Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RobertM
    Drive
    • 2011
    • 74

Witam
    Tak jak wspomniałem wcześniej ceny Fuchsa ulegną zmianie i uległy. Kto chce je sprawdzić zapraszam do działu z ogłoszeniami komercyjnymi. Jak zrodzą się pytanie czy jakieś niejasności to PW, mail, telefon lub pytać w tamtym wątku
    RM
    www.sklep-oleje.pl

Komentarz

• czyzyk64
      Elegance
      • 2008
      • 866

Koledzy, możecie mi podpowiedzieć , która płukanka firmy Liqui moly bedzie nadawała sie do mojego silnika, bo na allegro widze , ze sa dwa rodzaje.

1. liqui Moly Engine flush 2427 pro line
      2. Liqui Moly Engine flush 2640

Bede to robił pierwszy raz , wiec nie chce czegoś skopać.
      Z góry dzieki za odpowiedzi.

Komentarz

• konkon
        Rider
        • 2008
        • 667
        • Octavia I (1U2)
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez czyzyk64
        Ta jest skuteczniejsza, polecam
        Konrad
        OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
        PerfectServiceBy DGW
        WhitePride :smokedevil

Komentarz

• czyzyk64
          Elegance
          • 2008
          • 866

konkon

Komentarz

• lemska
            Classic
            • 2011
            • 2

Witam
            Prosze doradzic jaki olej do SkodaO II 1.9tdi BXE przebiek 150kkm
            kupilam i nie mam kompletnie zadnej info co jest w silniku
            (być moze trzeba zrobic plukanke i wlac cos konkretnego)
            doradzcie prosze
            P.s. pewnie gdzies w tym temacie jest odpowiedz, ale nie jestem w stanie sie odnależć w tej calej mnogosci
            z gory dzieki

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez lemska
              SkodaO II 1.9tdi BXE przebiek 150kkm
              ulej musi mieć normę VW 505.01 i lepkość 5W/40 lub normę VW 506.01 i lepkość przeważnie 0W/30 lub normę VW 507.00 i lepkość 5W/30 ( w normie 507.00 mieszczą się obie poniższe...jednak norma ta skierowana jest głównie do aut z filtrem cząstek stałych a BXE nie ma tego filtra ...zdrowiej i łatwiej będzie kupić olej z normą 505.01)
              - olej z normą VW 505.01 : Castrol Edg'e 5W/40 lub Liqui Moly Top Tec 4100 , Fuchs Titan GT1 5W/40, Motul Specyfic 505.01

tutaj masz przykładowe: http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1

- olej z normą 506.01 :
              Elf Evolution CRV, SHELL HELIX ULTRA AV 0W30 , Agip 7007 0W/30

- olej z normą 507.00

CASTROL SLX VW LONGLIFE III 5W30 507.00
              CASTROL EDGE 5W30 4L 504.00 507.00
              MOTUL SPECIFIC 5W30 504.00 507.00
              Liqui Moly Top Tec 4200
              ELF SOLARIS LLX 5W30 VW 504.00 507.00 Longlife III itd...
              MOBIL ESP Formula 5W30 1L 507.00 DPF

Najlepiej zmieniać olej co 15 tys km i wtedy zalewasz np Fuchs Titan GT1 5W/40 (teraz jest na topie :wink: ) lub Liqui Moly Top Tec 4100 5W/40 ...lub dowolnym z normą 505.01
              PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Orbit
                Rider
                • 2010
                • 486

Zamieszczone przez konkon
                Zamieszczone przez czyzyk64
                Ta jest skuteczniejsza, polecam
                to po prostu jest większy pojemnik , preparat ten można stosować w specjalnym urządzeniu który płuka silnik
                1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• lemska
                  Classic
                  • 2011
                  • 2

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                  .....
                  Najlepiej zmieniać olej co 15 tys km i wtedy zalewasz np Fuchs Titan GT1 5W/40 (teraz jest na topie :wink: ) lub Liqui Moly Top Tec 4100 5W/40 ...lub dowolnym z normą 505.01
                  Super :szeroki_usmiech
                  bardzo dziekuje

Komentarz

• Dejwid
                    Rider
                    • 2010
                    • 416
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Dzisiaj do mnie dotarł Fuchs GT1 5w-30 PRO C-3 XTL

Fabia 1.9 TDI V/RS-Line ---> Octavia 1.9 TDI V/RS-Line ---> Octavia 2.0 TSI V/RS

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dejwid
                      Dzisiaj do mnie dotarł Fuchs GT1 ...XTL
                      wstydz się - chwalipięta :wink: robisz tylko apetyt tym którzy się przymierzają do wymiany :slinka ...mi też .... u mnie dopiero kolejna wymiana będzie pewnie na Fuchsa GT1 5W/40 XTL lub Liqui Moly :wink:

Komentarz

• bvw08
                        Classic
                        • 2008
                        • 22

