Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konkon
    Rider
    • 2008
    • 667
    • Octavia I (1U2)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez adamm36
    norma 507 00 bardziej sie odnosi do filtra czastek stalych niz do pompowtryskiwaczy?
    Generalnie olej pod filtr cząstek stałych (DPF), masz silnik 1.6 tdi na szynie common rail a nie PD- pompowtryskiwacze
    Konrad
    OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
    PerfectServiceBy DGW
    WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Seed
      Elegance
      • 2010
      • 875
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
      Zamieszczone przez Seed
      nie bedę trendy tego roku
      haha - dobre :szeroki_usmiech Ciesz się, że Jacyków nie sprzedaje oleju ... :wink:
      hehe - minge sprzedaje mleko takze nie zdziwię się.

z olejami z alledrogo uwazalbym - osobiscie widzialem podorbke Motula z allegro. roznil sie opakowaniem (rozna grubosc elemnetow graficznych), kolorem, zapachem i cena oczywiscie.
      KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Seed
        osobiscie widzialem podorbke Motula z allegro
        nooo niestety opakowania Motula można sobie kupić w internecie na zagranicznych ( chińskich i tym podobnych stronach :? ) to niestety psuje opinię o marce. Ja miałem informacje o Motulu zza wschodniej granicy... niby etykieta podobna ale ta naklejona styłu różniła się od oryginału o jakości oleju też lepiej nie pisać.. dlatego lepiej kupić Motula od naszych sprzedawców z forum

[ Dodano: Wto 05 Kwi, 11 10:44 ]
        Zamieszczone przez Seed
        minge sprzedaje mleko
        heee mi się to opakowanie podoba - fajnie zaprojektowane.
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

Zamieszczone przez Seed
          PAOLO ESCO napisał/a:
          Seed napisał/a:
          nie bedę trendy tego roku

haha - dobre Ciesz się, że Jacyków nie sprzedaje oleju ...

hehe - minge sprzedaje mleko takze nie zdziwię się.
          i masło też jest podpisane jej autografem także Jacyków musi inny system poślizgowy szukać do reklamy.

Ale tak ogólnie przeszedłem na wymiane co 15 tyś a co niech silnik ma lepiej żegnam QG1 witam QG2.
          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

Zamieszczone przez Seed
            osobiscie widzialem podorbke Motula z allegro.
            To samo mi powiedział kolega ktory siedzi w olejach ale LM i Valvo.
            Widział podróbki, sprzedaja sie wysmienicie bo Poalcy nadal szukają taniego i bardzo dobrego produktu.
            Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
            http://www.zmienolej.pl/
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
              taniego i bardzo dobrego produktu
              hehe wzajemnie to się wyklucza. Jak ktoś myśli, że tani olej to np full syntetyk to się grubo myli. Jakość niestety kosztuje. :? Inna sprawa, że nierzetelni producenci wykorzystują naiwność niektórych kupujacych ... i delikatnie mówiąc oferują swój towar w niskiej cenie (albo też zawyżają horendalnie ceny!) umieszczając na opakowaniu informacje, które nie tylko wprowadzają w błąd ale także sugerują, że znajdujący się w opakowaniu towar ma zgoła inne właściwości niż te których spodziewa się kupujacy. I najgorsze to to, że są bezkarni bo działąją " w ramach prawa" wykorzystując fakt, że napis syntetyczny, syntetic, 100% syntetic ...tak naprawdę nie znaczą, że olej jest pełnym syntetykiem - full syntetic a jedynie ma właściwości zbliżone do olejów typu PAO/Ester. Wg Castrola ( i nietylko) wystarczy, to że olej oparty jest na bazie syntetycznej/całkowicie syntetycznej, by uznać go za full syntetyka...a sama baza to przecież tylko jedna z procentowych składowych oleju.
              Zwykły konsument nie jest w stanie sprawdzić jaki olej jest w opakowaniu , jedynie może zawierzyć producentowi a ci niestety to wykorzystują robiąc konsumentom "pranie mózgu" poprzez reklamy :?

