Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dzida
    RS
    • 2006
    • 2253

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    temu można
    Kopaczka z wałkiem hmmmmm, no nie wiem :lol:

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

:wink:
      Kopaczka....
      "Użytkowana w celach prywatnych.
      Kopaczka jest w idealnym stanie technicznym, nasmarowana i omalowana".

Dzida jak kolega Croom doda gratis 5L Amsoila 5W/40 AFL to bierz w ciemno ... :los
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

Zamieszczone przez Dzida
        Piramida, czy to ten olej którym zalewasz swoją bejbe?

http://allegro.pl/amsoil-...1789310493.html
        nie chce się wypowiadać za kolegę Piramida ale z tego co wiem kupił u tego typa z allegro z Krakowa co ja to chyba można mu ufać i ten sam olej. czyli ten: http://allegro.pl/amsoil-5w-40-afl-n...765347642.html
        nawet pare postów wczesniej jak pisałem że kupiłem Amsoil to pisał że też ma zalany silnik nim.
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• jamesbondzio
          L&K
          • 2009
          • 1174
          • Octavia III (5E3)
          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez jamesbondzio
          Niby wątek o TDI ale adekwatnego dla TSI brak i mam nadzieje że nie będzie
          :arrow: :arrow: :arrow: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...6202&start=915 :diabelski_usmiech słabo szukałeś :terefere
          Poczytasz ten wątek (tylko 62 strony) i napewno sam podejmiesz trafną decyzję jakim olejem masz ochotę zalać swój silniczek

heheheh no no.. czytałem
          ale paradoksalnie większość wpisów jest od ludzi "benzin bez turbo" lub ewentualnie TDI ... więc wole zapytać u żródła ;-) (obecny wątek)
          A nie da sie nie zauważyć że na końcu odpowiedzi udzilela ta sama grupa osób więc ....
          Pisze tutaj świadomie
          kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez jamesbondzio
            Pisze tutaj świadomie
            :terefere porzadek musi być zapraszamy jednak tutaj :arrow: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=930 "w imię zasad" :lol:

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

daneczek76, a Ty już zalełeś tego AMS-a?

[ Dodano: Pon 05 Wrz, 11 20:24 ]
              w imię zasad"
              Nie dokańczaj. . . :lol:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

jamesbondzio to oczywiście był żart !!!! Proszę się nie obrażać!!!
                Ale tak na poważnie to zapraszam do wątku olejów do silników benzynowych.

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Dzida
                  Pidziek, znasz tego Pana? Czy można mu ufać?

http://allegro.pl/amsoil-afl-5w-40-c...789310493.html
                  tak to ten olej od tego gościa ale teraz będe brał go od naszego kolegi z Wieliczki :wink:

[ Dodano: Pon 05 Wrz, 11 20:39 ]
                  Zamieszczone przez daneczek76
                  Zamieszczone przez Dzida

http://allegro.pl/amsoil-...1789310493.html
                  nie chce się wypowiadać za kolegę Piramida ale z tego co wiem kupił u tego typa z allegro z Krakowa co ja to chyba można mu ufać i ten sam olej. czyli ten: http://allegro.pl/amsoil-5w-40-afl-n...765347642.html
                  nawet pare postów wczesniej jak pisałem że kupiłem Amsoil to pisał że też ma zalany silnik nim.
                  ten typ z Krakowa to kolega Pidziek i jeszcze u niego nie kupowałem :szeroki_usmiech
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

piramida, to sory ja myślałem że jak z tego samego miasta jesteście to u niego kupiłeś. Oczywiście wiem że to Pidziek

[ Dodano: Pon 05 Wrz, 11 20:57 ]
                    Zamieszczone przez Dzida
                    daneczek76, a Ty już zalełeś tego AMS-a?
                    pod koniec września mam zamiar zalać oczywiście wcześniej płukanka.
                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Pidziek
                      RS
                      • 2011
                      • 1845

piramida jak do mnie wpadnie to może zassamy strzykawą trochę tego oleju to sprawdzimy przy okazji co tam siedzi :-)
                      Jeszcze mu nie wspominałem oczywiście :-)

Paolo dostałeś na maila przykładową analize oleju , chyba Ci wysłałem...
                      Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                      http://www.zmienolej.pl/
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Pidziek
                        piramida jak do mnie wpadnie to może zassamy strzykawą trochę tego oleju to sprawdzimy przy okazji co tam siedzi :-)

hehe no zobaczymy co ten olej jest warty po przebiegu 10kkm :P

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Paolo dostałeś na maila przykładową analize oleju
                          tak, mam.

