Foteliki do octy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misza_zabrze
    L&K
    • 2013
    • 1371
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BLR 2.0 FSI 150 KM

Z tego co widze troche za pozno ale....jak juz wczesniej pisalem. Po 2 latach uzytkowania nadal jestesmy zadowoleni z Kiddy Guardianfix Pro 2. Siedzisko dla grup 1,2,3 od 9-36kg.
    2 podroze do PL po ok 24h kazda odziwo juniorka nadal chciala jezdzic gdzie mnie sie juz za przeproszeniem bekalo jazda
    Minus jaki bym postawil to taki ze juniorka pomimo zapietych pasow dala rade odsunac/odepchnac srodkowa czesc fotelika i wyslizgiwala sie z fotelika. Oczywiscie nie calkowicie ale jednak. Oprocz tego jak narazie ok.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RpCnQooFMgY[/youtube]
    Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
    Obecnie -> Seicento 900+LPG
    Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
    Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• algi
      Ambiente
      • 2014
      • 214
      • Octavia III combi (5E5)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Hmmm..... a bezpieczeństwo nie powinno być priorytetem przed innymi (także ważnymi) cechami?

Paweł Kurpiewski - twórca fotelik.info zaprasza do punktu w Otwocku. Wspólnie wybierzemy najlepszy fotelik samochodowy dla Ciebie, Twojego dziecka i samochodu.

Sam będę szukał niedługo "drugiego" fotelika i będę kombinował aby do O3 wsadzić RWF z dużą przestrzenią na nogi.
      Nie wiem jak Szwedzi sobie radzą ale tam AFAIR jazda do 4 roku życia tyłem obowiązkowa...

Sklep na oprogramowaniu PrestaShop
      algi
      O3 Combi 1.4TSI Elegance + AMAZING + KESSY

Komentarz

• idas
        Elegance
        • 2006
        • 828

Ktos moze polecic jakis dobry fotelik 15-36kg?
        VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
        VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• diablo228
          Rider
          • 2013
          • 409
          • Octavia II (1Z3)
          • BVY 2.0 FSI 150 KM

polecam z Roamer, cena wyższa ale bezpieczeństwo i komfort dziecka najważniejsze choć wiele osób kupuje fotelik tylko po to bo musi co widuję często w autach.
          Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

algi, http://www.tylem.pl/sklep/9-25kg/fot...ecline-9-36kg/

9-36kg - rozumiem dziecko o zwroscie do 100cm i wadze do 12-15kg ze moze jakos da.

Ale 36kg to waza dzieci w 4-6 klasie podstawowki i maja wzrostu min 140cm, wiec powodzenia z jazda tylem.

Szwedzi i Norwegowie w wielu aspektach maja hopla.

A moze wystarczy wziasc sobie do glowy zasade min 10 mniej i nie chwalic sie jak to cala A1 180km/h jezdzi sie 1.4TSI

Na tym forum, min 90% piszacych przejezdzilo cale swoje mlodziencze zycie bez fotelikow w autach ktore skladaly sie jak konserwa sardynek, a auta jezdzily nie szybciej niz te 120-130km/h, a w miescie wcale nie wolniej niz obecne 50km/h :wink:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• misza_zabrze
              L&K
              • 2013
              • 1371
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BLR 2.0 FSI 150 KM

algi, jesli nawiazujesz do podanego linku z testem to jest to stary test i nie jest to test Cybex-a czy Kiddy. Jest to jakis tani fotelik mozliwe ze po tym tesicie nawet i bez homologacji.
              JEsli sie przypatrzysz mocowania na osolne tulowia sa zupelnie inne w tych modelach. Poza tym Kiddy dodatkowo zeby zapobiec temu zjawisku dodaje poduszke doczepiana do siedziska i w zaleznosci od wieku i wagi albo sie ja wyciaga, albo pozostawia.
              Poza tym jest regulacja plecow gora-dol i szerokosc. Po osoiganieci odopowiedniego wieku i wagi oslony sie nie uzywa.

