Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xtremesystems
    RS
    • 2010
    • 2254
    • Hyundai

tak jak przesadzil ze normalna temp oleju to nie 90-100 a 120

nie sadze ze po 14500 km olej spelniajacy norme zrobi syf w silniku. moze jakby tam nalana smola byla

Komentarz

• Seed
      Elegance
      • 2010
      • 875
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez AdamB
      Zamieszczone przez Seed
      Dzieki temu Motul nie musiałby sie bawić w usuwanie brudu po Castrolu
      Z tym brudem to chyba za bardzo poszalałeś i to śmiem twierdzić że mocno przesadziłeś.

Tu masz fotki mojego silnika po zdjęciu pokrywy zaworów w 1.9TDI PD. Pokaż mi ten syf i brud Castrola?? http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=75
      zdjęcia wałka i dźwiigni zaworowych po Castrolu:

KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Seed, no to chyba o różnych Castrolach piszemy, zakładam że to są zdjęcia z twojego auta i jeżdżącego na Magnateku czy jakieś podróbie a nie Castrolu Edgu . W każdym razie ja u siebie jakiś czas temu sprawdziłem i jak widzisz mamy różne widoki.
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez xtremesystems
          mam wlasnie ten sam objaw. boje sie przycisnac bo dzis przy 10st na plusie rozgrzewal mi sie 18km

a olej fabryczny rozgrzewal sie przy -10 w max 12km

boje sie ze zima bedzie tragedia i troche mi szkoda nowego auta
          cisnąć juz możesz jak olej masz ponad 70 na szafie

dodam że jak temp wody dochodzi do 90 to olej ma dopiero około 55 st, temp zew około 5 stopni, zaznacze że nie mam egra i silnik sie wolniej nagrzewa, w trasie przy -20 temp oleju ledwo sięga 65 stopni
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Seed
            Elegance
            • 2010
            • 875
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez AdamB
            Seed, no to chyba o różnych Castrolach piszemy, zakładam że to są zdjęcia z twojego auta i jeżdżącego na Magnateku czy jakieś podróbie a nie Castrolu Edgu . W każdym razie ja u siebie jakiś czas temu sprawdziłem i jak widzisz mamy różne widoki.
            Są to zdjęcia z auta firmowego pewnej firmy po 120 tys na Castrolu Edge. Ja Castrola do siebie nigdy bym nie zalał.
            KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Seed, ładny syf :shock:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8030
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Seed
                Są to zdjęcia z auta firmowego pewnej firmy po 120 tys na Castrolu Edge.
                Ja bym tu nie zwalał na olej tylko bym się zastanowił co ile był ten olej wymieniany.

Komentarz

• xtremesystems
                  RS
                  • 2010
                  • 2254
                  • Hyundai

Zamieszczone przez piramida
                  mam wlasnie ten sam objaw. boje sie przycisnac bo dzis przy 10st na plusie rozgrzewal mi sie 18km

dodam że jak temp wody dochodzi do 90 to olej ma dopiero około 55 st, temp zew około 5 stopni, zaznacze że nie mam egra i silnik sie wolniej nagrzewa, w trasie przy -20 temp oleju ledwo sięga 65 stopni
                  no to w trasie zawsze mialem 100-105 na fabrycznym niezaleznie od temp. na zewnatrz

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez piramida

no to w trasie zawsze mialem 100-105 na fabrycznym niezaleznie od temp. na zewnatrz
                    to u mnie w trasie olej ma około 90 a raczej minimalnie mniej, mowa o temp zew około 25 stopni a żeby go doprowadzić do 110 to muszę się postarać :szeroki_usmiech

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8160
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Seed, a olej w tym aucie to byl wymieniany????
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

105 to czasem mialem w miescie. jesli tylko wyjechalem na autostrade to bylo 115

wydaje mi sie ze 1.6cr z DPF wlasnie lubia troche wyzsza temp zeby latwiej wypalac dpf

Komentarz

• Orbit
                          Rider
                          • 2010
                          • 486

