Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pskosz
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 703

Witajcie
    tak sobie czytam wątek i co lepiej wybrać mam przejechane 210000 km silnik oleju nie bierze.
    , tylko rano puszcze lekki dymek przy odpalaniu
    Zalewany od nowości Mobil1 5w50.
    Dalej lać ten sam czy zmienić na ten http://el-olej.pl/Liqui_Moly_TOP_TEC...01_5L-784.html
    pozdrowienia

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Zamieszczone przez pskosz
      Witajcie
      tak sobie czytam wątek i co lepiej wybrać mam przejechane 210000 km silnik oleju nie bierze.
      , tylko rano puszcze lekki dymek przy odpalaniu
      Zalewany od nowości Mobil1 5w50.
      Dalej lać ten sam czy zmienić na ten http://el-olej.pl/Liqui_Moly_TOP_TEC...01_5L-784.html
      Olej wskazany przez Ciebie na aukcji to półsyntetyk do PD-ka. Po co chcesz zmieniać olej? Dzieje się coś niedobrego?

Komentarz

• Orbit
        Rider
        • 2010
        • 486

Może komus sie przyda +++TABLICA MOTUL +++

Uploaded with ImageShack.us
        1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
        Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• PAOLO ESCO
          RS
          • 2009
          • 6626
          • Volkswagen
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dalej lać ten sam
          Mobil1 5w50 -dobry i sprawdzony olej, szkoda zmieniać i szukać lepszych.

Zamieszczone przez Dzida
          to półsyntetyk
          nie półsyntetyk a olej w technologii syntetycznej, mała różnica ale znacząca jeśli chodzi o jakość oleju i jego właściwości (istnieje co najmniej kilka metod pozyskiwania/produkcji olejów w technologii syntetycznej - mniej lub bardzo zaawansowanej). Nawet LM rozgranicza te produkty http://www.liqui-moly.pl/features/ka...category_id=20 W obecnej chwili przy tak dużym stopniu technologicznej obróbki oleju nawet trudno jest niekiedy określić czy olej jest syntetyczny czy wykonany w technologii syntetycznej. Nazwa syntetycznyczy czy też wykonany w technologi syntetycznej - to tak naprawdę nic nie znaczy...jedynie zapis w pełni syntetyczny oznacza, że możemy spodziewać się oleju na bazie PAO, estrów a niekiedy bywa tak jak w przypadku kilku znanych producentów i ich produktów oraz jednej z marek, że pod nazwą full syntetic sprzedaje oleje HC wzmocnione bazą PAO z domieszkami estrów.
          Tak na marginesie jeśli LM to "półsyntetyk" tz , że Castrol Edge-co już jest sprawdzone będąc olejem HC-to także półsyntetyk :wink: Oba te produkty a także Mobil 1
          ( oraz pozostałe 80% wszelkich olejów sprzedawanych w Polsce) z napisem syntetyczne są olejami wykonanymi w technologii syntetycznej mniej lub bardziej zaawansowanej. Ja osobiście nie mam nic przeciwko takiej technologii (przy zmianach oleju max 15 tys km) o ile kupujemy olej danego producenta mając taką świadomość a nie jesteśmy "robieni w konia" dzięki napisom full syntetic lub syntetic.
          PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• will
            Classic
            • 2010
            • 30
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
            Wykonanie oleju SHC jest o wiele tańsze niż wykonanie wpełnisyntetycznego oleju z bazą PAO.

Olej rozlewany w Niemczch ma dokładny opis (SHC Synthese Technology) a ten rozlewany w innych krajach jak widać jest pełnym syntetykiem ... :haha: nie ma co się bać tego nowego Mobila.
            Ok rozumiem ale moje pytanie czy to w dalszym ciagu ten sam olej.Moge spokojnie go dolewac jak nasz lany w Polsce ???