Co tam na szczęście w tdi Pd olej zmieniam co 8-10 tyś to długo czekać nie będę, akurat na lato jak będzie ogólnie dostępny to się zaleje XTL
                        prawie 400Nm robi swoje

Komentarz

• Seed
                          Elegance
                          • 2010
                          • 875
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Powiem tak: od początku jeżdże na oleju Motul 8100 X-clean+ 5W-30. Auto ma 1.5 roku. Pierwszy przegląd po 30 tys kolejne już po 15 tys. Nie wyobrazam sobie katować silnika przez 30 000 km na tym samym oleju. Mówcie co chcecie. Teraz jest 60 tys na blacie i silnik pracuje idealnie.
                          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• rtocki
                            Drive
                            • 2011
                            • 44

Witam po przerwie, niestety jakiś ultra pechowy okres, z powodu błędów w wykonaniu i awarii sieci szlag mi trafił oba kompy wiem jedynie z kontaktów telefonicznych że oleje z filtrami dotarły do zamawiających (również po perypetiach za co przepraszam choć nie było to z mojej winy - po prostu centrala Fuchsa w Glikwicach pewnie chcąc wypchnąć stary towar przysłała mi najpierw większość zamówienia nie xtl tylko "zwykłe pro c3", moja wina że od razu nie wyjąłem wszystkich baniek z kartonów i nie sprawdzałem czy każda jest xtl, potem trochę przepychanek, zwalanie winy na magazynierów itp - w naszym kraju tradycja), w związku z tym że z posiadanych /zamówionych 10 op. 4-litr zostały mi jeszcze 2 szt. mogę je zaoferować chętnym. Cena 160 z wysyłką lub 165 za pobraniem, cena już była niższa wcześniej ale żeby się nie bawić w zwroty paru złotych z kolegami którzy już przelali więcej to dołożyłem im po prostu filtry oleju MANN-a do ich silników - więc nie jakiś badziew bo do takiego ASO nie ma prawa się doczepić. Nie wiem jak długo będę miał jakiś sprawny sprzęt do net-a do dyspozycji więc na wszelki wypadek podam też mój nr tel. dla ew. zainteresowanych (tylko najpierw sms-ujcie że chodzi o olej, przypominam Fuchs Titan GT1 PRO C3 XTL 4 litr. (acha może coś z wrażeń bo sam jeżdżę już ok 2 tyg i jestem b. zadowolony przede wszystkim popychacze napełnia mi po góra 1-2 sekundy na motulu np. było i 5 sek, a ku mojemu zddziwieniu nie potrafię go zgrzać powyżej 115 stopni Celsjusza, mimo niskiego indeksu na górze (w końcu to niby tylko 30) czego się trochę obawiałem. pzdr wszystkich i mam nadzieję że uda mi się pozostać w kontakcie. mój nr 691 220 467.
                            p.s. moja była żona b. zadowolona z zakupu od klubowicza octavii 1.9 dsg - znaleziona dla niej dzięki forum i zdaje się wspominała że też została klubowiczką

Komentarz

• Pidziek
                              RS
                              • 2011
                              • 1845

Zamieszczone przez rtocki
                              jestem b. zadowolony przede wszystkim popychacze napełnia mi po góra 1-2 sekundy na motulu np. było i 5 sek,
                              Jakim motulu , specyfic ?
                              Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                              http://www.zmienolej.pl/
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• rtocki
                                Drive
                                • 2011
                                • 44

tak, specific 505.01 /502 itd , temp ok -5, -7 C

Komentarz

• kijanka9
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 8

Witam, proszę o radę, Skoda jeździ na Castrol Edge 5W40. W trasie zaścieciła się kontrolka i na najbliżeszej stacji był tylko Castrol Magnatec 5W40. Pierszy na zalecaną przez producenta normę 505.01 a ten drugi który dolałem ma normę 505.00. Proszę o radę czy mogę teraz zmienić olej z powrotem na Edge? Następna zmiana oleju powinna być za 7k km. Rozumiem że mam go zmienić jak najszybciej? Dzięki za pomoc

Komentarz

• Pidziek
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1845

Zamieszczone przez kijanka9
                                    W trasie zaścieciła się kontrolka i na najbliżeszej stacji był tylko Castrol Magnatec 5W40
                                    Dlaczego się zaświeciła ?
                                    Oleju brakło ?

Trzeba szybko wymienic olej na coś może "innego" ? :idea:
                                    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                    http://www.zmienolej.pl/
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• endryu
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3775
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

oba oleje możesz używać do swojego silnika i mieszać je ze sobą. Mają taką samą lepkość, itd. Możesz lać olej 505.01 jak i 505.00.
                                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                      =================================================

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Skoda jeździ na Castrol Edge 5W40. W trasie zaścieciła się kontrolka i na najbliżeszej stacji był tylko Castrol Magnatec 5W40. Pierszy na zalecaną przez producenta normę 505.01 a ten drugi który dolałem ma normę 505.00
                                        Jesli masz silnik taki jak w opisie czyli 1.9TDI AHF to Twój silnik wymaga głównie stosowania normy 505.00 ...norma 505.01 jako wyższa (mieści w sobie normę 505.00) także jest dopuszczalna - choś skierowana głównie do silników na PD -pompowtryskiwaczach. (obie normy są właściwe i możesz je stosować).

