Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Zamieszczone przez Mach
    W poprzedniej octavce wymianilem kiedys dla swietego spokoju (jak mi sie wydawalo) olej w skrzyni. Od razu biegi zaczely sie bardziej haczyc... tydzien pozniej kupowalem juz z ogloszenia nowa (uzywana) skrzynie :-(
    Mysle, ze naiwnoscia jest myslec, ze to wina oleju.
    W ogole to po co zes go zmienial.

W ogole przypadki wymienione przez Ciebie moga nie miec w ogole nic wspolnego z olejem.
    Ja uwazam Mobil za bardzo dobry olej. Auta moje oraz w mojej rodzinie smigaja na nich od kilkunastu lat i nie zdarzylo sie nigdy nic zlego - odpukac. I byly to przewaznie przebiegi po 250.000km i auta te smigaja dalej u ludzi.

Octa smiga od samego poczatku na "Mobil1 0W-40TDI" i nie mam powodow by narzekac. Nie wypila mi nigdy nawet kropelki.

Nie wykluczam, ze Motul jest lepszy, natomiast robienie z Mobila jakiegos chlamu jest IMHO totalnym nieporozumieniem.
    TDI 205PS

Komentarz

• Mach
      Rider
      • 2004
      • 349

Ja wyrazilem tylko moje zdanie o Mobile... podkreslam ze to moje osobiste zdanie.
      Tak jak napisal Mikrus moje zle doswiadczenia moga nie miec zwiazku z Mobilem... ale psychicznie nie mam ochoty go stosowac.
      Nie twierdze ze Motul jest jedyny naj.. a reszta to syf.
      Martinez: troche przejaskrawiasz moje zdanie ;-)

Pozatym zarowno GS z VTG jak i inne moje zrodla (ludzie ktorzy od lat buduje auta do RallyCrossu - z licznymi sukcesami) polacaja Motula - szczegolnie przy intensywnej eksploatacji (oraz wysilonych jednostkach).

BTW: Akurat syf w silniku Evo byl zdecydowanie od pracy na Mobliu. Pozniej rozbierany przy kojelnych modach (jak juz jezdzil na Motulu) byl czysciutki.

Twierdze ze kazdy ma swoje autorytety i doswiadczenia. Nawet jesli nie wszystko z tego co napisalem bylo spowodowane Mobilem.. to przynajmniej do Motula przekonuje mnie to ze nie jest prodrabiany (np. w PL)

BTW2: jakby ktos chcial sprobowac to ja kupuje tu: http://www.motul.prv.pl
      a odbieram na Arkuszowej w Warszawie.

... wiedzialem ze podpadne Mobilowcom ;-)
      A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

trzeba sobie powiedziec ze Mobil jest bardzo dobry tyle ze Motul jeszcze lepszy :twisted: :twisted: :twisted:

Komentarz

• wasyl
          L&K
          • 2005
          • 1084

Dobra wieże, że oba są dobre teraz tylko sam chce sprawdzić czy skuteczność Motula jest taka jak piszecie. A więc jaki mam wybrać 0W-40 ?? i czy jest różnica pomiędzy dieslem i benzyną tak jak :?: w mobilu...?
          ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
          www.wasilewski-foto.pl
          KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• MiKruS
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7976

0W podobno do doladowanych silnikow jest zbyt rzadki. Polecam lekture tego:

Wynika z tego, ze lepiej lac 5W.
            TDI 205PS

Komentarz

• PPK
              Ambiente
              • 2004
              • 188

Master`s leje do swojej strzały Mobil 5w/50 wychodzi na to ze trzeba brac z niego przykład. :twisted:
              Niestety tylko 160.4 KM i 380 Nm

Komentarz

• Samiec
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4287
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

No i teraz mam dylemat jak bede przechodzil na motula czy ten:
                MOTUL 8100 ESTER E-TECH 0W-40 100% SYNTHESE ESTER BASED
                cena 280zl za 5l
                czy ten:
                MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 100% SYNTHESE
                cena 249zl za 5l
                Patrzac cenowo droszy jest 0w-40 ale czy droszy znaczy lepszy? i czy przesiadka z 0w40 na 5w40 moze miec jakies konsekwencje? :roll:
                TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Martinez
                  L&K
                  • 2004
                  • 1366
                  • Audi

