Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xtremesystems
    RS
    • 2010
    • 2254
    • Hyundai

czyli nie taki castrol straszny jak go tu maluja.

zastanawia mnie jeszcze jedno. castrol egde 5w30 jak na olej o tej klasie lepkosci ma znakomity viscosity index ( 169) . jak patrze na inne oleje , nawet wymieniane tu jako lepsze to maja gorszy ten wskaznik.

zastanawia mnie czy jesli castrol ma przecietna baze , to taki wskaznik musi uzyskiwac ladujac duzo dodatkow.

jak doczytalem to jednak lepiej jak olej ma dobra baze a malo dodatkow. bo dluzej zachowuje parametry?

a jesli by wymieniac takiego castrola co 15k ( mimo ze to long life ) to chyba powinien niezle sie sprawowac bo przez tak niewielki przebieg nie zdazy sie zdegradowac

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

xtremesystems, To co wlewasz do CR-a. Ostatnio w trasie przy 15'C na zewnatrz trzymajac predkosc 140-160 temp oleju nie przekraczala 105'C. Mowa o tym fabrycznym czyms
      Spritmonitor.de

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
        jesli by wymieniac takiego castrola co 15k ( mimo ze to long life ) to chyba powinien niezle sie sprawowac bo przez tak niewielki przebieg nie zdazy sie zdegradowac
        no Ameryki to nie odkryłeś ... :diabelski_usmiech tylko, że jak już pisaliśmy w tym watku - lanie oleju LL i wymiana jego co 15 tys km to bezsens....ale nie masz wyjścia przy silniku z DPF-em (na gwarancji) ...norma VW 507.00 musi być - niestety :?
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• xtremesystems
          RS
          • 2010
          • 2254
          • Hyundai

Zamieszczone przez Maicroft
          xtremesystems, To co wlewasz do CR-a. Ostatnio w trasie przy 15'C na zewnatrz trzymajac predkosc 140-160 temp oleju nie przekraczala 105'C. Mowa o tym fabrycznym czyms
          waham sie miedzy edge a lm tt4200
          jutro bede jeszcze gadal z czlowiekiem ktory przeszedl z tego fabrycznego na tt4200

ja tez mialem podobne temp. pytalem w serwisie oni leja LL3 albo edge. patrzylem w karty tych olejow i jeden ch%j wiec to identyczne oleje.

tylko oni tez nie umieli powiedziec co fabryka leje.

wiem jedno ze castrol grzeje sie jakies 4-5 stopni wiecej od motula po przejechaniu ok20 km autostrada A1 na odcinku rzgow-piotrokow. (114 do 119)

ogolnie ciekawi mnie ten LM bo jak paolo pisal ze mniej sie nagrzewa a jeszcze szybciej lapie robocza temp.

dzis na motulu zaobserwowalem ze ciezko mi przekroczyc po miescie 75 stopni jesli na zewnatrz jest ponizej 7-8 stopni.

na dniach wybiore miedzy TT4200 a edge.

[ Dodano: Pon 07 Lis, 11 22:15 ]
          Zamieszczone przez PAOLO ESCO
          jesli by wymieniac takiego castrola co 15k ( mimo ze to long life ) to chyba powinien niezle sie sprawowac bo przez tak niewielki przebieg nie zdazy sie zdegradowac
          no Ameryki to nie odkryłeś ... :diabelski_usmiech tylko, że jak już pisaliśmy w tym watku - lanie oleju LL i wymiana jego co 15 tys km to bezsens....ale nie masz wyjścia przy silniku z DPF-em (na gwarancji) ...norma VW 507.00 musi być - niestety :?
          ale to co lepiej lac.?
          bo przeciez jak wywale dpf to tez wole lac 5w30 niz 5w40.
          wtedy tylko dochodzi to ze moge lac norme 502 bodajze (juz nie pamietam) z wieksza zaw siarki

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

jak paolo pisal
            to wypowiedź znajomego do którego masz podany telefon. On ma taki sam silnik jak Ty...porozmawiajcie i podejmiesz decyzję.

