Nowa Skoda Superb III

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2009
    • 10917
    • Fiat

Chris11, odnośnie Twojego A2...na "auto" sam reguluje mocą nawiewu, zgodnie z zadaną temperaturą....więc według mnie jak ruszysz moc nawiewu, to auto powinno się wyłączyć samoistnie. raczej coś masz zepsutę w tym climatronicu...chyba, że trzeba wyłączyć auto jakimś guzikiem, żeby właśnie nie przestawiało spowrotem - nie pamiętam jak jest w vagach do końca już, teraz tak mam, ale w SI też wydawało mi się, że znikało auto samo. Może się mylę. nie istotne, musisz "auto" być wyłączone (nie ważne czy ręcznie czy samo się wyłącza po ruszeniu mocy nawiewu) żeby na stałe wyregulować moc nawiewu sobie - tak to działa w climatronicu i to logiczne....
    widzę, że dla Ciebie lepsza jest ręczna klima - rzeczywiście :lol: :wink:

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zamieszczone przez marlej108
      w kolorze darmowym milicyjny niebieski... ten samochod traci caly urok
      Jak z nowym Mondeo. W darmowym niebieskim jest fatalne. Passat ma taki brazowo-szary i wyglada jak milion dolarow przy takim Mondeo :lol:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2009
        • 10917
        • Fiat

powiem tak też -
        na pewno zależy o jakich autach mówimy....
        w nowych automatyczne klimy w "budżetowych" autach typu 301, czy jakiś mieszczuchach do przejechania wyłącznie z punktu a do b są zbytecznie i bezsensownym dodatkiem za który się przepłaca.
        ale w klasie średniej i wyżej, którą gro ludzi podróżuje jednak dalej, to wygodny gadżet i ja dlatego osobiście nie wyobrażam sobie dziś nowego superba bez automatycznej klimy.... np. Ja ustawiam sobie temp na początku i mam gdzieś ogrzewanie/klimę w czasie całej podróży przeważnie. Ręczną w innym aucie muszę co jakiś czas regulować, co wnerwia - zależnie od prędkości podróży etc.
        w używkach skolei climatronic potrafi przysporzyć problemów - u moich znajomych 1. w golfie plusie - 2005 2. w toledo - 2007 padały jakieś czujniki, klapy. i z jednej strony grzało, z drugiej chłodziło generalnie,albo w ogóle odmawiało posłuszeństwa. Więc w wiekowym aucie może być to źródło kosztów dodatkowych, czasem nie małych. odpukać ja nie mam problemu z moim automatem w renacie i nie miałem w SI, OI i B5 z climatronickiem. Oczywiście manuale też są spoko, ale dodatkowo też wydaje mi się z doświadczenia, że mniej wydajne - poza jednym wypadkiem - inny B5, którego manual chłodził jak konkretny zamrażalnik.

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Ja mam klime automatyczna w A4 tak samo jak mialem w Superbie i co?

i wole prawde mowiac zwykla...

a tutaj te ustawianie, klik klik (w Audi te wszystkie przelaczniki naprawde ladnie klikaja a pokretla wydaja fajny dzwiek - kiedys czytalem ze maja specjalny departament od opracowywania takich dzwiekow - wierze ze tak jest...) w kazdym razie - pewnie jestem w mniejszosci ale mi wisi czy auto ma klime manualna czy automatyczna... na pewno bym za nią za duzo nie doplacal.

I jeszcze jedna rzecz - warto zobaczyc test Rolls Royce zrobiony na kanale na you tube - Marek Drives - gdzie Rolls za kosmiczne pieniadze nie ma zadnego wyswietlacza klimatyzacji... tylko zwykle pokretlo i sie kreci zimniej cieplej... bo co jasnie pana obchodzi ile to ma byc stopni - czy 20,5 czy 22,5... kogo obchodza liczby jak sie ma Rollsa ;-) ma byc po prostu wygodnie i koniec.

