Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacomelli
    Rider
    S_OCP Member
    • 2008
    • 501

Hej,
    Właśnie musiałem zrobić dolewkę oleju, a że nie byłem zapobiegliwy i wcześniej się nie zaopatrzyłem, musiałem na szybko kupić coś na stacji benzynowej. Zerknąłem do ostaniej faktury z ASO i wyczytałem, ze zalali mi silnik olejem Castrol 5W-30 Profesional B4. Na stacji dokupiłem Castrol edge 5W-30. Dolałem ok 0,75 l. Na chłopski rozum myślę, że wybrałem odpowiedni (lepkość i inne normy?), ale wolę się upewnić, czy nie ma różnicy. Proszę o opinię szanowne grono znawców, czy przypadkiem nie popełniłem błędu.
    Wiem, wiem, że powiecie, że trzeba było lać motula, :wink: ale taki zalali mi na przeglądzie w ASO.

Z góry dzieki
    Była: O1 2003 .19 TDI ASV
    Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• wojtass
      Rider
      • 2007
      • 473

DorianGray
      co do Twojego pytania to jest zasada ze jak jezdziles na syntetyku i przeszedles na półsyntetyk to juz lepiej sie go trzeymaj, oczywiscie nie wiem ile przejechales na tym poółsyntetyku, bo jak mało to spoko.
      Natomiast co do Twojej obiekcji co do chipowania to nie rozumiem że nie chipujesz bo szkoda Ci silnika. Można zachipowac i nic sie nie dzieje z motorem. Oczywiscie sa chipy i chipy :wink:

Komentarz

• DorianGray
        Classic
        • 2008
        • 35

Zamieszczone przez wojtass
        DorianGray
        co do Twojego pytania to jest zasada ze jak jezdziles na syntetyku i przeszedles na półsyntetyk to juz lepiej sie go trzeymaj, oczywiscie nie wiem ile przejechales na tym poółsyntetyku, bo jak mało to spoko.
        Natomiast co do Twojej obiekcji co do chipowania to nie rozumiem że nie chipujesz bo szkoda Ci silnika. Można zachipowac i nic sie nie dzieje z motorem. Oczywiscie sa chipy i chipy :wink:
        Ale przy takim przebiegu to już chyba jednak za późno na takie zabawy
        Skoda Fabia I 1.9 TDI ATD 2003
        Skoda Octavia I 1.9 TDI AXR 2006

Komentarz

• wojtass
          Rider
          • 2007
          • 473

eeeeeeeeeeeeetam gadanie ale jak juz tyle przechulales swoja furka to moze faktycznie bez sensu pewnie niedlugo zmienisz autko

Komentarz

• OCTAVIA_IE
            Drive
            • 2008
            • 40

Ja niedawno kupilem octavke (przebieg 160k), ale szczerze nie wiem jaki olej byl wczesniej. Da sie jakos to sprawdzic? Bo kupilem juz sytetyk Castrol Edge 5W-40 Turbo Diesel (505.01), ale jak bedzie trzeba to wymienie bo butelki jeszcze nie otwarte.

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez OCTAVIA_IE
              Da sie jakos to sprawdzic?
              nie
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• OCTAVIA_IE
                Drive
                • 2008
                • 40

A co mi grozi, jeśli wcześniej ktoś lał półsyntetyk a ja teraz użyje syntetyka?

Komentarz

• imitech
                  Drive
                  • 2008
                  • 47

Zamieszczone przez OCTAVIA_IE
                  no ja myślę, że grozi Ci z 5 lat... :P

zasłyszałem kiedyś opinię, że silniki z dużym przebiegiem powinny jeździć na półsyntetykach bo niby tak dla nich lepiej, ale nie jestem co do tego przekonany. Tak czy siak 160k to niewielki przebieg jak na tdi, więc po castrolu nic mu nie grozi raczej :P

Komentarz

• vivvaldi
                    Drive
                    • 2007
                    • 56

Koledzy. Ja kupowałem TDIn 110 KM w zeszłym roku. Zalana była Agipem półsyntetykiem, przynajmniej z parametrów to tak wyglądało.Zalałem syntetykiem Mobile 5W/50 /już 2 wymiany oleju zrobiłem/ i moto pięknie chodzi i olejum nie bierze ani nic nie cieknie. Dodam, że Octe kupowałem z przebiegiem 109 000 km - czyli dość świeżo

Komentarz

• OCTAVIA_IE
                      Drive
                      • 2008
                      • 40

Zamieszczone przez imitech
                      OCTAVIA_IE napisał/a:

no ja myślę, że grozi Ci z 5 lat...
                      Hehe :-) miałem na myśli silniczek w mojej Octavce

