Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nexus6
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4847
    • Volkswagen

Zamieszczone przez gulinski
    z olejów spełniających kryteria vw505.01 mamy

MOTUL SPECIFIC VW 505.01 SAE 5W-40 ~60 PLN/L
    no może 42 zł/l
    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• gulinski
      Classic
      • 2005
      • 27

Podaję cenę dla ludzi którzy nie mają żadnych przywilejów

cena Motula + przesyłka

......poityka firmy motul ktoś pisał - ich produkt wszędzie ma mieć tę samą cenę. :evil:

Komentarz

• Purchawa
        Admin
        S_OCP Member
        • 2004
        • 8007

Dla wszystkich, ktorzy wachaja sie czy warto zainwestowac w motula. :idea:
        Widzialem na hamowni, rozne auta zalane popularnymi olejami w ktorych po jednym, dwu hamowaniach temp. oleju siegala 105-110, czy nawet 120C.
        U mnie na Motulu, przy wysilonym silniku nawet po 10 pomiarach temp nie przekracza 95C.
        Wnioski wyciagnijcie sami...
        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• gulinski
          Classic
          • 2005
          • 27

Wiem czytałem,
          tylko ta cena :roll: jeżeli zmieniasz olej co 3 miesiące, auto seria...
          to tak jakby co 3 wymiana gratis, a co 10kkm zmienić warto bo dobry olej to olej często zmieniany
          ..ten tryb Long Life z olejami wg normy 506.01 coś mnie to nie przekonuje ciągle za mało aut osiągnęło przebiegi ponad 500kkm

Komentarz

• mirus
            Ambiente
            • 2005
            • 213

z olejów spełniających kryteria vw505.01 mamy

MOTUL SPECIFIC VW 505.01 SAE 5W-40 ~60 PLN/L
            Mobil SynthS 5W40 ~40
            Texaco Havoline 505.01 ~35
            Valvoline DuraBlend Diesel 5W-40 ~37
            Shell Helix Diesel Plus VA 5W40 ~50
            Castrol TXT 505.01 ~52
            MIDLAND AXXEPT 505.01 5W/40 ~35
            Jest jeszcze Elf w tej specyfikacji.

kubao Mój klekot też pobiera oleum, ale wydaje mi się ze nie tyle. Jak zalalem Motula (wczesniej miałem Elfa) to troche mniej pali.
            Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
            Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• misiek_rd
              Ambiente
              • 2004
              • 201
              • Octavia III (5E3)
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

To chyba moja Octa jest pod tym wzgledem wyjatkowa, bo zuzywa znikome ilosci oleju .
              Wymieniam olej co 15kkm a wiekszosc kilometrow robie w dlugich trasach (Monachium - Legnica).

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

no to ja mam tez male pytanko
                mam 1.9 tdi(90) w serwisie przy rocznym przegladzie poprosilem ich o olej mobil 1
                poszedlem do szkoly wracam autko juz wystawione i butelka w bagazniku
                mobil1 0W40 SuperSyn(Fully Syntetic Motoir Oil) na opakowaniu nie ma slowa o normie jaka spelnia
                a z tego co wyczytalem to ten olej jest za zadki dla turbin
                jak myslicie kucic sie z nimi o wymiane na inny??
                powiem tylko ze autko przestalo mi dymic i rano odpala calkiem rzesko (poprzednio mialem texacoil(nie polema nikomu :evil: )
                pzdr

Komentarz

• greszczyn
                  Elegance
                  • 2005
                  • 893
                  • Nissan

Mój klekot też pobiera oleum, ale wydaje mi się ze nie tyle. Jak zalalem Motula (wczesniej miałem Elfa) to troche mniej pali.
                  Potwierdzam .
                  Pierwsza wymiana nastąpiła po 2,5 tyś i smarowidło którym był zalany silnik w fabryce ,zostało zmienione na mobila 05w40 supersync .Do 15 tyś dwukrotnie zapaliła mi się kontrolka od oleju , w sumie dolałem jakieś 1,5 l .Na pseudo przeglądzie przy 15 tyś. auto znowu zostało zalane jakimś olejem ,piszę - jakimś - bo jak widziałem tą zasyfiałą bańkę wielorazowego użytku z której nalewają olej do silnika , to nie mogę mieć pewności czy rzeczywiście był to mobil . Zakupiłem bańkę oleum motula od Nexusa i po tygodniu wymieniłem olej jeszcze raz .