ps. swoja droga kilka dni temu widzialem lawete wozaca nowe 2 S3 kombi biale - bardzo ladne a dzis bialego liftbacka - to auto naprawde wyglada dobrze w bialym lakierze.
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rafiki
            RS
            • 2012
            • 15975
            • Superb III (3V3)

w Audi te wszystkie przelaczniki naprawde ladnie klikaja a pokretla wydaja fajny dzwiek - kiedys czytalem ze maja specjalny departament od opracowywania takich dzwiekow - wierze ze tak jest...
            A dziekan mojego wydziału wierzy, że - tu cytat - "Mercedes zatrudnia 5 inżynierów tylko do opracowywania dźwięku zamykanych drzwi" :lol: Sorry, nie mogłem się powstrzymać, tak mi się skojarzyło :lol:
            رافال
            Spoty
            Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• perfex
              L&K
              • 2005
              • 1117

Zamieszczone przez rafiki
              A dziekan mojego wydziału wierzy, że - tu cytat - "Mercedes zatrudnia 5 inżynierów tylko do opracowywania dźwięku zamykanych drzwi" :lol: Sorry, nie mogłem się powstrzymać, tak mi się skojarzyło :lol:
              Mnie dużo bardziej bawi wiara, że w AMG jest zasada: jeden czlowiek - jeden silnik, i jakiś Hans pieczołowicie delikatnie składa silnik a potem skręca śrubami z odpowiednim momentem... i potem przyczepia tabliczkę ze swym autografem. Musiałaby być tam niezła Armia tych skupionych Hansów robiących max ze 2 silniki na zmianie :szeroki_usmiech
              Pozdrawiam
              perfex

Octavia HTP

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2009
                • 10917
                • Fiat

marlej108, bo tak naprawdę wielu ludkom wisi czy to automat/manual klima nawet w aucie klasy superb bo jeżdzą po fyrtlu głównie. Marlej jaki nalot rocznie robisz i gdzie?
                trochę trasy i zmienia się punkt widzenia.....serio :P

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

w Audi te wszystkie przelaczniki naprawde ladnie klikaja a pokretla wydaja fajny dzwiek - kiedys czytalem ze maja specjalny departament od opracowywania takich dzwiekow - wierze ze tak jest...
                  A to chyba powinienes mu wierzyc. Jak Dziekan... :diabelski_usmiech

Co do Audi to sama firma tym departamentem (czy jak to sie nazywa) chwali sie w swoim firmowym magazynie, w polskiej edycji pisali o tym w zeszlym roku.
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• perfex
                    L&K
                    • 2005
                    • 1117

Zamieszczone przez sew1981
                    jeżdzą po fyrtlu głównie
                    Hmmm..... eeeeee....... po czym oni jeżdżą ? :szeroki_usmiech
                    Pozdrawiam
                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• mac_aaron
                      Elegance
                      • 2012
                      • 984
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Jak wam nie pasują nowinki to jeszcze kilka 125 albo i 126p się znajdzie na rynku wtórnym :diabelski_usmiech

Komentarz

• blackrs
                        RS
                        • 2008
                        • 4826
                        • Superb II combi (3T5)
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

widziałem na allegro ostatnio dwa prawie nowe polonezy caro do sprzedania
                        ja jeździłem autami z klimą manualną i automatyczną. i nie wyobrażam sobie mieć teraz prywatne auto z manualną klimą.
                        BYŁA o1 rs
                        BYŁA o2 1.6
                        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Mam taka i taka klime i generalnie uzywam trzech rzeczy w kazdej z nich. Regulacje temp i czy to jest pokretlo czy dwa guziki to nie ma znaczenia, regulacje intensywnosci nadmuchu - tak w jednej jak i drugiej oraz nadmuch na szybe i tu jeden guzik i jest, a nie krecenie i szukanie czy to nadmuch na nogi, do srodka czy na szybe
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• orzel720
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 2267
                            • Superb III (3V3)

perfex, chyba o to chodzi... http://www.poznan.pl/mim/slownik/wor...rd&word=fyrtel ale .uj to wi

