Jaki olej do TDI - archiwum

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez genesis
    Najważniejsze w wyborze oleju są normy jakie spełnia. Marka schodzi na dalszy plan w większości przypadków.
    ...marka marką...ale Kochani chodzi o to, żeby kupując olej za rozsądne pieniążki kupić ten który ma lepsze parametry od innych...to co ,że spełnia normy producenta.....wiele olejów je spełnia.... są dobre i lepsze...i chodzi w tym wszystkim, żeby dobrać ten olej który naprawdę jest lepszy...od pozostałych...(nie koniecznie sugerując się reklamą) a ten wątek o ile się nie mylę ma także za zadanie zebranie naszych uwag co do danych olei do TDI...i jeśli ktoś czytając go wyciągnie z tego wątku trafne uwagi to bardzo dobrze...to znaczy, że cel naszego pisania został osiągnięty...

[ Dodano: Nie 02 Maj, 10 15:47 ]
    Zamieszczone przez genesis
    ważne jest, żeby olej był oryginalny
    no i TU powinna być kropka :P
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• kalar73
      Classic
      • 2008
      • 14

Ważne jest źródło zakupu oleju. Znam przypadki rozlewania olejów do baniek na profesjonalnej linii, ale olej był nie-markowy z markową etykietą" . Nie chcę przez to powiedzieć, że olej był gorszy, ale..w przypadku problemów, problem z reklamacją może wystąpić. Osobiście polecam Mobil 1 5W/30 do Octavii II TDI, tani nie jest, ale jest OK. Pzdr Kalar73
      RaffKR

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez kalar73
        Znam przypadki rozlewania olejów do baniek na profesjonalnej linii, ale olej był nie-markowy z markową etykietą
        :? ... a możesz podać jakieś dokładniejsze szczegóły?

Komentarz

• Pavvlik
          Drive
          • 2009
          • 76

Co powiecie na temat tego oleju?

Lotos semisyntetyk 10w40

Mam okazję odkupić ten olej w przystępnej cenie od znajomego , który niepotrzebnie dokonał zakupu tegoż oleju - do octavki 1.9 tdi , octavka młoda - dopiero niecałe 40.000. Przyszedł czas na wymianę oleju, dlatego bardzo mnie ciekawi Wasze zdanie.
          Pozdrawiam OCP !

Proszę nie bluzgać, że leniwy jestem i nie czytam postów, ale jaki byście polecili jakby ten Lotos okazał się "zbyt słaby jak na octavkę 40.000km" ;-)
          Castrol? Shell?

Widziałem np. w Tesco olej CASTROL 5W-40 w promocji za 129zł, ale Lotos kosztuje O WIELE taniej... :|

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Pavvlik
            octavka młoda - dopiero niecałe 40.000
            Twoja Octavka ma 40 tys km? (chyba , że źle doczytałem się) i chcesz do niej lać semisyntetyk 10w40 ...nie ważne jakiej firmy...ale to aż żal, żeby się autko na nim "męczyło"...już zdecydowanie każdy syntetyczny będzie o niebo lepszy.
            kosztuje O WIELE taniej...
            może ale "skórka nie opłaci się za wyprawkę"
            a Ty masz 40 tys km? przejechane..tz, że masz silnik na pompowtryskiwaczach(chyba , że masz na VP i tak mało najechane :roll: )...masz linka określ wersję silnika i będziesz wiedział jakim olejem masz zalać http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...&postorder=asc strona 46 tego wątku
            ...jeśli masz silnik na P-d masz mieć normę 505.01 a ten Lotos tej normy nie spełnia! więc kategorycznie odpada. Castrol o ile spełnia normę VW 505.01 może być. Zawsze możesz też poszukać innych marek w rozsądnej cenie.

Komentarz

• Pavvlik
              Drive
              • 2009
              • 76

Mam Octavkę z 2001r. Tdi AGR 90 KM , ale ma dopiero 40 tys. km przejechane, auto odkupiłem od ojca niedawno, pierwszy właściciel - kupiona w salonie. Dlaczego tak mało ma? Ojciec miał służbowe autko, a w późniejszym okresie nie jeździł z przyczyn zdrowotnych więc teraz muszę sam zadbać o Octavkę, a jestem kompletnie zielony w tych sprawach.

