Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

PAOLO ESCO, to już pewnie było, ale jakbyś mógł jednym, konkretnym strzałem odpowiedzieć to byłbym wdzięczny:
    jaka alternatywa dla motula do wysilonego i używanego w sposób zgodny z tym wysileniem (i wszelkimi innymi prawidłami) BXE?
    interesuje mnie najwyższa jakość i coś co Twoim zdaniem jest zdecydowanie lepsze - jeśli jest, bez zbędnych dyskusji.
    olej zmieniam co 8-10kkm.

[ Dodano: Sob 06 Lis, 10 19:37 ]
    acha, ale też bez wgłębiania się w sezonowość.
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

dragster
      Mobil zmienił internetowe opisy produktów Mobil 1 z "vollsynthetisch" na "synthetisch" i że zmieniła się specyfikacja.
      Mobil ogranicza pełnosyntetyczną bazę PAO i w znacznie szerszym zakresie będzie stosował w detalicznych Mobilach inną bazę olejową, należąca do grupy III+ o nazwie VISOM 6.
      Skończyły się czasy pełnosyntetycznego M1...
      To już nie ten sam Mobil1 co do niedawna.

Przedtem był Fully Syntetic
      teraz jest SHC Synthese Technology - Grupa III 3+ to oleje grupy 3 wzmocnione (zmieszane) z olejami grupy 4 albo 5(PAO, estry).
      Mobil 1 to nie pełny syntetyki to oleje HC+ na nowoczesnych technologiach aby obnizyc koszty, dobra baza pełno syntetyczna jest kosztowna.

Zamieszczone przez dragster
      Mobil1 New Life vs. Mobil1 Turbo Diesel, obydwa 0W40
      do ASV - Mobil1 Turbo Diesel ---lub zamiast tego TITAN GT1 SAE 5W-40, a tak wogóle to masz 100% syntetyk DIESEL SYNTHOIL 5W-40 Cena i olej super !!!

Sprawdzony dostawca -polecam.

szkoda daj przemyśleć jest kilka alternatyw.
      Zamieszczone przez szkoda
      używanego w sposób zgodny z tym wysileniem
      no właśnie już coś niecoś wiem z forum jak Ty używasz te BXE :P

szkoda ...napewno się ucieszysz..jest taki olej to AMSOIL European Car Formula Synthetic 5W-40 Motor Oil (AFL) (VW 505.01) bije jakościowo praktycznie wszystkie oleje na głowę.

http://www.amsoil.com/storefront/afl.aspx i można go kupić w Polsce na zamówienie :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sob 06 Lis, 10 22:11 ]
      zwróćcie też uwagę na AMSOIL Premium API CJ-4 Synthetic 5W-40 Diesel Oil (DEO) nie ma normy VW do PD :P ...ale czy to znaczy że jest zły do tego silnika SAE 5W-40 • API CJ-4, CI-4+, CF, SM...haha dopowiedzcie sobie sami :diabelski_usmiech
      Załączone pliki
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Octavia2Limited
        Rider
        • 2009
        • 322

PAOLO ESCO...... co myślisz o oleju MOBIL SUPER 2000 10W40 do Audioli A6 2.7 Bi-Turbo, Quattro ?. Kolega zamierza wymienić olej i powiedział żebym mu kupił Mobila lub coś innego bo nie ma do końca zaufania do tej firmy.

P.S. Wiem, że w tym silniku powinien być full syntetyk, ale poprzedni właściciel zmienił z niewiadomego powodu na pół syntetyka :? .

Pozdrawiam
        * CHRYSLER 300C "SRT8" 6.1 V8 HEMI (450 KM)
        * AUDI A3 Sportback 3.2 V6 (250 KM) "RS3"

Komentarz

• konkon
          Rider
          • 2008
          • 667
          • Octavia I (1U2)
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Octavia2Limited
          P.S. Wiem, że w tym silniku powinien być full syntetyk, ale poprzedni właściciel zmienił z niewiadomego powodu na pół syntetyka
          To jaki problem wrócić do pełnego? Oczywiście ja bym zrobił jeszcze płukankę silnika za ok. 30 zł.
          Zamieszczone przez Octavia2Limited
          Bi-Turbo
          co dwie głowy to nie jedna, muszą mieć dobre smarowanie, tym bardzej w zimę.
          Konrad
          OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
          PerfectServiceBy DGW
          WhitePride :smokedevil

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

konkon ma rację

Komentarz

• Octavia2Limited
              Rider
              • 2009
              • 322

Też bym tak zrobił, ale jakąś nie potrafię przekonać znajomego . Podajcie Panowie jakieś konkretne Argumenty bo ja w tym temacie mam b. słabą wiedzę .

