Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiekwaw
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7715
    • Ford

Zamieszczone przez PPK
    To 5W40 wystarczy ?? Bo jak pamietal to koles w salonie mowil zeby zalac 0W40 ale on jest zazadki. Upewniam sie bo jestem w tych sprawach lajkonikiem.
    czytaj co się do Ciebie pisze :idea: :roll: ma spełniać normę VW 505.01

pozdraiwam i zyczę miłego weekendu 8)
    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
    http://www.disi-tune.pl
    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
    Był WRX
    Była Octa

Komentarz

• PPK
      Ambiente
      • 2004
      • 188

Dobra dzięki juz wszystko wiem i Przepraszam.
      Niestety tylko 160.4 KM i 380 Nm

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

Jeszcze jedna rada dotyczaca wymiany oleju:

Uwazajcie, zeby Wam go nie nalano za duzo.

Nie wiem czy ja mam pecha czy cos. W ASO juz 3-krotnie nalano mi za duzo.
        W ostatni piatek kupilem Motul i wymiana odbyla sie gratis na miejscu. Z 5 razy mowilem, zeby nie lali tak jak jest w instrukcji 4,5 tylko 4 litry i ewentualnie kapke, a potem sobie sam doleje jak wszystko scieknie.
        Wyczulem ich lekkie poirytownie faktem, ze ucze ojców dzieci robic. Wytlumaczylem wiec grzecznie, ze ASO "zalewa" te samochody na codzien a i tak juz wielokrtonie wlano mi za duzo.

Oczywiscie uslyszalem odpowiedz z nieskrywana wyzszoscia w glosie, ze ASO sie nie nadaje, a to nie jest ASO wiec bedzie dobrze.

No i co? No i sprawdzam w soboter rano i qrwa przelane... :x
        No tylko isc i sobie tetnice przegryzc...
        TDI 205PS

Komentarz

• Jackal
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2004
          • 758

@Mikrus

gdzie od reki sprzedaja Motula w Wawie ??
          bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
          Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
          Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• Mach
            Rider
            • 2004
            • 349

Mi w ASO zalali zdecydowanie za malo :twisted: ... no ale to tzw mniejsze zlo. Mam nawyk ze sprawdzam po kims wiec zawsze doleje w razie potrzeby... a w przypadku jak za duzo nalali i zorientujesz sie po fakcie to rzeczywiscie nie wiadomo co robic (ktoredy pozbyc sie nadmiaru :wink: )
            A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

Zamieszczone przez Jackal
              @Mikrus

Arkuszowa. Poza tym przelaniem mozna polecic, bo i dlugo czekali, az wszystko scieknie, itd.
              TDI 205PS

Komentarz

• Martinez
                L&K
                • 2004
                • 1366
                • Audi

Zamieszczone przez MiKruS
                Zamieszczone przez Jackal
                @Mikrus

Arkuszowa. Poza tym przelaniem mozna polecic, bo i dlugo czekali, az wszystko scieknie, itd.
                Jednak zalałeś Motula? Opisz w wolnej chwili wrażenia. Czy faktycznie wyczuwasz różnice.
                Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

Naczytalem sie o Motulu jeszcze w minionym roku. Zakupilem 10l i... tak zostalo.
                  Pojechalem do ASO (Poznan - Jozwiak), z kierownikiem dla formalnosci sprawdzilismy czy spelnia normy. Oczywiscie bez zastrzezen.
                  Ale kiedy spytalem co z gwarancja, to szczerze odpowiedzial, ze moga byc jaja, bo gwarancja odnosi sie TYLKO do zalecanych przez Skode olejow. Czyli Castrol i Mobil. I co Wy na to?

Komentarz

• Rnest
                    Drive
                    • 2005
                    • 68

Zamieszczone przez eM
                    Naczytalem sie o Motulu jeszcze w minionym roku. Zakupilem 10l i... tak zostalo.
                    Pojechalem do ASO (Poznan - Jozwiak), z kierownikiem dla formalnosci sprawdzilismy czy spelnia normy. Oczywiscie bez zastrzezen.
                    Ale kiedy spytalem co z gwarancja, to szczerze odpowiedzial, ze moga byc jaja, bo gwarancja odnosi sie TYLKO do zalecanych przez Skode olejow. Czyli Castrol i Mobil. I co Wy na to?
                    "Zalecane" nie oznacza "wyłącznego stosowania" Zwłaszcza że jak wszyscy pewnie słusznie, podskórnie czujemy, owo "zalecenie" ma badziej podłoże biznesowe niż techniczne. IMHO, jak coś się rypnie w silniku, to niech ktokolwiek spróbuje dowieść, że właśnie z winy oleju, któremu, co więcej, sam koncern VW dał cert.
                    Szczerze mówiąc, ciekaw jestem jakie stanowisko w tej sprawie przyjęłaby SAP, bo potwierdzając opinię serwisu Jóźwiaka, odebrałby niejako Motulowi "normę". Już w wyobraźni widzę jak by zaiskrrzyyyyyło :wink:

--
                    E
                    --
                    sen supermarketu: szanowni klienci, jestescie jeb...

