Zamieszczone przez neck99
Osadza się coś na metalowych elemetach silnika czy jakoś inaczej ?
podam pewien przyklad panowie z naszego podwórka i jednego z lepszych modyfikatorów tarcia czyli moS2.
W Polsce blenduje sie olej CFE 10W-40 w Gliwicach w Fuchs notabene doskonały olej !
Ale juz nie da się tego robić z 5W-40 który jest dostępny w Niemczech bo technologia u nas nie pozwala na uzyskanie jednorodnej mieszaniny.
To jest profesjonalizm.
Ale sa ludzie którzy sprzedaja buteleczki które wlewa się do byle jakiego oleju i tak na okko do silnika w przeswiadczeniu że wszystko bedzie OK.
Tak ale juz w przypadku oleju choćby bardziej syntetycznego (np. min. 50% PAO, estrów) dodanie Mos2 czy innego modyfikatora spowoduje że mieszanina nie bedzie jednorodna i wogóle nie mieszalna !
Zapytajcie kogoś z blendowni z jakimi trudnościami borykaja się inżynierowie aby wymieszac syntetyczne bazy z różnymi dodatkami antyzużyciowymi, modyfikatorami.
O ile w przypadku minerałów i klasycznych HC te proces jest mniej uciążliwuy to o tyle w przypadku olejów bardziej zaawansowanych proces wymaga specjalistycznej linii, i procesu.
A tutaj proszę na allegro i nie tylko sprzedaje się tyle specyfików ktore wystarczy wlac do oleju....
A ja się pytam czy ktos robił badanie oleju czy taka mieszanina tworzy jednorodny sklad bo jest wiele przesłanek że robienie takiego koktailu w silniku nie daje nic dobrego wręcz przeciwnie.
Jesli ktoś mi zagwarantuje że po wlaniu takiego specyfika uzyskam jednorodną mieszaninę (jednakowa zawartość dodatku na 1dm/3 nie ważne w ktorym miejscu pobrany) to mogę to przetesować.
Komentarz