Jak będziecie jeżdzić na przeglądy ,czy tylko wymianę oleju , zaopatrzcie się wcześniej w swój własny olej ,będziecie mieli pewność ,że żadnwgo pomyja wam nie naleją .

Komentarz

• octavianus
                    Drive
                    • 2005
                    • 57

Ja zalewam od jakiś 70kkm Mobil 0W-40 Diesel i nie widze żadnych nieprawidłowości. Nie dolewam ani grama pomiędzy wymianami (15kkm) bo nie trzeba. Moja Octa ma w tej chwili 130kkm (AGR). Olej zawsze kupuje w blistrze żeby nikt mi nie wlał jakiegoś syfu z beczki z napisem Mobil 0W-40
                    Może kiedyś zaleje tego Motula, ale nie spodziewam się jakiś rewelacji :roll:
                    pozdr
                    O1 - AGR była
                    jest O2FL i Honda Jazz 1.4

Komentarz

• mario_op
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 112

Ja jeździłem na castrolu slx 0w30, ale po lekturze tematu na różnych forach zmieniłem przy 45 tkm na Mobil 1 5w50. Wrażenie jest takie że na slx silnik był cichszy i to sporo i łatwiej uruchamiał się na zimno. Teraz jak uruchamiam silnik to "czuję" że startuje jakoś ociężale i chałasuje prawie jak stara beczka (misiek). Ktoś z Was ma podobne wrażenia?
                      COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• chester121
                        L&K
                        • 2005
                        • 1053

ja mam wrecz odwrotne tyle ze zazlalem mobila 0W40

Komentarz

• uciu
                          Classic
                          • 2006
                          • 6

Na początku witam wszystkich. To mój 1 pierwszy na tym forum. Co prawda nie mam Octavki ale mam również auto z VW GROUP:-)

Co myślicie o oleju Shell Helix Ultra Racing 10w60 bo właśnie takim zalali mi silnik AHF podczas przeglądu po 90kkm w ASO. Zawsze lali rzadszy 5w40 i ku mojemu zdziwieniu w domu patrze a tu zalane 10w60. Jako że osobiście na przeglądzie nie byłem dzwonie do nich i pytam o wyjaśnia, dlaczego nalali taki gęsty na zimę itp. a oni mówią, że może być stosowany na równi z 5w40, że może być też mieszany z nim itp. Poza tym gość mówił, że auto nie stoi na dworze więc nigdy na dużym mrozi nie jest na noc(wpierw pytali czy auto jest garażowane). Nie wiem co o tym myśleć - czy czasem nie mieli innego i nalali to co było? W każdym razie na pewno następnym razem zaleje Mobilem lub tym Shellem co zawsze.
                          seryjny AHF w czarnej budzie ze znaczkiem S

Komentarz

• Purchawa
                            Admin
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 8007

Zamieszczone przez uciu
                            Shell Helix Ultra Racing 10w60 bo właśnie takim zalali mi silnik AHF podczas przeglądu po 90kkm w ASO.
                            Moim zdaniem za gesty do silnika turbodoladowanego, ale ja sie moze nie znam. :?
                            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• uciu
                              Classic
                              • 2006
                              • 6

Zamieszczone przez Purchawa
                              Moim zdaniem za gesty do silnika turbodoladowanego, ale ja sie moze nie znam. :?
                              też tak myślę. Ale jeżdzę na nim od 5kkm i z niczym nie ma problemu. Autko "chodzi" tak jak "chodziło".

