Nowa Skoda Superb III

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• perfex
    odpowiedział(a)
    Dla zainteresowanych:
    Na Motor Show w Poznaniu jest S3 Sportline. Biała, wygląda dosyć zajebiście. Siedzenia bardzo fajne, tapicerka alkantarowata, przyjemna (na drzwiach i słupkach też), kierownica spłaszczona, oświetlenie ledowe wewnątrz: czerwone paski (przyjemne). Ludzie z SAP zeznają, że w kwietniu będzie cena tego pakietu.

Zostaw komentarz:

• feels3
    odpowiedział(a)
    Navigacja, radio DAB jesli jest (niedlugo standard w nadawaniu), elekryka foteli, pakiet asystentow, dcc, z rzeczy typowych dla mnie to wszelakie pakiety schowkow czy tez hak holowniczy i inne praktyczne rzeczy. Lista moze byc dluga, a tego ciezko pozniej dolozyc, lub zwyczajnie sie nie da.

Zostaw komentarz:

• rezon
    odpowiedział(a)
    dla mnie podstawa to ksenony i 4x4. Fajna jest też podgrzewana szyba, wentylowane fotele (niestety nie mam), przegroda bagażnika, czujniki przód/tył, ...... długo by tak można

Zostaw komentarz:

• perfex
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Enriquez
    Ja wiem, że można kupić golasa, ale w moim przypadku zależy mi na posiadaniu tego czy owego.
    A co to jest to wyjątkowe "to i owo" ? Jakie fajne elementy ?

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez perfex
    Nigdy tego nie zrozumiem, jak można czekać tyle czasu na auto z jakąś gównianą tapicerką zamiast kupić ze szmatą i dać rzemieślnikowi do obszycia piękną, pachnącą skóra z prawdziwego cielaka...

Ps. Najfajniej jest kupić S3 w wybranej wersji silnikowej i w możliwie podstawowej wersji wyposażenia i robimy 3 mody: skóra, wyciszenie, zestaw multimedialny. To razem max 20 tys (z obszyciem boczków drzwi, słupków itp oraz pełnym wyciszeniem) a L&K chowa się daleeeeeeko z tyłu..
    Ano można, a jak się chce wersję L&K to nie można wziąć szmaty.
    Tańszych wersji nie opłaca się brać, ze względu na brak możliwości dołożenia czegokolwiek. Ja wiem, że można kupić golasa, ale w moim przypadku zależy mi na posiadaniu tego czy owego. A jak mam brać plastikową skórę to wolę taką, jak mi się podoba. Tak czy siak wymienić ją na prawdziwą zawsze można, tylko nie trzeba tego robić od razu.

Co do inwestycji 20 klocków - zgoda, ale po co dokładać, jak można zwyczajnie poczekać. Pali się gdzieś?

Zostaw komentarz:

• blackrs
    odpowiedział(a)
    powariowali z tymi terminami.
    ja ciekaw jestem jak na żywo będzie wyglądało volvo v90. bo na zdjęciach jest rewelacyjne

Zostaw komentarz:

• lu5asz
    odpowiedział(a)
    perfex, coś w tym jest co piszesz.Ostatnio często śmigam SIII tdi 190 L&K jako pasażer i fura za 150 koła a wyciszenie jak u mnie w Octavii.Cos tu nie gra,może warto na własna rękę wyciszyć skodilaka-ja bym tak zrobił.

Zostaw komentarz:

• perfex
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kecaj
    Zamieszczone przez marlej108
    Ciekawostka - w konfiguratorze Skody przy S3 w wersji style zniknela bezowa tapicerka...
    Bo czas oczekiwania to 17 tydz 2017
    Nigdy tego nie zrozumiem, jak można czekać tyle czasu na auto z jakąś gównianą tapicerką zamiast kupić ze szmatą i dać rzemieślnikowi do obszycia piękną, pachnącą skóra z prawdziwego cielaka...

Ps. Najfajniej jest kupić S3 w wybranej wersji silnikowej i w możliwie podstawowej wersji wyposażenia i robimy 3 mody: skóra, wyciszenie, zestaw multimedialny. To razem max 20 tys (z obszyciem boczków drzwi, słupków itp oraz pełnym wyciszeniem) a L&K chowa się daleeeeeeko z tyłu..