Zamieszczone przez Samiec
                  MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 100% SYNTHESE
                  cena 249zl za 5l
                  Patrzac cenowo droszy jest 0w-40 ale czy droszy znaczy lepszy? i czy przesiadka z 0w40 na 5w40 moze miec jakies konsekwencje? :roll:
                  tego poleca Aligator z MT o/Katowice. Sam się zastanawiałem swego czasu czy to czy Mobil. Wybrałem Mobil bo więcej osób go polecało (forum MT).

@Mach nie przejaskrawiam, wszak sam napisałeś o Mobilu
                  jesli nie chcesz meczyc silniczka
                  . IMO to jest opinia dosyć jednoznaczna - Mobil niszczy silnik. Tak jak mówiłem nie mam nic do Motula. Jednak to że jeżdże na Mobilu nie skłania mnie do stwierdzeń o innych olejach w stylu: Spuść to z baku bo niszczysz silnik.

Nie jestem super znawcą olejów i w tej kwestii opieram się na opiniach osób które dla mnie są autorytetami a takimi są z pewnością osoby które wymieniłem wcześniej.
                  Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                  teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                  czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Rnest
                    Drive
                    • 2005
                    • 68

Hm, a ja się dowiedziałem u dealera, że nowe silniki w Octach PD zalewają Mobilem 0w40. No i nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia, czy aby spełnia on normę VW 505.01, bo jak mi się póki co zdaje, raczej jej nie spełnia :?
                    W każdym razie i tak zamierzam zalać szybko MOTUL SPECIFIC VW 505.01 5W-40
                    Może ktoś zna dobre źródło w Poznaniu bądź okolicy gdzie można takie oleum nabyć?

--
                    E
                    --
                    sen supermarketu: szanowni klienci, jestescie jeb...

Komentarz

• Luca
                      Rider
                      • 2004
                      • 524

Powiem , krótko, jeździłem na Mobilu, długo, nie miałem zastrzezeń, po zmnianie na Motula, wiem co dobre i byłem mile zaskoczony, jak pracuje na nim silnik i jaka jest róznica w remperaturach przy dość mocnym bucie na autostradzie.
                      Polecam Motul
                      "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                      Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                      Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                      www.dynosoft.pl

Komentarz

• Mach
                        Rider
                        • 2004
                        • 349

Zamieszczone przez Rnest
                        W każdym razie i tak zamierzam zalać szybko MOTUL SPECIFIC VW 505.01 5W-40
                        Może ktoś zna dobre źródło w Poznaniu bądź okolicy gdzie można takie oleum nabyć?
                        tu znajdziesz liste dystrybutorow Motula:
                        A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Kurcze - ja wlasnie musze zmienic olej wiec moze sprobuje szczescia z tym Motulem...?

W sumie jak patrze na ceny ta sa te same co w przypadku Mobila, ktorego zalewam.
                          TDI 205PS

Komentarz

• Samiec
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 4287
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez MiKruS
                            W sumie jak patrze na ceny ta sa te same co w przypadku Mobila, ktorego zalewam.
                            Hm..w sumie nie wiem ktorego zalewasz ale u mnie roznica na 4 l mobila 0w-40 w zgledem takiego samego motula wynosi 49zl (banka 4l mobila 175zl ,5l motula 280zl). Czyli w sumie roznica praktycznie zadna bo rozklada mi sie to na jakies 3-4 miesiace ,od przegladu do pzregladu.

Komentarz

• MiKruS
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7976

Hm..w sumie nie wiem ktorego zalewasz ale u mnie roznica na 4 l mobila 0w-40 w zgledem takiego samego motula wynosi 49zl (banka 4l mobila 175zl ,5l motula 280zl). Czyli w sumie roznica praktycznie zadna bo rozklada mi sie to na jakies 3-4 miesiace ,od przegladu do pzregladu.
                              Ja leje Moibla dla TDI ktory kosztuje ok. 190PLN 4 litry. Poniewaz 4litry to za malo to musze dokupic jeszcze 1litr kosztujacy ponad 50PLN.

