Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Pidziek
    kto dawał na forum to zdjęcie z tym ON o różnej konsystencji ?
    które ? nie kojarzę...za dużo tego było :wink: Co do tego że wystarczy zatankować gorsze lub lepsze paliwo by silnik pracował inaczej to nie ma dwóch zdań. Ja przez cały czas użytkowania 1,9 TDI miałem lane pewne paliwo tylko z jednego miejsca. Załatwiłem sobie jedną pompę wtryskową kiedś właśnie takim "lewym" paliwem więc teraz uważam.
    Jeśli chodzi o jakość ON to kumpla silnik właśnie został reanimowany kilka dni temu - winne oczywiście paliwo :evil: kupione na jednej ze stacji w Świebodzinie. Do wymiany poszła pompa, wtryskiwacze i całkowite płukanie baku dopiero po tych zabiegach silnik wrócił do życia. :?
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Orbit
      Rider
      • 2010
      • 486

Zamieszczone przez Pidziek
      PAOLO kojarzysz kto dawał na forum to zdjęcie z tym ON o różnej konsystencji ?
      Chciałem nawiazać do mojego powyższego skromnego wywodu .

Pozdrówka
      ja dawałem te fotki , ale gdzie one sa na ktorej stronie to niestety nie pamiętam ... On nie była rożnej gęstości tylko MĘTNA !!!. po dwóch tygodniach zrobiła się klarowna
      1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
      Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• ZYBI68
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 697
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Pidziek, no właśnie ten narzeka na Motula drugi i trzeci na Amsa, Fuchsa, LM, Castrola, Mobila itp czyli czytając wszystkie wypowiedzi nie ma oleju dobrego :lol: przyjdzie nam zalać oliwe z oliwek virgin :szeroki_usmiech
        Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• Orbit
          Rider
          • 2010
          • 486

Zamieszczone przez ZYBI68
          Pidziek, nprzyjdzie nam zalać oliwe z oliwek virgin :szeroki_usmiech
          Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA !!!

Komentarz

• soszek81
            L&K
            • 2010
            • 1245

Może coś wyjaśnię w sprawie porannego rozruchu który opisałem.
            (w obecnej miejscówce forum chodzi mi jak krew z nosa więc nie zacytuję wypowiedzi do których się odnoszę)

Ogólnie:
            aby usłyszeć na AMSie to cykanie które opisałem, musiałem wyłączyć radio, wyłączyć CB (odpalają mi się po przekręceniu kluczyka) oraz poczekać aż nie będzie w pobliżu przejeżdżało żadne auto oraz przysłuchiwać się konkretnie jak przekręcałem kluczyk.
            Samo "cykanie" jest naprawdę delikatne i tylko w absolutnej ciszy da się je wyłapać.

Szczerze - opisałem to w ramach obiektywizmu, sprawdzałem to w ramach czystej ciekawości, bo na żadnym innym oleju tak ostro nie sprawdzałem tych kilku sekund po odpaleniu.
            Szczerze - mam gdzieś te "cykanie", zmartwiło by mnie gdybym słyszał klepanie jak młotkiem po kowadle przez długi czas. To TDI i symfoni się nie spodziewam. Na moje uszy AMS jest dobry, póki co. Nie szukam też na siłę dziury w całym.
            Wiem że na tym oleju silnik pracuje jednakowo w całym zakresie temperatur (silnika), nie ma wyraźniejszej zmiany w jego pracy, co było odczuwalne na Castrolu gdy silnik osiągał pewną temperaturę.
            Zobaczymy co będzie pod koniec przebiegu - póki co jest ok 3k km od wymiany i jest dobrze.
            Dobrze było też na Fuchsie, jednak w okolicach 10k km zmienił się diametralnie.
            Jeśli ktoś zmienia olej co mniej niż 10k - polecam mu Fuchsa - tańszy niż AMS i się spisze.
            Jeśli jednak wymiany co 15k lub w okolicach - Fuchs się nie sprawdza (wg mnie).

