                easumując, wydawało mi się dół w RSie bedzie bedzie znacznie mocniejszy niz u mnie i mimo tego że na papierze jest wiecej Nm w dolnych partiach obrotów to w ogóle tego nie czuć podczas jazdy, dopiero kick down i wysokie kręcenie silnika powoduje usmiech na twarzy bo rzeczywiście jak się cisnie to dsg robi robotę po za tym szału nie ma
                                Oprócz pracy DSG /przy dieslach w testach często są narzekania/ dochodzi jeszcze do braku "kopnięcia". Przyrost Nm jest obecnie b. liniowy. Pracownik salonu VW opowiadał mi jak klienci przyjeżdżali swoimi Paskami 1.9 TDI 130 KM albo 2.0 TDI 140 KM /starsza wersja na pompowtryskach/ na jazdę testową Passatem 2.0 TDI 177KM i po przejażdżce mówili, że nie jedzie i wolą swój. Chodzi też oczywiście o ekologię /i DPF :evil: /. A na przykład taki silnik D5 185 KM w Volvo do setki idzie w miarę, ale na trójce to wciska aż miło :diabelski_usmiech .

Jak dodamy do "ekologicznego" TDI, "ekologiczną" DSG to jest taki efekt, że na papierze osiągi są co najmniej dobre, ale odczucia słabe. Zresztą jak już w BMW M4 zastąpiono ósemkę, szóstką a przy przyśpieszaniu z głośników leci sztuczny dźwięk to co się dziwić :| .

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kazik4x4

Kup Mercedesa
                                  Chętnie, C63 :diabelski_usmiech

Komentarz

• Rok z Bagien
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1172

Nie jeździłem - rzecz jasna - Scoutem Dsg, 184 Km, Tdi, ale....jeśli działa ona jak u mnie to jest super. Trza ino umieć. :wink:

U mnie DSG pilnuje 1500 obrotów. Cobym nie zrobił, nigdy nie pojedzie, niżej (abstrahując od ruszania i toczenia bez gazu, gdzie czasem pozwoli sobie na 1400 obrotów).
                                    1. jak jadę na 6 pod górę - za wolno - momentalnie mam 5 (z pozostałymi biegami tak samo) i minimum 1500 obrotów,
                                    2. jak chcę przyspieszyć mając już 4 na 50 km/h mam dwa wyjścia:
                                    - ostry sygnał w pedał, automat zrzuca do 3 lub nawet 2 i ogień
                                    - sam zrzucam łopatkami na 3 lub 2 i też ogień
                                    3. przypominam glosatorom o trybie S.... :roll: gdzie kręci do prawie max. obrotów,

Podkreślam znaczenie łopatek, nikt chyba nie jest w stanie ręcznie zmienić bieg tak szybko.

Co do DGS w dieslu jeździłem O III, 2.0 Tdi 150 km. I tam było podobnie. Choć rzeczywiście obroty użyteczne kończyły się szybko, a skrzynia trzymała bieg, nie wiedzieć po co... :roll:
                                    Ale jechało się komfortowo.

Co do testu, to w końcu jest miękcej, czy nie... :?

Komentarz

• martini73
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 167

A ja średnio ufam testom, lepiej samemu sprawdzić co i jak. Jeżeli chodzi o test Autokult-u to postanowiłem wrócić do ich artykułu dot. RSki z tym samym silnikiem i jak się spodziewałem tutaj DSG już nie ma problemu z dogadywaniem się z silnikiem cyt.:

"Podobnie jest z działaniem skrzyni. DSG świetnie sprawdza się głównie w codziennej jeździe. Jest dość komfortowy i trafnie odgaduje potrzeby kierowcy."

To jak to jest z tym setem - DSG - diesel? Dogaduje się czy nie? :roll:

Szczerze powiedziawszy bardziej ufam Kolegom z forum, którzy po prostu mają RS-kę z tym slnikiem.

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

martini73, ponoć dsg lepiej rozmawia z tfsi niz tdi

Komentarz

• voctawias
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 191
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jest już cennik OIII SCOUT na stronie skody:

1.8TSI/132kW (180KM)4x4 DSG Start-Stop - 113600zł

2.0TDI/110kW(150KM)4x4 Start-Stop - 112550zł

2.0TDI/135kW(184KM)4x4 DSG Start-Stop - 121300zł

Na przełomie roku z dobrym rabatem cena dość atrakcyjna :szeroki_usmiech
                                          Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• Prim
                                            L&K
                                            • 2013
                                            • 1040
                                            • Audi

martini73, nic dodać mc ująć...

voctawias, dokładnie.... Patrząc na ceny - do tego + 20k na dodatki - ~ 16% rabatu i mamy piękna cenę za wielozadaniowy pojemny samochód z oszczędnych dieslem ... Znowu 9 michow czekania... Podejrzewam ze będzie podobnie jak z Rs. Ja zamierzam swoją zmienić po 3 latach i moze sie okazać ze wlasnie na scouta... Zawsze podobały mi sie auta typu xc..
                                            Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Rok z Bagien
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1172

Bez amazinga wygląda to słabo.
                                              Nawet nie ma Bolera, tylko Swing w standardzie.

Trzeba by dołożyć, rzeczywiście ze 20 kPLN na wyposażenie.
                                              To mocniejszy diesel 140 kPLN. Rabat to szybciej 10-12%, a nie 16%... :roll:

Wyjdzie 125 kPLN.
                                              Sam nie wiem....

Komentarz

• Prim
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1040
                                                • Audi

To prawda nie ma pakietu.... Ale pewnie sie pojawi... No i ceny wyprzedazowe spokojnie zrobią 16% - ja myśle o tym słabszym dieslu z manualem...
                                                Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• voctawias
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 191
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Rzeczywiście ksenonów nie ma, teraz dopiero zauważyłem - myślałem że jest jak w RS standard, przy tej cenie to trochu przeginają.
                                                  Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• kazik4x4
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2728

Zamieszczone przez Prim
                                                    ...Zawsze podobały mi sie auta typu xc..
                                                    Zawsze kochałem 4x4 - pierwsze zauroczenie UAZem jak miałem kilka lat.
                                                    Od kiedy Forda wypuścił concepta

to wiedziałem, że to jest coś dla mnie.
                                                    I tylko kuźwa dziwi mnie, że Mercedes nie klepie E klasy a'la XC/allroad - szła by lepiej niż ciepłe bułki.

Komentarz

Pracuję...