Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • myles
    Drive
    • 2010
    • 52

I ja będę miał interes do kolegi elemenateur'a, na PW zresztą ma wiadomość z listą zabawek. Ale na razie organizuję jakiś mały wyjeździk za granicę, stąd też gdzieś po 21ym się odezwę.
    Dzida, z LM tak jak koledzy piszą, 4100 lub 4600. Ja biorę 4600.

Komentarz

• konkon
      Rider
      • 2008
      • 667
      • Octavia I (1U2)
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez ariu
      obowiązkowo płukanka (po castrolu) i co?
      Liqui Moly Pro Line Engine Flusch 2427 (30 zł)
      Motul Engine Clean (50 zł)
      Millers, Amsoil
      Zamieszczone przez ariu
      Castrol i Mobil to szit, pozostawia syf w motorowni – to cytat, czy rzeczywiście ?, i ryzyko podróbek
      IMO mit. Syf może zostawić podróba, np. seria Magnatec (b. kiepskie parametry) przy mocnym traktowaniu, tylko Egde wchodzi w grę. Ten temat jest bardzo rozległy bo na to wpływa wiele czynników- np. parametry oleju, kraj docelowy, styl jazdy i przebieg od wymiany do wymiany. Ludzie często przeceniają możliwości oleju. Leją tani olej i upalają auto które nie jest do tego stworzone + kiepski olej + wymiany wg. komputera i skutki można przewidzieć. Nikt nie wie co leją olejarze z beczki, ile olej leżakował. W ciężkich warunkach olej też wypadałoby częściej zmieniać tzn. co 10-12 tys. zamiast 15. Nie generalizujmy.
      Mobilem i Castrolem byłbym zainteresowany tylko na rynek niemiecki, z pewnego źródła.
      W Twoim wypadku sprawdzi się:
      Castrol Edge/Edge Turbo Diesel 5W-40
      bardzo dobre parametry, szczególnie pp -48 st. i CCS-30 5550, więc przy częstych startach i w zimę jak znalazł. Jedynie punkt zapłonu słaby. Silnik na tym oleju po ok. 100 tys. km czyściutki.
      Castrol Edge/Sport 0W-40
      Mobil 1 New Life/ Turbo Diesel 0W-40
      Millersa, Valvoline bym odpuścił, za słaba pompowalność w niskich temp.
      Motul niestety nie podaje tych parametrów. X-Clean 5W-40
      Osobiście wahałbym się między:
      LM Diesel Synthoil (zniknął z niemieckiej strony LM)/ Synthoil High Tech 5W-40
      LM Synthoil Energy 0W-40
      Amsoil European Car Formula 5W-40
      Fuchs Titan 5W-30/5W-40 (tylko XTL)
      Do wymian co 15 tys. wystarczy LL-98
      Sam miałem 520D e39 i byłem bardzo zadowolony z Synthoil High Tech po TT 4100.
      Bardzo korciło mnie zalanie 0W-30 na próbę np. Motula X-Lite (pp -51 i TBN 11.2 )
      Konrad
      OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
      PerfectServiceBy DGW
      WhitePride :smokedevil

Komentarz

• ariu
        Classic
        • 2011
        • 17

Wow, dzięki,nie spodziewałem się, że tak szybko, a że tak konkretnie to się spodziewałem

PAOLO ESCO
        "znowu ktoś z BMW :wink: już kilku osobom od Was pisałem..."

przeczytałem cały temat i nie zauważyłem ops: , chyba, że na PW było.
        Bużka w cytacie, chyba nie oznacza niechęci do BMW
        zresztą nie jestem karkiem z łańcuchem na szyi i w dresie z kreszu (taki żarcik).

Strasznie zafrapował mnie ten AMSOIL.

Pytanie czysto teoretyczne, dyskusja akademicka.
        Chodzi o porównanie
        AMSOIL Series 3000 Synthetic 5W30 heavy duty Diesel Oil vs. Amsoil European Car 5W-40 Motor Oil (AFL)

Kinematic Viscosity @ 100°C, cSt 11.7 vs. 13.7
        Kinematic Viscosity @ 40°C, cSt 67.8 vs. 82.2
        Wskaźnik lepkości 169vs. 171
        Cold Crank Simulator Apparent Viscosity @ -30°C, cP 5276vs. 5171
        Temp. zapłonu °C 226vs. 230
        Temp. palenia. °C 244vs. 248
        Punkt płynności °C 50 vs. 43
        Noack Volatility 250°C for 1 hour, % utraty wagi 7.6vs. 8.9
        Four Ball Wear Test Scar, mm 0.35vs. 0.44
        total Base Number 12.1vs. 8.0
        High Temperature/High Shear Viscosity, cP, 3.5 vs. 3.8

Pierwszy bardziej "lekkobieżny", lepszy punkt płynności , TBN i NOACK, drugi minimalnie CCS (obydwa rewelacja) i HTHS, reszta porównywalna - nie wiem o czym świadczy Test czterech kulek.

Macie pewne żródło na AMSA, może się skuszę?

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez ariu
          chyba, że na PW było
          na PW i @.
          Zamieszczone przez ariu
          chyba nie oznacza niechęci do BMW
          nie :wink:
          Zamieszczone przez ariu
          Macie pewne żródło na AMSA, może się skuszę?
          ---> tutaj pytaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=49509 lub tutaj http://allegro.pl/listing.php/user?u...&change_view=1 lub http://amsoil.net.pl/products-page
          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Pidziek
            RS
            • 2011
            • 1845

Zamieszczone przez ariu
            nie wiem o czym świadczy Test czterech kulek.
            Wygląda to mniej wiecej tak:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

4 kulki w zamknietym tyglu obracaja sie z prędkoscią 1800obr/m w temp. np. 150st.C pod naciskiem np. 40kg przez godzinę i po tym okresie wyciąga się je i sprawdza głębokość, szerokość rys i uszkodzeń kulek.
            To tak obrazowo .
            Nie publikuje sie tych testów w prozaicznego punktu widzenia, 90% olejów w tym teście wypada kiepskawo lekko mówiac .
            To test na zurzucie czesci mechanicznych głównie stosowany w olejach przekładniowych ale ma to swoje przełozenie na oleje silnikowe i na ochrone antyzużyciową .
            Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
            http://www.zmienolej.pl/
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• aldam
              L&K
              • 2006
              • 1036

Koledzy szybkie pytanie.
              Motorownia zalana LM 4200 5w30
              Potrzebuję dolać olej, jednak tego LM nie mogę nigdzie dostać.
              Jaki olej mogę zalać?

Czy Mobil Super 3000 XE 5W-30 byłby ok?
              Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez aldam
                Mobil Super 3000 XE 5W-30
                spełnia VW 505.01 - tak.

Komentarz

• aldam
                  L&K
                  • 2006
                  • 1036

czyli jak doleję tego mobilka do LM4200 nic się nie stanie?
                  Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Dzida
                    RS
                    • 2006
                    • 2253

Zamieszczone przez aldam
                    Koledzy szybkie pytanie.
                    Jak masz ustawioną szafę? Jezeli na QG1 to oleju 505.01 można dolać tylko awaryjnie, nie więcej jak jednorazowo 0,5 l.

Swoją drogą, po co zalewać silnik olejem którego nie można później nigdzie na szybko dostać? :roll:

BTW kiedy wymieniałeś olej, i jak oceniasz konsumpcję?

Komentarz

• aldam
                      L&K
                      • 2006
                      • 1036

przeglady robie standardowo co 15kkm
                      Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• locaj85
                        Rider
                        • 2009
                        • 482

Zamieszczone przez Nexus6
                        Zamieszczone przez locaj85
                        Chciałbym zalać MOTUL, oczywiście najlepszy

wyboru wielkiego nie masz -> Specific VW505.01 5W40 lub 8100X-Clean C3 5W40, ze wskazaniem na ten drugi
                        silnik zalany juz X-Celan'em

a teraz pytanko

dlaczego piszecie, że jest lepszy od specifica ( skoro ten teoretycznie jest stworzony dla VAGa) ?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez locaj85
                          dlaczego piszecie, że jest lepszy od specifica
                          strona 196. Specyfic 5W/40 i 8100X-Clean C3 5W40 posiadają takie same aprobaty VW - 505.01.

