Zamieszczone przez soszek81
Jaki olej do TDI - archiwum
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zalewać oleju roślinnego lub dla poprawy smarowania dosypywać piasku nie zamierzam
Temat ciekawy, nie ma co, tylko te 150 podstron - poczytałem ostatnie 20, wcześniejsze sobie daruję
PS - przy wymianie w Pugu zrobię płukankę, nigdy jej nie miał. 80k km na Totalu i 90k km na Castrolu Edge TD, wymiany co 20k km. Będzie ciekawa relacja co robią te oleje za bagno w silniku
Komentarz
-
-
Gdyby ktoś chciał spróbować LM w niezłej cenie zamiast Mobila 0W-40 - Liqui Moly Synthoil Energy 0W40
Full syntetyk, nie technologia syntetyczna i HC.
Cena domeny: 375 PLN. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
A może ktoś już testował ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez soszek81Będzie ciekawa relacja co robią te oleje za bagno w silnikuPW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Paolo Esco już kiedyś sie Ciebie radziłem co do olejów w tym temacie, no ale ogólnie motor juz koło 300kkm no i od dłuższego czasu mobil 2000 10W40 (nie bede rozwijal motywów było juz o tym wczesniej) w każdym razie zamawiajac materiały pod wiosenną wymiankę filtrów, oleju sprzedawca forumowy proponuje zmianę na motula (ceny w zasadzie podobne), i sie zastanawiam czy jest sens zmieniać czy zostac przy mobilu, (a do tego jeszcze ostatnie pochlebne wypowiedzi o Lotosie-moze na niego warto podmienić?)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez iwanowiczczy jest sens zmieniać czy zostac przy mobilu
Zamieszczone przez iwanowiczpochlebne wypowiedzi o Lotosie-moze na niego warto podmienić?
http://www.lotos.pl/handlowy/produkt...control_10w_40 - w karcie PDS widać dosyć dobre parametry jak na półsyntetyczny olej.
Powinien lepiej wyciszyć "mechanikę" niż Mobil.
Masz jeszcze do wyboru dobrego Fuchsa TITAN SYN MC -40 oraz 10W40 FUCHS TITAN CFE na bazie MC z dodatkiem dwusiarczku molibdenu (MoS2) - ten jest super...ale też kosztuje i Liqui Moly MoS2 Liechtlauf 10W40 oraz DIESEL LEICHLAUF 10W-40 ale niestety ceny LM powalają w przypadku oleju półsyntetycznego :?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Witam czytam ten wątek wyrywkowo i PAOLO zachwala LM, aktualnie mam zalane Motula 8100 i po przejechaniu 10kkm turbina wyje jak karetka więc zamierzam w najbliższym czasie zmienić olej na nowy i zakupiłem LM 4100, doczytałem się również o środkach do płukania silnika przed wymianą oleju i czy można to stosować w silnikach co mają przebieg ok220kkm? auto zakupiłem rok temu na jesień i w jego przeszłości raczej takich zabiegów nie miałNa chłodne dni WEBASTO
Komentarz
-
-
Witam serdecznie
Mam dylemat, czy olej Millers XFD 5w40 (pełny syntetyk?), będzie dobrym wyborem dla 1.9 PD o przebiegu 230tys. ? A może inny , lepiej sprawdzi się w moim silniku (nie sugerujcie TITAN GT1, 5W-40, XTL - bo z uwagi, na "małą popularność" musiałbym kupić min. 2 opak., tak usłyszałem w sklepie :-))
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez elvis696turbina wyje jak karetka więc zamierzam w najbliższym czasie zmienić olej na nowy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez elvis696aktualnie mam zalane Motula 8100 i po przejechaniu 10kkm turbina wyje jak karetka
Czy moze trafiłeś na podróbkę których juz na allegro jest trochę z tego co wiem ....