Co do paliwa - lane w tych samych miejscach i z tych samych źródeł.

PS - nie dajmy się zwariować Prawie zawsze piszę lekko żartem, a widzę że prawie panika się z tego okazała. Luzik
            Była O1 kombi ALH++ 150/340
            Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Qbaas
              Classic
              • 2011
              • 16

Tutaj małe porównanie ON, co prawda "test" był przeprowadzany (Grudzień 2010), jednak parę wniosków może się nasuwać.

Komentarz

• nizus
                Classic
                • 2010
                • 22

Hej
                Mam Skodę Octavia Tour I z 2005R
                Silnik 1.9 TDI 110 KM chyba ASV

Chcę zmienić olej na liqui moly lub na motula.
                Jakie konkrete wersje oleju najlepiej będę pasowały do mojego silnika?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez nizus
                  Jakie konkrete wersje oleju najlepiej będę pasowały do mojego silnika?
                  tak - wybierz któryś z opisywanych na 359 stronach :shock: a jeśli ASV to olej z normą VW 505.00 ... ale zacznij od tabelki na 46 ...

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Qbaas
                    Tutaj małe porównanie ON, co prawda "test" był przeprowadzany (Grudzień 2010), jednak parę wniosków może się nasuwać.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.ph...0c936208178184
                    ja tam zawsze zalewam najzwyklejsze ON i auto hula, nawet nie patrze na inne dystrybutory, ostatnio gość na orlenie chciał za wszelką cene wcisnąć mi verve za te same pieniądze to mu powiedziałem delikatnie że mam w dupie verve i chcę zwykłe ON :szeroki_usmiech
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez soszek81
                      aby usłyszeć na AMSie to cykanie które opisałem, musiałem wyłączyć radio, wyłączyć CB ... oraz poczekać aż nie będzie w pobliżu przejeżdżało żadne auto oraz przysłuchiwać się konkretnie jak przekręcałem kluczyk.
                      :haha:

PS - nie dajmy się zwariować
                      właśnie

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                        aby usłyszeć na AMSie to cykanie które opisałem, musiałem wyłączyć radio, wyłączyć CB ... oraz poczekać aż nie będzie w pobliżu przejeżdżało żadne auto oraz przysłuchiwać się konkretnie jak przekręcałem kluczyk.
                        :haha:

[ Dodano: Sro 28 Gru, 11 23:33 ]
                        PS - nie dajmy się zwariować
                        właśnie
                        A ja myślałem, że ma już świra :diabelski_usmiech

Komentarz

• Orbit
                          Rider
                          • 2010
                          • 486

ja tam zawsze zalewam najzwyklejsze ON i auto hula, nawet nie patrze na inne dystrybutory, ostatnio gość na orlenie chciał za wszelką cene wcisnąć mi verve za te same pieniądze to mu powiedziałem delikatnie że mam w dupie verve i chcę zwykłe ON :szeroki_usmiech
                          Piramida jeśli masz CR to możesz sie pewnego dnia zdziwić, a jesli zwykłe wtryski to olać ... moja żona w nissanie ... lała co popadnie, pewnego dnia po prostu nie odpalił.. 4500 zł poszło do śmietnika ...

Co do Orlenowskich "" SPECIAL OFER -- SALE itd"" mam koleżankę w Lublinie która pracuje na stacji Olren ... opowiadała jak kiedyś mieli zaplanowane czyszczenie zbiorników ... w tym samym czasie pojawiła się cysterna , zlali wiec zwykłą Ropę do zbiornika VerVy ... napisali na dystrybutorach Awaria i sprzedawali zwykłą ropę z dystrybutorów VERA ... z cena zwykłej ropy ,... ludziom mówili iz to Promocja kupujesz Verve w cenie zwykłej ropy ... Kolejka sie zrobiła ,,, lud tankował zwykłe paliwo za cene zwykłego paliwa myśląc ze leje Verve ... ! i takie manewry to podobno norml na Orlenowskich stacjach ... takze jak widzicie iz sprzedają VERVE w cenie zwykłe ropy ... tzn. mieli czyszczenie zbiorników .