Komentarz

• xtremesystems
              RS
              • 2010
              • 2254
              • Hyundai

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
              jak paolo pisal
              to wypowiedź znajomego do którego masz podany telefon. On ma taki sam silnik jak Ty...porozmawiajcie i podejmiesz decyzję.
              no wlasnie jutro do niego bede dzwonil. dzis nie mialem juz glowy do tego bo walczylem przez dwie godziny z babka od polis. bo ich kalkulator zanizyl wartosc auta o 10 k

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ale to co lepiej lac.?
                za dużo kombinujesz - narazie masisz lać olej z normą VW 504.00/507.00 - koniec i kropka...inaczej stracisz gwarancję :?

przeciez jak wywale dpf to tez wole lac 5w30 niz 5w40.
                :2kc nie no proszę.... :szeroki_usmiech

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Seed
                  Mam porownanie Motul vs. Fuchs i zdecydowanie wybieram Motula.
                  ok ale na jakiej podstawie to mnie interesuje :?:

Zamieszczone przez Seed
                  Co do temperatury. Wystarczy prosty zabieg, o ktorym malo osob wie:
                  po uruchomieniu silnika nawiew na cold. wyzsza temp ustawiamy dopiero jak silnik zlapie jakies 80 stopni na blacie. dzieki temu prostemu zabiegowi temp. robocza osiagniemy po 5 km a nie 15 km.
                  wspaniale, Ameryka to żadna tylko sprawa raczej oczywista, jest tylko małe co nie co w O2 TDI które bardzo mocno wspomaga dogrzewanie wnętrza w O1 jest podobnie, swoją drogo spróbuj wytłumacz to moim 2,5 latkom których muszę przy -20 zawieść do przedszkola, że w aucie nie będzie ciepło bo tata silnik nagrzewa do temp roboczej oleju.
                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Orbit
                    Rider
                    • 2010
                    • 486

O1 jest podobnie, swoją drogo spróbuj wytłumacz to moim 2,5 latkom których muszę przy -20 zawieść do przedszkola, że w aucie nie będzie ciepło bo tata silnik nagrzewa do temp roboczej oleju.
                    diesle ogolenie wolno sie nagrzewają , ja mam to samo w Oplu ... kiedyś przy - 25 C w samochodzie zrobiło sie ciepło gdy dojechałem na miejsce , szczerze dziwie sie xtremesystems iz tak na siłe pchasz sie w CASTROL ...zwłaszcza iz Masz DPF ... w moim aucie jest także DPF i jesli przeszukasz forum to ze 150 stron temu pisałem iz po przejsciu na LM-4600 DPF wypalał sie o około 30 % rzadziej ...a w zime i tak nie unikniesz częstszego wypalania , gdyz jazda na SSANIU ,,, zapycha to ustrojstwo duuużo szybciej .... Smiac sie chce gdyz przez EKOLOGÓW ... produkuje sie teraz oleje które maja bardziej dbać o rurę wydechową niz o SILNIK ....dlatego tez ja wymieniam Olej czesciej , przy kazdym wypalaniu sie DPF cześć paliwa która nie zostaje spalona dostaje sie do OLEJU, co powoduje rozrzedzenie .... no a wiemy czym to grozi ... NA forach Opla. sa dziesiatki tematów dotyczące Padniętej Turbiny , zafajdanego EGR .... po czym okazuje sie iz delikwent jeździł 30.000 km na Oleju GM .. który to traci swoje właściwości po 2000 km ... ..
                    1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                    Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• dragster
                      Elegance
                      • 2009
                      • 895
                      • Honda

Zamieszczone przez Orbit
                      zafajdanego EGR
                      Pls powiedzcie co ma zafajdany EGR do oleju? Interesuje mnie to bo miałem EGR ostatnio czyszczony przy przebiegu 90kkm i było z czego czyścić.