Komentarz

• Zoltar
                                Rider
                                • 2005
                                • 722

Zamieszczone przez greszczyn
                                Mój klekot też pobiera oleum, ale wydaje mi się ze nie tyle. Jak zalalem Motula (wczesniej miałem Elfa) to troche mniej pali.
                                Potwierdzam .
                                Pierwsza wymiana nastąpiła po 2,5 tyś i smarowidło którym był zalany silnik w fabryce ,zostało zmienione na mobila 05w40 supersync .Do 15 tyś dwukrotnie zapaliła mi się kontrolka od oleju , w sumie dolałem jakieś 1,5 l .Na pseudo przeglądzie przy 15 tyś. auto znowu zostało zalane jakimś olejem ,piszę - jakimś - bo jak widziałem tą zasyfiałą bańkę wielorazowego użytku z której nalewają olej do silnika , to nie mogę mieć pewności czy rzeczywiście był to mobil . Zakupiłem bańkę oleum motula od Nexusa i po tygodniu wymieniłem olej jeszcze raz .

Jak będziecie jeżdzić na przeglądy ,czy tylko wymianę oleju , zaopatrzcie się wcześniej w swój własny olej ,będziecie mieli pewność ,że żadnwgo pomyja wam nie naleją .
                                Witaj Michale !

Co do pewności jakości zalanego oleju, to mogę Ci zaręczyć, że w moim salonie nie ma żadnych wałków, które dotyczą/dotyczyłyby oleju.

Te brudne baniaczki, choć nie wygladają profesjonalnie... Zostają zalane olejem, który z magazynu w podziemiu wędruje do góry specjalnie do tego zbudowaną instalacją z 200 litrowych baniaków stojących w magazynie prosto do serwisu... Jest to ściśle kontrolowane (Ilość, wersja oleju) przez pracownika magazynu. Przy zalewaniu baniaczka są zawsze 2 osoby.

Aktualnie salon zwariował i przeszli na Castrola :lol:

Polecam przyjazd na przegląd z własnym olejem :twisted:

Ps.

Polecam rozważyć oleje firmy Midland.

Widywalem nawet niższe ceny, niż 35 zł

Pozdrawiam
                                www.soft-car.pl
                                www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                                - Wyłączanie DPF
                                - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• chester121
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1053

Poza tym gość mówił, że auto nie stoi na dworze więc nigdy na dużym mrozi nie jest na noc(wpierw pytali czy auto jest garażowane).
                                  a jak wybierzesz sie do znajomych na impreze z noclegiem i auto bedzie stalo na dworze ??? nie pomysleli o takich ewentualanosciach
                                  wedlug mnie kazal bym im wymienic na zadszy
                                  turbo doladowany silnik potrzebuje zadszego oleju niz zwykly a ten olej(10W60)
                                  to nie wiem czy zalal bym nawet w lecie. :| silnik bedzie pracowal ci podobnie(moze nieznacznie glosniej) ale turbo bedzie obrywac bo zanim ta oliwa dotrze do niegio i inych elementow to bedzie pracowac na
                                  "sucho" jak w tej reklamie castrola przez kilka sec metal trze o metal :|

Komentarz

• uciu
                                    Classic
                                    • 2006
                                    • 6

Zamieszczone przez chester121
                                    wedlug mnie kazal bym im wymienic na zadszy
                                    turbo doladowany silnik potrzebuje zadszego oleju niz zwykly a ten olej(10W60)
                                    to nie wiem czy zalal bym nawet w lecie. :|
                                    znalazłem takie coś o tym oleju http://sklep.romiko.pl/product/35.html
                                    za jakieś 5kkm wymienie go na mobila bo raczej teraz przegląd zrobię sam bo rozrząd wymieniony więc ASO mi już nie potrzebne(narazie)

Komentarz

• sebo
                                      Ambiente
                                      • 2004
                                      • 201

Witam

Czytam i czytam i wywnioskowałem, że mam zalać MOTUL SPECIFIC VW 505.01 5W-40 ...

