oki zaraz do niego napisze, a jak oceniasz ten olejek? dobry chyba bedzie co nie?
Jaki olej do TDI - archiwum
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
gdzie tego motula moge zamowic tanio z neta bo na www.motul.prv.pl jest 5litrow po 260zl.
ps
czy ta strona jest wiarygodna?VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
taka cena za 5 l. będzie i u innych oficjalnych sprzedawców, cena jest narzucona przez producenta. (tanio może być z allegro, ale czy oryginał :?: :?: :?: )
tu jest dobra oferta
tu jest dobra cena i same pozytywy http://allegro.pl/item189798425_motu...ess_5w_40.htmlO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
na stronie www.motul.prv.pl pisze ze ten olej 8100 x cess jest m.in. do aut diesla z besposrednim wtryskiem paliwa za wyjatkiem silnikow vw z pompami wtryskowymi bo te silniki wymagaja normy VW 505.01 i do tych silnikow jest olej motul specyfic 505.01 5w40. tak wynika z opisu na tej stronie. sprawdzcie to moze sie myle, ale wyglada na to ze jezeli nie mam silnika z pompowtryskiwaczami (a mam 1.9 TDI 90KM AGR - niunia jest z roku 2000) to mam wlasnie wziasc 8100 x cess a jesli bym mial pompowtryskiwacze to wtedy ten specyfic.
dzieki za odpVW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
www.motul.prv.pl na tej stronce lekka pomyłka
jest tak jak powyżej napisał Nexus6,O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
no to dobrze jest ja niemam pompowtryskiwaczy, i wg oznaczen mam silnik AGR, kiedys na forum znalazlem ze on jest oznaczany jako VP wiec powinien byc ten olej do mnie, jak sadzicie?
zreszta pompowtryskiwacze maja nowe silniki a ja mam starsza wersje diesla TDI (rok 2000)
wiec powinien ten olej u mnie smigac jak złoto, ale napiszccie swoja ocene...VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
janusz_007, wystarczy tych wątpliwości, do twojego silnika oliwka VW 502.00 - VW 505.00 - czyli MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 i każdy inny o specyfikacji VW j/w. Motul jest drogi ale bdb
zaznacz w swoim avatarze rodzaj silnika 8)O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
co i w czym mam zaznaczyc? w instrukcji jest opisane ze olej ma miec norme VW 505.00 wiec ten olej powinien byc co? jak uwazacie?
jeszcze raz podam : moja niunia jest z roku 2000 1.9TDi 90KM model silnika AGR
ps
podajcie mi jakies strony sklepow internetowych gdzie to mozna kupic z pewnego zrodlaVW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
1 sklep juz ci podał endryu www.motul.prv.plFabiaClub.pl
Koni Sport+Vogtland-40
PerfectService by DobryGrześWawa
Komentarz
-
-
janusz_007, spokojnie, avatar to to okienko z lewej strony z twoimi danymi. Jak wejdziesz w swój profil to w haśle silnik zaznacz AGR. Jak zaznaczysz typ silnika będzie łatwiej dla innych udzielających odpowiedzi na twoje pytania na forum. W pozostałej sprawie o oleju tak,tak,tak ... w instrukcji jest opisane ze olej ma mieć
norme VW 505.00 wiec ten olej powinien byc co? tak też napisałem powyżej. :szeroki_usmiechO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
dane juz uzupenilem teraz bedzie widoczny typ silnika)))) ps jak zmieniam olej to najlepiej od razu nie wlewac 4,5 literka co? jak uwazacie? lepiej wlac np. 4.2 a potem ewentualnie dolac zeby nie bylo za duzo co?
ps
teraz mialem zalany mobil 1 0w40 i mam nadzieje ze wlewajac motula 5w40 nic sobie nie spiernicze no i mam nadzieje ze ten olejek jest wart swojej ceny bo moja niunia sie zdenerwuje ;p :diabelski_usmiech
ps 2
wiem ze to bylo, ale jak jest lepiej? lepiej wyssac olej z silnika czy lepiej spuscic?VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
wlej 4 litry nie więcej, cały olej nie zejdzie zostaje trochę w chłodnicy oleju (braki można dolać później)Zamieszczone przez janusz_007teraz mialem zalany mobil 1 0w40 i mam nadzieje ze wlewajac motula 5w40 nic sobie nie spiernicze no i mam nadzieje ze ten olejek jest wart swojej ceny bo moja niunia sie zdenerwuje
(WYSTARCZY TYCH PYTAŃ I NIEPEWNOŚCI)O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
dzieki za pomoc ps a potem ile dolac? 300ml? pelny stan na bagnecie to to zagiete pole czy to takie jakby zakreskowane pole na bagnecie?ps zeby spuscic olej to musze odkręcic ta dolna oslone bo innej drogi nie ma na to co?
;p zamawiam olejek i bede smigal na ryby bo zaczal sie sezon na szczupaka :szeroki_usmiech :diabelski_usmiechVW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD
Komentarz
-
-
dolej odpowiednią ilość, właściwy stan oleju to w polu zakreskowanym. Najlepiej w jego połowie. :idea: SMACZNEGO
Musisz zdjąć plastikową osłonę pod silnikiem i masz dostęp od dołu do korka spustowego w misce olejowej. Dokręcaj korek po spuszczeniu z wyczuciem, bo miska olejowa jest aluminiowa. :idea:O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
nie zauważysz różnicy w poziomie oleju. A sprawdzaj poziom oleju na zimnym silniku na równej powierzchni. Właściwy stan oleju to na polu zakreskoiwanym.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
Czy ktoś mi jest w stanie odpowiedzieć, dlaczego oleje zarówno Motul VW.507 jak i Shell VW.507 są tańsze od ich odmian spełniających normę VW.506 ? - skoro norma 507 jest bardziej rygorystyczna i generalnie są to ponoć nowocześniejsze oleje, oraz automatycznie spełniające też normę VW.506.
(dla przykładu Shell helix VW.506 ok. 75zł a najnowszy Shell helix extra VW.507 ok. 55zł)
Komentarz
-
-
Witam Wszystkich.
Właśnie nabyłem Octavie 1.9 TDI (rok prod. 1999) i chce wymienić olej. Problem w tym ze auto pochodzi z Francji i jedyne co wiem o oleju to to ze silnik po sprowadzeniu do Polski był zalany Castrolem 15w-40 (chyba mineralnym lub półsyntetycznym). Skoda pojeździja jakies 10 tyś km po czym przeszła w moje ręce. Warto dodać ze przebieg auta to 190 kkm. I tu jest problem ze przy tym przebiegu nie wiem czy pozostać przy mineralnym czy półsyntetyk a moze jednak pełen syntetyk :? Jezeli chodzi o marke to preferuje Mobil1. Proszę o porade dotyczącą rodzaju oleju oraz jego lepkości. Z tego co znalazlem na forum to króluje 5w-40. Czy dla tego przypadku to równiez bedzie dobry wybór, biorąc pod uwage ze teraz chodzi na 15w-40?
To Moje początki na forum takze prosze o wyrozumiałość i z góry dzieki za wszystkie rady
pozdrawiam
Dawid
Komentarz
-
Komentarz