Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

No to ten salon ma dziwne podejscie. Na kazdym rogu reklamuja Mobila a tu nagle ten Castrol jeszcze o takich parametrach. Olej do diesla jak juz zapewne doczytales to minimum 0W-40 albo 5W-50, a nie zadne 30 bo to wlasnie plynie potem.

BTW. Nie traktuj tej witryny jako Swojej wyroczni - to taka moja prywatna rada :wink:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

Zamieszczone przez Maicroft
      Olej do diesla jak juz zapewne doczytales to minimum 0W-40 albo 5W-50, a nie zadne 30 bo to wlasnie plynie potem.
      nie przesadzaj :szeroki_usmiech
      na 0W30 SLX Castrola zrobiłem AFN'em ponad 120 kkm,
      a silnik miał juz wcześniej zrobione kolejne 120 kkm i wszystko chodziło idealnie k
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

Zamieszczone przez Nexus6
        a silnik miał juz wcześniej zrobione kolejne 120 kkm i wszystko chodziło idealnie k
        To, ze nic Ci sie nie wysralo nie znaczy, ze jest to dobry olej do TDI. :wink:

Specyfikacja 0W-30 jest IMHO co najmniej cudaczna - niezaleznie od marki oleju.
        TDI 205PS

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

Zamieszczone przez MiKruS
          To, ze nic Ci sie nie wysralo nie znaczy, ze jest to dobry olej do TDI. :wink:

Specyfikacja 0W-30 jest IMHO co najmniej cudaczna - niezaleznie od marki oleju.
          Jakoś mi się nie chce wierzyć, że tylko u mnie ten olej dobrze się sprawował :diabelski_usmiech
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• MiKruS
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7976

Jakoś mi się nie chce wierzyć, że tylko u mnie ten olej dobrze się sprawował :diabelski_usmiech
            Gdzie ja tak napisalem?
            TDI 205PS

Komentarz

• Filemonik
              Drive
              • 2005
              • 86

Ja tez od nowości miałem lany castrol 0w-30 i po 125kkm turbina sie skaczyła teraz leje motul 5w-40.
              Skoda octavia combi 1,9tdi L&K
              Przebieg 212000

Komentarz

• wasyl
                L&K
                • 2005
                • 1084

FILREMONIK a miałeś virusa ?? czy tak sama z siebie się wysrała ...? :shock: :roll:
                ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                www.wasilewski-foto.pl
                KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Mach
                  Rider
                  • 2004
                  • 349

odnosnie olejow 0W xx a 5W xx byla kiedys dyskusja na sr.pl.. polecam odgrzebac jesli kogos jeszcze meczy :wink:

Tez mi sie wydawalo ze skoda to zawsze Mobila lansuje... tymczasem ja tez mialem fabrycznie zalany Castrol... sposcilem to gowno po niecalych 2000km i smigam na Motulu.... czasem tylko wymaga uzupelnienia poziomu :wink: jednak zuzycie oleju zdecydowanie spadlo w stosunki do okresu docierania :twisted:
                  A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• Masmo
                    L&K
                    • 2005
                    • 1145

A ja jeżdze na SHELL-u Ultra Diesel 5W40. Autko ma 100 tyś. i nic nie bierze od wymiany do wymiany. A jeżdze z gazem w podłodze.
                    Myślę że Shell to dobra firma przynajmniej w mojej branży (asfalty) jest liderem.
                    Wcześniej przejeździłem Golfem TD ok. 150 tyś na Lotosie Semisyntetyku i silniczek był zupełnie w dobrym stanie przy przebiegu 300 tyś. Wałki, gładź cylindrów super..
                    Najlepsze jak w pewnym ASO Skody wymieniaja olej i z 5l wlewaja 3,5l bo nie chcialo im sie czekac az scieknie caly.
                    Tak ja wymieniam sam od kiedy u Groblewskiego w Sopocie spuszczli mi olej na zimnym silniku... A do AHF wchodzi 4,5l. Jeśli leją wam 4l i jest pod górną kreską tzn że 0,5 l zotsało w silniku.
                    Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Filemonik
                      Drive
                      • 2005
                      • 86

Mam wirusa od przebiegu 2tkm ,mogłem jezdzić na tej turbinie ale nie mogłem przekraczać 160km/h bo wskakiwał notlauf .Po rozebraniu turbiny łopatki były potopione i padnięty sterownik turbiny ale koszt naprawy niewielki .
                      Przebieg 212000

Komentarz

• MiKruS
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7976

Zamieszczone przez Mach
                        odnosnie olejow 0W xx a 5W xx byla kiedys dyskusja na sr.pl.. polecam odgrzebac jesli kogos jeszcze meczy :wink:
                        W tym temacie jest nawet link do tej dyskusji (na 2 str)... :wink:
                        TDI 205PS

Komentarz

• wasyl
                          L&K
                          • 2005
                          • 1084