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

Zamieszczone przez natash
                            5W-40 czy 5W-30 na miasto i zimę?
                            raczej 5W/30 ale zależy jakie parametry ma dany olej. Szybciej znajdziesz dobry 5W/40 niz 5W/30 z samą normą VW 505.01 ( przeważnie to są z normą VW 506.01 lub 507.00 ...ale masz to w wątku opisane i nie ma sensu powtarzać.
                            WV505.01 co warto polecić, bo rozumiem że w przypadku QG0 taka norma obowiązuje.
                            - QG0 to przegląd stały co 15tyś km - olej VW 505.01 - jeden z tych które polecamy w tym wątku :wink: (proponuję samemu wybrać markę) - ( normy VW 506.01 i 507.00 mieszczą w sobie normę VW 505.01 i mogą być zalewane jako wyższe do tego silnika.
                            Początkowo wybrałem Motul X-Clean C3 5W-40, ale ten wpis zachęca do 5W-30, ale jaki? Polecicie coś?

Komentarz

• Seed
                              Elegance
                              • 2010
                              • 875
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

5W-40 czy 5W-30 na miasto i zimę?
                              raczej 5W/30 ale zależy jakie parametry ma dany olej. Szybciej znajdziesz dobry 5W/40 niz 5W/30 z samą normą VW 505.01 ( przeważnie to są z normą VW 506.01 lub 507.00 ...ale masz to w wątku opisane i nie ma sensu powtarzać.
                              WV505.01 co warto polecić, bo rozumiem że w przypadku QG0 taka norma obowiązuje.
                              - QG0 to przegląd stały co 15tyś km - olej VW 505.01 - jeden z tych które polecamy w tym wątku :wink: (proponuję samemu wybrać markę) - ( normy VW 506.01 i 507.00 mieszczą w sobie normę VW 505.01 i mogą być zalewane jako wyższe do tego silnika.
                              Początkowo wybrałem Motul X-Clean C3 5W-40, ale ten wpis zachęca do 5W-30, ale jaki? Polecicie coś?
                              a po co zalewac olej, ktory chroni DPFa jesli ty go nie masz? Taki olej ma gorsze parametry ochrony samego silnika. Zalewaj 505.01 5W-40 - X-clean to bdb olej.
                              KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• morling1254
                                Classic
                                • 2011
                                • 21

Zamieszczone przez elemenateur
                                dowiedziałem się że w DE szału ten produkt absolutnie nie robi
                                marka jest sprawdzona - Fuchs nastawił się wczeœśniej głównie na dostawy oleju na pierwsze rozlanie do wielu marek min do Audi/VW. Wprawdzie nie ma tak nachalnej reklamy jak Castrol ale też nie można zarzucić że to olej niewiadomego pochodzenia bo koncern Fuchsa to naprawdę "duża firma" - istnieje od 1931 roku i obecnie to największy niezależny dostawca œrodków smarnych. Koncern zatrudnia ponad 4 000 pracowników w prawie 80 firmach działających na całym œświecie itd..."

Ludzie znający się na temacie wśród popularnych produktów najczęściej wybierają Liqui moly które w DE jest wg mojego rozmówcy niekwestionowanym liderem.
                                :P nie darmo LM został w Niemczech wybrany firmą olejową roku...no ale nie róbmy teraz Liqui Moly reklamy - nie o to mi akurat chodziło.

Jedno jest pewne, na forum fuchs przebił się jak rasowy lis
                                ten olej to jedna z ciekawszych alternatyw do naszych silników ... dobra jakoœć i odpowiednie parametry - ostatnio jedynie cena Fuchsa poszła trochę w górę - mam nadzieję, że nie przez nasze forum :wink:

Co do pytania Paolo jakie bazy... też jestem ciekaw ale idę o zakład że nikt Ci nie poda co wchodzi w skład tych ultraczystych baz bo raz tajemnica firmy
                                oczywiœcie że dokładnych danych od żadnej firmy nie uzyskam - chodzi mi o podstawową bazę - z czego ona się składa a dokładnie czy jest to baza oparta na syntetykach (PAO , inne) czy też tak jak kolega elemenateur pisze mix innych baz olejowych - ja już doszedłem do sedna zagadnienia i wiem jaka jest pomiędzy nimi różnica - chciał bym jedynie się upewnić - potwierdzić pewne dane ... a potem napiszę to czego ja się dowiedziałem ( razem z oryginalnymi danymi - żeby nie było że to jakaœ lipa :P ).