A jak ktoś ma virusa tez ten czy jakiś inny?? A jaki olej lejesz Purchawa bo ja ma taki sam silnik jak ty.
                                      152 KM/342,8 Nm
                                      ARL, FMIC, dostroił
                                      Masters Tuning

Komentarz

• Nexus6
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4847
                                        • Volkswagen

Zamieszczone przez sebo
                                        Czytam i czytam i wywnioskowałem, że mam zalać MOTUL SPECIFIC VW 505.01 5W-40 ...
                                        nie masz PeDeka, wiec potrzebujesz X-Cess'a 8100 5W40, a nie Specifica :diabelski_usmiech

Komentarz

• sebo
                                          Ambiente
                                          • 2004
                                          • 201

Zamieszczone przez Nexus6
                                          Zamieszczone przez sebo
                                          nie masz PeDeka, wiec potrzebujesz X-Cess'a 8100 5W40, a nie Specifica :diabelski_usmiech
                                          Ale to jest olej syntetyczny a ja używam mineralnego.... mam teraz przejśc na syntetyk???

a ten olej: MOTUL 4100 POWER 15W-50 ???
                                          152 KM/342,8 Nm
                                          ARL, FMIC, dostroił
                                          Masters Tuning

Komentarz

• chester121
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1053

dlaczego przeszedles ma minerlany ????

jesli dlugo jezdzisz na mineralnym to moze sprubuj najpierw pol syntetyk a jak nic sie nie bedzie dzialo to wal syntetyk
                                            jesli silnik masz zdrowy (a taki pewno jest :wink: ) to nie wiem czemu masz jezdzic na duzo gorszym oleju (mineralny)

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Ludzie ile wy macie przejechane tymi autami, zeby lac minelal :lol: Pol miliona wybilo czy co. Mineral to sie leje do starych kibli. Jak juz naprawde ktos chce lac tani olej to w najgorszym wypadku pol syntetyk.
                                              To wlasnie przez oleje mineralne zaczyna sie problem z zapalaniem zima, klepanie zaworow na zimno i inne takie - po co.

Lac synt lub semi synt.

Nexus6, Do VP mozna lac przeciez olej przewidziany do PD nie zaszkodzi mu :wink: Gorzej jak ktos w druga strone sprobuje :x
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• wasyl
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1084

Ale to jest olej syntetyczny a ja używam mineralnego.... mam teraz przejśc na syntetyk???

hahahahah rany ale kat dla motoru. Kto ci polecił minerala ??? Zmieniaj chłopie szybko bo ci octa ciężko dycha....
                                                ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                                                www.wasilewski-foto.pl
                                                KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Nexus6
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4847
                                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez sebo
                                                  ... a ja używam mineralnego.... mam teraz przejśc na syntetyk???
                                                  przyoszczędziłeś na oleju kosztem silnika - czego to ludzie nie wymyślą :diabelski_usmiech

Komentarz

• aldam
                                                    L&K
                                                    • 2006
                                                    • 1036

Zastanawiam się nad wyborem oleju.

Poprzedni właściciel prawdopodobnie zalewał półsyntetyk Mobila. Mówię prawdopodobnie bo tylko taka karteczka wisi z ostatniego przeglądu.
                                                    Samochód ma teraz przejechane 107 kkm , ostatnia wymiana przy 105.
                                                    Zastanawiam się czy przejść na pełny syntetyk czy jeździć dalej na półsyntetyku.
                                                    Obawiam się o ewentualnie roszczelnienie silnika. Teraz jest suchutko bez żdanych wycieków, silnik pracuje bez najmniejszych zarzutów.

Co radzicie
                                                    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

Pracuję...