Nie wiem czym mam silnik P-d (?) z tego co wyczytałem z tego linka co podałeś to mam AGR 1.9 VP cokolwiek to oznacza zatem dla mnie oznaczenie wynosi VW 505 00

Co najważniejsze, nie wiecie ile jest pojemności w octavii 01 oleju? Nie wiem czy wystarczy 4l oleju...
              A po drugie, będę zapewne wymieniał też wszystkie filtry(paliwa,powietrza,kabinowy,oleju) - chyba że są jakieś inne jeszcze i płyny(np. hamulcowe, chłodnicze ), zatem będę musiał trochę czasu spędzić na lekturze, bo jak wiadomo mechanik może polecać własne płyny i filtry, a człowiek nie zna się to uwierzy we wszystko... :roll:

Komentarz

• konkon
                Rider
                • 2008
                • 667
                • Octavia I (1U2)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Kup od forumowiczów: olej Motula 8100 X-Cess 5W-40 5L (wchodzi 4-4.5L)
                filtry paliwa, powietrza, kabinowy, oleju MANN lub Knecht
                płyn chamulcowy jakiś markowy DOT4 1L (wymiana także w wysprzęgliku)
                chłodniczy z normą G12+ 3L (koncentratu do wymieszania z wodą destylowaną)
                Konrad
                OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                PerfectServiceBy DGW
                WhitePride :smokedevil

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Nie wiem czym mam silnik P-d (?) z tego co wyczytałem z tego linka co podałeś to mam AGR 1.9 VP cokolwiek to oznacza zatem dla mnie oznaczenie wynosi VW 505 0
                  VP-silnik zasilany za pomocą pompy rozdzielczej podającej paliwo do wtryskiwaczy
                  PD-silnik zasilany za pomocą pompowtryskiwaczy "pumpe duse"podających paliwo do silnika
                  mam AGR 1.9
                  to masz fajnie (jesli chodzi o oleje) możesz zalać spokojnie silnik olejem o normie 505.00 jak i normami wyższymi (tylko po co)...ale dalej będę uparcie się trzymał tego, żebyś zalał silnik olejem syntetycznym np jakimś 5W/40 a nie semisyntetykiem - ale "to Twoje auto i Twój wybór" a przebieg faktycznie rewelacja jak na taki rocznik ! i dlatego zalej ten silniczek syntetykiem
                  ... 4 litry to zamało... wchodzi ok 4,3 - 4,5 litra

Komentarz

• SuchyX
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1170

Słuchajcie krótka piłka:

Auto w chwili obecnej śmiga na Mobil S 10w40 przebieg 208kkm i zastanawiam się czy pozostać przy Mobilu czy zalać tak wychwalanego Motula??
                    Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                    Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Dzida
                      RS
                      • 2006
                      • 2253

Nudny jest już ten topic.....

Podobny był na forum Paska (sto ileś stron), po wyczyszczeniu zajmuje 2 w porywach do 3 stron. :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez Dzida
                        Nudny jest już ten topic.....
                        ale on od tego min. jest :idea:
                        nie zaglądaj :wink:
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez SuchyX
                          śmiga na Mobil S 10w40 przebieg 208kkm
                          krótka piłka - ZOSTAW! To dobry olej. Było dobrze ...nie zmieniaj...będzie dobrze.

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

Zamieszczone przez szkoda
                            nie zaglądaj
                            topsze :diabelski_usmiech

Komentarz

• Pavvlik
                              Drive
                              • 2009
                              • 76

Dlaczego fajnie, że mam AGR ?

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                              ale dalej będę uparcie się trzymał tego, żebyś zalał silnik olejem syntetycznym np jakimś 5W/40 a nie semisyntetykiem - ale "to Twoje auto i Twój wybór"
                              Jasne, że liczę się z Waszym zdaniem, po to właśnie zadaje pytania tu na forum, zaleję na pewno syntetykiem, już napisałem zapytanie o olej Motula 8100 X-Cess 5W-40, ale jeszcze muszę ojca zapytać, bo jeżeli był ostatnio castrol lany do auta, to czy można tak zmienić olej czy lepiej jednak castrol edge syntetyk [ CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W40 ] ?
                              Zatem dziękuję za rady PAOLO ESCO, bym zalał semisyntetykiem i Octavka by się tylko męczyła niepotrzebnie...

Konkon dzięki również za porady ! Na pewno skorzystam !