Jakbym lal Motula to wzialbym tego 5W czyli cenowo wychodzi praktycznie na to samo.

Fakt, ze te pol litra Mobila, ktore mi zostanie moge wykorzystac przy nastepnej zmianie i wtedy kupuje tylko 4l a Motula musze znowu 5l, ale juz trudno... :lol:
                              TDI 205PS

Komentarz

• Filemonik
                                Drive
                                • 2005
                                • 86

Jaki Motul będziesz zalewał do octy.Masz chyba ten sam silnik co ja.
                                Skoda octavia combi 1,9tdi L&K
                                Przebieg 212000

Komentarz

• Samiec
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4287
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Jakbym lal Motula to wzialbym tego 5W czyli cenowo wychodzi praktycznie na to samo.

Fakt, ze te pol litra Mobila, ktore mi zostanie moge wykorzystac przy nastepnej zmianie i wtedy kupuje tylko 4l a Motula musze znowu 5l, ale juz trudno... :lol:
                                  Kurcze mi zawsze leja 4l (tyle im zawoze :wink: ) i wsumie jak brakuje na bagnecie to moze z ~200ml,a raz nie brakowalo nic :shock: normalnie full na bagnecie.
                                  Cos mnie to zaczyna zastanawiac czy oni do konca mi olej spuszczaja :? A po zmianie jaki kolor macie oleju,bo u mnie jak przyjade z ASO do domu z 60-70km to olej juz ma kolor czarny :roll:
                                  Ja kupisz 10 razy motula to uzbierasz pelna butle :wink:
                                  A jak sie sprawuja te hydrauliczne zawory jesli gestrzy sie olej zaleje ,czy nie ma z tym problemow itp? :roll:

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Kolor bedzie zawsze czarny nawet po 10km. Nie wiem moze ASV ma mniej oleju. Wiem ze AFN z Passata ma wlasnie 3,5-4l do wlewania a AHF ma 4,5l.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Samiec
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 4287
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                      Kolor bedzie zawsze czarny nawet po 10km. Nie wiem moze ASV ma mniej oleju.
                                      Hm..ojciec moj ma DAFA 5,9l td i olej leje mobil mineralny ,wymienia go co 25kkm i jak sie sprawdza poziom oleju zawsze ma kolor brazowy .Czy ten kolor moze byc od tego ze syntetyk ma lepsze wlasciwosci myjac? :roll:

Komentarz

• MiKruS
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 7976

Zamieszczone przez Filemonik
                                        Jaki Motul będziesz zalewał do octy.Masz chyba ten sam silnik co ja.
                                        Czesc Filemonik - tak mam AHF podobnie jak Ty.
                                        W sumie to sam nie wiem jeszcze czy go zaleje, ale moze sprobuje. Jesli tak to ten 5W.

Kurcze mi zawsze leja 4l (tyle im zawoze :wink: ) i wsumie jak brakuje na bagnecie to moze z ~200ml,a raz nie brakowalo nic :shock: normalnie full na bagnecie.
                                        Cos mnie to zaczyna zastanawiac czy oni do konca mi olej spuszczaja :?
                                        No ja zawsze patrze czy do konca wszystko zleci. Pozniej jak sie naleje 4litry to ledwo do polowy skali na bagnecie dochodzi wiec wole jeszcze te 03,-0,5 litra dolac.

A po zmianie jaki kolor macie oleju,bo u mnie jak przyjade z ASO do domu z 60-70km to olej juz ma kolor czarny :roll:
                                        To normalne.

