Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pidziek
    RS
    • 2011
    • 1845

Zamieszczone przez neck99
    Pidziek, Żebyś nie brał sobie tego do siebie. ja po prostu nie wieże w to, że te środki mogą coś popsuć. Ich działanie jest takie ze maja zmniejszać tarcie i tylko tyle. Tak ze powinny polepszyć sprawność silnika a nie go uszkadzać
    Dobra w jak to działa tak jakby ktos miał to wytłumaczyć komuś kto nie ma styczności z tematem trybologi.
    Osadza się coś na metalowych elemetach silnika czy jakoś inaczej ?

podam pewien przyklad panowie z naszego podwórka i jednego z lepszych modyfikatorów tarcia czyli moS2.
    W Polsce blenduje sie olej CFE 10W-40 w Gliwicach w Fuchs notabene doskonały olej !
    Ale juz nie da się tego robić z 5W-40 który jest dostępny w Niemczech bo technologia u nas nie pozwala na uzyskanie jednorodnej mieszaniny.

To jest profesjonalizm.

Ale sa ludzie którzy sprzedaja buteleczki które wlewa się do byle jakiego oleju i tak na okko do silnika w przeswiadczeniu że wszystko bedzie OK.
    Tak ale juz w przypadku oleju choćby bardziej syntetycznego (np. min. 50% PAO, estrów) dodanie Mos2 czy innego modyfikatora spowoduje że mieszanina nie bedzie jednorodna i wogóle nie mieszalna !

Zapytajcie kogoś z blendowni z jakimi trudnościami borykaja się inżynierowie aby wymieszac syntetyczne bazy z różnymi dodatkami antyzużyciowymi, modyfikatorami.
    O ile w przypadku minerałów i klasycznych HC te proces jest mniej uciążliwuy to o tyle w przypadku olejów bardziej zaawansowanych proces wymaga specjalistycznej linii, i procesu.

A tutaj proszę na allegro i nie tylko sprzedaje się tyle specyfików ktore wystarczy wlac do oleju....
    A ja się pytam czy ktos robił badanie oleju czy taka mieszanina tworzy jednorodny sklad bo jest wiele przesłanek że robienie takiego koktailu w silniku nie daje nic dobrego wręcz przeciwnie.
    Jesli ktoś mi zagwarantuje że po wlaniu takiego specyfika uzyskam jednorodną mieszaninę (jednakowa zawartość dodatku na 1dm/3 nie ważne w ktorym miejscu pobrany) to mogę to przetesować.
    Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
    http://www.zmienolej.pl/
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Orbit
      Rider
      • 2010
      • 486

Pidziek... mój ojciec wlewa Militec-1 od wielu lat ... zanim ja wlałem ten specyfik do silnika przejrzałem mnóstwo stron , oraz wypowiedzi nie tylko na polskich stronach .....
      jeśli chcesz wiedzieć jak to działa dlaczego nie poszukasz w necie ...
      MOZE TO CI COŚ POMOZE
      1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
      Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• zak14
        Rider
        • 2011
        • 605
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jakieś 11 lat temu wlałem Militec-1 do Felicji 1.6 AEE w okresie docierania silnika (do Mobila 1 5W50). Auto ma nalatane 210 kkm i działa niezawodnie do dziś, nie wiem czy pomogło, ale raczej nie zaszkodziło...
        Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Pidziek
          RS
          • 2011
          • 1845

Może to działa , w kazdym razie motor-life sie nie sprawdził u mnie, moze militec to coś innego ...
          Mnie to nie przekona, musiałbym ogladnac jakieś testy trybologiczne

Tutaj test motor-life w wodzie i oleju ...
          Niestety telefon jest boczkiem i komfort oglądania spadł na łeb i szyję ...