Komentarz

• Pidziek
                            RS
                            • 2011
                            • 1845

PAOLO: jak poczytasz wypowiedzi P. Wojtka możesz natknąć sie gwoli przypadkowo na jego zdanie na temat norm VW ....nie nie napisze jak to skwitował :-)

Co do ON jak to się dzieje że tankowałem rok temu na nowej stacji (no name jakas taka prywatna ale były hamburgery i wogóle loteria fantowa itp.) więc pojechałem bo zbiorniki czyste i wogóle super hiper.

Za dwa dni miałem jechac z rodzina nad morze więc 700km sie szykowało...

Zatankowałem pod korek i kręce 2-3 sek. i dopiero załapało , włos się zjeżył świeczki do wymiany a było to lato...
                            Przejechałem tam na siłę 200-300km bo jakieś pierdoły przed wyjazdem musiałem pokupować i zatankowałem na naszej 10 letniej stacji Lotos problem minął jak ręką odjął.

Co warte podkreślenia na tej stacji widzę zawsze jak stoi cysterna z Orlenu więc byłem przekonany że wszytko jest OK...

Do tej pory sie zastanawiałem co zatankowałem :shock:

Uwagi na temat stosowania oleju o wyższej zawartości BIO w ON można przeczytać w materiale P. Wojtka jak to sie kłoci z olejem syntetycznym a facet naprawdę wie co pisze.

Fajny film jak działa filtr oleju akurat MANN-a :-)

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
                            Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                            http://www.zmienolej.pl/
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• Orbit
                              Rider
                              • 2010
                              • 486

Dokument w którym opisują co się dzieje z Ropą-Bio która łączy się z olejem w niskiej temperaturze ....
                              pisałem o tym kilka dni temu ..

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Orbit, Nie mam CR mam zwykłe pompki PD więc jak ja ich nie zabije to paliwo tym bardziej :wink:
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Orbit
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 486

Zamieszczone przez piramida
                                  Orbit, Nie mam CR mam zwykłe pompki PD więc jak ja ich nie zabije to paliwo tym bardziej :wink:
                                  Piramida , to możesz śmigać na rozpuszczalniku , dolewać oleju jadalnego i tankować się na Białorusi

Komentarz

• gruto
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1262
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

z kim rozmawiać na temat castrola slx 5w30 - u mnie w sklepie koleś chce 95 zł za litr :shock:

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez gruto
                                      u mnie w sklepie koleś chce 95 zł za litr
                                      :shock: hehe nie no to przesada jednak ... ad:

Zamieszczone przez gruto
                                      z kim rozmawiać na temat castrola slx 5w30
                                      --- > Edge 5W/30 z normą VW 507.00 (SLX to jego serwisowa wersja robiona dla ASO- było o tym na forum, razem z wyjaśnieniami pani z Castrol Polska na temat "pseudo różnic"....ble ble ble :wink: ) dostaniesz od kolegi I_C_E_ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=29578&start=0 - możesz kupić od nich olej też poprzez allegro http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=12038671 - sam kupowałem z kompletem filtrów i polecam tego sprzedawcę.