A jak sie sprawuja te hydrauliczne zawory jesli gestrzy sie olej zaleje ,czy nie ma z tym problemow itp? :roll:
                                        AFAIK to wlasnie zbyt rzadki olej moze spowodowac klepanie mechaniki.
                                        Poza tym 5W to nie jest jakis szlam...
                                        TDI 205PS

Komentarz

• misiekwaw
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 7715
                                          • Ford

mobil mineralny ,wymienia go co 25kkm i jak sie sprawdza poziom oleju zawsze ma kolor brazowy .Czy ten kolor moze byc od tego ze syntetyk ma lepsze wlasciwosci myjac? :roll:
                                          dokładnie tak jest 8)
                                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                          http://www.disi-tune.pl
                                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                          Był WRX
                                          Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Zamieszczone przez Maicroft
                                            Kolor bedzie zawsze czarny nawet po 10km. Nie wiem moze ASV ma mniej oleju.
                                            Hm..ojciec moj ma DAFA 5,9l td i olej leje mobil mineralny ,wymienia go co 25kkm i jak sie sprawdza poziom oleju zawsze ma kolor brazowy .Czy ten kolor moze byc od tego ze syntetyk ma lepsze wlasciwosci myjac? :roll:
                                            Ja w kadziu wymieniam co 8tys i on juz po 10km ma podobny kolor jak przed zmiana, a jedna z roznic po 8 tys jest to ze ma wlasciwosci lejace jak woda. Aha to 15W-40 i na te 8 tys dolewam 0,5l co na ten silnik jest norma z tego co czytalem. Na lato wlalem 20W-50 i co ciekawe nie dolalem nic tyle ze wtedy te 8 tys zrobilem troche szybciej.

Najlepsze jak w pewnym ASO Skody wymieniaja olej i z 5l wlewaja 3,5l bo nie chcialo im sie czekac az scieknie caly.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• misiek_rd
                                              Ambiente
                                              • 2004
                                              • 201
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Dzisiaj troche sie rozejrzalem po Monachium za olejem, bo zbliza sie termin wymiany.
                                              Zauwazylem dwa nowe oleje (bynajmniej ja jeszcze ich nie widzialem):
                                              - Mobil Syst S Special V 5w-40 505.01
                                              - Castrol GTD 50501 TOPUP 5W-40 505.01
                                              Castrol jest o 10€ drozszy.
                                              Slyszeliscie juz cos dobrego/zlego o tych olejach?

Komentarz

• wasyl
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1084

Ostatni po 15 000kkm jak miałem wymiane oleju w ASO i zapłaciłem za wszystko 450zł !! (przegląd roczny) Jak przyjechałem pod dom sprawdziłem na bagnecie jaki jest był czarny... :shock: A więc telefon i do kierownika mówie że to jest niemożliwością żeby nowo zalany olej już był tak zabrudzony. Po moich ostrych słowach pod adresem ASO zgodzili się wymienić olej w mojej obecności na warsztacie na swój koszt. To mnie usatysfakcjonowało, olej też był ciemny! ale miałem wrażenie że mniej( w sumie jedno płukanie za darmo) :lol: Po wymianie oleju możecie rozpoznać czy jest nowy jak weźmiecie troche na palec z bagnetu, powinien mieć filter (ślizga się na palcu). Od tego czasu sam sobie wymieniam olej i czekam aż cały zleci a z przegródek filtra oleju wysysam stary za pomocą strzykawki. Wlewam 4,5l do ASV i miarka jest w połowie k
                                                www.wasilewski-foto.pl

Komentarz

• misiekwaw
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 7715
                                                  • Ford

Zamieszczone przez misiek_rd
                                                  Mobil Syst S Special V 5w-40 505.01
                                                  IMO to ten polecany Mobil, na którym jeżdżę od sierpnia :roll:
                                                  Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                                  http://www.disi-tune.pl
                                                  Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                                  Był WRX
                                                  Była Octa

Komentarz

• wasyl
                                                    L&K
                                                    • 2005
                                                    • 1084

Jeszcze jedno , jeżeli ten Motul jest taki dobry to czemu go nie ma na półkach sklepowych. Byłem w Macro i mają szeroki asortyment, ale Motula :niewiem
                                                    www.wasilewski-foto.pl

Komentarz

Pracuję...