Skoro tak piszecie to zaleję to co mam. Oby motor w moim autku był zadowolony :wink:

[ Dodano: Pon 29 Gru, 08 12:10 ]
                      Witam po Swietach
                      Wczoraj naczytalem sie o roznych olejach, jaki uzywacie i juz sam nie wiem. Jak wspomnialem wyzej, moje autko ma przejechane ok 160k km. Chcialbym dzis wymienic olej ale juz sam nie wiem. Podobno jak jezdzil wczesniej na polsyntetyku, to wlanie syntetyka moze tylko pogorszyc stan silnika. A nie mam pojecia co bylo lane wczesniej.
                      Takze prosze o wypowiedz jaki olej zalac. Do wyboru mam
                      1. Castrol Edge 5W-40 turbo diesel (syntetyczny)
                      2. Castrol Magnatec 10W-40 diesel (polsyntetyczny)
                      3. Castrol Magnatec 10W-40 (polsyntetyczny, szczerze nie wiem jaka jest roznica miedzy 2 i 3)
                      I jeszcze jedno. Na Edge'u napisana jest norma 505.01 natomiast na tych polsyntetykach Magnatec 505.00

Komentarz

• turbojajko
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 168

Hej !
                        Poczytaj tu:

Mikrus wyjasnil to szybko :wink:
                        Ja wczesniej mialem zalanego Mobila 10W40 , a teraz mam swiezutki Castrol Magnatec 10W-40 diesel ( czyli twoj nr. 3 lub 2)
                        Pierwsze wrazenie : przy -7C , jakie bylo rankiem 30 grudnia we Wroclawiu, praktycznie za pierwszym razem, ale z przeciagnieciem :roll:
                        Przy czym na mobilu jakis dluzej sie krecil ... a nie powninno byc roznicy . :szeroki_usmiech
                        miauuuuuuuuuuu!
                        O1 SLX

Komentarz

• OCTAVIA_IE
                          Drive
                          • 2008
                          • 40

Jako że nie mam pojęcia, co było wlane wcześniej a autko troche przejechało, zalałem dokładnie taki sam jak Ty turbojajko tj. Castrol Magnatec 10W-40 diesel
                          Zobaczymy, jak autko będzie się sprawować na tym oleju.

Komentarz

• dzedik
                            Classic
                            • 2008
                            • 1

Witam wszystkich , 3 dni temu zakupiłem używaną Octavie 1 TDI 2005 , 190.000 km i najpilniejszym tematem na najbliższe kilometry jest wymiana oleju . Przebrnąłem przez ten temat i został jeden dylemat:

1. Motul Specific 5W/40 lub
                            2. Castrol Edge 5W /40 ( obecnie w makro jest dość dobra cena)

Niestety jakoś nie moge ustalić gdzie moge ewentualnie kupić MOTULA , dodam że mieszkam w Bielsku -Białej, najlepiej full wypas z wymianą. Jesłi ktoś się orientuje to prosze o pomoc.

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8160
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://www.allegro.pl/item512664904_...ginal_100.html kupował ktos ten olej u tego sprzedawcy?
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• elemenateur
                                Elegance
                                • 2007
                                • 803

Zamieszczone przez dzedik
                                Witam wszystkich , 3 dni temu zakupiłem używaną Octavie 1 TDI 2005 , 190.000 km i najpilniejszym tematem na najbliższe kilometry jest wymiana oleju . Przebrnąłem przez ten temat i został jeden dylemat:

1. Motul Specific 5W/40 lub
                                2. Castrol Edge 5W /40 ( obecnie w makro jest dość dobra cena)

Niestety jakoś nie moge ustalić gdzie moge ewentualnie kupić MOTULA , dodam że mieszkam w Bielsku -Białej, najlepiej full wypas z wymianą. Jesłi ktoś się orientuje to prosze o pomoc.

Motula w bardzo dobrych cenach wraz z filtrami firmy MANN w równie bardzo dobrych cenach :diabelski_usmiech ... kupisz u mnie

Zapraszam.

Komentarz

• Gucio7804
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 132

no mnie czeka wymiana oleju bo silnik musze wymienic bo sie posypal a nowy ma okolo 60tys i tu pytanie jaki olej koledzy
                                  bo w tamtym mialem v-laina

Komentarz

• elemenateur
                                    Elegance
                                    • 2007
                                    • 803

Zamieszczone przez Gucio7804
                                    no mnie czeka wymiana oleju bo silnik musze wymienic bo sie posypal a nowy ma okolo 60tys i tu pytanie jaki olej koledzy
                                    bo w tamtym mialem v-laina

z oczywistych względów polecam Motula, dokładnie 8100 X-cess 5W40 właśnie do takich jak Twój silników na pompie VP

Pozdrawiam, jak coś to PW.