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez will
              czy to w dalszym ciagu ten sam olej
              olej...powiedzmy, że ten sam bo przecież ma nadal aprobatę VW. Tylko że konkurencja "zmusiła" Mobila do zastosowania innej (tańszej) bazy olejowej należącej do grupy III+ o nazwie VISOM 6. (SHC Synthese Technology - czytaj inaczej HC+). Nie jest więc to 100% syntetyk a olej w technologii syntetycznej. Przy wymianie co 15 tys km starczy spokojnie...natomiast co do wymiany LL to wątpię by trzymał parametry zadeklarowane przez producenta...ale znów bez paniki !
              Moge spokojnie go dolewac jak nasz lany w Polsce ???
              możesz go spokojnie dolewać i mieszać z tym kupionym w Polsce. U nas już też pojawiają się te nowe opakowania.
              Załączone pliki

Komentarz

• will
                Classic
                • 2010
                • 30
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wiesz lany w Polsce to full syntetyk i stąd moje obawy czy to ten sam odpowiadający normie LL 5w30.Obawiam się ,że to może inny olej o innych właściwościach.Nie chciałbym sobie zaszkodzić(sercu skodzinki).Czy lepiej poszukać Polskiego M1 ??? Jak uważasz ???Czy po tej zmianie Mobila skoda też przejdzie na ten olej ???
                Na stronie Polskiej Mobila1 faktycznie juz to samo opakowanie co w Niemczech już nie fully synthetic:
                nowy M1 Formula

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez will
                  Wiesz lany w Polsce to full syntetyk
                  :haha: ESP nigdy nie był tak naprawdę 100% syntetykiem. ( z karty charakterystyki SHC - Nazwa produktu: MOBIL SHC FORMULA 5W-30 Opis produktu: Mineralny olej bazowy i dodatki uszlachetniające ..."MOBILNOŚĆ- Mineralny olej bazowy') - no niestety prawda jest okrutna i boli :? Mobil 1 ESP to olej wykonany w technologii syntetycznej-choć wcześniej miał lepsze oleje bazowe!
                  Zalewaj i nie martw się na zapas (oleje "syntetyczne" można śmiało z sobą mieszać a w dodatku masz oba Mobile). Lej - nic się nie stanie.
                  Zamieszczone przez will
                  Czy po tej zmianie Mobila skoda też przejdzie na ten olej ???
                  Skoda, tz ASO? Ani Skoda ani ASO nie zalewają na chwilę obecną silników Mobilem, jeśli już to Castrolem. Taką mają umowę , jak na razie :P

Komentarz

• will
                    Classic
                    • 2010
                    • 30
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Skoda, tz ASO? Ani Skoda ani ASO nie zalewają na chwilę obecną silników Mobilem, jeśli już to Castrolem. Taką mają umowę , jak na razie :P
                    Ja kupowalem autko w czerwcu i mam zalanego Mobilkiem.Teraz juz leja Castrolem tak ???

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez will
                      Ja kupowalem autko w czerwcu i mam zalanego Mobilkiem.
                      a ja też kupowałem teraz na wakacje BXE i mam prawdopodobnie Castrola (wróć!!! miałem do zeszłej soboty! obecnie Valvoline XL III 5W/30 ) :roll: a skąd wiesz, że masz Mobila? Na jakiej podstawie tak uważasz?

Oficjalna odpowiedź ze Skody znaleziona na zagranicznym forum (www.honestjohn.co.uk) , dotycząca olejów:

""Dziękujemy za ostatnią wiadomość dotyczącą Skoda 1,9 TDI. Zaleca się, aby olej używany do uzupełniania był zgodny ze specyfikacją VW 505 01. (domyślnie 506.01 lub 507.00)...
                      Olej powinien pozostać z tym standardem dla silnika PD.
                      Chciałbym poinformować, że SkodaAuto nie jest w stanie podać konkretnej marki oleju do korzystania jednak tak długo, jak będzie Pan używał oleju ze specyfikacją VW nie będzie problemu. Alternatywnie Sprzedawca może być w stanie wydać opinię jakiej marki oleju, obecnie używa ". I tyle...aż tyle :diabelski_usmiech