Proszę o radę czy mogę teraz zmienić olej z powrotem na Edge?
                                        - powiedział bym nawet że MUSISZ ( Edg'e jest zdecydowanie lepszy od Magnatec'a - jeśli można wogóle to tak określić :lol: - soryyy ale ja nie gustuję w tej marce :wink: )
                                        http://www.castrol.com/castrol/produ...tentId=7062109 - TEN będzie najbardziej odpowiedni do AHF a TEN także dobry ( olej z normą 505.01) http://www.castrol.com/castrol/produ...tentId=7028274

A tak wogóle to czemu nie zalejesz tego silnika np. LOTOSEM SYNTETIC z Formułą Thermal Control 5W/40 http://www.lotos.pl/handlowy/produkt..._control_5w_40 - napewno nie będzie gorzej niż na Castrolu (zapewne lepiej niż na Magnatecu :P ) no i taniej bo nie przepłacasz za reklamę ...

[ Dodano: Wto 29 Mar, 11 18:52 ]
                                        Zamieszczone przez endryu
                                        oba oleje możesz używać do swojego silnika i mieszać je ze sobą. Mają taką samą lepkość, itd. Możesz lać olej 505.01 jak i 505.00.
                                        ojj sory endryu napisałem posta jak Ty pisałeś swojego

Komentarz

• endryu
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3775
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ojj sory endryu napisałem posta jak Ty pisałeś swojego
                                          aj tam Ty tu jesteś "guru olejowy" : :zlosnik1:

Komentarz

• kijanka9
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 8

Przepraszam za zmyłkę i niedopowiedzenie, jak się rejestrowałem na forum, to jeszcze nie byłem posiadaczem Octavii. Auto mam od 1,5 miesiąca więc dopiero je obserwuje, ale podejrzewam że stan oleju się obniżył na skutek normalnej ekspoatacji, ma 96kkm, nie dymi, silnik pracuje prawidło i nie cieknie. W poprzednim AHF'ie olej trzymał stan cały czas ale z opini o PD wynika że te silnik zazwyczaj wymagają dolewek. Mnie niespodziewanie taka akcja zaskoczyła w drodze i zalalem ten Magnatec 5W40 bo nic innego nie było, wlałem około 0,5l. Teraz mam zagwozdkę czy jutro na duch zrobić serwis olejowy czy jeszcze mogę tak pojeździć.

Komentarz

• endryu
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 3775
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kijanka9, czarujesz z tymi silnikami :niewiem :niewiem :niewiem
                                              do BXE lej olej z normą 505.01 Dolałeś 0,5 l , które nie zaszkodzi. Możesz spokojnie jeździć do kolejnej planowej wymiany oleum

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

zalalem ten Magnatec 5W40 bo nic innego nie było, wlałem około 0,5l.
                                                no i rozsądnie - lepiej mieć odpowiednie ciśnienie smarowania niż go nie mieć.
                                                Teraz mam zagwozdkę czy jutro na duch zrobić serwis olejowy czy jeszcze mogę tak pojeździć
                                                zrób normalny serwis olejowy. tak jak wypadnie...najlepiej max co 15 tys km.

do BXE lej olej z normą 505.01 Dolałeś 0,5 l , które nie zaszkodzi. Możesz spokojnie jeździć do kolejnej planowej wymiany oleum
                                                no dokładnie jak kolega endryu pisze. Nie ma co głupieć i pędzić na złamanie karku na serwis olejowy.

kijanka9, czarujesz z tymi silnikami
                                                :zlo: eeee tam kolega kijanka9 sprawdza naszą czujność. :haha:

Komentarz

• endryu
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 3775
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

eeee tam kolega kijanka9 sprawdza naszą czujność.
                                                  a za chwilę kolega napisze, że tu chodzi o HYBRYDĘ :idea: :idea: :idea: :diabelski_usmiech WODOROWO-ELEKTRYCZNĄ :ideia: :ideia: :ideia: :diabelski_usmiech
                                                  ale my z tego powodu nie będziemy :rant :rant :rant
                                                  no chyba, że będzie konieczne :box :box2 :box

Komentarz

• Jasiek
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 192
                                                    • Octavia III combi (5E5)
                                                    • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Endryu nie śmiej się z "kijanka9" ciebie też to może kiedyś spotkać :hmm
                                                    Z rozpędu ,i przyzwyczajenia do BXE dolejesz 505.00 :szeroki_usmiech
                                                    była Octavia II 1.9 TDI
                                                    jest Octavia III Scout 2.0 TDI

Komentarz

Pracuję...