Zamieszczone przez Maicroft
              Na tym forum, min 90% piszacych przejezdzilo cale swoje mlodziencze zycie bez fotelikow w autach ktore skladaly sie jak konserwa sardynek, a auta jezdzily nie szybciej niz te 120-130km/h, a w miescie wcale nie wolniej niz obecne 50km/h
              no ja jezdzilem z tylu bez pasow z tego co pamietam i przez jakis czas jeszcze z bracikiem na kolanach. Pozniej weszly i pasy i foteliki
              Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
              Obecnie -> Seicento 900+LPG
              Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
              Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• greg505
                L&K
                • 2013
                • 1239

Zamieszczone przez algi
                Hmmm..... a bezpieczeństwo nie powinno być priorytetem przed innymi (także ważnymi) cechami?

Paweł Kurpiewski - twórca fotelik.info zaprasza do punktu w Otwocku. Wspólnie wybierzemy najlepszy fotelik samochodowy dla Ciebie, Twojego dziecka i samochodu.

Sam będę szukał niedługo "drugiego" fotelika i będę kombinował aby do O3 wsadzić RWF z dużą przestrzenią na nogi.
                Nie wiem jak Szwedzi sobie radzą ale tam AFAIR jazda do 4 roku życia tyłem obowiązkowa...

http://www.tylem.pl/
                Ja mam u siebie BeSafe Combi X4, obecnie mala ma 14miesiecy i jeszcze ma kilka cm zeby dotykac nogami do fotela.
                Jedyny minus tych fotelikow to noga rozpierajaca, ktora strasznie ugniata oparcie tylnej kanapy. Mysle ze po 2-3latach gabka oparcia fotela bedzie musiala byc wymieniona
                Black magic

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

haha na razie z fotelikiem mamy spoko..
                  wczoraj Sławek zgasił wóz pod kościołem i po wyjściu z mszy już go nie odpalił..
                  niema prądu na pompie , nie dochodzi chyba też do przekaźnika..
                  ach ci czarni.. :twisted:
                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• algi
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 214
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                    algi, http://www.tylem.pl/sklep/9-25kg/fot...ecline-9-36kg/

9-36kg - rozumiem dziecko o zwroscie do 100cm i wadze do 12-15kg ze moze jakos da.

Ale 36kg to waza dzieci w 4-6 klasie podstawowki i maja wzrostu min 140cm, wiec powodzenia z jazda tylem.

Szwedzi i Norwegowie w wielu aspektach maja hopla.

A moze wystarczy wziasc sobie do glowy zasade min 10 mniej i nie chwalic sie jak to cala A1 180km/h jezdzi sie 1.4TSI

Na tym forum, min 90% piszacych przejezdzilo cale swoje mlodziencze zycie bez fotelikow w autach ktore skladaly sie jak konserwa sardynek, a auta jezdzily nie szybciej niz te 120-130km/h, a w miescie wcale nie wolniej niz obecne 50km/h :wink:

Co do fotelików to sam będę szukał. Na pewno brakuje miejsca w mniejszych samochodach. W O3 na szczęście mówiąca z tyłu dużo tylko fotelik musi mieć wysuwaną cześć pod nogi. Jakiś już tam znalazłem i gdzieś mam nazwę zapisaną ale musze temat rozgryźć.

Co do mojej jazdy to akurat na codzień jeżdżę jak emeryt. Tu na forum to wszyscy RSami narzekają że tempomat aktywny do 160km/h.
                    A tam orzy zerowym ruchu testowałem nowy samochód i miał być to przykład że silniki jednak nie wybuchają - po prostu odpowiedź na bzdurę.
                    Fajnie wyszło że po jednym wpisie zostałem "zapier@@@aczem" ;-) bo w rzeczywistości jestem na drugim biegunie i należę do osób którym fotoradary czy suszarki nie przeszkadzają.

