Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xtremesystems
    RS
    • 2010
    • 2254
    • Hyundai

dokladnie
    http://datasheets.bp.com/bpglis/FusionPDS.nsf/0/9E752AB7790EE78C802578DA00620D2A/$file/BPXE-8K8KRD_0.pdf

na angielskiej stronce castrola

Komentarz

• Orbit
      Rider
      • 2010
      • 486

Zamieszczone przez xtremesystems
      dokladnie
      http://datasheets.bp.com/bpglis/FusionPDS.nsf/0/9E752AB7790EE78C802578DA00620D2A/$file/BPXE-8K8KRD_0.pdf

na angielskiej stronce castrola
      ten sam Olej ... a juz troche inaczej wygląda

1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
      Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• xtremesystems
        RS
        • 2010
        • 2254
        • Hyundai

karte dales z 2005 roku a ja z polowy 2011

czemu te castrole maja rozne opakowania o to jest jeden i ten sam edge

Komentarz

• konkon
          Rider
          • 2008
          • 667
          • Octavia I (1U2)
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

czemu te castrole maja rozne opakowania o to jest jeden i ten sam edge
          Ten z Gdańska jest w 100% pewny i zapewne zdjęcie jest najnowszej rewizji.
          konkon napisał/a:
          xtremesystems, spróbuj Fuchsa potem LM i podejmij decyzję. Ciężko porównać te produkty, parametry to jedno ale praktyka to drugie. Fuchs jest nowszy, nikt nie jest wróżką i nie odpowie na pytanie który będzie łapał szybciej temp.

troche koszta za duze . bo raz ze dwa oleje , dwa ze aso , i jeden olej idzie w kanał , no chyba zebym prosila aso zeby mi go spowrotem do butelki.dodatkowo jeszcze fitry. droga zabawa
          Chyba sie nie zrozumieliśmy. Miałem na myśli abyś zalał najpierw Fuchsa, pojeździł te 15 tys. km/rok i zalał Liqui Moly. Pojeździsz i podejmiesz decyzję, opisując wrażenia na forum dla ludzi szukających praktycznych wskaźników olejów jak temperatury i praca motoru przez okres eksploatacji.
          Konrad
          OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
          PerfectServiceBy DGW
          WhitePride :smokedevil

Komentarz

• xtremesystems
            RS
            • 2010
            • 2254
            • Hyundai

Zamieszczone przez konkon
            Ten z Gdańska jest w 100% pewny i zapewne zdjęcie jest najnowszej rewizji.
            ja wiem ze on jest od ICEa dalem tylko rysunek pogladowy

bo tu np jest niemiecki i jeszcze jest znaczek VW
            Zamieszczone przez konkon
            Miałem na myśli abyś zalał najpierw Fuchsa, pojeździł te 15 tys. km/rok
            ja nie wiem czy nie przeczolgam sie na tym motulu. ale wlasnie chodzi o to zebym nie wszedl z deszczu pod rynne . bo zbliza sie zima a tu chodzi zebym nie mial problemow

Komentarz

• zak14
              Rider
              • 2011
              • 605
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja nie wiem czy nie przeczolgam sie na tym motulu. ale wlasnie chodzi o to zebym nie wszedl z deszczu pod rynne . bo zbliza sie zima a tu chodzi zebym nie mial problemow
              Jeżeli nie masz ciśnienia na zmianę, to za 2-3 tygodnie będę mógł coś więcej powiedzieć o zalanym przed tygodniem Fuchs 5W30 XTL
              Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• xtremesystems
                RS
                • 2010
                • 2254
                • Hyundai

Zamieszczone przez zak14
                Jeżeli nie masz ciśnienia na zmianę, to za 2-3 tygodnie będę mógł coś więcej powiedzieć o zalanym przed tygodniem Fuchs 5W30 XTL
                nie mam cisnienia szczegolnie ze nie ma jeszcze mrozu. dopiero jak beda jakies problemy . a to sie nawet na ucho wyczuc , ze np dpf sie nie dopala

jesli masz czujnik temp oleju to zwroc uwage jak szybko sie nagzewa ( szybciej niz poprzednik - co miales zalane poprzednio)

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ale porownywales dokladnie te oleje ? miales dokladnie tego fuchsa?
                  moje porównanie dotyczy :

Motul Specific 505.01-502.00-505.00 5W-40
                  vs
                  Fuchs TITAN GT1 SAE 5W-40

Motul szybciej się nagrzewał.
                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• xtremesystems
                    RS
                    • 2010
                    • 2254
                    • Hyundai

czyli u mnie wybór zamyka sie albo LM TT albo Castrol Edge

Komentarz

• Orbit
                      Rider
                      • 2010
                      • 486

Zamieszczone przez loru
                      ale porownywales dokladnie te oleje ? miales dokladnie tego fuchsa?
                      moje porównanie dotyczy :

Motul Specific 505.01-502.00-505.00 5W-40
                      vs
                      Fuchs TITAN GT1 SAE 5W-40

Motul szybciej się nagrzewał.
                      czy jest jakis parametr ktory mowi jak szybko olej sie nagrzewa ?

wczoraj wymieniałem olej , filtr paliwa, filtr oleju , trochę później zdam relacje , ... mam zdjęcia ...