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15975
                              • Superb III (3V3)

marlej108, raczej nie moje wykłady z marketingu polegały na tym, że on opowiadał właśnie takie historie albo mówił co mu się w jego C-klasie podoba (zmienił na X6) a co nie, za co lubi swojego Sony Vaio a za co nie, itd. :lol:
                              رافال
                              Spoty
                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• sew1981
                                RS
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2009
                                • 10917
                                • Fiat

perfex, nie znasz tego słówka? wyjaśniam:

chociaż sam się zastanawiam skąd mi to weszło w nawyk, chyba od kumpla który tego nadużywa notorycznie a ma dziadków w wlkp. bo ja nic z poznaniem nie mam wspólnego :P

[ Dodano: Sob 19 Gru, 15 20:01 ]
                                orzel720, tak, tak o to szło

Komentarz

• marlej108
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 4976
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

marlej108, raczej nie moje wykłady z marketingu polegały na tym, że on opowiadał właśnie takie historie albo mówił co mu się w jego C-klasie podoba (zmienił na X6) a co nie, za co lubi swojego Sony Vaio a za co nie, itd. :lol:
                                  haha, to moze robil marketing dla Mercedesa
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Enriquez
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7685
                                    • Superb III (3V3)

W O3 strasznie mnie ta klima automatyczna wnerwia - co chwila jak popada parują szyby i ten cały czujnik wilgotności jest o kant d.... roztrzaskać. Muszę ręcznie dać ten guzik od przedniej szyby na max, wtedy się robi spokój. W Superbie będę miał 3-strefową, i jak będzie to samo, to chyba osobiście zrobię przekładkę na manual z Active :twisted:
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin

Komentarz

• ruwado
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 14885
                                      • Octavia IV (NX3)

Enriquez, u mnie w manualu też jak jest wilgotno, to po włączeniu para idzie na początku - w manualu :P
                                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

To mamy coś zyebane zatem...
                                        Kolega w Leonie ma dokładnie to samo.
                                        Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• ruwado
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 14885
                                          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Enriquez
                                          To mamy coś zyebane zatem...
                                          Kolega w Leonie ma dokładnie to samo.
                                          widać TTTM - przemyślane rozwiązania
                                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• perfex
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1117

Zamieszczone przez sew1981
                                            perfex, nie znasz tego słówka? wyjaśniam:
                                            https://pl.wiktionary.org/wiki/fyrtel
                                            Nie mam już 14 lat ale tego słówka nigdy nie słyszałem.
                                            Pozdrawiam
                                            perfex

Octavia HTP

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Osobiście climatronik mnie trochę wkurza, w cieplejsze dni jak samochód sie nagrzeje to przy włączeniu klimy zaczyna chłodzic jak pojebana, wolę ustawić sobię klimę po swojemu, ręcznie z mniejszym nadmuchem niż ten co sugeruje climatronik.
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Chris11
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 1587

Dla zainteresowanych, porównałem wykresy przebiegu mocy i momentu w silnikach 1.4ACT i 1.8TSI.
                                                Do 3500obr. te silniki mają niemal identyczny (!) przebieg wykresu, z tym, że na dole to nawet 1.4 jest minimalnie "żwawszy".
                                                Powyżej 3,5 tys. zaczynają się delikatne różnice, ale powyżej 4tys. obrotów widać zdecydowaną przewagę 1.8TSI.
                                                Najbardziej oczywiście odstaje moment obrotowy, który przy 4tys. obrotów leci na łeb, a w 1.8 jest równy aż do ponad 5tys.

Dla mnie argument wystarczający, aby (szczególnie w dobie tej znaczącej podwyżki ceny SIII) odrzucić wersję 1.8 - rzadko kiedy kręcę pod 4tys., obr./min.

Komentarz

• polrob
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 535
                                                  • Superb III (3V3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Chris11,

wrzuć te wykresy lub podaj źródło gdzie można je znaleźć
                                                  jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                                  była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                                  była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• andriu21tg
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2008
                                                    • 1499

Miałem 1.4 z programem ...szedł jak wściekły .

Komentarz

Pracuję...