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

Zamieszczone przez Martinez
                      Jednak zalałeś Motula? Opisz w wolnej chwili wrażenia. Czy faktycznie wyczuwasz różnice.
                      No zdecydowalem sie, bo i tak mialem "przesiasc sie" z 0W na 5W, wiec zalalem Motula.

Jesli chodzi o jakies roznice to nie spodziewam sie, zeby jakiekolwiek wystapily w stosunku do uzywanego przeze mnie dotychczas Mobila, ktory spisywal sie bardzo dobrze.

@eM - wyglupili sie (nie pierwszy raz zreszta) z ta gwarancja w ASO dotyczaca oleju... :lol:
                      Tak jak Rnest napisal - jest norma VW do tych silnikow wiec jesli olej ja spelnia, to moga sobie co najwyzej pokiwac palcem w bucie.
                      TDI 205PS

Komentarz

Cześć,
                        nie będę zaczynać nowego wątku więc zapytam tutaj:
                        Czy ktoś z Was zrobił wymianę oleju po 1000 - 2000 km ? ASO Skody twierdzi, że silniki na tyle są docierane, że po 15 tyś. wystarczy... ale jak pamiętam styczność z Toyotą, to była wymiana po 1000km... coby silnik "fabrycznej historii" się pozbył. Skoda którą odbiorę w maju będzie moim pierwszym dieslem, więc chciałbym poznać zdanie dieslowców z tego forum... warto zrobić taką wymianę czy nie ?

Bytheway... jak mi powiedzili, że leją shella to zaraz pomyślełem o motulu... ale na szczęście ktoś bardziej zaznajomiony stwierdził, że shell to już historia i leją fabrycznie mobila... ufff, ulżyło

Pozdrawiam
                        Laszlo

Komentarz

• Mach
                          Rider
                          • 2004
                          • 349

Laszlo: poszukaj troche starych tematow o olejach i o docieraniu to sie wszystkiego dowiesz :wink:
                          Ja wymienilem przeszedlame na Motula i zrobilem pierwsza wymiale przy ~2000km. Do tego czasu jazda z lekka noga...
                          A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

OK. Dzięki - znalazłem... od dwóch dni przeglądam wątki archiwalne na temat OII ale jakoś mi przemknęło... no cóż, z tego co wyczytałem ze znalezionych postów będę musiał się przyzwyczaić do wożenia pojemnika oleju w bagazniku 8) Przy benzynie w NUII mogłem zapomnieć o takiej czynności jak dolewka No i zrobię wymianę po 2kkm... dla świętego spokoju.

Na razie
                            Laszlo

Komentarz

• wasyl
                              L&K
                              • 2005
                              • 1084

Naczytalem sie o Motulu jeszcze w minionym roku. Zakupilem 10l i... tak zostalo
                              Wyslij mi na priwa dokładnie jaki ten motul masz chodzi mi o nr. specyfikacji ?? Bo się troche zakręciłem i nie wiem co zalać do 110 ASV....? :?:
                              ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                              www.wasilewski-foto.pl
                              KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• MiKruS
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7976

Zamieszczone przez wasyl
                                Wyslij mi na priwa dokładnie jaki ten motul masz chodzi mi o nr. specyfikacji ?? Bo się troche zakręciłem i nie wiem co zalać do 110 ASV....? :?:
                                Motul 5w-40 8100 X-Cess
                                TDI 205PS

Komentarz

• bobasek
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 326

do iveco 480hp lejem też 5w40, castrolek enduron ++ hiheawy-duty (39pln/l :cry: ) - zmiana wg. fabrycznej normy co 100kkm.
                                  5,5l/100

Komentarz

• michalP
                                    Classic
                                    • 2005
                                    • 10

hej jestem nowy na tym forum 3 dni temu kupilem ocavie tdi 110ps co do oleju moja jeździ od nowosci na castrolu slx 70 zl/litr 0w-30 ma przejechane 54tkm wiem ze to zadkosc ale czasami skoda lala taki olej do tdi ja polecam castrol rs 10w60 nie drogi a ponoc najlepszy do diesli i pelen syneteyk duzo lepszy niz mobil czesto stosowany w sporcie polecal mi go znajomy ktory od lat handluje olejami i sam na nim jeździ 160 lz za 4 litry tak ze cena dosc kuszaca

Komentarz

• misiekwaw
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 7715
                                      • Ford