I jeszcze jedna rzecz: dziś rano kiedy sprawdzam poziom oleju na zimnym silniku, po wyjęciu bagnetu poczułem pierwszy raz zapach jakby przepracowanego oleju. Wymieniany był w lutym, to Mobil 1 0W40, obecnie przejechane jest na nim 12 kkm. Może czytając wątek człowiek robi się na to bardziej wrażliwy na takie rzeczy. Czy też macie taki zapach jak sprawdzacie olej przy podobnym przebiegu na nim?
                      Silnik R18A2.
                      http://www.dadrl.org.uk
                      http://www.lightmare.org

Komentarz

• Orbit
                        Rider
                        • 2010
                        • 486

EGR, to jest zawór recyrkulacji spalin ( Exhaust Gas Recirculation ) , jak wiemy w trakcie eksploatacji Olej także się spala , wiec ma znaczenie co powraca do EGR ... oczywiście jak byśmy zmieniali olej co 1000 km to EGR także sie zafajda , ale możne trochę później )

Komentarz

• konkon
                          Rider
                          • 2008
                          • 667
                          • Octavia I (1U2)
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Do tego odparowalność -> odpowietrzenie skrzyni krobowej
                          pozostaje zaślepić
                          Konrad
                          OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                          PerfectServiceBy DGW
                          WhitePride :smokedevil

Komentarz

• Pidziek
                            RS
                            • 2011
                            • 1845

Zamieszczone przez konkon
                            odpowietrzenie skrzyni krobowej
                            pozostaje zaślepić
                            I co z tym robić ...?
                            Gdzieś to musi ulatywać ....
                            Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                            http://www.zmienolej.pl/
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• konkon
                              Rider
                              • 2008
                              • 667
                              • Octavia I (1U2)
                              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Pidziek
                              I co z tym robić ...?
                              Gdzieś to musi ulatywać ....
                              Miałem na myśli zaślepić EGRa a do tego Oil Catch Tank i nie ma syfu w dolocie.
                              Konrad
                              OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                              PerfectServiceBy DGW
                              WhitePride :smokedevil

Komentarz

• xtremesystems
                                RS
                                • 2010
                                • 2254
                                • Hyundai

Zamieszczone przez Orbit
                                iz tak na siłe pchasz sie w CASTROL
                                LM 4600 odpada bo mam gwarancje.

nie pcham sie na sile. tylko bylem zdowolony z oleju fabrycznego. jesli mabyc lepiej na 4200 to go zaleje ,ale musi byc duzo lepiej bo na castrolu bylo dobrze.

nagrzewal sie w zime nawet do 100 st po miescie, spalanie mialem nizsze niz teraz na motulu.zimny latwiej wkrecal obroty .
                                pod koniec juz troche klekotal ale to po 12k a przeciez to silnik z dotarcia

Komentarz

• Orbit
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 486

ja miałem zalany Castrol jeden Raz ... nie było z nim żadnych problemów ,Auto jeździło Ok, jak się nagrzewało niestety nie wiem gdyż w tamtym okresie nie należałem jeszcze do grona ""Olejarzy "" jednak w czasie zmiany po użyciu Płukanki zauważyłem bardzo dużo syfu coś jak maziste płatki które zostały na filtrze oleju a w pojemniku ze zlanym olejem , na dnie było prawie błoto . żałuje ze nie zrobiłem wtedy zdjęć ...,potem już nigdy na żadnym oleju nawet na kiepskim GM-Dexos2 nie widziałem czegoś podobnego ..
                                  Polecam każdemu aby w miarę możliwości samemu zmieniać olej ... w niektórych miastach są TZW. warsztaty- na godziny , gdzie można wynająć stanowisko na godzinę koszt niewielki . pewnie mniej niż wymiana oleju u mechanika a wiadomo jak zrobisz sam to przynajmniej wiesz co ... No chyba ze robisz jak mój kolega który ma już 7-ro dzieci i nadal nie wie jak to się stało

Komentarz

• Dzida
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 2253

ale musi byc duzo lepiej bo na castrolu bylo dobrze.
                                    NIe będzie dużo lepiej, bo to oleje bardzo porównywalnej jakość, spełniających normę 507.00. Chcesz spróbować dobrego oleju to wlej Statoil Lazerway LL 5W30 (full syntetyk).