Może topic jest nudny, ale dla takich zielonych laików jak ja bardzo przydatny i pomocny chociaż dla znawców pewnie i nudny, a szkoda bo człowiek uczy się przez całe życie

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

CASTROL EDGE TURBO DIESEL 5W40
                                To jest olej do PD-ka, możesz go zalać ale nie musisz. Zalej sobie co chcesz, a najlepiej to co było lane do tej pory. Jeżeli do AGR-a lejemy 505.00, to wybór oliwy masz tak szeroki że ho ho.

Komentarz

• Panowie troszke odejde od tematu, ale nadal przy olejach. Znajomy poprosil mnie zebym podjechal kupic mu olej, sklep znajduje sie w zabrzu a jako ze jezdze po slasku czesto to podjechalem po olej wlasnie taki

Cena w sklepie 10 zl wyzsza niz na allegro, ale bez przesylki, wiec i tak tanio, nawet bardzo tanio biorac pod uwage ze w sklepie za 4 litry tego samego oleju musialby zaplacic 115 zl.
                                  Czy ktos moze mi racjonalnie wytlumaczyc skad taka przepasc cenowa i czy sa realne powody by bac sie zalewac tym olejem silnik?!

Ps. A moze ktos ze slaska kupowal juz w tym sklepie?

Komentarz

• studi79
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 34

Kupował może ktoś z łodziaków olej tutaj - www.aptekaolejowa.pl ? Ceny wydają się atrakcyjne, pytanie czy tam nie ma żadnej ściemy....

Komentarz

• cycek
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 554

Pavvlik, obecnie mam zalany Castrol SLX Professional Powerflow
                                      VW Longlife III 5W-30.
                                      Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• pstryczek
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 10782
                                        • Superb III (3V3)

tanio w tej "aptece", ja za Mobila płacę 160 zeta za 5l
                                        Marek

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez pstrykacz
                                          tanio w tej "aptece",
                                          tanio bo z beczki...przeważnie olej lany z beczki jest tańszy niż pakowany po 4-5 litrów (a co do jakości to zarówno trzeba uważać na lanego z beczki jak i kupowanego w bańkach-regóły nie ma w tym przypadku)-gdybym miał pewność, że ten lany z beczki jest naprawdę taki jak powinien być, nic nie stało by na przeszkodzie by go zalać :roll:... ale niestety wiadomo jak może być dlatego kupuję w Niemczech lub od pewnych dostawców w bańce.
                                          Fakt ceny mają super...
                                          5 litrów
                                          oleju syntetycznego
                                          MIDLAND SAE 5W-40
                                          z beczki
                                          za 49,50 zł
                                          :shock: naprawdę jak za syntetyk to cena dobra...wolał bym zalać silnik takim (tylko wiadomo,że ma spełniać daną normę) niż półsyntetykiem nawet znanej firmy

Komentarz

• wkargo
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 13

Witam

Od kilku dni stalem sie chyba szczescliwym posiadaczem Octavki I .

Jestem teraz na etapie podwojnego wdrazania gdyz dosyc ze jest to moja pierwsza Octavka to pierwsze moje autko :/

Ale do oleju, jedyna inoformacje jaka posiadam w tej kwestii to karteczka : olej wymieniony przy 268.000 aktualnie 290.000 Mobil 1.

Chce go teraz wymienic tylko nie wiem na jaki mobil 1 ....

Silnik mam 1.9 TDI 110km ASV ( czy to oznacza ze jest VP ? )

dzieki

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6626
                                              • Volkswagen
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez wkargo
                                              Chce go teraz wymienic tylko nie wiem na jaki
                                              strona 46 tego wątku...zobacz a będziesz wiedział - olej z normą 505.00 (marka do wyboru i koloru :P )

TAK -jest VP

jeśli miałeś wcześniej Mobila1 to pozostań przy nim

http://www.allegro.pl/item1015203247...miecki_fv.html ( może być coś takiego-ale nie sugeruj się...)

Komentarz

• wkargo
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 13

Dzieki

Czailem sie na taki http://allegro.pl/item1025207455_mob...niemiecki.html

czy przy takim przebiegu juz syntetyk nie bardzo ?

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez wkargo
                                                  Dzieki

Czailem sie na taki http://allegro.pl/item1025207455_mob...niemiecki.html

czy przy takim przebiegu juz syntetyk nie bardzo ?
                                                  a dzieje się coś z autem, że nie bardzo?
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• wkargo
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 13

poki co nie .

zapytalem bo PAOLO ESCO zaproponowal pol-syntetyk

Komentarz

Pracuję...