Czytałem na forum Audi A6, że po kolejnej zmianie, czyli po powrocie do syntetyka może olej pocieknąć z turbawek i z innych miejsc?.

Pozdrawiam

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Octavia2Limited, możesz wyjaśnić, po co, skoro się na czymś nie znasz, ładujesz się w doradzanie komukolwiek czegokolwiek?
                bierzesz za to jakąś odpowiedzialność :?: :szeroki_usmiech
                jak będzie nazadowolony, a pewnie bedzie jeśli jednak ma jakieś swoje preferencje, to powiesz, że chłopaki na forum OCP napisali :?:
                ja bym sobie dał spokój, jak ktoś ma być niezadowolony to niech bedzie na własną odpowiedzialność, zadowolony zresztą też, zależy Ci na jakim oleju jeździ Twój znajomy?
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• Octavia2Limited
                  Rider
                  • 2009
                  • 322

To mój b.dobry znajomy . Jestem przeciwnikiem oszczędzania na częściach samochodowych i chemii dlatego zawsze wolę coś doradzić lepszego :szeroki_usmiech . Jeżeli czegoś nie wiem to zawsze uzyskuje pomoc od chłopaków na forach . Koniec tematu. Proszę mi tylko odp. na poniższe pytania:

- Czy ten Mobil to dobry półsyntetyk ?

- Czy eksploatowanie takiego auta na półsyntetyku może mieć jakieś negatywne skutki ?

Pozdrawiam

Komentarz

• badger
                    Classic
                    • 2010
                    • 8

A polecicie coś taniego (powiedzmy ok. 100 zł za 5 l) do O1 1.9 TDI VP 110 KM? Moc seryjna, spokojny styl jazdy, silnik z b. małym przebiegiem i pewnie w idealnym stanie.
                    Octavia 1.9 TDI 110 KM
                    Mondeo 3.0 V6 240 KM

Komentarz

• konkon
                      Rider
                      • 2008
                      • 667
                      • Octavia I (1U2)
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Na oleju się nie oszczędza :idea:
                      Niezależnie od stylu jazdy lej pełen syntetyk. Za niewiele ponad 100 zł masz Motula 8100 X-Cess. Jak chcesz żeby silnik pracował ciszej polecam Liqui Moly Top Tec 4100 (ok. 150 zł).
                      Konrad
                      OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                      PerfectServiceBy DGW
                      WhitePride :smokedevil

Komentarz

• w.marek
                        Drive
                        • 2009
                        • 43
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PAOLO ESCO jaki będzie najlepszy wybór do ASV. Auto od nowości zalewane było Mobilem 0W40. Później na próbę wlałem Motula Xcess i z niego byłem nie zadowolony. Auto go paliło. Po Motulu zalałem Mobilem 5W50 a teraz Mobil robi gorsze oleje. Zastanawiam się więc nad docelowym olejem. I jeszcze jedno zarówno na Mobliu 5W50 jak i Motulu rana stukają popychacze (przez kilka sekund)
                        Polecasz
                        TITAN GT1 SAE 5W-40, lub
                        DIESEL SYNTHOIL 5W-40
                        Powiem szczerze że z Tytanem dostępność fatalna. (Chodź udało mi się znaleźć)
                        Może jest jeszcze coś lepszego, bardziej dostępnego.
                        Ato ma aktualnie 150Kkm. A nie chciał bym zalać olejem którego za chwile nie kupię bo nie będzie dostępny i znów będzie trzeba zmieniać na inny.

Komentarz

• czyzyk64
                          Elegance
                          • 2008
                          • 866

w.marek, tak na chlopski rozum to oleje o tych samych lepkosciach niczym sie nie roznia, jednakze nawet jezeli sa te same , to posiadając techniczna wiedze taka jak PAOLO ESCO mozna wybrac z tych samych ten prawidłowy, najlepszy ) do swojego silnika , ale tu trzeba miec własnie ta niezastapiona wiedze o dokładnych parametrach olejów - i tu cały myk.