Zostaw komentarz:

• blackpw
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez feels3
    7 kola to b. duzo za wyciszenie, ale jak ktos ma auto za 80k, to razem daje to 87, natomiast poziom wyciszenia wskakuje o klase wyzej.
    Jak ktos jest zadowolony z O3 ale glownie akustyka jest problemem, to lepiej wydac 7k czy nawet nieco wiecej niz kupowac auto 2x drozsze zeby miec wyciszenie na dobrtym poziomie, generalnie rachunek jest prosty a efekty sa swietne, duze firmy maja swoje pokazowe auta przed i po wyciszeniu, polecam sprawdzic.
    Szkoda ze takie czasy, ale skoro juz mamy co mamy to trzeba sobie jakos radzic
    Ciekawi mnie właśnie takie wyciszenie O3.
    Ja planowałem w O2 tylko wszystkie drzwi + uszczelki, co w cenie około 1200zł było spokojnie do zaakceptowania. Pytanie tylko jaki byłby efekt w porównaniu do kompleksowego wyciszenia za 7k zł, domniemam, że takowe obejmuje już nadkola, słupki, itd.
    Problem w tym, że mając auto na gwarancji, nie za bardzo można w nim "grzebać", do tego nigdy nie wiesz jaki efekt uzyskasz.
    Ewentualnie można zrobić etapami, najpierw drzwi + uszczelki, i jak efekt niezadowalający to reszta. Pytanie tylko co z gwarancją... No i zawsze to już jest rozbebeszanie auta, co może samo z siebie spowodować jakieś problemy przy składaniu, itp.

Co do poprawiania fabryki, to widać już standardowa praktyka, i nie jest to kwestia jednej marki. Ciekaw jestem, czy w O3FL wyeliminują oczywiste jej problemy: przecierające się plastiki od pasów, stuki w tylnym zawieszeniu (tu nie wiem czy problem dotyczy tylko belki), itd.
    To byłaby ciekawa opcja, taka O3 + indywidualne wyciszenie zamiast S3

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Jak skrzypce i wino. A z beżowym wnętrzem to będzie unikat.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    17 tydzien - za rok :lol: :lol: :lol:

Za chwile, uzywany Superb bedzie wart wiecej niz nowy z salonu, bo stary jest dostepny od reki, a na nowy to trzeba czekac 2 lata :lol:

Zostaw komentarz:

• marlej108
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kecaj
    Ciekawostka - w konfiguratorze Skody przy S3 w wersji style zniknela bezowa tapicerka...
    Tak, ale to jak jest materialowa. Jak skorzana to 29 tydzien 2024 roku.... :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• voltar
    odpowiedział(a)
    voltar, w O2 nie ma jednej z uszczelek, jakie są w S2.
    Enriquez : Może podsumujemy wiedzę bo to się robi ciekawe ...

1. Octavia I nie ma jednej z uszczelek co ma Octavia II
    2. Octavia II ma jedną uszczelkę więcej niż Octavia I ale nie ma jednej co ma Superb II
    3. Superb II ma jedna więcej niż Octavia II ale .... nie ma czegoś co może ma Superb III ?
    4. Superb III ma wszystko a taj jest zbyt głośny bo za mało waży

Zostaw komentarz:

• kecaj
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• feels3
    odpowiedział(a)
    7 kola to b. duzo za wyciszenie, ale jak ktos ma auto za 80k, to razem daje to 87, natomiast poziom wyciszenia wskakuje o klase wyzej.

Jak ktos jest zadowolony z O3 ale glownie akustyka jest problemem, to lepiej wydac 7k czy nawet nieco wiecej niz kupowac auto 2x drozsze zeby miec wyciszenie na dobrtym poziomie, generalnie rachunek jest prosty a efekty sa swietne, duze firmy maja swoje pokazowe auta przed i po wyciszeniu, polecam sprawdzic.