Komentarz

• will
                        Classic
                        • 2010
                        • 30
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przed wakacyjnym wyjazdem musiałem zaopatrzyć się w olej do autka na wypadek gdyby za dużo skodziana go zjadła.W ASO sprzedali mi własnie Mobila 1 Formula 5w30 stąd wysnułem wniosek, że zalany jest takim właśnie olejem.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez will
                          W ASO sprzedali mi własnie Mobila 1 Formula 5w30
                          ok - jasne - ASO to wiele wyjaśnia :lol:
                          Olej jest OK ma odpowiednie specyfikacje VW i napewno lejąc go do silnika nie zepsujesz sobie motoru, więc się nie martw.

Komentarz

• pskosz
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 703

Dzięki koledzy w takim razie nie będę zmieniał.
                            Pozdrawiam
                            pozdrowienia

Komentarz

• will
                              Classic
                              • 2010
                              • 30
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Olej jest OK ma odpowiednie specyfikacje VW i napewno lejąc go do silnika nie zepsujesz sobie motoru, więc się nie martw.
                              Ok wielkie dzięki.Pozdrawiam.

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

Nawet LM rozgranicza te produkty
                                ok

Komentarz

• Orbit
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 486

Witam . takie pytanie mnie nurtuje ...
                                  czy na lato kiedy jest gorąco nie bedzie lepszy olej Motul X-Clean 5W-40 niz olej O TAKIEJ SPECYFIKACJI
                                  1,7 Oplel Astra GTC 125Km ...
                                  Obecnie śmigam na Liqui Moly a w lato AMSOIL

Komentarz

• WRB
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 46

Może ktoś mi podpowie:

Mój silnik to 2.0 TDI 140KM

czy olej o podanych normach jest właśnie do niego:

Volkswagen (silniki Diesla) 505 01/ 505 00 / 506 00 / 506 01

?
                                    www.oskarwrobel.pl

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez WRB
                                      Mój silnik to 2.0 TDI 140KM

........ Volkswagen (silniki Diesla) 505 01/ 505 00 / 506 00 / 506 01
                                      olej spełnia normy do silników z pompowtryskiwaczami PD jak i VP - VW 505.01 - wymiana co 15 tys km , norma 506.01 wg wskazań komputera LL ale jeśli masz filtr cząstek stałych powinieneś używać olej z normą 507.00 ...wtedy olej ten normy nie spełnia.

Komentarz

• andrzej-tdi
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 209
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Jaki olej wlać Castrol EGDE 5W-30 -

czy Castrol SLX 5w-30 http://allegro.pl/castrol-slx-longli...329165805.html
                                        pytanie czym one od siebie się różnią??
                                        Pacjentem ma byc Rs z sercem BMN

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez andrzej-tdi
                                          Jaki olej wlać Castrol EGDE 5W-30 - czy Castrol SLX 5w-30
                                          było już ale przypomnę.....
                                          SLX LL III 5w30 to Edge 5w30 zrobiony dla ASO.
                                          Oba mają takie same specyfikacje i normy jedynie przy SLX jest wzmianka, że opracowany jest przy współpracy z Grupą VW jako olej technologii niskopopiołowej LOW SAPS (ale przy Edge jest opis.."Olej ten wprowadza nowe standardy czystości silnika, gwarantując obniżenie szkodliwych emisji spalin i większą ochronę środowiska. Zastosowana technologia wydłuża trwałość układów katalitycznych zmniejszających emisję składników toksycznych spalin." czyli jak by nie było dokładnie to samo...
                                          trochę tych rodzajów Edg'a i SLX-a jest ja widać w linku