Komentarz

• Pidziek
                RS
                • 2011
                • 1845

No w Polskim społeczeństwie olej 5W-40 to juz syntetyk nie ma co lać panie do kilkuletniego auta bo panie rozszczelni się , syntetyka tylko lac do nowego :-)

Za jakiś czas producenci zaczną sobie zdawac sprawe że informacja konsumentów to nie tylko atut czy prykas wysokorozwiniętych krajów europy zachodniej ale również Polski w której coraz wiecej osób chce być świadomymi konsumentami :-)

Komentarz

• przemek88
                  Rider
                  • 2009
                  • 613

Kumple z pracy się śmieją ze wlewam do auta olej za ~200zł. Ale mówię zobaczymy z czasem kto się będzie śmiał ostatni

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

Zamieszczone przez przemek88
                    Kumple z pracy się śmieją ze wlewam do auta olej za ~200zł. Ale mówię zobaczymy z czasem kto się będzie śmiał ostatni
                    możemy nic nie zobaczyć bo kolega jak większość zwykłych userów pojeździ i sprzeda i ma w d... co dalej się będzie działo, lub leje olej sprawdzony i w normalnej cenie z pewnego źródła a nie jakąś dziwna marka dla maniaków takich jak my i będzie ok wychodzi z założenia że niema co się spuszczać nad tematem bo w końcu większość społeczeństwa leje zwykłe oleje i też jest ok .
                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• david80
                      Classic
                      • 2011
                      • 1

Witam,

niedawno stałem sie posiadaczem O2 1.9 TDI. Mam pytanie: silnik był zalany olejem syntetycznym Shell helix ultra extra 5w-30. Na trasie musiałem uzupełnić olej i dostepny byl tylko Shell helix 5w-30 ale półsyntetyk (posiadał normę VW 505.01). Dolałem ok. 0.5L
                      Z tego co wiem nie powinno mieszać sie syntetyka z półsyntetykiem ale sytuacja była awaryjna - myslicie ze spokojnie moge dojezdzic do nastepnego serwisu olejowego (zostało mi ok 9tys) ??

Pozdrawiam

Komentarz

• Seed
                        Elegance
                        • 2010
                        • 875
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez david80
                        Witam,

niedawno stałem sie posiadaczem O2 1.9 TDI. Mam pytanie: silnik był zalany olejem syntetycznym Shell helix ultra extra 5w-30. Na trasie musiałem uzupełnić olej i dostepny byl tylko Shell helix 5w-30 ale półsyntetyk (posiadał normę VW 505.01). Dolałem ok. 0.5L
                        Z tego co wiem nie powinno mieszać sie syntetyka z półsyntetykiem ale sytuacja była awaryjna - myslicie ze spokojnie moge dojezdzic do nastepnego serwisu olejowego (zostało mi ok 9tys) ??

Pozdrawiam
                        kazdy olej silnikowy jest ze soba mieszalny. jesli tylko spelnia norme - mozesz jezdzic.
                        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez david80
                          sytuacja była awaryjna - myslicie ze spokojnie moge dojezdzic do nastepnego serwisu olejowego (zostało mi ok 9tys)
                          tak, możesz.

Komentarz

• bvw08
                            Classic
                            • 2008
                            • 22

Co do temp oleju czujnik w misce olejowej, wskazania prawidłowe było sprawdzane pisałem że nie ma osłon, które ktoś kiedyś testował i bez osłon oliwa ma 10-15 stopni mniej. Normalna jazda po mieście w temp otoczenia 10-20 stopni dochodzi do 70 stopni i się tak utrzymuje, później wjechałem na autostradę i ok 20km przejechałem, po 7-10km temperatura ustabilizowała się na 80 stopni i nie rosła, dodam że silnik oznaczenie ARL więc chłodnica oleju jest większa niż w słabszych jednostkach do tego skrzynia 6 biegów więc 180-200kmh to taka optymalna prędkość lekko ponad 3 tyś obr
                            prawie 400Nm robi swoje

Komentarz

• przebor
                              Drive
                              • 2008
                              • 72
                              • Felicia II (6U1)

Chcę kupić olej Fuchs TITAN GT1 5W-40. Czy ktoś ma pewne źródło na terenie warszawy lub wysyłkowo?

Komentarz

• rtocki
                                Drive
                                • 2011
                                • 44

znowu mi padła sieć osiedlowa piszę na szybko przez modem z komórki, postaram się do nocy coś podziałać i wrócić na forum

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez rtocki
                                  postaram się do nocy coś podziałać i wrócić na forum
                                  :zlo: wracaj, wracaj i olej zamawiaj bo chłopaki mnie męczą o Fuchsa ... a ja przecież nie handuję olejami :P
                                  ...a tak wogóle to najlepiej kolaga rtocki i pidziek niech umieszczą swoje oferty w dziale ogłoszeń komercyjnych .