Co do jazdy bez fotelika.
                    Nie musisz mi tłumaczyć bo sam stałem z tyłu pomiędzy fotelami w Syrence, 125p czy Polonezie.
                    Albo w drodze nad morze po prostu spałem leżąc na tylnej kanapie.
                    Ale to chyba nie o to chodzi aby cofać się do średniowiecza. W końcu w wielu samochodach pasów nie było i przeżyliśmy to nie zapinajmy pasów.
                    Poduszek w ogóle nie było - po co często dopłacamy do większej ilości?

Z fotelami chodzi po prostu o stosunek masy głowy do reszty i kręgi. Co dorosły przeżyje, dziecko już niekoniecznie. Ciało jest trzymane a głowa leci.

Poza tym ogólnie po szkoleniach typu safe driving trochę się otwiera oczy.
                    A może i moja branża motoryzacyjno-wypadkowa też powoduje że noga lekko pedał traktuje....

[ Dodano: Czw 07 Sty, 16 15:26 ]
                    Zamieszczone przez misza_zabrze
                    algi, jesli nawiazujesz do podanego linku z testem to jest to stary test i nie jest to test Cybex-a czy Kiddy. Jest to jakis tani fotelik mozliwe ze po tym tesicie nawet i bez homologacji.
                    JEsli sie przypatrzysz mocowania na osolne tulowia sa zupelnie inne w tych modelach. Poza tym Kiddy dodatkowo zeby zapobiec temu zjawisku dodaje poduszke doczepiana do siedziska i w zaleznosci od wieku i wagi albo sie ja wyciaga, albo pozostawia.
                    Poza tym jest regulacja plecow gora-dol i szerokosc. Po osoiganieci odopowiedniego wieku i wagi oslony sie nie uzywa.

Ja nie krytykowałem tego konkretnego fotelika tylko w dyskusji za bardzo o bezpieczeństwie nie widziałem.
                    Dziękuję za wszystkie Wasze odpowiedzi bo zawsze jakaś wiedzę z nich wyniosę a temat mnie w połowie roku czeka. ...

A ten test był robiony dawno i wyszło przy okazji że testy bezpieczeństwa nie uwzględniały dachowania! Jakby samochody nigdy nie dachowały.

Od któregoś roku wprowadzono znormaliziwane testy, chyba 2,5 obrotu o ile dobrze pamiętam.

[ Dodano: Czw 07 Sty, 16 15:36 ]
                    Zamieszczone przez greg505
                    Zamieszczone przez algi

http://www.tylem.pl/
                    Ja mam u siebie BeSafe Combi X4, obecnie mala ma 14miesiecy i jeszcze ma kilka cm zeby dotykac nogami do fotela.
                    Jedyny minus tych fotelikow to noga rozpierajaca, ktora strasznie ugniata oparcie tylnej kanapy. Mysle ze po 2-3latach gabka oparcia fotela bedzie musiala byc wymieniona
                    Dzięki za opinie. Zapisuje sobie model do analizy.

Jest też jakiś taki obrotowy że wozisz ile się da tyłem a jak juz nie daje rady to obraca się do przodu.
                    Na bazie wówczas w oba kierunki na Isofix
                    algi

Komentarz

• greg505
                      L&K
                      • 2013
                      • 1239

Zamieszczone przez algi
                      Dzięki za opinie. Zapisuje sobie model do analizy.

Jest też jakiś taki obrotowy że wozisz ile się da tyłem a jak juz nie daje rady to obraca się do przodu.
                      Na bazie wówczas w oba kierunki na Isofix
                      Ten Combi x4 tez mozna przodem i tylem, ale isofix jest tylko do mocowania RWF.

