Zamieszczone przez xtremesystems
Jaki olej do TDI - archiwum
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
tt4600 spelnia norme twojego silnika ? czy wlales nienormatywny?
btw ile wlales tego MoS2?
Do LM 4600 5,2 litra dolałem 3/4 pojemnika Mos2 ,t.j. około 200 mil . ..... do silnika wchodzi 5,4 L oleju
właśnie dotarłem do domu na zewnątrz - 5 C , rano było - 7 C ... żadnego klekotania nie ma , ... na początku obawiałem się trochę o DPF .. ale po 2000 km z Mos2 , nie zauważyłem żadnych zmian .... DPF wypala się tak samo ,1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL
Komentarz
-
-
Fajne macie spalania ale z drugiej strony dziwne, przy normalnej jeździe osiągnięcie poziomu 4-4.5 to naprawdę dobry rezultat bym powiedział bardzo dobry.
Być może jazda tempem tzw. staruszka, bez obciążenia, wiatru to jeszcze jestem w stanie przełknąć.
W rzeczywistości te historie że mój tedeik pali 4 litry ropy można wsadzić głęboko do kieszeni i często są one wynikiem kompletnego braku dokładnego pomiaru.Witam i pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Staszekowskiprzy normalnej jeździe osiągnięcie poziomu 4-4.5 to naprawdę dobry rezultat bym powiedział bardzo dobry
Zamieszczone przez Staszekowskihistorie że mój tedeik pali 4 litry ropy można wsadzić głęboko do kieszeni i często są one wynikiem kompletnego braku dokładnego pomiaru
Druga Octavia 1 Tur 1,9 TDI AXR +- 50 tys km ta sama trasa, też z 2-3 osobami na pokładzie spalanie porównywalne moze 0.2 L na 100km więcej ....ale jazda była zgoła bardiej extremalna bo musiałem się nacieszyć posiadaniem TDI-ka na początku :szeroki_usmiech
Więc śmiem powiedzieć , że "wyczyn" w graniach 4, xxx to nic nadzwyczajnego dla tego silnika i rozgarnietego kierowcy. Spalanie na poziomie 4,7 czy 4,8 miałem na porządku dziennym w 3-4 oosby na pokładzie.
Nie patrząc na prędkościomierz i pociskając w ramach zdrowego rozsądku można spokojnie zmieścić się +- 5L /100 km.
Oczywiście jeśli ktoś inaczej prowadzi i ma ciężką nogę to ten sam samochód z tym samym silnikiem będzie spokojnie palił o litra więcej - tak jak mojemu szwagrowi zawsze nie mieści się w 5L... :haha:
Rozmawiałem też ze znajomym który chwalił się ze jego 1,6 TDCI CR w Golfie (o Tobie Michał piszę :szeroki_usmiech ) spaliło mało bo około 4,8 litra... więc śmiałem się bo ja tyle miałem Octavką na porzadku dziennym :lol:PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashMoS2 - co to? Jakiś dodatek?
wiosną popularne były płukanki do wymiany olejów które moim zdaniem nic nie dają za to wyciągają kilka dych z kieszeni. Nie popadajmy w paranoje. Olej został zaprojektowany aby spełnić pokładane w nim nadzieje oraz pełnić swoje funkcje. Kosmetyki to raczej nie nasza domena a samochód bez nich daje dobrze radę, może nawet lepiej.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Zamieszczone przez ArtiksJaki przebieg silnika ? Mam obecnie zalanego TT4100 5W40 zero bez dolewek od wymiany do wymiany max co 10 tys. I też myślę nad przejściem na 5W30 Fuchsa Trochę straszą że przy tym przebiegu gdzie taki olej rzadki , do tego eksploatacja wypadnie na sezon wiosenno -letni
5,3l/100 przy prędkościach rzędu 90km/h
8,5l/100 przy prędkościach rzędu 170-180km/h (na A2)
średnio na całej trasie 6l/100
poprzednio na LM4100 te wartości były znacząco wyższe, zwłaszcza przy więszych prędkościach (obrotach silnika a ja za szybko biegów nie zmieniam)
no a o tym wiosna czy lato muminków czy zima nasza to już było wałkowane tyle w ostatnich dniach, że aż się powineneś zarumienić ops: nie ma najmniejszego znaczenia gdyż temepratura oleju i tak będzie na tym samym poziomie (90-100stC) po wygrzaniu--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Zamieszczone przez natashW szoku jestem z tym spalaniem... ja na trasie minimum z tankowań z dystrybutora wycisnąłem 5,2 - 5,4 jazda w nocy przez Polskę w granicach 100 km/h...
Ostatnio - 650km do Hamburga ale z prędkością max. 90km/h, bo wlokłem się za Toyotą Hiace, wyszło 3.7l/100 średnio :P
Powrót przy prędkości tak 110-130km/h (była śnieżyca) wyszło 5-5.1l/100.
Tak BTW to jeśli zalałbym teraz 0W30 to chyba bym zszedł do 3.5l/100 jeśli wierzyć w to mniejsze spalanie.
Co do oleju to stukneło już 8 tyś na Synthoil 5w40 i dalej cisza
Lotos przy tym przebiegu już rzęził przy wkręcaniu silnika.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOfige prawda
Ale przecież każdy z Nas ma inną nogę . . . :wink:
P.S Ja też nie rozumiem jak ludziom BKD na motostacie pali średnio 5,4 /100 km. Ale nie o tym jest ten topic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez konkonSeed, notujesz może spalanie ? Ciekawe jak się ma X-Clean do TT 4600 ale najciekawsze co będzie na 506.01.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dzidajechać w miarę równo ... nie hamując
Zamieszczone przez DzidaAle nie o tym jest ten topic.