ps...poczytaj w opisie linka który podałeś SLX co pisze :P
                                          "SERWISOWY CASTROL SLX 5W-30 LL III...........Jego odpowiednikiem jest CASTROL EDGE 5W-30" a tutaj masz linka do karty charakterystyki http://cempol.pl/msds/lib/exe/fetch...._iii_5w-30.pdf
                                          a tak na marginesie...Gość który sprzedaje je pisze "Wszystkie oleje oferowane przez naszą firmę, to 100% ORYGINALNE produkty z Francji, Belgii i Niemiec z 2010 roku" to skąd te stare opakowania? Nowe wyglądają jak na fotce :roll:
                                          Załączone pliki

Komentarz

• grizzly
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 95

Mam pytanie z racji tego ,że pierwszy raz spotkałem się z takim olejem - VISCO 7000 5W-30
                                            Wiadomo cena , ale jaka jeszcze jest różnica między :
                                            CASTROL EDGE 5W-30 , a VISCO 7000 5W-30

p.s "ktoś" przekazał mi informację , że oprócz opakowania i ceną wyżej podane oleje niczym się nie różnią :roll: / w niektórych przypadkach tańsze nie znaczy gorsze / , jaka więc jest prawda ? pytam tylko o te dwa typy
                                            był VW GOLF mkIV -> 1.6SR AKL 101KM 99r. HIGHLINE
                                            skradziona Skoda Octavia II -> 1.9TDI PD BKC 105KM 06r. ELEGANCE
                                            jest Opel Astra H -> 1.7 CDTI Z17DTJ 110KM 09r. COSMO

Komentarz

• andrzej-tdi
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 209
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Coś te linki nie działają :roll:
                                              to z aukcji to tylko przykład. Czytałem właśnie wczesniej ze to prawie to samo tylko bylem ciekaw czy ktoś coś więcej wie na ten temat.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez andrzej-tdi
                                                Coś te linki nie działają
                                                poprawiłem, masz link ogólny do produktów wybierz SLX i porównaj

Zamieszczone przez grizzly
                                                CASTROL EDGE 5W-30 , a VISCO 7000 5W-30 ... w niektórych przypadkach tańsze nie znaczy gorsze
                                                dokładnie k proszę porównaj:
                                                http://www.bp.com/liveassets/bp_inte...LLIII_5W30.pdf & http://www.opieoils.co.uk/pdfs/castr...GE%205W-30.pdf

Zamieszczone przez grizzly
                                                pierwszy raz spotkałem się z takim olejem - VISCO
                                                Visco to British Petroleum - BP Lubricants http://www.bp.com/genericarticle.do?...tentId=7064060 Castrol jest znakiem towarowym należy do BP. 14 marca 2000 oficjalnie ogłoszono, że BP osiągnęło porozumienie z firmą Burmah Castrol dotyczące wykupienia 100% jej udziałów. W wyniku globalnego przejęcia Burmah Castrol należy do grupy BP. http://www.castrol.com/castrol/secti...tentId=7017344 k
                                                Castrol, Veedol, ARAL i BP są tylko różnymi markami tego samego producenta British Petroleum Lubricants.

Komentarz

• pskosz
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 703

Panowie czym się różnią te dwa oleje

niby te same, ale opakowania inne
                                                  który lepiej wziąść
                                                  pozdrowienia

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

niby te same, ale opakowania inne
                                                    "W wyniku ciągłego doskonalenia produktów ExxonMobil i dopasowywania oferty handlowej do zmieniającego się otoczenia technologicznego, produkt „Mobil 1 5W50 Rally Formula” zastąpiony zostanie następującym, nowym produktem „Mobil 1 Peak Life 5W-50”
                                                    Mobil 1 Peak Life 5W-50 będzie dostępny dopiero po wyczerpaniu zapasów Mobil 1 5W50 Rally Formula więc bierz ten http://allegro.pl/mobil-1-peak-life-...336795754.html - powinien być świeższy k

Komentarz

Pracuję...