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                            szkoda ...napewno się ucieszysz..jest taki olej to AMSOIL European Car Formula Synthetic 5W-40 Motor Oil (AFL)
                            Bardzo smieszne proponować komuś olej który trzeba sprowadzić zza oceanu. Bardzo śmieszne........ :roll:

Komentarz

• wojtass
                              Rider
                              • 2007
                              • 473

w.marek
                              ja tez mam ten silnik co Ty i leje Mobila 5W50 a wczesniej 0W40. Wszystko jest ok moze trzeba poszukac lepszego dostawce bo wiesz Mobil Mobilowi nie rowny. A jak ci rano stuka glosno to sprobuj Liqui Moly Top Tec 4100 Ja osobiscie go nie wlewalem ale chlopaki go polecaja.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                RS
                                • 2009
                                • 6626
                                • Volkswagen
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                jakbyś mógł jednym, konkretnym strzałem odpowiedzieć ......jaka alternatywa dla motula .......interesuje mnie najwyższa jakość i coś ...co jest zdecydowanie lepsze - jeśli jest, bez zbędnych dyskusji
                                jest taki olej to AMSOIL European Car Formula Synthetic 5W-40 Motor Oil (AFL)
                                można go kupić w Polsce na zamówienie
                                Zamieszczone przez Dzida
                                Bardzo smieszne proponować komuś olej który trzeba sprowadzić zza oceanu.
                                ale to nie TY - na szczęście tym się zajmiesz...zamawia się taki olej u pewnej osoby (kontakt posiadam do wglądu) a ona zbiera zamówienia z Polski i co 2-4 tygodnie ma dostawę z USA. Widzisz w tym jakiś problem? A tak na marginesie olej ten jest też dostępny w Wielkiej Brytani i Niemczech...trzeba tylko poszukać. A do Twojej wiadomość, kolega szkoda dostał wiadomość na PW i miał całkiem inny dostępny olej zasugerowany - Millers na bazie PAO.

[ Dodano: Czw 11 Lis, 10 15:14 ]
                                Zamieszczone przez w.marek
                                DIESEL SYNTHOIL 5W-40
                                Pełen syntetyk (nie HC ani technologia syntetyczna). Dostępny bez problemu. Olej opracowany głównie do TDI na VP oraz innych jednostek starszego typu. Zdecydowanie polecam.
                                rana stukają popychacze (przez kilka sekund)
                                przy LM powinne się szybko wyciszyć po zmianie oleju.

http://allegro.pl/liqui-moly-diesel-...313724633.html - dostawca sprawdzony i pewny-kupowałem u niego.

Oleje Millers ...a to klasa sama w sobie http://www.millersoils.pl/shop/mille...5w40-p-61.html Pełen syntetyk na bazie PAO.

Powiem szczerze że z Tytanem dostępność fatalna.
                                k http://opony-tires.com/dzial_74/towa...75/Filtry.html na szczęście coraz więcej osób się do niego przekonuje. Za granicą to bardzo pewna i uznana marka.

Komentarz

• dragster
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 895
                                  • Honda

Drodzy, może spróbujmy zrobić sobie taką małą klasyfikację. Proponuję wziąć to co każdy z producentów ma najlepszego do zaoferowania. Po 86 stronach tego w topiku, rysuje się to mniej więcej tak:

1. Liqui Molly, Motul
                                  Oleje w 100% syntetyczne, w miarę łatwo dostępne. Najlepsze na rynku.

2. Mobil, Castrol (Edge), Shell, Elf.
                                  Oleje głownie w technologii syntetycznej. Powszechnie dostępne. Bardzo dobre.