Zamieszczone przez SeedSpecyfica 506.01 0W-30 i podejrzewam, ze pod koniec stycznia bedzie zmiana
Daj znać na forum dla "potomnych" jak TT 4600 będzie się sprawdzać po 10 tys km.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez innovaZamieszczone przez natashMoS2 - co to? Jakiś dodatek?
wiosną popularne były płukanki do wymiany olejów które moim zdaniem nic nie dają za to wyciągają kilka dych z kieszeni. Nie popadajmy w paranoje. Olej został zaprojektowany aby spełnić pokładane w nim nadzieje oraz pełnić swoje funkcje. Kosmetyki to raczej nie nasza domena a samochód bez nich daje dobrze radę, może nawet lepiej.
A ja Naiwny myślałem ze to zwykły produkt ... p.t. ""Trzeba zrobić tanio .... sprzedać Drogo "...
przy następnej wymianie zrobię kilka fotek co spływa z silnika po płukance1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zak14Ale autor (co sam w tekście podkreśla) nie próbuje być ścisły w podawaniu wartości - to 10 to tak dla ustalenia uwagi/uproszczenia rachunków/określenia rzędu wielkości.
Jest to opracowanie zdecydowanie popularnonaukowe. Naukowe, a przynajmniej ścisłe, masz np. tutaj: http://www.tribologia.eu/ptt/try/tr06.htm
"większość producentów silników wskazuje wartość 10 jako właściwą...itd"
dobra zabieram się za to kolejne opracowanko (po raz kolejny dzięki za wskazanie materiału), wnioski pojawią się pewnie w wigilie jak karpia na silnikowym będę smażył--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez Orbitprzy następnej wymianie zrobię kilka fotek co spływa z silnika po płukancePW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Orbitprzy następnej wymianie zrobię kilka fotek co spływa z silnika po płukance
Zamieszczone przez OrbitOlej został zaprojektowany aby spełnić pokładane w nim nadzieje - Nadzieja Matką ......--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez PAOLO ESCOmnie nie musisz przekonywać - widziałem co spływało przy przebiegu 5 (pięciu) tys km przy zlewaniu z płukanką tego fabrycznego "gniota" którym fabryka zalewa silniki (1,4 16V benzyna) :evil: Po tej wymianie silnik zaczął wyraźnie lepiej wkręcać się na obroty nie wspominając o kulturze pracy.1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOPo tej wymianie silnik zaczął wyraźnie lepiej wkręcać się na obroty nie wspominając o kulturze pracy.
Gdyby te płukanki coś dawały to by nie wzbudzały śmiechu (z tego który je przynosi ze sobą oczywiście) czy uśmiechu zwykłych "prostych" mechaników--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
spływa dokładnie to samo (z wyłączeniem faktu dodania dodatkowego płynu) co i bez niej, jeżeli chodzi o mnie to ja już widziałem
czepiasz się słówek "kolego", lepiej powiedz czy wlepkę ze słupka już sobie wkleiłeś do dowodu rejestracyjnego
co do wlepki, wkleiłem do dowodu i prawa jazdy coby zapamiętać1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruszokZamieszczone przez soszek81Możesz to rozwinąć?
Sumując - zależy jaki silnik, jakie auto, jaki kierowca, jaka droga.
Jednak proszę o wyrozumiałość - jeśli ktoś pisze że jechał dynamicznie i spalił 4/100....
To mamy różne pojęcia o jeździe dynamicznej.
Tak samo różne jak jazda moja a piramidy czy szkody
Dlaczego?
Pugiem 206SW 1.4HDi pokonałem ledwie 160k km. Kolega miał 206 z tym samym silnikiem ale 3 drzwiówkę.
Wyjechaliśmy jednocześnie z Dęblina do Krakowa. Ja za Radomiem tankowałem (Lukoil) i wyjeżdżając ze stacji po tankowaniu, byłem wciąż przed nim (on wyjeżdżał z Radomia). Ze względu na ruch, w KR byłem "ledwie" 40 min przed nim, przy czym moje spalanie wyszło ok 4,6 a jego 3,8.
I się zarzekał że jechał dynamicznie.
Jeśli komuś pali mało - lepiej dla niego. Przy mojej nodze pali tyle. Ale wiem jak jeżdżę.
Swoją "ulubioną" trasę (226km w jedną stronę) pokonałem raz w 2h15min ze spalaniem 6/100, normalnie jadę ok 2h30-2h40 przy tych 5,5/100, jeśli mi się nie spieszy to zajmuje mi to 3h i ok 5/100. Sprawdzane dziesiątki razy.
EOT.
W temacie olei - ja się nie boję 5W40
Powiem więcej - przy tych autach co mam - to jedyna lepkość jaka mnie interesuje. Powód? Właśnie wróciłem z garażu po małym przeglądzie Puga którego powozi teraz żona. Przejechał 5,5k na Castrolu Edge 5W30. Musiałem dolać 0,3l bo była połowa stanu.
Na Castrolu Edge 5w40 ubytek był połowę tego i to po przebiegu 20k km! Przy czym na 5W40 auto przejechało 4 wymiany po 20k km i jedną 10k km. 5W30 zalałem bo mi zostało z O1 jak zmieniłem na Motula. I widzę że 30 to błąd (przynajmniej Castrol) nie tylko w mojej Skodzie. Oby do wiosny, a wtedy, jeśli AMS się do końca sprawdzi w Skodzie, to wyląduje i w Pugu.
Pozdrawiam.
PS - Pidziek - specyfik zalany do obu aut
Komentarz
-
Komentarz