Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

A mnie zaintrygowały te testy LM vs Fuchs w których Fuchs wykazywał przewagę, czy kolega może załatwić te testy ?
    Ktoś pisał że widział takie materiały, może jakiś skan ?
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

...a ja dziś zlałem Valvoline - mi ten olej nie podszedł. Wypłukałem silnik Liqui Moly Engine Flush i zalałem powtórnie olejem Liqui Moly 5W/40 ...i narazie mam :bigyellow taki wyraz twarzy.
      Może i Valvoline jest dobre ale na LM silnik pracuje zdecydowanie ciszej i aksamitniej a ja jestem na tym punkcie wyczulony. No i na LM nie musiałem praktycznie dolewać wcześniej oleju a przy Valvoline w czasie ostrej jazdy (jakieś 1500km Zielona Góra-Zamość) musiałem dolać jakieś 400ml
      Dodatkowo silnik na Valvoline pracuje zdecydowanie głośniej czego nie lubię.
      Jednak Valvoline to dobra marka bo przy spuszczonym "starym" oleju widać było, że olej nie jest przepalony i czarny jak smoła.
      Miał czarno-złoty kolor i był płynny a jednocześniej "tłusty".
      Zamieszczone przez Pidziek
      oki daj znać.
      teraz dziękuję, miałem jeszcze 5L Liqui Moly w domu - ale skorzystam przy następnej wymianie czyli za jakieś 3 mce :P
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2009
        • 10917
        • Fiat

Takie pytanie mam zalany 4 tysiące temu castrol edge 5w/40 505.01, wszystko ok jest. W garażu wala mi sie militec (motor life) niepotrzebnie, jeszcze jakieś pół opakowania. Myślicie że mogę to dolać do oleju? bo i tak nie mam co z tym robić. Czy to jakoś zaszkodzić? Czy może pomoże? Bo teoretycznie nie powinno nic się stać prawda? a może nawet zmiejszy tarcie. To takie czysto teoretyczne pytanie, bo buteleczka się wala bezużytecznie.

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Przy wymianie kupiłem filtr Mann'a (przeważnie używam Knechta/Mahle ale akurat nie było dużego wyboru) - na filtrze napis Made in Czech Republic :roll: więc podejrzewam, że zapewne ori filtry do oleju w Octavkach to też Mann.

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2009
            • 10917
            • Fiat

PAOLO ESCO, jesteś "maniakiem olejowym" :wink:
            Więc jak myślisz dolać tego militeca mogę i spać spokojnie czy zostawić go i niech dalej się kurzy w garażu? Co o tym sądzisz? Czy lepiej sobie dolać do drugiego autka ten specyfik, corsy 1.0 12v?

Komentarz

• Pidziek
              RS
              • 2011
              • 1845

Zamieszczone przez sew1981
              Czy to jakoś zaszkodzić?
              Zalej do kosiarki jak ci silnik nie stanie po pół roku to bedzie OK, ja w silniku miałem motor life i juz nigdy nie wleję zadnego czegoś do oleju silnikowego.
              mieszać olej z czymś to się miesza w blendowniach pod czujnym okiem inżynierów i laborantów a takie na oko wlewanie czegoś to nie dla mnie.

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2009
                • 10917
                • Fiat

Pidziek, no do tdi nie wleje raczej, ale do corsy benzynki jak tam mam mineralny olej zalany, to moze wleje. Kiedyś miałem to coś w cc700 i było ok , jakby przyjemniej chodził jak to dolałem. ale to zupełnie inny silnik

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

spokojnie czy zostawić go i niech dalej się kurzy w garażu
                  sew1981 - zapewne masz dobry jakościowo olej - kilka stron poprzednich koledzy pisali o plusach i minusach stosowania wszelkich dodatków. Ja nigdy nie dolewałem niczego do oleju. Uważam że dobrze skomponowany olej nie wymaga stosowania zewnętrznych dodatków. Choć nie twierdzę że mogą one być przydatne...ale np przy stosowaniu słabszej jakości oleju...