A możesz szukałeś super ceny ?Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
http://www.zmienolej.pl/
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534
Komentarz
-
-
Dziś jechałem z kolegą octą 1,9 TDI wersja 130 KM, przebieg 210 kkm, rocznik 2002, wersja Ambiente.
Auto pracowało wyraźnie ciszej od mojego (ja mam 110 KM). Silnik jakoś inaczej, tak mniej metalicznie i ciszej pracował. Zalany Mobilem 10W40.
Czy ta wersja jest lepiej wygłuszona? Czy też może to olej jest powodem, że można mieć takie wrażenie jak miałem?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dragsterDziś jechałem z kolegą octą 1,9 TDI wersja 130 KM, przebieg 210 kkm, rocznik 2002, wersja Ambiente. Auto pracowało wyraźnie ciszej od mojego (ja mam 110 KM). Silnik jakoś inaczej, tak mniej metalicznie i ciszej pracował. Zalany Mobilem 10W40.
Komentarz
-
-
Rzecz w tym, że kolega nie interesuje się tak dokładnie, jeździ tym jeszcze jego tata i pewnie on wie więcej. Wiadomo, że w tym aucie była już wymieniona turbina i podobno dali jakąś większą. Prawdopodobnie wtryski też były wymienione, bo mówił, że z jakiejś mocniejszej wersji. Tak swoją drogą dwumasa OK (210 tys.). Tankowany prawie od początku V power. Wiem, że to taki zlepek info co teraz piszę, ale mam tylko takie informacje.
Nie mam więcej szczegółów: auto jest na pompie i pracuje ciszej, i bardziej miękko.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez konkonGdyby ktoś chciał spróbować LM w niezłej cenie zamiast Mobila 0W-40 - Liqui Moly Synthoil Energy 0W40
Full syntetyk, nie technologia syntetyczna i HC.
Było już ?? http://www.polskicaravaning.pl/pl/ne...tki-liqui-moly
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PidziekCzy to olej zgodny ze specyfikacją Twojego silnika ?
Czy moze trafiłeś na podróbkę których juz na allegro jest trochę z tego co wiem ....
A możesz szukałeś super ceny ?
2 kupiony w gdańsku na rampie (miejscowi wiedzą o co chodzi)
3 nie szukałem super ceny
Zamieszczone przez dragsterTen efekt sowy nie wina oleju, chodzi tutaj o zapieczone łopatki wokół wirnika części gorącej turbiny.Na chłodne dni WEBASTO
Komentarz
-
-
Przyczytałem na jednym z forum uwagę pewnej osoby na temat konieczności stosowania oleju zgodnie z normą 505.01
cyt.:
"komercha...
zobacz ile jest na rynku silników 1.9 PD i 2.0 PD
jeżeli zrobisz do niech dedykowany olej w dobrej cenie, to jesteś dobrze ustawiony (aby firma dostała aprobatę 505.01 na swój olej musi dobrze zapłacić za to)
dobra cena oleju 5/40 505.01 dla silników 1.9 PD bierze się z jego składu. Są to oleje tzw. "nie w pełni syntetyczne" czyli coś pomiędzy półsyntetykiem a syntetykiem.
Czy w takim silniku może pracować pełny syntetyk 5/40 ? Oczywiście, że może... ale taki olej będzie droższy niż 505.01"
I czy wlanie oleju o lepszych właściwościach (full syntetyk) może zaszkodzić silnikowi? Czytałem, co prawda o potrzebie smarowania krzywek, ale czy są jakieś badania, które potwierdzały by negatywane działanie oleju bez tej normy na silnik, który wg producenta (patrz ciężkie pieniądze za apobatę) wymaga oleju zgodnego z normą 505.01
Komentarz
-
-
deratus, przecież ludzie leją oleje "bez normy" i żyją, żadna nowość.
a komercha...
czy ja wiem, kupno oleju z normą VW czy bez normy tak samo nabija kabzę branży olejowej, gdybyś chciał to przeskoczyć mysiałbys zacząć jeździc w ogóle BEZ olejusaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz