Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konkon
    Rider
    • 2008
    • 667
    • Octavia I (1U2)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez parasite
    Niestety muszę teraz poszukać nowego oleju, który będzie miał wyższe TBN
    Poprzednio było 10.2, teraz 10, niewielka różnica, poza tym nie oznacza to że słabiej czyści silnik.
    Oczywiście najlepiej do tego motoru zalewać Synthoil High Tech jak haragon
    Zamieszczone przez elemenateur
    Diesel Synthoil - ten produkt w ofercie niemieckich dystrybutorów LM nie występuje!
    Pisałem już, że zniknął z niemieckiej strony. Synthoil High Tech = Diesel Synthoil, któremu skończyły się aprobaty, pewnie nie chcąc płacić abonamentu, został uniwersalny Synt. HT. Parametry są identyczne, choć są 2 źródła :roll:
    Konrad
    OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
    PerfectServiceBy DGW
    WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Pidziek
      RS
      • 2011
      • 1845

ciekawostka na temat Diesel Synthoil - ten produkt w ofercie niemieckich dystrybutorów LM nie występuje! tak samo jak płukanka Engine Flush
      Nawet pod inną nazwą ?
      Jaki jest tego powód ?
      Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
      http://www.zmienolej.pl/
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Diesel Synthoil - ten produkt w ofercie niemieckich dystrybutorów LM nie występuje!
        Faktycznie... Coś LM kombinuje bo wycofali ze strony Diesel Synthoil :roll: a z drugiej strony zostawili Synthoil High Tech 5 W-40 ... hmmm :? chyba nie opłacało im się produkować dwóch podobnych produktów. Zamiast Diesel Synthoil przeznaczonego typowo do diesla zostawili w ofercie Synthoil High Tech który też jest full i też jak DS spełnia normę VW 505.00.

Zamieszczone przez konkon
        skończyły się aprobaty, pewnie nie chcąc płacić abonamentu, został uniwersalny Synt. HT
        też tak myślę. http://www.liqui-moly.de/liquimoly/p...oiladb=web.nsf
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Pidziek
          RS
          • 2011
          • 1845

Faktycznie... Coś LM kombinuje bo wycofali ze strony Diesel Synthoil :roll: a z drugiej strony zostawili Synthoil High Tech 5 W-40 ... hmmm :? chyba nie opłacało im się produkować dwóch podobnych produktów. Zamiast Diesel Synthoil przeznaczonego typowo do diesla zostawili w ofercie Synthoil High Tech który też jest full i też jak DS spełnia normę VW 505.00.
          Ja myśle że to nie są dwa różne oleje ale dwa różna opakowania i różne naklejki.
          Tak robi 90% producentów.
          jakby LM w przypadku oleju do diesla miało coś o wyższej normie no. CF-4/CH-4 wzwyż wtedy można powiedzieć że to inny olej ale tutaj to jestem bardziej niz pewny ten sam olej 5W-40 który jest i bedzie pod jedna nazwą i jedną naklejką.
          A tak jest to jeden SM/CF do diesla i benzyny spełniający A3/B4.

Kiedyś było podobnie z Texaco 10W-40 diesel został wycofany a jego miejsce zajął taki sam Extra o uniwersalnym spektrum.

Komentarz

• Orbit
            Rider
            • 2010
            • 486

nic prostszego .. napiszcie lub zadzwońcie do LM ., i będzie wiadomo ... ja tak zrobiłem z Olejem DEXOS2 ..
            1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
            Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• konkon
              Rider
              • 2008
              • 667
              • Octavia I (1U2)
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Ciekawostka.. kuzyn ma auto służbowe fabię 1.6 TDI. W Rybniku ASO ustawiło przeglądy i wymianę oleju wg. QG2 (co 15 tys. km). Zalewają Shella 504/507 :shock:
              Ciekawe czy jest to decyzja ASO (dobro silnika ? większy zarobek ?) czy firmy, która wynajmuje długoterminowo auta firmie (wątpię). Auto robi spore przebiegi rzędu 80-100 tys. rocznie.
              Konrad

90 konny AGRessor
              PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• parasite
                L&K
                • 2011
                • 1368

Poprzednio było 10.2, teraz 10, niewielka różnica, poza tym nie oznacza to że słabiej czyści silnik.
                Oczywiście najlepiej do tego motoru zalewać Synthoil High Tech jak haragon
                Fakt, coś mi się porąbało, że miał coś ok. 11. Synthoil może i dobry, ale kosztuje 2 razy więcej, co przy częstotliwości wymian w moim aucie szarpie po kieszenie.

Z tego wynika, że zostaje przy Lotosie, ewentualnie spróbuje Motula X-Cess, bo różnica cenowa nie jest wielka,a jestem ciekaw jak silnik będzie na nim pracował.
                AGR 112KM, 232Nm
                Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Dzida
                  RS
                  • 2006
                  • 2253

Ciekawe czy jest to decyzja ASO (dobro silnika ? większy zarobek ?)
                  Oczywiście, jest to decyzja ASO. Po co trzymać 2 oleje (505.01 i 504/507.00) Więcej miejsca, więcej komplikacji, klient będzie marudził że chce ten tańszy. . . a tak nie ma 505.01, jest 504/507.00 i pewnie z 80 PLN/l, bo głupi klient i tak zapłaci. A sprzedasz więcej droższego oleju to i gift fajniejszy będzie.

Aczkolwiek w Fabiedzie 1.6 TDI jest zdaje się DPF, więc tam jest obligatoryjnie 507.00 he?

Komentarz

• elemenateur
                    Elegance
                    • 2007
                    • 803

Aczkolwiek w Fabiedzie 1.6 TDI jest zdaje się DPF, więc tam jest obligatoryjnie 507.00 he?
                    jest

[ Dodano: Sob 20 Sie, 11 21:50 ]
                    Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                    elemenateur napisał/a:

Faktycznie... Coś LM kombinuje bo wycofali ze strony Diesel Synthoil a z drugiej strony zostawili Synthoil High Tech 5 W-40 ... hmmm chyba nie opłacało im się produkować dwóch podobnych produktów. Zamiast Diesel Synthoil przeznaczonego typowo do diesla zostawili w ofercie Synthoil High Tech który też jest full i też jak DS spełnia normę VW 505.00.
                    informacji nie mam z www tylko z rozmów z dostawcą z LM. Dokładnie zalecają tego Synthoila HT zamiast Diesel Synthoil... w sumie to dość dziwne posunięcie zważywszy że choćby na naszym forum DS cieszył się sporym zainteresowaniem.
                    Ciekawe teraz jak długo pozostanie DS w obiegu na polskim rynku

Komentarz

• Pidziek
                      RS
                      • 2011
                      • 1845

Dokładnie zalecają tego Synthoila HT zamiast Diesel Synthoil... w sumie to dość dziwne posunięcie
                      Dlaczego ?
                      Większość producentów odchodzi od olejów dedykowanych do diesla i do benzyny ze względu na koszty.
                      A tutaj i tam uważam że zarówno jeden jak i drugi to były te same oleje tylko różniły sie naklejką ..
                      SM/CF co innego jakby miał CI-4/CJ-4 wtedy można powiedzieć o oleju do diesla a tak to uniwersalne smarowidło

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Jaki olej wymienić na zimę, bo zbliża mi się wymiana przestawiam się z QG1 na QG0.

Myślałem nad Castrol Edge 5w40, chce jak najlepszy, cena za bardzo nie gra roli, bo 100-150 złotych co wymianę oleju to nie majątek, no chyba że ktoś wymienia oliwę raz na miesiąc , zależy mi na tym aby olej służył Szkodnikowi.

Polećcie mi 3 typy, poczytam sobie o nich opinie.

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8160
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

natash, ja zalewam Castrol Edge 5w40 i nie mam powodów zeby zmieniac na inny. Kupuje 4l i starcza od wymiany do wymiany
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

Czytam że niektórzy robią jakaś płukankę, w jakim celu, czy w przypadku zmiany z jednego oleju na drugi?

Ktoś jeszcze się wypowie o oleju w normie WV505.01 co warto polecić, bo rozumiem że w przypadku QG0 taka norma obowiązuje.

Komentarz

• soszek81
                              L&K
                              • 2010
                              • 1245

natash - zlituj się

przejrzyj te 10-15 stron wstecz - masz tam polecane, zalecane, stosowane oleje z normą 505.01

Prosisz o coś co mniej więcej co tydzień się porzewija....

Znajdziesz też o płukankach....
                              Była O1 kombi ALH++ 150/340
                              Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• natash
                                RS
                                • 2011
                                • 2599

Czytałem ok poczytam głębiej. 5W-40 czy 5W-30 na miasto i zimę?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez natash
                                  5W-40 czy 5W-30 na miasto i zimę?
                                  raczej 5W/30 ale zależy jakie parametry ma dany olej. Szybciej znajdziesz dobry 5W/40 niz 5W/30 z samą normą VW 505.01 ( przeważnie to są z normą VW 506.01 lub 507.00 ...ale masz to w wątku opisane i nie ma sensu powtarzać.
                                  WV505.01 co warto polecić, bo rozumiem że w przypadku QG0 taka norma obowiązuje.
                                  - QG0 to przegląd stały co 15tyś km - olej VW 505.01 - jeden z tych które polecamy w tym wątku :wink: (proponuję samemu wybrać markę) - ( normy VW 506.01 i 507.00 mieszczą w sobie normę VW 505.01 i mogą być zalewane jako wyższe do tego silnika.

Komentarz

• natash
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2599

Ludzie przebrnąłem 30 stron i pojawiło się 30 nazw różnych olejów, zamiast wiedzieć więcej, wiem mniej :shock:

Do pracy robię ok 15km w jedną stronę.

Kupię wszystkie filtry Mann i olej, ale jaki :roll:
                                    - Castrol Edge 5w40
                                    - Motula X-Clean C3 5W-40 (chyba ku temu się skuszę), bo można oszaleć czytając i czytając (To to samo co Motul 8100 X-Clean C3 5W-40), czy ten olej ma jeszcze jakieś właściwości czyszczące?
                                    - Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 5W-30 XTL

I jak pewne pójde w Motula to zrobię płukankę:
                                    - Motul Diesel System Clean
                                    - LM PRO-LINE 2427, bo ta pewnie jest porównywalna do Motul

Jesteście okrutni, że każdemu każecie czytać ostatnie 40-50 stron, które dla potencjalnego zjadacza chleba jest katorgą, jak czyta o tym jak dany olej, smakuje, pachnie i czy jest lekkostrawny

1.9 TDI BXE 175 000 km na blacie, może jakiś konkret pod taki motorek, od kogoś kto ma trochę litości... Zimą motor będzie stał na dworze całe dnie, to pewnie ma duże znaczenie przy wyborze.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

- Motul X-Clean C3 5W-40
                                      +
                                      Motul Diesel System Clean
                                      ---> zakupu na przykład u kolegi elemenateur ( olej i płukanka u jednego sprzedawcy co jeszcze obniży koszt przesyłki) i "będziesz Pan zadowoloooony" :wink:

przebrnąłem 30 stron i pojawiło się 30 nazw różnych olejów, zamiast wiedzieć więcej, wiem mniej
                                      ...to zostały Tobie jeszcze "tylko" 203 strony będziesz wiedział więcej - powodzenia.

Komentarz

• Dzida
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 2253

1.9 TDI BXE 175 000 km na blacie, może jakiś konkret pod taki motorek, od kogoś kto ma trochę litości... Zimą motor będzie stał na dworze całe dnie, to pewnie ma duże znaczenie przy wyborze.
                                        Podstawowe pytanie: jak wymieniasz olej: co 15 kkm, czy wg szafy?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
                                          wymieniasz olej: co 15 kkm, czy wg szafy
                                          --->
                                          zbliża mi się wymiana przestawiam się z QG1 na QG0
                                          więc co 15tyś km.

Komentarz

• konkon
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 667
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Motul Diesel System Clean
                                            to nie jest płukanka do oleju, tylko systemu zasilania paliwem.
                                            Potrzebujesz Motul Engine Clean
                                            albo
                                            LM PRO-LINE 2427
                                            obie dobre, LM tańsze.
                                            Konrad

90 konny AGRessor
                                            PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• natash
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2599

Zamieszczone przez Dzida
                                              Podstawowe pytanie: jak wymieniasz olej: co 15 kkm, czy wg szafy?
                                              Dotychczas był longlife, teraz chce zmienić na co 15k.

Komentarz

• konkon
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 667
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Po przebiegu mniej więcej 9 okrążeniom kuli ziemskiej

po 14 tys. na Liqui Moly Top Tec 4100 został zalany Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40, z datą 0511 :szeroki_usmiech

Do pary filtry Knecht.
                                                Wrażenia: Silnik po ok. 200 km testowania wyciszył się, choć nie jest to tak spektakularne jak po przesiadce z Motula 8100 X-cessa na Liqui Moly Top Tec 4100. To potwierdza jakość LM TT 4100, przez 14 tys. km czyli do wymiany silnik pracował cicho. Dolałem niecałe 0.5L, łyknął w zimę (uszczelka przy pompie vacum do zmiany i odma). Po 12-13 tys. można było odczuć zwiększenie hałasu, jednak nieznaczne w porównaniu z X-cessem po ok. 8-10 tys. Na Synthoilu momentalnie wyciszają się popychacze, silnik nawet na zimno pracuje cichutko, podobnie jak na TT 4100. Niedługo test zimowy, jestem dobrej myśli. Gorąco polecam ten olej, dodam że mój kuzyn jeździ na nim w CC 700 :lol: po 120 tys. na mineralu, poprzedził płukanką. O wrażeniach nie piszę, to trzeba usłyszeć.
                                                Konrad

90 konny AGRessor
                                                PerfectServiceBy DGW

Komentarz

• Pidziek
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1845

A co to za czerwone słupki ?

Przykładowy Top Tec 4200 w 2.0 TDi po 15 000km.....

Ponad normatywne zawartości żelaza, aluminium, TBN 2.2 ....
                                                  Podwyższony próg zużycia ..

Motul specyfic 507.00 podobny silnik i przebieg ..

Mobil ESP ..
                                                  Co ciekawe po przebiegu prawie dwa razy mniejszym niż LM, Motul czy Amsoil.
                                                  Dyskusyjne wydaje się czy daje odpowiednią ochronę powyzej 9000km ....

Amsoil podobny przebieg i silnik ...

Co się z czego bierze można przeczytać tutaj , czyli dlaczego w oleju jest więcej żelaza czy aluminium albo potasu itp...

Komentarz

• konkon
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 667
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Pidziek
                                                    A co to za czerwone słupki ?
                                                    Każdy olej LM ma zobrazowane paramtry np:
                                                    zużycie paliwa, szybkość penetracji oleju, ochrona antyzużyciowa, odporność filmu olejowego, odporność na starzenie.
                                                    Przykładowy Top Tec 4200 w 2.0 TDi po 15 000km...
                                                    Ponad normatywne zawartości żelaza, aluminium, TBN 2.2 ....
                                                    Podwyższony próg zużycia ..
                                                    No tak ale silnik na dotarciu, stąd prawdopodobnie takie wartości, ogólnie jest dobrze.
                                                    Amsoil jak zwykle
                                                    Konrad

90 konny AGRessor
                                                    PerfectServiceBy DGW

Komentarz

Pracuję...