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

:arrow:
                                      Załączone pliki

Komentarz

• ruszok
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 65

Wg mnie to trochę przesada z tym męczeniem tematu oleju do 1.6 CR. Chcesz zmieniać to zmieniaj i już... Któryś dzień z kolei czytam, że zadzwonisz do kolegi i tak mijają kolejne dni i kolejne dni czytamy i 1.6 CR - w zasadzie ciągle to samo :P

A najlepsze jest to, że nie masz nawet 1% pewności, że w Twojej skodzie był Castrol, a co dopiero że EDGE. Równie dobrze jak to robią w wielu fabrykach po pierwszym montażu mogli zalać jakiś półsyntetyk - niby, żeby się lepiej silnik układał. A może kupują od Lotosa, a może jakąś ich rodzimą produkcję zalewają. 0 pewności. Co więcej - nie potwierdzisz tego nigdzie z 100% co akurat do Twojego silnika zalali. Więc może się okazać, że nic się nie zmieni...

Komentarz

• Seed
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 875
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez ruszok
                                          Wg mnie to trochę przesada z tym męczeniem tematu oleju do 1.6 CR. Chcesz zmieniać to zmieniaj i już... Któryś dzień z kolei czytam, że zadzwonisz do kolegi i tak mijają kolejne dni i kolejne dni czytamy i 1.6 CR - w zasadzie ciągle to samo :P

A najlepsze jest to, że nie masz nawet 1% pewności, że w Twojej skodzie był Castrol, a co dopiero że EDGE. Równie dobrze jak to robią w wielu fabrykach po pierwszym montażu mogli zalać jakiś półsyntetyk - niby, żeby się lepiej silnik układał. A może kupują od Lotosa, a może jakąś ich rodzimą produkcję zalewają. 0 pewności. Co więcej - nie potwierdzisz tego nigdzie z 100% co akurat do Twojego silnika zalali. Więc może się okazać, że nic się nie zmieni...
                                          Święte słowa.
                                          KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• xtremesystems
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2254
                                            • Hyundai

wskazniki maja zajebiste
                                            szkoda ze 507 spelnia norme LW LL

LW C1 nie mozna wlac do mojego silnika?

[ Dodano: Wto 08 Lis, 11 11:52 ]
                                            Zamieszczone przez ruszok

no ok tylko jest jeden szkopuł . juz kilka osob (3-4) potwierdzilo ze na fabrycznym im sie szybko dogrzewa . wiec jak kuzwa sie dowiedziec co leja fabrycznie. skoda promuje castrol . a jedyny castrol z 507 to edge lub LL3

btw trudno zeby meczyc temat do 1.9 lub 2.0 jak juz o tych silnikach wszystko po 100 razy zostalo powiedziane. i jak ktos pyta o olej do tych silnikow to tylko z lenistwa zeby nie szukac

1.6 to nowa jednostka

Komentarz

• ruszok
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 65

A KIA promuje Lotos w Polsce, zaleca syntetyk, a na pierwszy montaż idzie półsyntetyk z ichniej produkcji.
                                              Jestem prawie pewien, że w tej skodzie nie ma castrola, a już na pewno nie EDGE.

Co do męczenia. To ja nie neguję, że 1.6 be czy coś. Tylko, że strasznie się miotasz i chyba sam nie wiesz co chcesz. Musisz coś zdecydować w końcu i tyle. Męska decyzja. Ale tak jak mówię, możesz wcale nie być szczególnie zadowolony ponieważ masz 0% pewności, że to był Castrol i że EDGE.

W Polkowicach niby lali Castrol, ale to nie znaczy że wszędzie go lali i że to jest taki jak kupisz. Niestety.

Komentarz

• xtremesystems
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2254
                                                • Hyundai

dlatego tak mecze temat bo niedawono co kupilem motula i jest lipa

Komentarz

• Seed
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 875
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

jaka lipa!!?? przeczytaj ze zrozumieniem ostatnie 30 stron tego watku, które zostały poświęcone Twojemu problemowi - jak widać wysiłki klubowiczów poszły na zmarnowanie.
                                                  KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• Orbit
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 486

Dlatego ja wybrałem L.Moly ... lubię jak jest cicho

Komentarz

Pracuję...