Obrotowych na bazie nie polecaja, podobna lubia sie wypiac
                      Black magic

Komentarz

• algi
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 214
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Szkoda że potem tylko juz na pasy. Przy uderzeniu czołowym nie ma znaczenia ale przy bocznych juz tak.
                        Jakby nie mogli tych wysuwanych łap w obie strony zrobić...
                        Znajomy coś wspominał że jego brat ma tego Besafea to może uda mi się przymierzyć w weekend :-)
                        algi

Komentarz

• siemi1
                          L&K
                          • 2012
                          • 1287
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BMM 2.0 TDI 140 KM

Ja mam Axkid-a jak oze z montazem sie schodzi ale po docisnieciu pasow i styropianowej podlladce pod przednia stope zamontowany sztywno ze nie drgnie
                          Spalanie - Motostat.pl
                          Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
                          Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
                          Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• mmor
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 166
                            • Fabia (6Y2)
                            • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Dobrym i w miarę tanim fotelikiem 9-36 jest Cybex ISIS-FIX (chyba zmienili na AURA-FIX, bo ISIS teraz źle się kojarzy .
                            W konfiguracji dla mniejszych dzieci z poduchą - bardzo wygodna dla dziecka.
                            Nie jest tak rozbudowany na boki jak Pallas 2, dzięki temu dodatkowe 2 osoby z tyłu będą miały całkiem niezły komfort, zresztą jeśli samochód ma boczne poduszki z tyłu lub fotelik montujemy na środku to takie poduchy po bokach niepotrzebne.
                            Wady - tylko jeden stopień pochylenia, dozwolony tylko z poduchą, twarde siedzisko - 1 mm gąbki, po dłuższym użytkowaniu gąbki praktycznie brak, nie da się jechać dłużej niż 2h bez przerwy.

Komentarz

• spc
                              Elegance
                              • 2012
                              • 825
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

U mnie od 2 lat w użyciu Cybex Pallas 2 FIX. Juniora do niego posadziłem jak miał ok. 90cm i 15kg, teraz ma 105 i 25kg i jeszcze się mieści. Niezły zakres regulacji pochylenia i wysokości oparcia - można dostosować do wzrostu dziecka, poduszka się przydaje jak młody zaśnie w trasie Pomału muszę myśleć o czymś większym, bo fotelik robi się ciasny i nie ma szans, żeby do tych deklarowanych 36kg wystarczył.
                              Piter
                              tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                              KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• Sewerwa
                                Ambiente
                                • 2016
                                • 208
                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

ok 800zł Maxi Cosi Axiss - chyba jedyny na rynku obracany
                                - w kierunku drzwi (dla o niebo łatwiejszego włożenia/wyjęcia dziecka)
                                - lub w kierunku kabiny (na postoju).
                                Szczególnie pomocny przy nisko opadającej linii dachu np. Passat CC.

Grupa 9-18kg czyli od niecałego roku do ok 4 lat.
                                Baza mocowana pasem do kanapy i ściągana klamką
                                (taką jak w pasach transportowych)
                                dzięki czemu nawet nie drgnie w trakcie jazdy, a na niej jest fotelik, który ma 5 pozycji od siedzenia do spania, i wygodne boczne klipsy w których można zaczepić pasy, duży wybór kolorystyki, i ładny wygląd.
                                SewerWa

Komentarz

• greg505
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1239

Sewerwa, spytaj w sklepie jak czesto maja reklamacje na ten fotelik, podobno lubi sie psuc wlasnie ten mechanizm obracania
                                  Black magic

Komentarz

• Sewerwa
                                    Ambiente
                                    • 2016
                                    • 208
                                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

mam ten fotelik 1,5roku obracany był w obie strony setki razy, i przekładany dziesiątki razy miedzy autami - nie widzę najmniejszych śladów/oznak zużycia mechanizmu obracania czy pochylania do snu, mocowany jest bardzo solidnie i na sztywno - dzięki plastikowej bazie, którą dociąga się systemem podobnym jak w pasach transportowych.
                                    SewerWa

Komentarz

• tem2
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 16
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Maxi Cosi Axiss - miałem ten fotelik w O2FL i faktycznie jeśli jest poprawnie zamontowany to trzeba słonia by go ruszyć z miejsca. Co do obracania to u mnie nie dało się go, po zamontowaniu, obracać w obie strony. Przed montażem trzeba było odpowiednią wajchą na spodzie ustawić obracanie w lewo lub prawo. Ponadto to obracanie i tak zawsze musiało być w kierunku drzwi, ze względu na przebieg pasa. No ale może ja miałem jakiś starszy model.