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

no wlasnie chyba nie ma , ale ja sie nie znam .

gestrzy napewno dluzej sie rozgrzewa.
                        ale w dane grupie to juz nie wiem . moze mniej lepki

Komentarz

• loru
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4286
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                          czy jest jakis parametr ktory mowi jak szybko olej sie nagrzewa ?
                          mam to : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29509 i wynika z obserwacji cyferek.

Komentarz

• Orbit
                            Rider
                            • 2010
                            • 486

Relacja z wymiany Oleju

1) zalałem płukankę ... jak ktoś już wcześniej zauważył , lepiej nie lać zimnej płukanki na rozgrzany silnik, wiec wlałem ten specyfik przez kanał Bagnetu ...
                            właczamy silnik , silnik pracuje 15 minut ..
                            spostrzezenia ...
                            w czasie 15-sto minutowej pracy silnika z płukanka ... chwilowe zużycie paliwa MOCNO Spada ... co oznacza iz zmniejszają się chyba opory w silniku ... lub rozrzedza się olej

kliknij na zdjęcie

2) po 15 minutach , odkręcamy śrubę , zaczynamy procedurę "" spuszczania sie oleju ""

odniosłem wrażenie iz mimo wlanej płukanki , Olej jest dosyć gęsty ... i to by potwierdzało ostatnie dosyć mocne stukanie zimnego silnika w przez pierwsze kilka Km , zrobiło sie troche chłodniej i Olej który miał przejechane 7500 Km już nie bardzo się zachowywał ... ( LM TT 4600 ) - rozczarowanie

3) wymiana filtra Oleju ...

4) po wyjęciu Filtra Oleju , w puszcze pozostaje dosyć sporo starego Oleju wraz z Płukanką , należny to odciągnąć strzykawka

5) wkręcamy nowy Filtr oleju , wraz z wymienionymi uszczelkami

6) po około 1,5 godzinie zalałem nowy Olej

na nowo wlanym Oleju ... silnik chodzi jak ta lalal .... prawie jak Benzyna ... w każdym razie cichutko ...
                            __________________________________________________ _______

napisze jeszcze relacje z wymiany Filtra Paliwa ... w tym przypadku trafiło mnie małe rozczarowanie

Komentarz

• locaj85
                              Rider
                              • 2009
                              • 482

Witam,
                              Panowie który będzie lepszy do BXE na gwarancji ?( wymiana co 15 000 km)

i dlaczego w na stronie producenta nie ma opakowań 5 l jakie możemy kupić w Polsce?

Komentarz

• loru
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4286
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez locaj85
                                i dlaczego w na stronie producenta nie ma opakowań 5 l jakie możemy kupić w Polsce?
                                Package sizes include:

1-Quart Bottle
                                1-Quart Bottles (case of 12)
                                5-Liter Bottle
                                5-Liter Bottles (case of 2)
                                30-Gallon Drum
                                55-Gallon Drum

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

który będzie lepszy do BXE na gwarancji ?( wymiana co 15 000 km)
                                  hmmm olej nie posiada oficjalnych aprobat VW ale producent deklaruje spełnianie normy 505.01 w przypadku AFL 5W/40 i VW 504.00/507.00 przez AEL 5W/30. W ASO jak zobaczą na opakowaniu normę 505.01 czy 507.00 nie powinni robić z tego problemu ( bo sie pewnie nie kapną...) ale powinieneś to wiedzieć.
                                  Ja bym zalał jednak mimo wszystko AMSOIL 5W-40 ( chyba że masz DPF-a dołożonego...ale BXE przecież fabrycznie go nie miały) ma o wiele lepszą lepkość strukturalną przy -30C niż 5W/30

5W/40 ma 5171 CCS a 5W/30 aż 6350 ...to dużo jak na olej o lepkości 5W/30...dziwne
                                  TBN stosunek 8 vs 5.8
                                  Pozostałe dane 5W/40 wypadają też trochę lepiej niż 5W/30 a mała różnica w lepkości przy 100 i 40C tego oleju skłania mnie ku 5W/40 który ma lepszy indeks lepkości 171 vs 159.

Orbit fajna relacja. Dodawałeś "coś" do oleju czy tym razem nie?

Zamieszczone przez Orbit
                                  napisze jeszcze relacje z wymiany Filtra Paliwa ... w tym przypadku trafiło mnie małe rozczarowanie
                                  :shock: co się stało?
                                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Seed
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 875
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Orbit

na nowo wlanym Oleju ... silnik chodzi jak ta lalal .... prawie jak Benzyna
                                    :lol: :lol: :lol:
                                    KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Orbit
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 486

Orbit fajna relacja. Dodawałeś "coś" do oleju czy tym razem nie?