mieszać olej z czymś to się miesza w blendowniach pod czujnym okiem inżynierów i laborantów
                  no właśnie są ludzie mądrzejsi od nas, którzy nadzorują cały proces produkcji danego oleju i dbają o jego parametry fizyko-chemiczne...dodanie "ulepszaczy" zapewne wpływa diametralnie na olej znajdujący się w silniku. Czy jest to zdrowe czy też nie...nie wiem tutaj potrzebne są specjalistyczne badania :roll: ...kup Fuchsa...zrób badanie zużytego oleju w ich laboratorium..potem kup Fuchsa ponownie i zmieszaj z dodatkiem polepszającym...wyślij taki przepracowany olej ponownie na badania...porównaj otrzymane dane wtedy będziesz miał 100% pewności czy taki dodatek działa czy nie.
                  Jak już pisałem ja niczego nie dolewam... nie zachęcam do dodawania "ulepszaczy" jak i nie twierdzę, że to "zło" - nie lubię wróżyć z fusów i gdybać...jeśli trafię na dane stwierdzające że taki dodatek działa i wybitnie poprawia parametry oleju to zapewne się nim podzielę. Na chwilę obecną stosuję dobry jakościowo olej + płukankę przy zmianie oleju..i naprawdę niczego więcej mi nie potrzeba w silniku alacz

Najlepiej pisz na PW do kolegów którzy stosują Militec'a ...chyba orbit coś takiego dodaje do oleju w silniku...o ile się nie mylę.

[ Dodano: Sob 19 Mar, 11 18:46 ]
                  do tdi nie wleje raczej, ale do corsy benzynki jak tam mam mineralny olej zalany, to może wleje
                  haha właśnie to miałem na myśli - napisałeś posta kiedy ja pisałem swojego do Ciebie :szeroki_usmiech

...aha byłem dziś u Panów na wymianie oleju jak już pisałem i oczywiście troszkę z nimi porozmawiałem tak z ciekawości o olejach. Oczywiście zostałem potraktowany jak typowy "petent" który przyjechał zmienić olej... :lol: wysłuchałem ich mądrości na temat Mobili i Castola :2kc ogólnie chłopcy leją oleje zbytnio nie przejmując się jakimikolwiek parametrami...jedynie przy TDI PD zerkają czy olej ma normę VW505.01.
                  Co fajnego to to, że zauważyłem w sklepie u nich Agip'a. Porozmawiałem też z ich mechanikiem, który o dziwo obeznany już był z olejami Liqui Moly i Fuchsem - jak twierdzi to naprawdę dobre oleje - więc mogę narazie spać spokojnie :spioch

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2009
                    • 10917
                    • Fiat

PAOLO ESCO, dzięki za rzetelną jak zwykle odpowiedź
                    a trzeba robić te płukanki? bo ja nigdy nie robiłem. Tylko zlewają mi, wkładają nowy filtr i wlewają nowy olej. To się płucze jakimś specyfikiem specjanym tak? Nigdy w życiu w żadnym aucie tego nie robiłem jeszcze....więc sorry za głupie może pytania.

Komentarz

• Pidziek
                      RS
                      • 2011
                      • 1845

Agip to praktycznie Valvoline, maja chyba wspólne blendownie.

Co do mieszania oleju z jakimis preparatami, jaka jest peność że mimo jakiejś magicznej warstwy ochronnej olej nie wykazuje tendencji do pienienia, odkładania się w "zimniejszych" partiach silnika mniej cyrkulowanych, albo przytykanie filtra oleju i pogarszanie jego nominalnej filtrowalności, to może wyjść po 50 000km czy 20 000km , nie pije teraz do militeca bo go akurat nie znam.
                      pamiętajmy że nie ma cudownych środków.