Po pół roku używania Axissa zdecydowałem się jednak na fotelik tyłem do kierunku jazdy (RWF). Teraz chyba jest trochę lepiej ale dwa lata temu wybór był prawie żaden a to i tak pod warunkiem mieszkania w dużym mieście. Kupiłem BeSafe iZi Combi X3 Isofix (montaż tyłem na Isofix, przodem na pasy). Po dwóch latach użytkowania mogę powiedzieć, że część często przytaczanych zastrzeżeń co do RWF okazało sie mitami, przynajmniej w przypadku tego fotelika i mojej córki. Żeby nie było różowo, to realne wady też są:

- Opadająca główka podczas snu - zbyt pionowa pozycja pomimo wybrania najbardziej poziomej. To wg. mnie zasadnicza wada o której wiedziałem przed kupnem (osiemgwiazdek) ale inne, lepsze pod tym względem foteliki, były poza zasięgiem terytorialnym.
                                      - Jeżeli dziecko ma skłonności do choroby lokomocyjnej, to jazda tyłem je potęguje. U córki oglądanie książeczek itp. tylko poza miastem, na prostych drogach.
                                      - Cena - był najdroższy w sklepie.
                                      - Ciężki - ok. 17 kg.
                                      - Mały wybór fotelików RWF, zwłaszcza jak chcemy przymierzyć fotelik do samochodu, dziecka i zobaczyć sposób montażu, a to zwykle sensowna konieczność.
                                      - Mało miejsca na przednim siedzeniu - da się jednak usiąść nawet osobie 1,90m wzrostu.
                                      - Tylna kanapa łapie błocko z butów.

Mity:
                                      - Miejsce na nogi. Córka ma trochę ponad 4 lata, 105 cm i 16,5 kg, nogi jej się mieszczą i nie narzeka. Ten fotelik ma na nogi wyjątkowo dużo miejsca - kosztem miejsca na nogi przedniego pasażera. Fotelik jednak jest już za mały, ale nie z powodu miejsca na nogi tylko wysokości siedziska.
                                      - Nie będzie chciało jeździć tyłem. Nie ma z tym problemu i to pomimo, że wcześniej jeździła przez pół roku przodem. Owszem, chęć do jazdy nie zawsze dopisuje ale dokładnie tak samo było gdy jeździła przodem.
                                      - Patrzenie przez kraty - krat u mnie brak

Świat się zmienia, gdy dwa lata temu przeglądałem ten wątek, to o RWF prawie nikt nie wspominał, a teraz, Panie...

Komentarz

• algi
                                        Ambiente
                                        • 2014
                                        • 214
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dzięki za ten post. Właśnie na oku mam RWFa BeSafe Izi Combi X4 - ciut nowszy model. Bałem się o to miejsce na nogi ale skoro w Twoim jest spoko to w tym który ma dodatkowo regulowaną odległość od oparcia kanapy powinno być ok.

Gdzie przymierzałeś w Warszawie ten fotelik?
                                        algi

Komentarz

• tem2
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 16
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przymierzałem w sklepie Tosia, na Ursynowie.

Zamiast nie z powodu miejsca na nogi tylko wysokości siedziska powinno być nie z powodu miejsca na nogi tylko wysokości OPARCIA. Dokładniej chodzi mi o to, że pasy fotelika są już ustawione na maksymalną wysokość i jest to za mało.

[ Dodano: Sro 16 Mar, 16 17:24 ]
                                          Zamieszczone przez ahge
                                          info z romera: wnętrze pojazdu uniemożliwia pełną regulację wysokości zagłówka, ale to jest OK dla dziecka do 1,35, czyli jak dziecko osiągnie 1,35 nie da się więcej wyregulować zagłówka
                                          Niedawno przymierzałem do O2FL kombi fotelik Romer Kidfix II XP SICT, który w instrukcji też ma informację o maksymalnym wzroście dziecka 1,35. Okazało się, że zagłówek da się wysunąć na maksa, choć dotyka on wtedy słupka C.