Zamieszczone przez Orbit
                                      :shock: co się stało?
                                      [/quote]

Ostatniej zimy do Oleju LM -4600 dolałem Militec-1 , wszystko było Ok a wiemy jakie były mrozy ...przejechałem około 10.000 km , do Maja ... w Maju zmieniłem olej na ponownie LM4600 tym razem nic nie dolewałem , wszystko było OK. do czasu az zrobiło sie chłodniej i tutaj LM coś nie bardzo ... pisze o ostatnich dniach , miałem wrażenie iz coś za mocno klepie przy temperaturze około 5 C ... przecież to jeszcze nie mróz ,

Co sie tyczy Filtra Paliwa ... No spore rozczarowanie ... FILTREM MANN .... zaraz zapodam fotki

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Czyżby filtr Mana się rozpadł albo zapchał...?
                                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Orbit
                                          miałem wrażenie iz coś za mocno klepie przy temperaturze około 5 C ... przecież to jeszcze nie mróz ,
                                          jak tak mam, jak mam minimalny poziom oleju ale jeszcze kontrolka się nie zapala, dolanie do max rozwiązuje problem.

Komentarz

• locaj85
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 482

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                            który będzie lepszy do BXE na gwarancji ?( wymiana co 15 000 km)
                                            hmmm olej nie posiada oficjalnych aprobat VW ale producent deklaruje spełnianie normy 505.01 w przypadku AFL 5W/40 i VW 504.00/507.00 przez AEL 5W/30. W ASO jak zobaczą na opakowaniu normę 505.01 czy 507.00 nie powinni robić z tego problemu ( bo sie pewnie nie kapną...) ale powinieneś to wiedzieć.
                                            problem w tym, że jak cokolwiek stanie się z silnikiem na gwarancji, to będą szukać dziury w całym, i jak sobie znajdą w bazie danych, że przyjeżdżałem z własnym olejem to się zacznie dochodzenie....

auto jest firmowe, a na dodatek w leasingu...

sam nie wiem co zrobić...

a na etykiecie widnieje jakaś informacja o normach? jak to wygląda?

Komentarz

• Dzida
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 2253

deklaruje spełnianie normy 505.01 w przypadku AFL 5W/40 i VW 504.00/507.00 przez AEL 5W/30. W ASO jak zobaczą na opakowaniu normę 505.01 czy 507.00 nie powinni robić z tego problemu ( bo sie pewnie nie kapną...) ale powinieneś to wiedzieć.
                                              Nie deklaruje spełnianie norm, tylko REKOMENDUJE do takich to a takich silników. Stary proszę Cię, ale kto jak kto, ale Ty nie powinieneś pisać takich rzeczy.

[ Dodano: Pią 28 Paź, 11 13:19 ]
                                              a na etykiecie widnieje jakaś informacja o normach? jak to wygląda?
                                              Jak masz samochód na gwarancji i jeszcze w dodatku "nie swój" to nie baw się w eksperymenty. Jest tyle produktów spełniających normę 505.01 że nie ma co ryzykować.

Komentarz

• Orbit
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 486

Czyżby filtr Mana się rozpadł albo zapchał...?
                                                muszę zacząć od tego dlaczego wymieniałem filtr paliwa ...
                                                otóż, kupując Olej + Płukankę + płyn do czyszczenia wtrysków + filtr oleju itd ,,,, dostałem Filtr paliwa za 10 zł jako Bonus , wiec sobie pomyślałem a co mi tam zmieniam olej to wymienię także Filtr paliwa ,
                                                poprzednio zmieniałem filtra paliwa po 15,000 km . w lipcu teraz po 4500 ..

nowy i stary ... to ze tak wygląda filtr , to jest normalne

Fitr paliwa MANN po 4500 km - takie rozwarstwienie raczej normalne nie jest

reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u1oai1Fi5ZE[/youtube]

Komentarz

• haragon
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 310

Samego filtra nie widziałem, ale z relacji załączonej na zdjęciu można by przypuszczać, że jest wszystko OK, rozchyliły się tylko nieznacznie klastry filtrujące. Z racji iż cała powierzchnia filtrująca jest wykonana z jednego kawałka materiału, a cały materiał jest dość odporny mechanicznie... Myślę, że nie ma się tu czym przejmować.
                                                  Co do procesu samej filtracji to olej przelatuje przez filtr zgodnie z zasadą najchętniej tam, gdzie jest najmniejszy opór. Skoro zanieczyszczenia osadzają się symetrycznie (bo inaczej nie mogą) to filtr pomimo rozchylenia klastrów nadal powinien tak samo filtrować.
                                                  "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
                                                  >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
                                                  >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• Orbit
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 486

domyślam się ze niema co robić wielkiego Halo ,,, dziur nie było , ale poprzedni filtr to chyba był KNECHT i po 15,000 km wyglądał lepiej ..

Komentarz

Pracuję...