Komentarz

• Goofer
                        Drive
                        • 2006
                        • 81

A powiedzcie jaki olej oryginalnie zalewają w ASO skody do 1.9 TDi 105 KM, autko kupiłem nóweczkę w grudniu i przymierzam się powoli do wymiany a jakoś nie mogę nigdzie znaleźć info jaki olej lać.
                        Była O1 1.6 AEE
                        Było A4 B5 1.6 ADP
                        Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Goofer
                          powiedzcie jaki olej oryginalnie zalewają w ASO skody do 1.9 TDi 105 KM
                          olejarki z olejem w Polkowicach to na 100% Castrol - są dwie olejarki i prawdopodobnie 2 rodzaje oleju do TDI - muszę szwagra kopnąć w d... bo miał się już dawno konkretów dowiedzieć co do oleju i jak zwykle zapomina. Wcześniej był Fuchs!

Komentarz

• dragster
                            Elegance
                            • 2009
                            • 895
                            • Honda

Wczoraj w Rybniku w Tesco Mobil 1 0W40 4l za 132 zł, a w Makro oddalonym o 300 m ten sam Mobil za 183 zł. :shock:
                            Silnik R18A2.
                            http://www.dadrl.org.uk
                            http://www.lightmare.org

Komentarz

• bvw08
                              Classic
                              • 2008
                              • 22

Mam pytanie odnośnie środka do płukania silnika bo Liqui moly jest ciężko dostępny a STP kupimy bez problemy czy ten STP jest dobrym środkiem ?
                              prawie 400Nm robi swoje

Komentarz

• Pidziek
                                RS
                                • 2011
                                • 1845

Wczoraj w Rybniku w Tesco Mobil 1 0W40 4l za 132 zł, a w Makro oddalonym o 300 m ten sam Mobil za 183 zł. :shock:
                                A Motul X-Cess za niedługo bedzie kosztował tyle co lotos 10w-40 W SELGROSIE :

:roll: :roll: :roll:

Komentarz

• Artiks
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 143

Zamieszczone przez barteq
                                  PAOLO ESCO, przekonałeś mnie do LM 4100
                                  wiecie gdzie można kupić na necie ten olej z pewnego źródła ? firmowy sklep LM ceni sobie za niego 200 zł za 5l trochę dużo...
                                  Elementaeur. Jeszcze trochę i będzie miał pełną gamę Liqui Moly, zapowiada mocne wejście w tą markę
                                  Zamieszczone przez endryu
                                  firma ta od dawna handluje olejami to jej strona http://www.oilcenter.pl/
                                  Tam to warto się przejechać osobiście, na recepcji siedzi taka obłędna rudowłosa MILF że koniec :diabelski_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Artiks
                                    Elementaeur. Jeszcze trochę i będzie miał pełną gamę Liqui Moly, zapowiada mocne wejście w tą markę
                                    k to jest wiadomość dnia jak dla mnie :hura super ! Najlepiej żeby kolega elemenateur wziął Liqui Moly oraz Fuchs'a miałby całą gamę dobrych olejów - byłoby super. I sprawa zakupów olejó raz na zawsze byłaby rozwiązana.

Komentarz

• Orbit
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 486

witam Ponownie ...Dzisiaj sprawdzałem stan oleju po przejechaniu 1800 km od ostatniej zmiany , 500 km od ostatniego zdjęcia .. jak widać sam stan się nie zmienił , jedynie kolor troszkę przyciemnił .... ale nadal wygląda Super ... czytałem iż ktoś pytał o Militec-1
                                      przejechane 1800 km od wlania , Auto chodzi bardzo dobrze , żadnych oznak zmęczenia , silnik super cyka ,mogę teraz powiedzie iz spalanie ogólnie się nie zmieniło , zmieniło się brzmienie silnika przynajmniej tak mi się wydaje i jak widać co nigdy wcześniej mi sie nie przytrafiło Olej zachowuje ładny kolor ... nie wiem czy jest to zasługa Milteka czy płukanki ... w każdym razie coś dobrze robi dla silnika

dla nie wtajemniczonych TUTAJ OPISAŁEM CAŁA HISTORIE
                                      1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                                      Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• przemek88
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 613

Witam to znowu ja

kupował ktoś w tym sklepie http://sklep-oleje.pl/index.html ? Są tutaj oleje które mi polecił PAOLO ESCO Liqui Moly Diesel Synthoil 5W-40 lub Fuchs Titan GT1 5W/40, a że mam blisko to zawszę mogę sobie po olej podjechać?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• czyzyk64
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 866

przemek88, no ale ceny to maja tak o 20% drozsze , + doliczyc trzeba jeszcze przesyłke. Ogólnie dość drogo.
                                          Orbit, masz jakiś sprawdzony namiar na tego Militeca-1 ?