3. Lotos, Orlen, BP Visco, Statoil LazerWay itp. Powiedzmy, trzecia liga.

Mam trochę problem z olejami Fuchsa i Totala gdzie je wrzucić.
                                  Może ta lista powinna składać się, z większej liczby pozycji....
                                  Silnik R18A2.
                                  http://www.dadrl.org.uk
                                  http://www.lightmare.org

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 6626
                                    • Volkswagen
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

1. Liqui Molly, Motul
                                    Oleje w 100% syntetyczne, w miarę łatwo dostępne. Najlepsze na rynku.
                                    niestety nie prawda nie każdy 100% syntetyk , także część wykonana w technologi syntetycznej (fakt że dobre).
                                    Lotos..... Powiedzmy, trzecia liga.
                                    nie za bardzo...Quazar wcale nie ustępuje najnowszym olejom Mobila czy Castrola - to tylko nasze stare stereotypy działają tak że uznajemy że Lotos ma złe oleje. Przecież Fuchs produkowany w Polsce w Gliwicach to bardzo dobry olej i co najważniejsze pewny jakościowo a nie mamy oporu by uznać go za jakiś gorszy i kupić.
                                    Może ta lista powinna składać się, z większej liczby pozycji....
                                    może nie tyle lista producentów co produktów u poszczególnych producentów. W zasadzie każdy z nich ma swój topowy produkt i chyba należało by je ocenić pod względem stosowania i podzielić na dwie grupy do 1,9 VP i 1,9 PD i ew. wtedy zrobić listę takich 5-6 dobrych pewnych olejówz podziałęm na pełne syntetyki , oleje wykonane w technologii syntetycznej lub półsyntetyki.

...brak jeszcze topowego Millersa a to doskonały olej (co najważniejsze Wszystkie oleje w pełni syntetyczne Millersa są olejami na bazie PAO). Millers (w moim skromnym mniemaniu) wyprzedził Motula ostatnimi czasy.

Komentarz

• dragster
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 895
                                      • Honda

No tak, nie jest to takie proste Są takie oleje dostępne u nas jak ten Millers, a jeszcze nie istnieją w powszechnej świadomości konsumenckiej. Kolejny przykład; sąsiad co ma wulkanizację, serwis klimy, i oleje właśnie niedawno wprowadził do sprzedaży szwajcarskiego Midlanda. Do Polski niedawno wszedł też Petronas.

:shock: Lotos Quazar właśnie takich informacji brakuje tutaj.
                                      Silnik R18A2.
                                      http://www.dadrl.org.uk
                                      http://www.lightmare.org

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6626
                                        • Volkswagen
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Lotos Quazar właśnie takich informacji brakuje tutaj.
                                        ja wiem czy brakuje... tutaj są wszelkie karty charakterystyki olejów Lotos http://cempol.pl/msds/doku.php?id=lotos
                                        Co tutaj można dodać, to średniej klasy oleje w większości oparte na bazie mineralnej poddanej hydroodsiarczaniu i hydrorafinacji węglowodorów (HC). Nawet LOTOS QUAZAR 0W30 zawiera olej mineralny. W topowym "syntetycznm" wielosezonowym oleju LOTOS TRAFFIC TURBODIESEL CF SAE 5W/40 bazy syntetyczne zawierają mniej niż 80% a skład to oleje smarowe (ropa naftowa), hydrorafinowane weglowodory...
                                        Lotos Quazar i seria niby syntetyków to tak faktycznie oleje wykonane w technologii syntetycznej, oleje HC (III grupa bazowa) - to nie są syntetyki a napewno nie pełne syntetyki. To pewne jakościowo oleje technologii syntetycznej z nowo skomponowanymi dodatkami uszlachetniającymi. To nie są oleje do ostrej, wyczynowej jazdy a napewno nie dla subaru :P Jednak quazar może być mocniejszy niż nie jeden produkt renomowanej firmy, niestety ludzie nadal boją się Polskiej myśli technicznej. Opracowane formuły tych olejów napewno nie będą miały negatywnych wpływów na stan silnika a biorąc czasami nie pewne pochodzenie kupowanych przez nas produktów-olejów, oleje Lotos są alternatywą dla nie markowych, nie pewnych w skład olejów.
                                        Niestety Lotos chyba się zbyt rozpędził windując ceny serii Quazar do +- 190/200 zł za bańkę 4l.

[ Dodano: Czw 11 Lis, 10 20:07 ]
                                        Jeśli chodzi o Midlanda to jest to w 1995 roku amerykański koncern olejowy Quaker State powierzył licencję na produkcje swoich olejów szwajcarskiej firmę Oel Brack która od 2003 roku nosi właśnie nazwę Midland. Jeśli chodzi o oleje to tak jak u większości producentów Midland produkuje zarówno dobre syntetyki jak i oleje wykonane w technologii syntetycznej. Szwajcarska technologia i precyzja w połączeniu z bazowymi olejami pochodzącymi ze Stanów Zjednoczonych (najlepsza ropa z Pensylwanii) gwarantują otrzymanie produktów najwyższej jakości.