Komentarz

• Prezes156
                                            Classic
                                            • 2016
                                            • 7

Witam serdecznie, wiedzę że wiele z was pisze na temat fotelików jakie posaidacie to więc i ja podzielę się moja opinia:
                                            Fotelik Joie Stages do 18kg jazda tyłem 18+ przodem.
                                            fotelik ogólnie od 0 do 25kg ( naprawdę można od 0 ponieważ mamy wkładkę dla niemowlaka)
                                            ISOFIX - Brak , tylko mocowanie pasami.

Fotelik ogólnie dla dziecka mega wygodny. Jeśli chodzi o oddychanie itp. to materiał też dobrej jakości choć po roku w części gdzie dziecko ma nogi pojawiły się delikatne zużycia materiału.
                                            Ułożenia na kanapie tylnej w Octavia II FL kombi jest ok, aczkolwiek musiałem podłożyć kocyk od strony oparcia żeby był bardziej na leżąco (podczas dłuższych tras kiedy dziecko zasypiało opadała główka do przodu).
                                            Zapinanie fotelika tyłem ok, choć pas trochę się zwija na jednym z mocowań (wynika to min. z konstrukcji i zamocowania pasów w samochodzie)
                                            Ogólnie jeśli mam wystawić ocenę fotelika w 5 stopniowej skali to daję mocną 4. Na długich trasach nasze dziecko w ogóle się nie męczy, jest zadowolone, potrafi przespać parę godzin itp. Widać że fotelik jest bezpieczny i dobrze zaprojektowany. Ogólnie radzę przy kupnie fotelika pojechać po niego samochodem w którym ma być zamontowany ponieważ wcześniej miałem passata B5 i fotelik był tam idealny a teraz w O II FL jak pisałem, pasuje ale zamiast 5 jest 4 .
                                            Może komuś przydają się moje wypociny
                                            Pozdrawiam.

PS: Wam też z tyłu pasy po rozwinięciu na max. nie przyciągają się same aż do pozycji 0?? W B5 tak było w octavii nie.... .

Komentarz

• algi
                                              Ambiente
                                              • 2014
                                              • 214
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Czy ktoś coś wie o Klippan Triofix Recline Comfort ?
                                              Tyłem ile się da na maxa, najpierw na ISOFixie..potem już pasy (bo jest ograniczenie w ISOFixie.... powinni ISOFix 2.0 wprowadzić mocniejsze) wszystko na bazie (końcówka bez na pasach) + klin dystansujący. 9-36kg
                                              Drogi cholernie ale to etap 2+3 jest więc zrozumiałe.

Wszystko wygląda zacnie ale TestPlusa na to nie znalazłem....
                                              algi

Komentarz

• phpion
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 332
                                                • Mitshibishi

Moja rada: nie napalaj się na foteliki z kilku przedziałów wagowych. U mnie życie zweryfikowało to podejście i aktualnie dla 3.5-letniego syna mamy już trzeci fotelik. Generalna zasada jest taka, że fotelik należy kupować z dzieckiem, a kupując go na wyrost cieżko przewidzieć jak będzie się w nim dziecku siedziało powiedzmy za rok.

Komentarz

• Prezes156
                                                  Classic
                                                  • 2016
                                                  • 7

Ma ktoś też taki problem że fotelik zapięty jak należy itp. ale jednak nie trzyma go pas tak idealnie??? Tak jak pisałem wyżej w B5 pas przyciągał się samoczynnie i kiedy rozwijaliśmy go do max to potem zwijał się aż do poziomu 0 sam bez możliwości pociągnięcia do przozdu dopóki nie został zwinięty do końca. A w mojej O2 fl pas można rozwijać do końca i z powrotem i nie ma takiego " systemu" przyciągania .

Komentarz

• ruwado
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 14887
                                                    • Octavia IV (NX3)

Recaro podał że jest wadacw fotelikach Optia i Zero 1. Poza tym wymieniają bazy do fotelików Recaro fix.

Ostatnio edytowany przez ruwado; 6444.
                                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...