Komentarz

• Nexus6
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4847
                                    • Volkswagen

piramida, podzielilbys sie wrazeniami z jazdy na Amsoil'u :szeroki_usmiech
                                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Orbit
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 486

Minął miesiąc od pierwszego wpisu na temat Płukanki oraz MIlitec-1 , od zmiany oleju 2440 km zrobione tylko i wyłącznie po mieście 640 km od ostatniego zdjęcia ... , jestem przekonany w 100 % iz to że Olej ma taki kolor jaki ma to zasługa MILITEC-1 ,stosowałem przedtem płukankę i nie było aż takiego efektu , Oczywiście olej zmienia kolor , ale nadal nie jest czarny .. Film był nagrany wczoraj

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DDG6-cOZvIs[/youtube]
                                      1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                                      Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• Pidziek
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1845

mnie nikt nie przekona aby stosować coś podobnego do NOWOCZESNEGO silnika który zaprojektowany jest do konkretnej pompowalności oleju zwłaszcza w zimnych temp. nie wiem jak to się spisuje na dłuższą metę.
                                        Kolega ostatnio uległ presji mimo moim namowom aby sobie darował taki eksperyment i zalał royala do TDI A4 który z tego jak mówił i widział na wałku wypadł w porównania do pewnego oleju 505.01 dużo lepiej.
                                        Po zalaniu tegoz oleju i przejechaniu 210km musiał szybko wlac starą oliwę bo klawiatura tak zaczeła grać.

Zamieszczone przez Nexus6
                                        piramida, podzielilbys sie wrazeniami z jazdy na Amsoil'u :szeroki_usmiech
                                        A na jakim jeździł 5W-30 czy 5W-40 ?

Ja wam moge powiedzieć jak Amsoil wypada w mocno deptanym TDI 300KM 3.0 TDI w porównaniu do X-Cess-a. po 10 000km

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

A na jakim jeździł 5W-30 czy 5W-40 ?
                                          zapewne na European Car Formula 5W-40 Motor Oil (AFL) ponieważ ten olej ma normę VW 505.01

jak Amsoil wypada w mocno deptanym TDI 300KM 3.0 TDI w porównaniu do X-Cess-a. po 10 000km
                                          eeee tam w ciemno obstawiam, że Amsoil w tym porównaniu wypadł lepiej .

Komentarz

• gebek
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1214

Prosze osobe oferujaca oleje Amsoil...jesli taka jest na forum :szeroki_usmiech o oferte
                                            na SSO 0W30,oraz 0w20...na priv,lub przez forum
                                            Potrzebuje 4litry.
                                            dziekuje
                                            Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• kabi_007
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 412
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam!!!
                                              Obecnie mam zalany Castrol SLX 5w30 Longlife III (na opakowaniu info że zalecany przez VW). Silnik jaki posiadam w Skodzie to 1,9 TDI AXR, przebieg 82 000 km. Mam przykre doświadczenia z Castrolem w VW Polo u koleżanki i przy najbliższej wymianie chcę się go pozbyć i zalać jakiś dobry olej w specyfikacji VW 504.00/507.00. Okres między wymianami mam zamiar skrócić do 15 000 km. Co polecacie z własnego doświadczenia?
                                              O1-->O3--> ?

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez kabi_007
                                                Co polecacie z własnego doświadczenia?
                                                motul
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

• kabi_007
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 412
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

szkoda, właśnie czytam o tym oleju i opinie są pochlebne.
                                                  zastanawiam się tylko czy brać 5w30 czy 5w40.
                                                  Sugerując się tym, że u mnie jest QG1 to chyba powinienem wziąć Motul Specific 5w30 504.00/507.00.
                                                  Sorki za lamerskie pytania, ale w poprzednim aucie lałem Elfa 10w40 STI competition i przez 5 lat nie miałem zmartwień w tym temacie.
                                                  O1-->O3--> ?

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

Zamieszczone przez kabi_007
                                                    Sugerując się tym, że u mnie jest QG1 to chyba powinienem wziąć Motul Specific 5w30 504.00/507.00.
                                                    do zmiennych przeglądów bierzesz 5w30
                                                    saport techniczny baj DGW
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm
                                                    no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...