To jest tak samo jak z Castrolem. Do VW Castrol serwował nam cały czas Castrola SLX Professional Powerflow VW Longlife III 5W-30 obecnie "Castrol zaprezentował nową linię produktów EDGE Professional dostępnych wyłącznie w autoryzowanych serwisach samochodowych. Są to najbardziej zaawansowane technologicznie oleje w historii. Dzięki rewolucyjnej Fluid Strength Technology™ nowy Castrol EDGE Professional to najbardziej wytrzymały olej na rynku"
                          Jak ktoś ma ochotę może sobie poczytać o nowym Edg'e w informatorze/gazetce Castrol Let's Go wydanie 1/2011 ----> http://castrol.novimedia.pl/

POLECANE BMW – motoryzacyjna potęga, która startowała jako zakład lotniczy Poznaj historię Popularne kategorie Bezpieczeństwo Czytaj wszystko BWM Czytaj wszystko Historia Czytaj wszystko Poradniki Czytaj wszystko Mandaty karne Czytaj wszystko Oświetlenie Czytaj wszystko

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FDOZSUTtiTo&feature=relmfu[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gpvQqO_EMRU[/youtube]

Komentarz

• Pidziek
                            RS
                            • 2011
                            • 1845

A to Castrol bedzie teraz robił filtry o podwójnej filtracji ?
                            W reklamie jest wzmianka o podwójnej filtracji ......

Kolega własnie mi opowiadał co zostało w nowym rocznym Polo TSI 1.4 i Castrolu oraz 20 000km ...
                            Woda a silnik niemiłosiernie klekotał już miał pewne obawy czy oby nie trzeba jechac do serwisu na jakąś inspekcję.
                            Zalał PRO C-3 i ....cisza.
                            Piszę najzupełniej poważnie :-)
                            Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                            http://www.zmienolej.pl/
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Castrol Let's Go macie dostępne w ASO ... przeczytałem całą gazetkę. Co strona to wychwalanie się Castrola, że jest najlepszy na świecie i jakie to jego produkty Fluid Strength Technology w porównaniu z "innym wiodącym producentem" (chodzi o Mobila oczywiście) są super. Jak ktoś lubi może sobie poczytać itd...

Ogilvy & Mather robią swoje :lol:

Castrol EDGE Professional 5W-30 VW 505.01 ---> http://www.castrolprofessional.pl/ww...W-30%20TDS.pdf
                              Castrol EDGE Professional LongLife III 5W-30 ----> VW 504.00/507.00 http://www.castrolprofessional.pl/ww...W-30%20TDS.pdf

VW rekomenduje Castrola :wink: http://www.fa.com.pl/castrol/B2B%20-...20BRO%20PL.pdf

Małe porównanie olejów --->
                              Załączone pliki

Komentarz

• pio_wwa
                                Drive
                                • 2010
                                • 85

ale czy faktycznie te nowe oleje są takie dobre?

Jak ich parametry w stosunku do innych?

Komentarz

• Orbit
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 486

Reklama dźwignią Handlu ... .moga pisać co chcą, ja Castrola nie zaleje , zreszta 350 zł Tyle kosztuje olej w serwisie , masz dwie zmiany Motula lub Liqui MOly ... ,lub prawie AMsoil,,Castrol może pisać i pokazywać co chce Powodzenia .
                                  1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                                  Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                                    Reklama dźwignią Handlu ...
                                    :wink:

Komentarz

• andrzej1962
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1306
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Dzida
                                      Jak masz ustawioną szafę? Jezeli na QG1 to oleju 505.01 można dolać tylko awaryjnie, nie więcej jak jednorazowo 0,5 l.
                                      A czym to grozi?!. Świadomie zmieniłem po kupnie sam. olej i wlałem LM TT 4100 pomimo, że wskazanie kompa pokazywało mi jeszcze na przejechanie ok 24kkm. Od tej pory mam zamiar zmieniać olej co roku lub 15kkm. Decyzja ta jednak nie pociągnęła za sobą zmianie w komp. GQ1 na GQ0. Będą problemy?! Skasować GQ1 nie mogłem bo po pierwsze z poziomu wyświetlacza nie mogłem po drugie w instr wyczytałem, że zmiana z poziomu wyświetlacza możliwa jest w momencie jak komp pokaże 500 km do wymiany lub ileś tam dni.

Komentarz

• soszek81
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1245

Zamieszczone przez Orbit
                                        350 zł Tyle kosztuje olej w serwisie , masz dwie zmiany Motula lub Liqui MOly ... ,lub prawie AMsoil,,
                                        o żesz... za tyle to masz Fuchsa (4+1) z przesyłką dwa razy z pewnego źródła...
                                        Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                        Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• konkon
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 667
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Panowie mamy nową serię LOTOSA
                                          Synthetic Plus zamiast Syntetic
                                          Grupa LOTOS S.A. jest koncernem naftowym zajmującym się wydobyciem i przerobem ropy naftowej oraz sprzedażą hurtową i detaliczną produktów naftowych - benzyny, olejów, paliwa lotniczego i asfaltów.