Komentarz

• vw2008
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 118

Czesc

Mam takie pytanko ... od kilku dni posiadam VW Caddy 2.0 TDI 140 BMM z DPF [to samo serce co w Octavii :diabelski_usmiech tylko inna skrzynia ]
                                            auto jest z 12.2009 i jest jeszcze na gwarancji... w grudniu mial robiony przeglad przy 15 tys i został zalany Mobil 1 ESP Formula 5W-30 [504.00/507.00]... obecnie ma niecałe 16 tys

Do tej pory jezdziłem w Passku 2.0 TDI 170 na CASTROLu SLX i w poprzednim Caddym 1.9 TDI BLS na Shell Helix ULTRA EXTRA 5W30 (507.00)

I w związku z tym mam pytanie czy zostać przy tym mobilu czy zmienić na jakiś inny :wink: ?

Zamieszczone przez przemek88
                                            upował ktoś w tym sklepie http://sklep-oleje.pl/index.html ?
                                            Ja osobiście kupuje oleje w hurtowni w Mysłowicach http://moto.allegro.pl/show_shop.php?shop_id=1535717 jadę na miejsce... ceny tez chyba nie są za wysokie :P
                                            Ich strona internetowa: http://www.lucartoil.pl/index.html

Pozdro
                                            By BESTperformance:
                                            2.0 TDI 16v BMR 170 @ 200 KM/410 Nm
                                            2.0 TDI 8v BMM 140 @ 170 KM/410 Nm
                                            Corsa C Z12XE 75 @ 80 KM/120 Nm
                                            www.polskie-menu.pl - Tel. 790 533 228

Komentarz

• Pidziek
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1845

Wrzuciłem tutaj taki temat, w razie jakis zapytań służę pomocą.
                                              Temacik napisałem za namową kolegi.

Zamieszczone przez Orbit
                                              Olej zachowuje ładny kolor ... nie wiem czy jest to zasługa Milteka czy płukanki ...
                                              Płukaneczka, płukaneczka.

Płukanki Motula są OK.

Komentarz

• Orbit
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 486

Zamieszczone przez czyzyk64
                                                przemek88, no ale ceny to maja tak o 20% drozsze , + doliczyc trzeba jeszcze przesyłke. Ogólnie dość drogo.
                                                Orbit, masz jakiś sprawdzony namiar na tego Militeca-1 ?
                                                także uważam iz ten sklep do najtańszych nie należny
                                                Militeca można kupić od dystrybutora na Allegro .. TUTAJ ,i ja tam kupiłem .. mój Ojciec zalał Militeca firmy K2 , porównywałem z oryginalnym , ma identyczny zapach i kolor .. K2 jest dystrybutorem na Polske .. ale jeśli chcesz mieć oryginał to ...
                                                1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                                                Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• przemek88
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 613

Zamieszczone przez Orbit
                                                  Zamieszczone przez czyzyk64
                                                  także uważam iz ten sklep do najtańszych nie należny
                                                  To ile powinienem dać za te oleje? Bo wszędzie widzę cenę około 220zł
                                                  Liqui Moly DIESEL SYNTHOIL 5W-40
                                                  Fuchs Titan GT1 5W/40

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Płukaneczka, płukaneczka.
                                                    Płukanki Motula są OK.
                                                    a niektórzy boją się płukać silnika (choć powinni bynajmniej co którąś wymianę oleju).

Ja już też płukałem moją OII i od soboty jeżdżę z :szeroki_usmiech na buzi.
                                                    Muszę kolor oleju tylko sprawdzić ale zrobiłem dopiero na nim 200 km :P

Komentarz

Pracuję...