Komentarz

• maariaan
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 17

Witajcie Forumowicze :-),
                                          To mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję ze nie ostatni. W ramach przywitania napiszę że od maja 2010 jestem szczęśliwym posiadaczem O1 Combi 2001 ~170'000, 1.9TDI.
                                          Zaraz po zakupie oczywiście wymieniłem olej, filtry i co tam jeszcze trzeba i w drogę! Co jakiś czas kontrolowałem poziom oleju i choć malał z ilością przejechanych km był OK.
                                          Ostatnio jednak stwierdziłęm że poziom niebezpiecznie zbliża sie do kreseczki MIN i pomyslałem o dolewce.
                                          W książeczce od mechanika i na karteczce w silniku widnieje: Castrol Magnatec 5w40.

I teraz pytanie do Was tak z ciekawości
                                          Szukałem po forum i szukałem w internecie jednak odpowiedzi nie znalazłem, jaka jest różnica między castrol 5w40 magnatec diesel a castrol 5w40 magnatec. Czy różnica jest tylko w oznaczeniu na butelce?

Pozdrawiam.
                                          Marek

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez maariaan
                                            Castrol Magnatec 5w40
                                            ojjj -współczuję :?
                                            jaka jest różnica między castrol 5w40 magnatec diesel a castrol 5w40 magnatec
                                            obstawiam w ciemno że Castrol Magnatec ma większe TBN czyli lepiej czyści silnik z pozostałości, nagarów i innych syfów.

Komentarz

• maariaan
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 17

Castrol Magnatec 5w40
                                              ojjj -współczuję :?
                                              Współczujesz? Co z tym magnatec'kiem jest nie tak?
                                              Pozdrawiam,
                                              Marek

Komentarz

• Dzida
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 2253

Współczujesz? Co z tym magnatec'kiem jest nie tak?
                                                Nic kolega naczytał się bzdur w internecie i teraz pisze bzdety, choć nie przejechał na tym oleju ani kilometra. Zgodnie z zasadą (dosyć powszechną) iż najwięcej do powiedzenia mają ci którzy nie mieli styczności z danym tematem.
                                                Szukałem po forum i szukałem w internecie jednak odpowiedzi nie znalazłem, jaka jest różnica między castrol 5w40 magnatec diesel a castrol 5w40 magnatec. Czy różnica jest tylko w oznaczeniu na butelce?
                                                Na pierwszy rzut oka, Magnatec Diesel nie spełnia normy 502.00 do silników benzynowych. Obydwa oleje parametry mają zapewne podobne, trzeba by zerknąć głębiej w papierki.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Co z tym magnatec'kiem jest nie tak?
                                                  wcześniej olej ten był blendowany-mieszany rozlewany w Polskich rafineriach na "polskiej bazie olejowej" i mieszany z dodatkami dostarczanymi przez Castrola. Jeśli spytasz kumatego mechanika to może odpowiedzieć , że Magnateca można postawić na równi z Lotosem...a nawet Lotos jest pewniejszy. Jeśli już to Castrol Edge-ale nie myśl, że Edge to pełen syntetyk, masz o tym kilka stron wstecz opisane. Zarówno Castrol jak i Mobil ostatnio się nie popisują i zaczeli lekko odstawać od czołówki firm produkujących oleje. Obie te firmy wprowadziły słabsze bazy olejowe, mające na celu obniżenie kosztów produkcji i ceny towarów-technologia syntetyczna. Przy czym Mobil informuje o tym a Castrol uważa dalej Polskich klientów za idiotów-a to właśnie mnie w-wia najbardziej. Mając do wyboru Magnateca a Lotosa Quazar wybrał bym Lotosa.

Komentarz

• Dzida
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 2253

wcześniej olej ten był blendowany-mieszany rozlewany w Polskich rafineriach na "polskiej bazie olejowej" i mieszany z dodatkami dostarczanymi przez Castrola.
                                                    OK i co w tym takiego złego? Że Castrol zleca tak samo jak większość firm produkcję swojego oleju do zewnętrznej rafainierii?

Komentarz

Pracuję...