Komentarz

• mauvais
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 10

witam moja octavia ma prawie 290kkm czas na wymiane oleum. Samochod kupilem w salonie skody we francji w sierpniu po wymianach wszystkiego(plyny oleje klocki tarcze bebny i okladziny w bebnach stad jestem pewien ze byl wtedy olej wymieniany) i:na silniku mam ze lany byl catrol 10w40 co polecacie zeby wlac teraz czy trzymac sie dalej castrola(do ktorego nie mam zaufania zwlaszcza tego w polsce rozlewanego) czy zmienic na jakiegos mobila tudziez motula...

A silnik 1,9TDi AGR 90KM dodam ze odkad go kupilem stan oleju nawet o gram sie nie zmniejszyl a zrobilem juz ponad 10kkm i wcale nie oszczedzam auta ale glownie na trasach jezdze...

Komentarz

• lukasz3112
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 3607

mauvais, ja również do swojego ALH zalany mam obecnie Castrola 10W40.
                                        Też miałem dylemat czy zostać na półsyntetyku czy przejść na syntetyk. Ale wolałem pozostać i potem nie mieć problemów z motorownią
                                        także jak bym na Twoim miejscu został przy Castrolu tym co masz. Ale decyzja należy do Ciebie
                                        Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• korpal
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 168

witam do mojej mclarena 1.9 tdi 110 asv od nowosci leje mobile 0w40. 102tys na liczniku a wymienialem na 90tys wiec juz powoli pora na niego i tak sie zastanawiam czy powoli nie bdzie trzeba zmienic na inny z innymi wartosciami??

Komentarz

• RMG
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 150

witam wszystkich u mnie szykuje się zaraz wymiana (170 kkm, ostatnio zmieniany był około 157 kkm), obecnie jeżdżę na syntetyku Castrolu 5W40. Postudiowałem trochę forum i skłaniam się do zmiany na Motula 8100 X-CESS 5W40.

Czy ten olej będzie odpowiedni do mojego silnika? Niestety nie jestem jeszcze na tyle wtajemniczony żeby stwierdzić czy mam silnik z pompowtryskiwaczami czy nie... (wyczytałem że do silników VW z pompami wtryskowymi leje się MOTUL SPECIFIC 505.01 5W40).

Czy ktoś mógłby mi sprawę przybliżyć? Z góry dzięki
                                            Artur / RMG
                                            Moja Octavka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=30164

Komentarz

• Deco
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 612

Zamieszczone przez RMG
                                              skłaniam się do zmiany na Motula 8100 X-CESS 5W40.

Czy ten olej będzie odpowiedni do mojego silnika? Niestety nie jestem jeszcze na tyle wtajemniczony żeby stwierdzić czy mam silnik z pompowtryskiwaczami czy nie... (wyczytałem że do silników VW z pompami wtryskowymi leje się MOTUL SPECIFIC 505.01 5W40).

Czy ktoś mógłby mi sprawę przybliżyć? Z góry dzięki
                                              Dobrze się skłaniasz --- Motul 8100 X-cess 5W40 będzie dla Ciebie ok.

Komentarz

• Zoltar
                                                Rider
                                                • 2005
                                                • 722

Ostatnio zalałem olej Comma do VP, koszt 90 zł ?
                                                Austria i powrót po 150-160 km/h i nic nie zjadł
                                                www.soft-car.pl
                                                www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                                                - Wyłączanie DPF
                                                - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• RMG
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 150

Dzięki Deco
                                                  Artur / RMG
                                                  Moja Octavka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=30164

Komentarz

• cartman_77
                                                    Classic
                                                    • 2008
                                                    • 38

Witam,
                                                    Pierwszy przegląd mi się szykuje a więc zapytam jaki olej z MOTUL,a muszę kupić:
                                                    Moja Octawia II:
                                                    1.9TDI 105KM BXE
                                                    Rok produkcji: 2008.
                                                    Okres przeglądów: QG1
                                                    Silnik obecnie zalany jest Castrol'em SLX Professional 5W-30 norma VW 504 00/ 507 00
                                                    Pytanie czy olej MOTUL Specific 504 00-507 00 5W-30 to dobry wybór?
                                                    Z góry dziękuję za odpowiedź.

pozdr,
                                                    Filip
                                                    Skoda Octavia II 1.9 TDI Czarna "Miętówka"
                                                    Seria: 118,1 KM / 279,6 Nm
                                                    Rogalowy mod: 145,0 KM / 326,6 Nm

Komentarz

Pracuję...