Grupa LOTOS S.A. jest koncernem naftowym zajmującym się wydobyciem i przerobem ropy naftowej oraz sprzedażą hurtową i detaliczną produktów naftowych - benzyny, olejów, paliwa lotniczego i asfaltów.

I uwaga- jeden z pierwszych olejów spełniających normę API SN!
                                          ACEA B4-08
                                          Trochę bełkotu marketingowego:
                                          etransport.pl - to źródło wiedzy branży TSL i sposób na spędzenie czasu w miłym towarzystwie. Znajdziesz tu informacje prasowe, bieżące zakazy ruchu na drogach Europy, mapę dobrych parkingów na których warto odpocząć, forum dyskusyjne - najobszerniejsza kopalnia wiedzy o branży, a także największą bazę ofert pracy dla kierowców, spedytorów i przewoźników, a nawet ciekawe przepisy na potrawy które da radę przygotować na parkingu - kuchniakierowcy.pl. Poprzez konto w etransport.pl poznasz ciekawych ludzi, wymienisz fotografie i porozmawiasz na czacie, podzielisz się filmami, czy zabawnymi fotkami w dziale humoru. Zapraszamy!

Temp. płynięcia i TBN są minimalnie gorsze niż w starszym produkcie :roll:
                                          Ciekawe jak będzie cenowo i z dostępnością.
                                          Konrad
                                          OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                          PerfectServiceBy DGW
                                          WhitePride :smokedevil

Komentarz

• haragon
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 310

Zamieszczone przez andrzej1962
                                            Zamieszczone przez Dzida
                                            A czym to grozi?!. Świadomie zmieniłem po kupnie sam. olej i wlałem LM TT 4100 pomimo, że wskazanie kompa pokazywało mi jeszcze na przejechanie ok 24kkm. Od tej pory mam zamiar zmieniać olej co roku lub 15kkm. Decyzja ta jednak nie pociągnęła za sobą zmianie w komp. GQ1 na GQ0. Będą problemy?! Skasować GQ1 nie mogłem bo po pierwsze z poziomu wyświetlacza nie mogłem po drugie w instr wyczytałem, że zmiana z poziomu wyświetlacza możliwa jest w momencie jak komp pokaże 500 km do wymiany lub ileś tam dni.
                                            Szafa i okresy wymiany QG1 i takie tam to tylko przypominaj-ka nic więcej (kiedyś wieszano karteczki, teraz gra pozytywka w szafie ;-))
                                            Generalnie oleje możesz wymieniać jak Ci się podoba trzymając się zasad nie więcej km niż zaleca producent - częściej nie zaszkodzi, a w niektórych przypadkach wręcz wskazane.
                                            "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
                                            >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
                                            >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• parasite
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1368

Oleje, tak jak inne produkty należące do linii Thermal Control, przeznaczone są do stosowania w większości samochodów mających od 4 do 10 lat.
                                              Czyli co? Do mojego już nie mogę go wlać według marketingowców? :P
                                              Niestety muszę teraz poszukać nowego oleju, który będzie miał wyższe TBN
                                              AGR 112KM, 232Nm
                                              Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• haragon
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 310

Po co utrudniać sobie życie.
                                                Zalej Motula, albo jeszcze lepiej LM Diesel Synthoil 5W40 i będziesz zadowolony, a i motorowna poczuje ulgę w codziennej pracy.
                                                "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
                                                >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
                                                >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• elemenateur
                                                  Elegance
                                                  • 2007
                                                  • 803

ciekawostka na temat Diesel Synthoil - ten produkt w ofercie niemieckich dystrybutorów LM nie występuje! tak samo jak płukanka Engine Flush

Komentarz

• Orbit
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 486

Zamieszczone przez elemenateur
                                                    ciekawostka na temat Diesel Synthoil - ten produkt w ofercie niemieckich dystrybutorów LM nie występuje! tak samo jak płukanka Engine Flush
                                                    dziwne ...
                                                    podaj LInk ..
                                                    1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                                                    Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

Pracuję...