Zamieszczone przez Filemonik
                          Mam wirusa od przebiegu 2tkm ,mogłem jezdzić na tej turbinie ale nie mogłem przekraczać 160km/h bo wskakiwał notlauf .Po rozebraniu turbiny łopatki były potopione i padnięty sterownik turbiny ale koszt naprawy niewielki .
                          aajajaj :? to niedobrze, a co ile wymieniałeś olej ? bo turbinka musi mieć super chłodzenie !!
                          www.wasilewski-foto.pl

Komentarz

• Filemonik
                            Drive
                            • 2005
                            • 86

Wymieniam co 15kkm po szybszej jezdzie chłodze turbine i na zimnym silniku nie wciskam.
                            Przebieg 212000

Komentarz

• Ryży Koń
                              Drive
                              • 2005
                              • 83

Widze, że tematy olejowe sa gorące na każdym forum dotyczącym maszyn z silnikami spalinowymi. Może zamiast czytac co jest na butelkach zajżycie w specyfikacje przedstawiane przez producentów? Ważne sa takie parametry jak gęstość, lepkośc kinematyczna i / co bardzo ważne w dieslach/ ilośc dodatków myjących czyli liczba zasadowa. Często jakiś olej na butelce niema jakiegoś certyfikatu z jednej prostej przyczyny. Uzyskanie certyfikatu kosztuje majątek. Często producenci olejów mają w d... czy jakiś producent da im jakies tam oznaczenie. Często zdarza się na rynku że oleje lepsze jakościowo ale dłużej znajdujące się na rynku mają gorsze oznaczenia jakościowe SJ/SL. Wynika to właśnie z tego że producent oleju niema zamiaru wywalac kasy na certyfikaty. Ja ze swojej strony polecam oleje AGIP. Nie sa one rozlewane u nas w kraju i charakteryzuja sie doskonałymi właściwościami. Zwłaszcza olej Eurosport do benzyniakó jest debeściacki.

I jeszcze raz. Nie wczytujcie się tak okrutnie w butelki. Warto czasem sprawdzić specyfikację producenta. Co ważne specyfikacje podawane na stronach www i tak się różnią od tego co wychodzi z firmy. Na każdej partii towaru jest dodatkowe info na temat tego co im z gara wyszło. No i jeszcze pozostaje sprawa baz olejowych. Tak na prawdę to bazy olejowe robi 3 lub 4 producentów na świecie. Jeśli więc chodzi o jakośc to największe znaczenie mają wszystkie dodatki uszlachetniające.

Co to Motula to faktycznie bardzo dobry olej . Ja go używam do motocykli.

Komentarz

• wasyl
                                L&K
                                • 2005
                                • 1084

No i moja czeszka zalana została Motulem :P Zobaczymy jak to się sprawuje, zwłaszcza po virusie 8) Może będzie szybciej jeździć ? :wink:
                                www.wasilewski-foto.pl

Komentarz

• rentier
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 203

poprzedniemu wlascicielowi ASO zalewalo silnik Castrolem SLX long life II SAE 0W-30, 506 01, wiec co ASO to inny olej ...
                                  teraz zaleje Motulem i zabaczymy czy bedzie brac olej, w tej chcwili na 15k km bral 1l w/w oleju
                                  1.9 TDI ATD KOMBI 4x4

Komentarz

• wpawlo
                                    Classic
                                    • 2005
                                    • 9

Czy ktoś używa olejów Midland (do naszych TDI odmiana Axxept 5w40)? Jest tanszy o jakies 10 zł/l niż Motul Specific, ale niestety o Motulu nie mogę nigdzie znaleźć dokładnych danych o lepkości, indeksach itp... Może macie jakieś obserwacje z praktyki?

Komentarz

• wasyl
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1084

Czy ktoś używa olejów Midland
                                      mój kolega leje taki tylko 5w50 do Audi A4 TDI i sobie chwali...
                                      www.wasilewski-foto.pl

Komentarz

• jarek_wt
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 154

Zamieszczone przez wasyl
                                        Jeszcze jedno , jeżeli ten Motul jest taki dobry to czemu go nie ma na półkach sklepowych. Byłem w Macro i mają szeroki asortyment, ale Motula :niewiem
                                        Coż, z takiego samego powodu z którego to w Makro nie uświadczyć np. sprzętu RTV firm B&O, Loewe, Marantz, itd.
                                        W makro sprzedają to co szybko schodzi, nawet jeżli jest "badziew"

pozdrawiam
                                        Jarecki
                                        Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Zamieszczone przez jarek_wt
                                          Zamieszczone przez wasyl
                                          Jeszcze jedno , jeżeli ten Motul jest taki dobry to czemu go nie ma na półkach sklepowych. Byłem w Macro i mają szeroki asortyment, ale Motula :niewiem
                                          Coż, z takiego samego powodu z którego to w Makro nie uświadczyć np. sprzętu RTV firm B&O, Loewe, Marantz, itd.
                                          W makro sprzedają to co szybko schodzi, nawet jeżli jest "badziew"

pozdrawiam
                                          Ale jest plus taki Mobil ktory tam jest szybko schodzi wiec szybko nastepuje jego wymiana na polkach. Tak wiec nie kupujemy oleju, ktory stal u Pana Kazie przez 2 lata na polce. Przeciez kazdy oczy ma i date wyprodukowania oleju mozna sprawdzic.