Zamieszczone przez michalP
                                      hej jestem nowy na tym forum 3 dni temu kupilem ocavie tdi 110ps co do oleju moja jeździ od nowosci na castrolu slx 70 zl/litr 0w-30 ma przejechane 54tkm wiem ze to zadkosc ale czasami skoda lala taki olej do tdi ja polecam castrol rs 10w60 nie drogi a ponoc najlepszy do diesli i pelen syneteyk duzo lepszy niz mobil czesto stosowany w sporcie polecal mi go znajomy ktory od lat handluje olejami i sam na nim jeździ 160 lz za 4 litry tak ze cena dosc kuszaca
                                      niestety Twoj znajomy chyba tylko handluje olejami, a nie widział co można zobaczyć w silniku po RSie :evil: wiem bo miałem :? Co do samego oleju to nie wiem czy on spełnia normy wymagana przez VW do takich silników, do mojego napewno nie spełnia i to rozwiązuje "problem" 8)

pozdrawiam
                                      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                      http://www.disi-tune.pl
                                      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                      Był WRX
                                      Była Octa

Komentarz

• wasyl
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1084

Jestem podobnego zdania co Misiek !!! Albo Mobil 1 albo Motul... jazda bez ryzyka k
                                        ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                                        www.wasilewski-foto.pl
                                        KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Samiec
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4287
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez bobasek
                                          zmiana wg. fabrycznej normy co 100kkm.
                                          :shock: - napewno tam nie ma bledu/jednego zera za duzo ? :roll:
                                          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• mario_op
                                            Ambiente
                                            • 2005
                                            • 112

ja po 3000 wymieniłem olej na Castrol SLX 0w-30 tak zalecał serwis. narazie jestem zadowolony. teraz mam 43000 i między wymianami (co 15tkm) dolewam ok 0,7 l.
                                            Poprzednio miałem omegę 2,4l benzynę i mobila 1 wymieniłem na castrol rs 10w-60 bo od kumpli rajdowców słyszałem że mobila "składają" z komponentów w polsce a castrola nie (wrażenie miałem jakby mobil nie wytrzymywał za dobrze wys. temperatur).
                                            COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• Martinez
                                              L&K
                                              • 2004
                                              • 1366
                                              • Audi

Zamieszczone przez michalP
                                              ja polecam castrol rs 10w60 nie drogi a ponoc najlepszy do diesli i pelen syneteyk duzo lepszy niz mobil czesto stosowany w sporcie polecal mi go znajomy ktory od lat handluje olejami i sam na nim jeździ 160 lz za 4 litry tak ze cena dosc kuszaca
                                              Witaj na forum. Niestety mi też jeden znajomy "mechanior" polecał ten olej jako idealny do TDI, przejechałem na nim koło 15kkm. Zmieniłem na Mobil 1 którego polecają tunerzy i sprawdzeni mechanicy. Szczerze mówiąc na własnej skórze nie przekonałem sie czy Castrol szkodzi. Jednak na Castrolu Octa dymiła mi strasznie (prawie jak seryjne Mondeo :szeroki_usmiech ). Na Mobilu porównując z Castrolem - górskie powietrze
                                              Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                                              teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                                              czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Filemonik
                                                Drive
                                                • 2005
                                                • 86

Czy Motul 5w-40 specific 505.01 moze byc lany do silnika 1,9tdi AHF też ma aprobate 505.00
                                                Skoda octavia combi 1,9tdi L&K
                                                Przebieg 212000

Komentarz

• Nexus6
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4847
                                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez Filemonik
                                                  Czy Motul 5w-40 specific 505.01 moze byc lany do silnika 1,9tdi AHF też ma aprobate 505.00
                                                  może, bo spełnia wyższą specyfikację :diabelski_usmiech
                                                  With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• mario_op
                                                    Ambiente
                                                    • 2005
                                                    • 112

Zobaczcie co znalazłem przy okazji na http://www.vtech.pl/zhamowni.html#Skoda Octavia 1.9 TDI (110) na temat oleju 0w-30
                                                    Audi A3 1.9 TDI PD (130). Zasadniczym problemem tego auta jest zastosowany w nim olej. Standardowy "ekologiczny" olej (0W30) dostarczany przez producenta ma kłopoty z wytrzymaniem wysokich temperatur, gdy powietrze w ciepły dzień ma ponad 30 stopni. Przy ostrej jeździe (a jest przecież czym pojechać, nawet bez chipa) turbina "przerzuca" dość nachalnie olej i trzeba czekać ok. 30 sekund na uzyskanie szczelności. Ciekawe jest to, że inni, przede wszystkim zagraniczni producenci oprogramowania twierdzą, że można uzyskać nawet 160 KM z tego silnika i nie wspominają nic o problemach ze zbyt delikatnym olejem. Być może za granicą są stosowane oleje o innej specyfikacji. Po zastosowaniu mineralnego oleju 5W60 problem wrzenia oleju ustępuje.

niedługo zmieniam i chyba nie dam już nalać tego wynalazku (teraz jeżdże właśnie na slx 0w-30 bo w salonie powiedzieli że nalepszy do mojego ASV - chodziaż się upewniałem, czy napewno bo autko dostanie nieźle w d..e)
                                                    pozostaje wybrać coś z waszeg polecenia
                                                    COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

Pracuję...