Temat jak już napisałem - specjalnie zapodałem ponieważ nurtowało mnie kilka pytań a Fuchs ... jak to "lisek" sprytnie pomijał pewne dane :szeroki_usmiech - od razu uprzedzam posiadaczy oleju Fuchsa - Fuchs nie ma się czego wstydzić choć mogło by być lepiej - po prostu udało mi sie wkońcu dotrzeć do danych które szukałem od dłuższego czasu 8)

LM od zawsze większość olei była leichtlauf, ciekawe czy to nie to samo tak naprawdę.
                                blisko blisko... choć Fuchs to napewno nie LM.

być może silnik ma lżej ale czy będzie to mierzalne i da efekt kilku PS więcej - nie sądzę.
                                jako, że używam konkretnego LM mogę napisać, że w porównaniu z niektórymi innymi markami efekt lżejszego wkręcania się silnika na obroty jest zauważalny ( a to dzięki jednemu z dodatków do oleju - potem o nim napiszę ale jeszcze trochę poczekam na inne wypowiedzi :roll: ) ... czy występuje jakiœ przyrost mocy nie wiem - nie robiłem takowych pomiarów na hamowni, więc jedynie mogę opierać się na swoich spostrzeżeniach i mogę powiedzieć, że napewno LM pracujący w silniku daje odczucie "lekkiej" i swobodnej pracy. Kilka osób już o tych spostrzeżeniach pisało.

Nie uważam by np olej motul z serii 300V zwiększał moc silnika...
                                eee nie tak skromnie - to olej z najwyższej półki a jego główne zadanie to chronić silnik i w sumie inna bajka jeżœli chodzi o jakoœść i skład oleju Jak będę jechał do Polkowic lub Leszna to może kolegę odwiedzę w Głogowie na małą pogaduchę :P

Zamieszczone przez ZYBI68
                                zaraz się okaże, że nie wyprodukowali jeszcze oleju do naszych Skodzinek , a tak serio to kiedyś był Elf, Castrol, Mobil, Motul, LM a teraz Fuchs który jak zaraz okażę się jest do bani.
                                Fuchs jest dobry.

Zamieszczone przez ZYBI68
                                Nigdy nie miałem problemu z motorkiem a patrząc ile dziennie wychodzi olejów z Lotosu to ktoś oprócz mnie jeździ na tym i naprawdę nie słyszałem aby do Lotosu przychodziły skargi o zepsutych motorkach
                                dokładnie - do normalnej eksploatacji ten olej w zupełnoœci wystarczy należy jedynie dbać o systematyczną jego wymianę... tylko należy bacznie zwracać uwagę na parametry oleju ( te w karcie produktu) te dane mogą naprawdę mocno się różnić w poszczególnych produktach. Jednak jeśli ktośœ lubi mocno przycisnąć a obawia się pozostawienia w silniku syfu z HC ... to pełen syntetyk lepiej jednak zniesie cięższą eksploatację i powinien też pozostawić po sobie mniej "brudu" w silniku...a wtedy kolejny olej dłużej pozostanie czysty i będzie lepiej chronił silnik.

Tak na marginesie - tylko jako ciekawostkę (dla porównania z Lotosem) umieszczę zestawienie olejów o lepkoœci 5W/30 zrobione w USA - (jak dla mnie to jest idiotyczne - zmixowane zestawienie olejów o różnym przeznaczeniu i jedynie sugerowanie się tylko wspólną lepkoœścią bez ujęcia takich danych jak np technologia wykonania oleju, rozgraniczenie na oleje Lov Sapas czy też Midl Saps itd .... to mogą tylko Amerykanie robić - jak można porównywać Castrola GTX z Mobilem 5000) - popatrzcie na parametry tych olejów ( na czerwono zaznaczone słabe wyniki, na niebiesko wmiarę przyzwoite) - dla porównania Lotos Trafic Pro 505.01 ...
                                Witam. Napisałeś: LM pracujący w silniku daje odczucie "lekkiej" i swobodnej pracy. Kilka osób już o tych spostrzeżeniach pisało.
                                Moje pytanie jest takie: czy na oleju Fuchs Titan GT1 Pro Flex 5W-30 też można uzyskać takie odczucie ?, może też na innych jak np. Mobil1 0W40 ?, napisałeś że niżej to jeszcze opiszesz ? Dzięki za info.
                                MORLING

Komentarz

• Pidziek
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1845

Zamieszczone przez morling1254
                                  zy na oleju Fuchs Titan GT1 Pro Flex 5W-30 też można uzyskać takie odczucie ? Dzięki za info.
                                  To zależy od subiektywnych odczuć każdego.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

morling1254 proszę - NIE CYTUJ CAŁYCH WYPOWIEDZI!!!! ... :!: :!: :!: Temat robi się nieczytelny a powtórne cytaty "zaśmiecają wątek".
                                    Po raz kolejny proszę - to samo robisz w wątku oleju do benzyny... :zastrzelic

[ Dodano: Wto 06 Wrz, 11 21:00 ]
                                    Zamieszczone przez morling1254
                                    czy na oleju Fuchs Titan GT1 Pro Flex 5W-30 też można uzyskać takie odczucie ?,
                                    to indywidualna ocena użytkownika ale Pro Flex daje takie wrażenie - czy jest one zbieżne z tym jak na LM to musi ocenić ten sam użytkownik po jeździe na w/w dwóch markach, tym samym pojazdem w tych samych warunkach.