Komentarz

• Pidziek
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1845

Zamieszczone przez gruto
                                        u mnie w sklepie koleś chce 95 zł za litr :shock:
                                        Kurcze każdy chciałby miec pewnie połowę tej marży co ten sprzedawca...magia Castrola jak widać działa :roll:

95zł za litr kurczę nawet najlepszego pełnego syntetyka na świecie taniej sie kupi :lol:
                                        Profesjonalne oleje i filtry, zniżki dla klubowiczów :
                                        http://www.zmienolej.pl/
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=748534#748534

Komentarz

• xtremesystems
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2254
                                          • Hyundai

akurat tu bede bronil castrola. to ze ma dobry maketing to (akurat sam sie troche marketingiem zajmuje) jak najbardziej dobrze.

marketing przynosi niejednokrotnie wiekszy zysk niz dobry produkt.

castrol zlym olejem nie jest. ale reklamowany jest na super olej i powiem tak "ciemnota to łyka" i o to chodzi producentowi

Komentarz

• loru
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4286
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie rozumiem zachowania mojego oleju,

sytuacja z wczoraj, zawożę dzieciaka do opiekunki na noc, w jedną stronę około 30km, star odbył się przy temp silnika około 60sC (godzinę wcześniej wróciłem z pracy) , przejechałem trochę żeby nałapał temp ale więcej niż 82sC nie chciał, no to go rozgrzejemy i przez około 15km była ciężka noga a ponieważ kierownik passatem chciał pokazać że ma szybsze auto to było z kim się pobawić i tu moje zdziwienie, olej osiągnął raptem 93sC co ciekawsze i zastanawiające około 500m przez zjazdem przestałem męczyć motor i na tym odcinku olej wytracił temp do około 88sC co mi się wydaje nie możliwe :idea: przy temp zewnętrznej około 6sC

sytuacja z przed wczoraj
                                            wypakowałem dzieciaki pod blokiem i odstawiam autko na parking około 800 metrów no to ją przegonimy i tak tez zrobiłem, temp oleju podskoczyła z 80 do 87 :?: , wjechałem na parking i czekałem około 7 min zanim temp oleju spadła o jeden stopień.

Coś przekombinowali z tym olejem nie potrafię zrozumieć jego zachowania a dodatkowo jest nie przewidywalny, raz wytraca temp gwałtownie a raz się z tym ociąga mało tego od tygodnia zaczęła mi gwizdać turbina :|
                                            Co ciekawe jak ustawię temp na climatroniku na 23sC to ni cholery nie zobaczę temp oleju większej 78sC , jak zmniejszę temp na climatroniku do 20sC to temp oleju podniesie się do 80sC

Olej to Fusch GT1 5W40 , zalany 2 raz i ostatni a jak mnie jeszcze bardziej zdenerwuje to go szybciutko wymienię mimo, że mam od wymiany najechane raptem ponad 1kkm.

ktoś miał do czynienia z Millers-em ? XFE-PD lub XFS interesuje mnie opinia o jego zachowaniu.
                                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• xtremesystems
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2254
                                              • Hyundai

norma.

jak stoisz masz gorsze chlodzenie niz jak jedziesz .stad temp oleju szybciej spada jak jedziesz

lepiej.
                                              niejednokrotnie temp oleju rosnie o pare stopni jak po jezdzie sie zatrzymasz i czekasz jak sie turbo wychlodzi.

Komentarz

• loru
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4286
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
                                                jak stoisz masz gorsze chlodzenie niz jak jedziesz .stad temp oleju szybciej spada jak jedziesz
                                                tak ale nie na odcinku około 500m :!:

niejednokrotnie temp oleju rosnie o pare stopni jak po jezdzie sie zatrzymasz i czekasz jak sie turbo wychlodzi.
                                                nie w moim przypadku i przy tym oleju
                                                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• zak14
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 605
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

To jest prawda w odniesieniu do temp. płynu chłodzącego - w trakcie jazdy lepszy obieg powietrza przez chłodnicę - lepsze chłodzenie. Na postoju aż do włączenia wiatraków temperatura rośnie.
                                                  W przypadku oleju tak już nie jest - na postoju silnik jest mało obciążony i co do zasady wytwarza mniej ciepła odbieranego przez olej, zatem olej nagrzewa się wolniej niż w trakcie jazdy.
                                                  Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• xtremesystems
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2254
                                                    • Hyundai

monitorowalem temp oleju . i tez mi rosla kilka chwil .

Komentarz

Pracuję...