Ale taki MediaMarkt ma juz marki high-end ze sprzetem hi-fi :wink:
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• jarek_wt
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 154

Ale jest plus taki Mobil ktory tam jest szybko schodzi wiec szybko nastepuje jego wymiana na polkach. Tak wiec nie kupujemy oleju, ktory stal u Pana Kazie przez 2 lata na polce. Przeciez kazdy oczy ma i date wyprodukowania oleju mozna sprawdzic.

Ale taki MediaMarkt ma juz marki high-end ze sprzetem hi-fi :wink:
                                            To też prawda. Ja w każdym razie zalałem swoje autko Motulem o stosownej specyfikacji. A na banieczce data przydatności do "lania" to 31.07.2006.

A tak na marginesie, czy jest gdzies wątek poświęcony zużyciu oleju ?

pozdrawiam
                                            Jarecki

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Bylo to posrednio omawiane. Pewnie zastanawiasz sie czemu tyle oleju wcina Twoj silniczek :wink: TDi PD zawsze bedzie wcinac troche oleju - taka ich uroda. Smigany duzo po autostradach czyli szybko jezdzac miedzy wymianami to jakies od 0,5l do 1l na dolewki.

U nas AHF VP max albo nie wymaga dolewki wcale albo trzeba dolac troche, zeby nie bylo na min. A zalewany jest zeby bylo na zimnym silniku na srodku miarki.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• jarek_wt
                                                Ambiente
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 154

Bylo to posrednio omawiane. Pewnie zastanawiasz sie czemu tyle oleju wcina Twoj silniczek :wink: TDi PD zawsze bedzie wcinac troche oleju - taka ich uroda. Smigany duzo po autostradach czyli szybko jezdzac miedzy wymianami to jakies od 0,5l do 1l na dolewki.
                                                Dokładnie, zwłaszcza jak się przejadę w jakąś dłuższą trasę to wtedy zuzycie jes widoczne. Np. z okazji długiego weekendu trasa rzędu 1000- 1200 km ( z tego jakieś 500-600 po dwupasmówkach ) pochłonęla wymierną ilość olejku

pozdrawiam

[ Dodano: Pon 29 Sie, 05 20:03 ]

U nas AHF VP max albo nie wymaga dolewki wcale albo trzeba dolac troche, zeby nie bylo na min. A zalewany jest zeby bylo na zimnym silniku na srodku miarki.

Witam

Ostatnio ( w trybie spokojnym ) zrobiłem trasę Warszwa - Gdańsk - Krokowa - Gdańsk - Warszawa, razme to będzie jakieś 800-900 km. W chwili startu miałem poziom oleju był w okolicach środka miarki, natomiast w trakcie drogi powrotnej, ok 15-20 km przed Ostródą komputer zaczął sygnalizować zbyt niski poziom oleju, i faktycznie - po zatrzymaniu sie na najbliższej stacji benzynowej poziom na miarce był w okolicach minimum.
                                                Jakby to nie było, to jednak apetyty na olej okazał się chyba zbyt duży. Dodam tylko że wydaj mi się że powyższy objaw wystąpił po zalaniu silnika olejem Motul Specific 505.01, po pierwszych 2800 km. Rezcz jasna nie stwierdziłem żadnych wycieków, miejsc pod samochodem jest czyste i suche.
                                                Jak sądzicie - czy zgłosić to do sewisu, i co czy coś rozsądnego powiedzą ? ...

pozdrawiam
                                                Jarecki

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

nie chce zakladac kolejnego tematu o olejach, ale nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie, do niedawna bylem pewien, ze tylko syntetyk, ale obilo mi sie o uszy, ze w PD lepiej uzywac polsyntetyka. jak to jest, co o tym myslicie?
                                                  pzdr!
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• gulinski
                                                    Classic
                                                    • 2005
                                                    • 27

Ryży Koń napisał
                                                    Warto czasem sprawdzić specyfikację producenta.
                                                    No właśnie widział ktoś te norme VW505.01 na oczy??
                                                    Co jest w niej napisane??

Drzewko olejowe

z olejów spełniających kryteria vw505.01 mamy

MOTUL SPECIFIC VW 505.01 SAE 5W-40 ~60 PLN/L
                                                    Mobil SynthS 5W40 ~40
                                                    Texaco Havoline 505.01 ~35
                                                    Valvoline DuraBlend Diesel 5W-40 ~37
                                                    Shell Helix Diesel Plus VA 5W40 ~50
                                                    Castrol TXT 505.01 ~52
                                                    MIDLAND AXXEPT 505.01 5W/40 ~35

Komentarz

Pracuję...