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Pozdrowionka

Komentarz

• andru123
            Elegance
            • 2010
            • 783
            • Toyota
            • ATF 2.0 MPI 120 KM

poniewaz temat ma ponad 140 bardzo ciezko cos konkretnie znalez a szukajka odsyla do tematu a nie postu , zadam szybkie pytanie , bede wdzieczny za konkretna odpowiedz

1,9 TDI AGR r 2001 motul 10W40 czy 5W40 ?

teraz mam 10W40 bo nie wiedzialem co bylo zalane wczesniej i jakos troche glovsno i twardo pracuje , nic nie ubywa
            jest O1 RS 1.8T XENON
            była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Pidziek
              RS
              • 2011
              • 1845

Zamieszczone przez andru123
              teraz mam 10W40 bo nie wiedzialem co bylo zalane wczesniej i jakos troche glovsno i twardo pracuje , nic nie ubywa
              No może miałes 10W-40 a teraz masz juz 5W-20, ...
              Nic nie piszesz o firmie ...

Komentarz

• andru123
                Elegance
                • 2010
                • 783
                • Toyota
                • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez Pidziek
                No może miałes 10W-40 a teraz masz juz 5W-20, ...
                Nic nie piszesz o firmie ...
                mam zalany Motul 6100 10W40

a co oznacza ze mam "juz 5W-20..... ?
                jest O1 RS 1.8T XENON
                była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Pidziek
                  RS
                  • 2011
                  • 1845

mam zalany Motul 6100 10W40

a co oznacza ze mam "juz 5W-20..... ?
                  To nie jest reguła, w dieslach olej bardziej gęstnieje bo nabiera sadzy.
                  Ale sobie sprawdz jak wygląda świezy olej lejąc na cokolwiek i stary z miski olejowej, jak ten stary będzie zachowywał się jak przysłowiowa woda to znaczy że jego lepkość spadła o kilka punkcików :-)
                  Bez badań laboratoryjnych nie wiemy ile z jakiegos 5W-40 czy 10W-40 zostało po całym roku i 10 czy 15 000km.

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

Jak mój mechanik ogarnie swój telefon to może uda mi się zamieścić zdjęcia jakie szkody w silniku robi stosowanie olejów Long Life stosowanych przez serwisy na przykładzie wałka rozrządu z silnika BMN.
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Orbit
                      Rider
                      • 2010
                      • 486

Zamieszczone przez Nexus6
                      Jak mój mechanik ogarnie swój telefon to może uda mi się zamieścić zdjęcia jakie szkody w silniku robi stosowanie olejów Long Life stosowanych przez serwisy na przykładzie wałka rozrządu z silnika BMN.
                      Chwyt Marketingowy , niby ekologia inne tego typy slogany ... jednym słowem Bzdura , niestety im częściej zmieniasz olej tym lepiej .. oczywiście niema co popadać w Paranoje ja zmieniam co 8000 - 10000 km .. nie obchodzi mnie co piszą w reklamach .. 10 Lat temu miałem Golfa III Diesel bez Turbiny Silnik nie do zajechania ... ale w instrukcji było jak wół napisane olej należny zmieniać co 5000Km, co robiłem , Auto odsprzedałem jak miał 220KKM ... jeździło jeszcze 80Kkm ... niestety rozbiło się na Trasie Katowickiej .. oczywiście od tamtej pory technologia poszła do przodu ... mamy trochę inne silniki trochę inne oleje
                      1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                      Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

czekam z niecierpliwością! To zapewne potawierdzi to co pisałem już nie raz na temat wymiany oleju w trybie LL.
                        Trzeba dodać że szczególnie oleje Long Life z Lov Saps są szczególnie "zabójcze" dla starszych konstrukcji. Nie którym nie idzie przetłumaczyć że nawet używając LL powinni nie słuchać ASO ale zmieniać olej częściej - co 15 tys km. (ale każdy niech robi wymiany tak, jak uważa)

Zamieszczone przez Orbit
                        im częściej zmieniasz olej tym lepiej .. oczywiście niema co popadać w Paranoje
                        dokładnie!
                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Nexus6
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4847
                          • Volkswagen