a czy nie uwazasz, ze Motul u Ciebie ma za zadanie wyplukac caly szlam po Castrolu i tak naprawde ten Motul to Motul + stary Castrol? Jesli zmienia sie olej z gorszej jakosci na lepszej - zawsze nalezy zastosowac plukanke.
                          czy ktoś z was sprawdzał organoleptycznie olej po płukance ? pewnie nie ... ja tak ... mam nawet u ojca kilka baniek takiego oleju ... Płukanka co robi to ... ROZRZEDZA OLEJ prawie do konsystencji wody.. ,
                          1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                          Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• konkon
                            Rider
                            • 2008
                            • 667
                            • Octavia I (1U2)
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Seed, Znajomi jeżdżą na Castrolu Edge, w ASV nie dolewa nic a ciśnie strasznie, drugi w ASZ PD czasem musi dolać między wymianami.
                            Co do tych zdjęć- nie podoba mi się ta propaganda i skreślanie oleju po jednym przypadku. Niestety idiotów nie brakuje. Notoryczne przeciąganie wymiany, katowanie od startu, paliwo w oleju, jazda w upały z Vmax przez dłuższy czas, uszkodzona głowica, nieodpowiedni poziom oleju, podróbka itd. i efekt jak na zdjęciach gotowy. W dieslu naprawdę cieżko o nagar.
                            Zamieszczone przez Seed
                            a czy nie uwazasz, ze Motul u Ciebie ma za zadanie wyplukac caly szlam po Castrolu i tak naprawde ten Motul to Motul + stary Castrol? Jesli zmienia sie olej z gorszej jakosci na lepszej - zawsze nalezy zastosowac plukanke. Dzieki temu Motul nie musiałby sie bawić w usuwanie brudu po Castrolu - tylko mogłby zajac sie prawdziwym smarowaniem i odbieraniem ciepła od el. silnika.
                            Tak naprawde przy nastepnej wymienie mozesz badać zachowanie oleju.
                            :haha: się uśmiałem, ciężka misja przed Motulem po oleju gorszej jakości. Ja Edge i Motula stawiam na równi, oba mają plusy i minusy ale dla przeciętnego zjadacza bez różnicy. Sądzisz, że po kolejnej wymianie na Motula temp. skoczy z 70 do 120 ?

xtremesystems, z tym płynem i nagrzaniem do pionu, zdaje sie że masz kontrolkę niebieską a ona znika szybko bo jeździłem tym samym autkiem ale 75KM. Warto sprawdzić na VAGu czy faktycznie tak jest tzn. powinna znikać przy 75 st. co daje pion na szafie przy wskaźniku analogowym. I można ubolewać nad usunięciem wskaźnika, jak się termostat albo czujnik zepsuje to ciekawe kiedy się użytkownik skapnie :roll:

Orbit, jak wylałem na spaloną żarówkę płukankę to dalej była spalona :lol:
                            bez jaj. Wg. producentów płukanka to skondensowane dysperenty i detergenty jak w oleju. I nawet w Swoim aucie nie zauważysz szlamów, bo w dieslu mamy głównie sadzę, zmieniasz regularnie olej, poza tym zobacz sobie w aucie z benzyniakiem który ma juz spory przebieg co spłynie z płukanką.
                            Konrad
                            OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                            PerfectServiceBy DGW
                            WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Orbit
                              Rider
                              • 2010
                              • 486

Orbit, jak wylałem na spaloną żarówkę płukankę to dalej była spalona :lol:
                              bez jaj. Wg. producentów płukanka to skondensowane dysperenty i detergenty jak w oleju. I nawet w Swoim aucie nie zauważysz szlamów, bo w dieslu mamy głównie sadzę, zmieniasz regularnie olej, poza tym zobacz sobie w aucie z benzyniakiem który ma juz spory przebieg co spłynie z płukanką.
                              skład
                              :: Benzyna ciężka hydro-odsiarczana ,arylosulfonian wapnia .
                              nie twierdze ze to nie działa ... pisze tylko iz Płukanka cudów nie czyni ... owszem coś robi gdyż wiem co widziałem ,,, ale Nagaru na Bank nie ruszy ..

TUTAJ KARTA

Oglądam właśnie filmy do których Pidziek zamieścił linki ... po 25 latach film nadal aktualny

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                                nagar jaki widzimy na zdjęciach wyżej , jest nie do usunięcia , przez żadna płukankę.....
                                bo płukanka nie usunie nagaru! a jedynie ma za zadanie związać ze starym olejem zanieczyszcenia które się w nim znajdują co ma ułatwić pozbycie się ich z silnika.
                                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8030
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez konkon
                                  Co do tych zdjęć- nie podoba mi się ta propaganda i skreślanie oleju po jednym przypadku.
                                  Wreszcie mnie ktoś rozsądny.

Seed, uważasz że spreparowałem zdjęcia silnika ze swojego auta? Jaki w tym miałem cel?? Może na Motulu jeżdżę i wsadziłem zdjęcia podpisane, to Castrol ?.
                                  Między naszymi fotkami jest jedna zasadnicza różnica, ja wkleiłem fotki ze swojego autka, wiedząc co wlewam bo sam olej kupuję, a Ty zdjęcia wygodne dla twojej teorii nie ze swojego auta, nie wiedząc na 100% jaki olej był lany i co ile wymieniany (Bo to robiło ASO jeżeli robiło, a może gość jeździł co drugą wymianę oleju, a może miał spuszczone z połowę oleju i uzupełnione świeżym, może jakaś podróba wlewana). Dużo tych "może" jest.