Szkoda ze takie czasy, ale skoro juz mamy co mamy to trzeba sobie jakos radzic

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Ale to poprawienie to redukcja pewnie o 3-4db, wiec tak jakby jechac 80km/h zamiast 140km/h

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    piramida, makabra....poprawianie fabryki za 7 koła...i co niby wyciszone fury nie spełniają norm tak? :lol: zwykłe cięcie kosztów przez producentów to jest pod pozorami "eko norm", bo mogą dać lżejsze materiały, ale wiadomo to kosztuje, a kto chce wydawać, lepiej zarobić :wink:

Zostaw komentarz:

• piramida
    odpowiedział(a)
    Rozmawiałem ostatnio ze znajomym co ma firmę audio plus wyciszają pojazdy, mówił dokładnie to co wyżej piszecie, jest presja na niższą wagę i spełnianie co raz to rygorystycznych norm stąd co raz gorsze wyciszenie, nie tylko budżetowe fury są słabo wyciszone, te z wyższej półki również.

Koszt wyciszenia całego superba to okolice 7kzł plus około 70-80kg dodatkowej masy :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    Krzychu89, coś w tym jest co piszesz mazda 6 z takim silnikiem masa własna 1370....a mój paszczak v6 ważył 1600, fakt nawet drzwi sprawiały wrażenie cięższych....
    eh..srekologia :roll:

Zostaw komentarz:

• perfex
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez blackpw
    To wyciszanie uszczelek polega na wciągnięciu do jej środka sznura z pianki, czy na czymś innym?
    No właśnie to też mnie ciekawi, a może doklejają jakąś uniwersalną dodatkową uszczelkę? .
    Różne mają metody. Dodanie uszczelek do tego co jest albo nawet wywalenie całkiem orginalnych uszczelek i montaż jakichś hiperextra

Zostaw komentarz:

• Krzychu89
    odpowiedział(a)
    sew1981, mi się wydaje że zwiększenie hałasu wiąże się z odchudzaniem z masy samochodów. Jeżeli auta są coraz lżejsze i większe to muszą być jakieś skutki uboczne. Mamy mniej blachy i wygłuszeń, na papierze producent może się pochwalić małym spalaniem i zrobić dobrze ekologom, a na hałas już nie zwraca się uwagi, przecież to nie uchroni gór lodowych od roztopienia

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    voltar, w O2 nie ma jednej z uszczelek, jakie są w S2.

Zostaw komentarz:

• voltar
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez blackpw
    No właśnie to też mnie ciekawi, a może doklejają jakąś uniwersalną dodatkową uszczelkę? Bo np. S3 ma dodatkową uszczelkę wokół drzwi, natomiast O3 już nie ma.
    O2 ma podwójne uszczelki drzwi i pamiętam w 2004 roku jak OII wchodzila na rynek to dealerzy Skody strasznie się podniecali że wyciszenie na poziomie ówczesnego Avensisa i pokazywali klientom te podwójne uszczelki właśnie. O III nie ma podwójnych uszczelek ?

Zostaw komentarz:

• blackpw
    odpowiedział(a)
    To wyciszanie uszczelek polega na wciągnięciu do jej środka sznura z pianki, czy na czymś innym?
    No właśnie to też mnie ciekawi, a może doklejają jakąś uniwersalną dodatkową uszczelkę? Bo np. S3 ma dodatkową uszczelkę wokół drzwi, natomiast O3 już nie ma.

Swego czasu zamierzałem skorzystać z usług tutaj: http://extremecaraudio.pl
    Głównie ze względu na lokalizację. No ale wcześniej sprzedałem moją O2
    Ciekaw jestem efektu takiego wyciszenia wszystkich drzwi wraz z uszczelkami (cokolwiek to oznacza). Koszty orientacyjne za taką operację to jak pamiętam wynosiły około 1200zł.

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    voltar, w ogóle chyba dzisiejsze auta są gorzej wyciszane niż przed laty.....np. porównując nową mazdę 6 przy 140 km/h z 2.5 benzyną automat (w bardzo bogatej wersji wyposażenia) na pokładzie do mojego lata świetlne temu passka b5 w przedostatniej wersji wyposażenia i silnikiem 2.5 v6 tdi automat....pod względem hałasu w środku...niestety, ale mazda wypada bladziej - nawet nie chodzi o sam silnik, bo 6 chodzi równo wiadomo, nawet diesel, ale jakieś szumy z drzwi, od kół etc....no sorry, ale nie za taką ciężką kasę....
    mam nadzieję, że SIII lepiej wypada pod tym względem. :wink:

Zostaw komentarz:

Pracuję...