PAOLO ESCO, wałek po 100 kkm i wymianach oleju co nie więcej niż 15 kkm wyglądał jak nówka sztuka w porównaniu do "zmasakrowanego" wałka po 60 kkm i wymianach oleju wg wskazań kompa.
                          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

wałek po 100 kkm i wymianach oleju co nie więcej niż 15 kkm wyglądał jak nówka sztuka w porównaniu do "zmasakrowanego" wałka po 60 kkm i wymianach oleju wg wskazań kompa.
                            tak przypuszczałem - ciekawe co na to zwolennicy wymian oleju w trybie LL? Nexus fajnie gdybyś dodał fotki...aż tak był ten wałek "zmęczony" przez olej...? :shock:
                            PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Pidziek
                              RS
                              • 2011
                              • 1845

ak mój mechanik ogarnie swój telefon to może uda mi się zamieścić zdjęcia jakie szkody w silniku robi stosowanie olejów Long Life stosowanych przez serwisy na przykładzie wałka rozrządu z silnika BMN.
                              Sprawdałeś czy wałek nie ma wady fabrycznej podobnie jak to miało całkiem niedawno w Hondzie, Mazdzie czy TDI 2.5 ?

Komentarz

• apia
                                Classic
                                • 2010
                                • 9

Fusch GT1 C-3 5W30 XTL

Witam,

dzisiaj dosałem przesyłkę od RTucki, zdjęcia w załączeniu. Prócz oleju dostałem gratis filtr oleju. W sobotę wymiana.

Pzdr
                                AP

Komentarz

• Dzida
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 2253

Zamieszczone przez apia
                                  zdjęcia w załączeniu
                                  Zdjęć brak, oliwa w końcu XTL czy nie?

Komentarz

• apia
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 9

nie wiem dlaczego nie mogę załączyć zdjęć? Pliki mniejsze niż 200 kb. Olej XTL

Pozdr
                                    AP

Komentarz

• dragster
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 895
                                      • Honda

Kurde no... dziś znowu usłyszałem od znajomego który jest dystrybutorem Midlanda, że Mobil to syf. Ja rozumiem, że konkurencja, ale żeby tak ostro...

Ten znajmmy co Midlanda sprzedaje, zachwala go, że sprowadzany w beczkach ze stanów, nic nie kombinowane, często wlewany jako pierwszy do wielu marek...
                                      Silnik R18A2.
                                      http://www.dadrl.org.uk
                                      http://www.lightmare.org

Komentarz

• czyzyk64
                                        Elegance
                                        • 2008
                                        • 866

to znaczy , że jednak wszystko w porządku z dystrybucja oleju Fuchsa XTL od kolegi Rtrockiego, to tylko sie cieszyc, apia ile dałeś za olej i jak to wyglada , jest jakaś różnica, olej z Niemiec , czy od naszego polskiego dystrybutora?

Komentarz

• Pidziek
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1845

Zamieszczone przez czyzyk64
                                          jest jakaś różnica, olej z Niemiec , czy od naszego polskiego dystrybutora?
                                          Te oleje pochodzą z Mancheim nie ma żadnej różnicy .

Komentarz

• Aras
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 163
                                            • Citigo

Zamieszczone przez czyzyk64
                                            jednak wszystko w porządku z dystrybucja oleju Fuchsa XTL od kolegi Rtrockiego
                                            też wczoraj dostałem ten olej. Załączam zdjęcia.
                                            Załączone pliki

Komentarz

• czyzyk64
                                              Elegance
                                              • 2008
                                              • 866

Aras, ech szcześciarze , dajcie znac jak na tym oleju będzie silniczek chodził.
                                              Pytanko, czy na baniaczku jest juz wypisana data produkcji,? bo w poprzednich nie było.

Komentarz

• Aras
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 163
                                                • Citigo

czyzyk64, coś jest nadrukowane na bańce, pewnie zakodowana data produkcji. Na powyższym zdjęciu akurat w tamtym miejscu lampa się odbiła
                                                Jutro zrobie fotkę to wrzucę. A wymiana u mnie szybko nie nastąpi bo czekam na przegląd.

Komentarz

• Pidziek
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1845

Żeby się nie okazało że oleje z Fuchs i Lotos-a miażdzą motule, elfy, totale, castrole i mobile razem wzięte :lol: :lol: :lol:

Wypasik ...
                                                  Butelka jakby ładniej zaokrąglona w porównaniu do standardowego GT-1

Komentarz

• barteq
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 309
                                                    • Opel

Witam,
                                                    A który byście polecali olej Fuchs'a z normą 505.01?
                                                    TITAN GT1 SAE 5W-40 czy TITAN Supersyn Plus SAE 5W-40?
                                                    czym właściwie różnią się te oleje od siebie?

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

Pracuję...