Komentarz

• xtremesystems
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2254
                                    • Hyundai

konkon, nie mam kontrolki tylko mam zegar z temp cieczy , dodatkowo na maxidocie mam temp oleju

btw
                                    ktorys z forumowych sprzedawcow sprzedaje edge? bo slyszalem ze wlasnie na allegro latwo o podrobke castrola

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8030
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

xtremesystems, ja u ICE robiłem zakup tego oleju. Chociaż inni tez go mają.

Ostatnio kupiłem na miejscu w Krakowie www.palis.pl. Oni są na allegro również.

Komentarz

• loru
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4286
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

co wybrać do BXE ?

AMSOIL European Car Formula 100% Synthetic 5W-40 Motor Oil
                                        FUCHS TITAN GT1 5W-40 (XTL-Technology)
                                        Millers XFE-PD 5w40
                                        Millers XFS 5w50
                                        Millers XFS 5w40

te dwa ostatnie niby mają normę ale w doborze oleju ich nie pokazuje.
                                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                          Orbit napisał/a:
                                          nagar jaki widzimy na zdjęciach wyżej , jest nie do usunięcia , przez żadna płukankę.....

bo płukanka nie usunie nagaru! a jedynie ma za zadanie związać ze starym olejem zanieczyszcenia które się w nim znajdują co ma ułatwić pozbycie się ich z silnik
                                          też mi sie wydaje że nie usuwa tylko po co na płukance motula tak napisali - pewnie w celu marketingowym.

Może macie specyfikacje płukanki Motula i porównać skład z Liqui Moly
                                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• loru
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4286
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                                            zdjąłem z kuchni gazowej .... nie wiem jak to się nazywa fachowo ... ale to rusztowanie na którym stawia się garnki ... było trochę zasyfione w tłuszczu i spaleniźnie ... pomyślałem ze skoro płukanka czyści silnik to wyczyści takie to cos,.... NIC Z TYCH rzeczy , maiłem całą wannę osyfiona tak ze domyć nie mogłem , smród w mieszkaniu ... a syf jak był tak został , możne z godzinę się z tym męczyłem ... NIC z tego , bardzo znikome efekty ...
                                            ale co to ma udowodnić ? rozumiem, że wsadzałeś łapy do tych zalecanych 90sC oleju i próbowałeś szorować :?: inna sprawa, że w silniku raczej nie uwidzisz przypalonego mleka czy innych potraw, tak, że jak dla mnie test mało miarodajny a w zasadzie nic nie wnoszący.

Komentarz

• zak14
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 605
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez loru
                                              ale co to ma udowodnić ? rozumiem, że wsadzałeś łapy do tych zalecanych 90sC oleju i próbowałeś szorować inna sprawa, że w silniku raczej nie uwidzisz przypalonego mleka czy innych potraw, tak, że jak dla mnie test mało miarodajny a w zasadzie nic nie wnoszący.
                                              Ale w zasadnie można z tego zrobić pomysł na test - przy najbliższej wizycie u zaprzyjaźnionego mechanika pobrać ze złomu jakąś zasyfioną część typu popychacz, korbowód etc., wymoczyć to 10 min. w nagrzanym oleju z płukanką emulując patykiem przepływ i zobaczyć organoleptycznie efekt...
                                              Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• Orbit
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 486

Gril z kuchni gazowej posiada TAKŻE nagar NA SWOJEJ POWIERZCHNI ... moze inne sa jego składniki ... ale wierzyłem ze płukanka chociaz troche ruszy ten syf z miejsca ... niestety nic a tarłem szczotą przez godzinę polewając powierzchnie zresztą panowie każdy moze to zrobić ... powtarzam nie neguje zasadności używania płukanek, tylko niema co sie spodziewać cudów ... wczoraj kupiłem jedna L. Moly w czwartek wymieniał będę olej sam ... , mam Aparat Zorka 5 zrobię kilka zdjęć i zamieszczę tutaj ..

Komentarz

• loru
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4286
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                                                  mam Aparat Zorka 5 zrobię kilka zdjęć i zamieszczę tutaj

Komentarz

• dwaoka
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 927

U mnie już po wymianie na fuchs titan gt1 5w40 (bez xtl), wyraźnie głośniej chodzi, ale jakby z większą kulturą i zdecydowanie chętniej wstaje rano po przekręceniu kluczyka... Aha, wcześniej miałem kastrata edge.
                                                    bkc+dsg

Komentarz

Pracuję...