Komentarz

• pacocases
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 576
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

olej

Witam.
                                      Cały czas śledzę wątek olejowy i jestem obecnie w momencie w którym będę musiał pojąć decyzję: wymieniać olej wg wskazań komputera (tak jest ustawione fabrycznie) czy wymieniać po ok. 15kkm.
                                      Przejechałem ok. 11kkm prawdopodobnie na Castrolu (do końca nie ustalone) i zaraz wyjeżdżam na dwa tygodnie na południe Europy i z powrotem.
                                      Po powrocie bedę miał ok. 14-15kkm. Samochodzik głównie jeździ miasto-peryferia i raz po raz po europejskich autostradach. Czy w takim trybie zostać na wskazaniach komputera czy na zimę zrobić maszynie prezent. Jakoś podświadomie chodzi mi po głowie Fuchs Titan GT1 Pro 3 5W30XTL który może być użyty w obydwu przypadkach wymian. Jednak niepokoi mnie dobra opinia o LM ale nie bardzo wiem jaki odpowiednik LM do wspomnianego Fuchsa. Chciałbym nadmienić że jestem już po okresie wciskania buta w podłogę chociaż raz po raz mnie nosi :diabelski_usmiech .
                                      Czy mogę prosić o jakieś sugestie. Ponieważ jest to moje zapewne ostatnie autko w karierze, zależy mi na jego długowieczności :wink:
                                      pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• Seed
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 875
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zmieniaj co 15 tys i zalej Motul X-clean+ 5W-30 jesli masz DPF - bdb olej Mid SAPS - przyjazny dla DPFa, silnika i turbiny - lub X-clean 5W-40 jesli nie masz DPF.
                                        KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Sam jestem ciekaw, olej zassany, czekam z niecierpliwoscią na analizę

Komentarz

• Pidziek
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 1845

Jutro to wyślę sam jestem ciekawy.
                                            Robimy z TBN i TAN :-)

Za tydzien, półtora wynik.

Silnik ma ostro bym powiedział extremalnie ciężko faktycznie motorownia u Ciebie wygląda bardzo ładnie i co zwróciłem uwagę nie puszcza czarnych bąków po starcie :-)

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Jutro to wyślę sam jestem ciekawy.
                                              Robimy z TBN i TAN :-)

Za tydzien, półtora wynik.

Silnik ma ostro bym powiedział extremalnie ciężko faktycznie motorownia u Ciebie wygląda bardzo ładnie i co zwróciłem uwagę nie puszcza czarnych bąków po starcie :-)
                                              dzieki, nie puszcza duzych bąków bo większość paliwa na szczęscie się spala :wink:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez pacocases
                                                Jakoś podświadomie chodzi mi po głowie Fuchs Titan GT1 Pro C3 5W30XTL
                                                to dobry wybór (podobnie jak Motul czy LM czy też inna marka o dobrych parametrach).
                                                pacocases musi sam podjąć decyzje jaki olej kupić (wszelkie porównania w/w olejów już przecież były a ile użytkowników tyle opini zarówno na + jak i - ). Co do opini...należy brać pod uwagę, że każdy użytkownik może eksploatować samochód w innych warunkach a i styl jazdy często sie różni, nie wspominając o stanie/przebiegu jednostki... itd. , więc i opinie o danym oleju mogą być zgoła rozbieżne.
                                                W BXE nie ma DPF-a.
                                                Jeśli przeglądy są stałe co 15 tys km to olej z normą 505.01 wystarczy. Inaczej przy Long Life olej VW 507.00 (lub 506.01).

Komentarz

• pacocases
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 576
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

olej

Tak, chcę przejść na stałe wymiany co 15kkm. Jednak przy wyborze normy chcę żeby wybrany olej bardziej chronił mój silnik a nie koniecznie był ekologiczny :evil:
                                                  pozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Re: olej

Zamieszczone przez pacocases
                                                    Tak, chcę przejść na stałe wymiany co 15kkm. Jednak przy wyborze normy chcę żeby wybrany olej bardziej chronił mój silnik a nie koniecznie był ekologiczny :evil:
                                                    racja kolego, trzeba lać najlepszy możliwy olej, co jak co ale na oleju nie ma co oszczędzać, pare złotych róznicy na 15kkm to żadna oszczędność :wink:

Komentarz

Pracuję...